Dodaj do ulubionych

Danie na czasie,czyli jesien w naszej kuchni....

01.10.07, 05:28
Jesień to pora wyjątkowej obfitości warzyw i owoców.
Macie jakies swoje wyprobowane "jesienne"przepisy?


--
"I co się dziwisz?!"
Edytor zaawansowany
  • skiela1 01.10.07, 05:37

    * 2,5 szklanki mąki
    * ¾ szklanki cukru
    * 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    * 1 łyżeczka cukru waniliowego
    * szczypta soli


    * 50 g roztopionego masła
    * 2 roztrzepane jajka
    * 1¼ szklanki mleka

    Ponadto:

    * jeżyny świeże lub mrożone, mogą również być maliny - 2 pełne kubki

    W jednym naczyniu wymieszać suche składniki, w drugim naczyniu wymieszać mokre.
    Połączyć razem, wymieszać szybko i mało dokładnie - mogą pozostać grudki.
    Wmieszać jeżyny.

    Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 190ºC. Z przepisu wyszło mi 19 muffinek.

    --
    "I co się dziwisz?!"
  • skiela1 05.10.07, 16:37

    Przepis ma ze sto lat. Trochę trzeba się pogimnastykować w kuchni.
    Ale trud opłaci się sowicie.
    Składniki:
    50 dag grzybów, 20 dag kaszy manny, 1 cebula, 4 jaja, 3 łyżki tartej bułki,
    10 dag tłuszczu, pół szklanki śmietany, 1 łyżka mąki krupczatki,
    3 łyżki mąki ziemniaczanej, sól, pieprz.
    Wykonanie:
    Grzyby trzeba oczyścić, pokrajać na kawałki, poddusić z dodatkiem tłuszczu.
    Wsypać kaszę mannę, wymieszać, podprażyć.
    Jak masa wystygnie, zemleć w maszynce z połową cebuli, dodać jaja,
    tartą bułkę, mąkę ziemniaczaną, przyprawy i dokładnie wyrobić.
    Zrobić podłużne zrazy, zrumienić na tłuszczu i zalać sosem
    śmietanowym na bazie cebuli. I niech dochodzą w piekarniku.
    Jakie to dobre.

    musze zrobic.
    --
    "I co się dziwisz?!"
  • mysza63 05.10.07, 21:26
    Zwyczajne grzyby, własnoręcznie nazbierane, duszone w śmietanie.
    --
    kobiety są mistrzyniami adaptacji
  • luba91 07.10.07, 16:30
    te zraziki smacznie brzmiasmile
  • menk.a 07.10.07, 17:10
    Odciąć kawałek papryki tuż przy 'szypułce', by wyjać gniazda
    nasienne. Napełnić doprawionym miesem mielonym. Potem paprykę
    posmarować olejem, podlać odrobiną wody, wstawić do piekarnika i po
    jakichś 30 min....voilawink
    --
    opieram się wszystkiemu, oprócz pokusy /O.W.
  • debest3 07.10.07, 17:32
    ja mam przepis dość prosty i mało kosztowny..co dwa trzy tygodnie jechac do
    rodziców i nawsuwać sie specjałów mojej mamy..większość umiem zrobić sam...ale
    nie smakują one tak jak przyrządzone przez nia...
    --
    na razie....sygnaturka pojechała na urlop
  • menk.a 07.10.07, 17:37
    debest3 napisał:

    > ja mam przepis dość prosty i mało kosztowny..co dwa trzy tygodnie
    jechac do
    > rodziców i nawsuwać sie specjałów mojej mamy..większość umiem
    zrobić sam...ale
    > nie smakują one tak jak przyrządzone przez nia...

    Adreswink))
    --
    opieram się wszystkiemu, oprócz pokusy /O.W.
  • debest3 07.10.07, 17:57
    żebym sie nie dopchał?wink
    --
    na razie....sygnaturka pojechała na urlop
  • menk.a 07.10.07, 18:00
    debest3 napisał:

    > żebym sie nie dopchał?wink

    Ty już to znasz, więc pozwól innym zaznać tych rozkoszywink
    --
    opieram się wszystkiemu, oprócz pokusy /O.W.
  • skiela1 11.10.07, 03:13

    5 gruszek
    1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
    50 g rodzynek
    2 łyżki rumu
    1 jajko
    5 łyżek cukru

    Rodzynki wrzucić do miseczki, zalać rumem i odstawić na godzinę. Rozmrozić
    ciasto i wyciąć z niego kwadraty o boku 10 cm (wielkość kwadratów zależy od
    wielkości owoców, ale te nie powinny być zbyt duże). Gruszki obrać i wydrążyć od
    spodu gniazdo nasienne, nie rozcinając owocu. Napełnić gruszki osączonymi
    rodzynkami. Ustawić każdy owoc na kwadracie ciasta i posypać go łyżką cukru;
    zagnieść na ukos brzegi ciasta i skleić, pozostawiając na wierzchu ogonek
    gruszki. Z pozostałego ciasta wyciąć listki i przykleić obok ogonka. Ciasto
    posmarować roztrzepanym jajkiem i piec ok. 15 minut w temp. 200°C. Gdy wierzch
    się przyrumieni, zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze 30 minut.
    --
    "I co się dziwisz?!"
  • menk.a 11.10.07, 08:33
    Sałata lodowa albo kapusta (włsoka albo pekińska), fasola biała i
    czerwona, kukurydza, groszek, do tego papryka, pomidor (najlepiej
    bez gniaz nasiennych, ale to do decyzji).....
    Do tego tuńczyk we własnym sosie, paluszki krabowe, małże z zalewy,
    cycek kurczęcia, ser starty albo ananas... Wedle podniebienia.
    Sos lekki i najprostszy: jogurt naturalny wymieszany z sesem Knorra
    albo Winiar (można dodać łyżkę majonezu albo musztardy, np.
    francuskiej Knorra z uwagi na ziarnka gorczycy albo Słodkiej
    Develeya to nada ciekawy kolor i doda smaku).
    --
    opieram się wszystkiemu, oprócz pokusy /O.W.
  • menk.a 11.10.07, 08:45
    Obrać ze skórki, pokroić w plstry do grubości 1 cm, usunąć nasionka,
    kabaczka obtoczyć w cieście naleśnikowym i bułce tartej albo w jajku
    i bułce. Usmażyć na złoto.


    Albo kabaczka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i zrobić
    ciasto jak na placki ziemniaczane. Usmażyć placki.
    Dobrze smakują z sosem tatarskim. Albo ze śmietanąwink
    --
    opieram się wszystkiemu, oprócz pokusy /O.W.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.