Gazeta.pl   Forum   Z archiwum ekspertów   Zdrowie intymne kobiety   Kokretne informacje od ki...

Kokretne informacje od kiedy działają tabletki

Autor: Gość: roksana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.12, 19:06
Witam,
bardzo liczę na pomoc specjalisty, ponieważ do tej pory zgromadziłam bardzo różne, sprzeczne informacje.

Do rzeczy: od kiedy tabletki antykoncepcyjne (w tym wypadku Microgynon 21) zaczynają chronić przed ciązą?
Mój ginekolog kazał zabezpieczać się w pełni przez całe pierwsze opakowanie, ginekolog znajomej, która bierze te same tabletki kazał 'uważać' tylko na początku opakowania, w ulotce natomiast jest napisane, że jesli przyjmowanie tabletek rozpoczyna się w 2-5 dniu cyklu należy przez tydzień dodatkowo się zabezpieczać (więc logicznie rozumując wynika z tego, że przyjmowane od 1 dnia cyklu chronią już od pierwszej tabletki, ale nie jest to wprost napisane w ulotce, nie ma na ten temat ani słowa, jedynie informacja którą przytoczyłam).
W internecie ile źródeł tyle opinii, więc nie chcę się nimi kierować, dlatego pytanie do fachowca:

od 1 tabletki, czy od 2 opakowania?

I drugie pytanie: chronią też w momencie 7 dniowej przerwy w przyjmowaniu, czy wtedy nalezy sie dodatkowo zabezpieczać? (nie ma takiej informacji w ulotce)

Bardzo dziękuję za pomoc, w imieniu swoim praz kobiet które także mają sprzeczne informacje na ten temat a potrzebują konkretnej wiedzy
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • Kokretne informacje od kiedy działają tabletki - Gość: roksana 13.01.12, 19:06

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.