Dodaj do ulubionych

czerwona herbata

IP: *.aster.pl 28.10.08, 20:27
witam, jak powinno sie parzyć prawidłowo czerwoną herbatę?
Jaką temp zalewać, czy listki parzy się tylko raz czy tak jak w
przypadku zielonej nawet trzy? w jakim momencie ma najlepsze
właściwości, po jakim czasie je traci?
Piszcie wszystkie ciekawosti o czerwonej herbacie.
Edytor zaawansowany
  • 29.10.08, 16:29
    To zależy, jaką herbatę mamy na myśli mówiąc "czerwona herbata". Dla chińczyków
    czerwona jest ta, którą my znamy jako czarną - ich klasyfikacja oparta jest w
    dużej mierze na barwie naparu. Dla producentów herbaty z Camelia Sinensis w
    innych regionach świata, czerwone herbaty to przede wszystkim ulungi. Od
    jakiegoś czasu - prawdopodobnie ze względów marketingowych - nazwą tą objęto
    również Pu-Erch (moim zdaniem to nieporozumienie, bo jednak jest to w końcowym
    efekcie herbata super czarna), a także np. Rooibos, który jest ziołem, ale nie
    herbatą z Camelia Sinensis.
    W każdym z tych przypadków zalecenia dotyczące parzenia będą inne. Najlepiej
    kierować się zaleceniami opisanymi na opakowaniach herbaty, bądź - w przypadku
    gdy kupujesz herbatę luzem w sklepach herbacianych - najlepiej spytać o takie
    zalecenia sprzedawcę. Odnośnie ulungów, które dla mnie są czerwoną herbatą, mogę
    ci powiedzieć tyle, że spotkałem się z różnymi zaleceniami dotyczącymi parzenia
    - niektórzy kiperzy zalecają parzenie jej podobnie jak herbaty zielonej, jednak
    większość jest zwolennikami parzenia jej wrzątkiem. Sam parzę wrzątkiem,
    natomiast parzę krótko, bo tylko 3 minuty.
  • 29.10.08, 17:42
    ja jestem z tej "frakcji zielonych", jeśli chodzi o ulungi :) parze 2 minuty
    przestudzona woda (troche cieplejsza niz zielone), po minucie mieszam i potem
    juz tylko minutka i gotowe. takiego ulunga polecam wszystkim, ktorzy mysla ze
    nie lubia tej herbaty - tak zaparzona bedzie delikatna i lagodna, malo ziemista.
    ja juz tak pare osob nawrocilem na ulungi ;-) Pozdrawiam przy okazji "frakcję
    czarnych" ulungistów...
    aha - i tak parzony swietnie smakuje tez przy drugim parzeniu! dla oszczednych :)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.