Gazeta.pl   Forum   Edukacja   Jak motywować gimnazjalistę do nauki?   Wybór gimnazjum Warszaw...

Wybór gimnazjum Warszawa

Autor: basiagim 01.04.11, 11:31
Podpowiedzcie drogie mamy gimnazjalistów w temacie wyboru gimnazjum.
Dziecko uczy się dobrze. Ale nie jest jakimś wybitnym uczniem. Jest bardzo ambitny. Dość dużo czasu poświęca na naukę.
Średnia na koniec klasy VI będzie pewnie około 5,4-5,6. Sądzę ze ma szansę zdobyć +- 36 punktów na teście.

Mamy dylemat co do wyboru gimnazjum. Nasze rejonowe i drugie nam najbliższe są mocno takie sobie. Krytykowane zarówno w realu jak i na forach.

Dziecku marzy się Reytan. Jednak z tego, co agatka_s pisze na forum o tej szkole i z tego, co słyszę od znajomych, wydaje mi się, że moje dziecko ma małe szanse aby się do tej szkoły dostać i małe szanse aby tam radzić sobie z nauką.

Drugą szkołą, którą rozważamy jest Staszic. Byliśmy na dniu otwartym. Bardzo nam się podobało. Jednak znowu jest pytanie, czy pchać tam dziecko. Szczególnie biorąc pod uwagę, że do tej szkoły liczą się pkty za oceny z j.polskiego (będzie 6) i matematyki (będzie 5) + punkty za test gimnazjalisty+ olimpiady (w tych liczących się nie przechodził do kolejnych etapów)

Bierzemy także pod uwagę „słabszą” szkołę, typu: gimnazjum nr 50 (szkoła nie ma najlepszych opinii) na ul. Bema, gimnazjum nr 1 na Tynieckiej (opinie takie sobie) ale wtedy klasę dwujęzyczną. Powiedzcie, czy to ma w ogóle sens? Słaba rejonowa szkoła z takim sobie towarzystwem i klasa dwujęzyczna?

Moje dziecko bardzo lubi przyrodę, zastanawiamy się więc także nad Gimnazjum na ul. Smoczej, gdzie jest klasa ekologiczna. Szkoła ma dobre opinie, jej minusem jest odległość i dość słaby dojazd od naszego domu.

Mam jeszcze jedna wątpliwość. Jeśli dziecko będzie startowało do klasy dwujęzycznej w np. Rejtanie ale nie dostanie się, to czy możemy szukać miejsca w klasie dwujęzycznej w innym gimnazjum?

Papiery można złożyć do trzech szkół. I co tu robić?
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.