Gazeta.pl   Forum   Edukacja   Jak motywować gimnazjalistę do nauki?   superliga liceów warsza...

superliga liceów warszawskich?

Autor: nonomne 07.07.11, 09:32
Do tej pory myślałam, że generalnie szkoły z +/- pierwszej "rankingowej" dwudziestki są na zbliżonym poziomie. Chyba jednak nie miałam racji.

Przeglądając info z tegorocznego kseonu zauważyłam, że 9 szkół (publicznych) zdecydowanie odstaje od reszty pod względem a) wyników z egzaminu b) liczby olimpijczyków.

Co najmniej 10 (z wyjątkiem nowaka - ale mała szkoła) olimpijczyków i ŚREDNI wynik egzaminu co najmniej 80 pkt miały w tym roku (w nawiasie liczba laureatów): batory (30), poniatówka (z wyjątkiem klasy hum.) (25), hoffmanowa (22), staszic (70 [sic!]), władek (20), czacki (47), koper (33), witkacy (15) i nowak. (Średnią pow. 80 pkt miał jeszcze domeyko).

Co ciekawe, inne szkoły z tej pierwszej "20-tki" prawie w ogóle nie przyciągnęły laureatów (jak np. kochanowski, który miał ogółem 865 kandydatów w tym roku).

Rozumiem zatem, że te 9 szkół przyciąga najzdolniejszą młodzież. Nie rozumiem, dlaczego tak się dzieje. Jakieś pomysły?
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie (1-100)
przejdź do: 1-100 101-149
(101-149)

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.