Dodaj do ulubionych

proszę o ocenę schematu i radę ;) mam niejadka...

04.12.09, 13:37
Witam, proszę o ocenę naszego schematu, mała za tydzień skończy 6 miesięcy. Tak wygląda nasz schemat:
7.30/8.00 -nutramigen robię 200ml (180+woda) ale zjjada tak 100-160
11.00 - nutramigen zjada też 100-160
14.30 - słoiczek około 1,2 słoiczka czasami płacze i zje
jeszcze normalną porcję mleka ale rzadko
17.30 - nutramigen 150-200ml
20.00 - kąpiel
20.30 - nutramigen +3 łyżki kaszki, zjada około 100-170 ale czasami nie zje ani kropli i wtedy karmię ją około 23 nutramigenem przez sen -zjada około 130ml
zasypia między 21 a 22

Spacer jest albo o 13 albo o 16.
Mała za mało przybiera, przez ostatni miesiąc tylko 0,3 kg :( zrobiłam badanie ogólne moczu - wszystko jest w normie)
Przy 6 posiłkach jadła na dobę w zasadzie tyle samo tylko dzień nam się okropnie rozciągał bo nie chciała jeść rano co 3 godziny. Co powinnam zmienić?
Edytor zaawansowany
  • barcys1 04.12.09, 17:01
    Dla porównania mój schemat wyglada tak. Syn ma 8 miesiecy.

    9.00 - kaszka ryżowa na 150 ml mleka Bebilon Comfort(podana łyżeczką)
    13.00 - obiadek słoiczek 190 ml lub 220 ml
    17.00 - deserek słoiczek 190 ml
    19.30 - kaszka na gęsto.

    Śpi do rana.
  • Gość: butelkowa_mama IP: *.centertel.pl 04.12.09, 20:50
    A jak waga? mnie niepokoi waga. Mała waży teraz 7,27, dwa dni temu ważyła 7,3kg, 4 dni temu 7,34....czyli jakby chudnie od kilku dni... i dziś odrzuciła kaszki :/ tylko mleko zje...troszkę
  • barcys1 05.12.09, 19:53
    Mały waży 11 kg. Ale tez jest o dwa miesiące starszy. Ogólnie apetyt mu
    dopisuje. Z kolei mleka z butelki mi nie zje. Mleko ma tylko pod postacią kaszki
    ale jeszcze muszę mu polewać słoiczkiem owoców. Daje mu tez przysmaki na
    dobranoc z Hippa. Lubi je bardzo. Np Kaszka manna z mlekiem i czekoladą lub
    kaszka z mlekiem i biszkoptami.
  • joanna.czerwinska 15.12.09, 23:23
    Witam!
    Warto by zrobić Dziecku morfologię, czasem niedokrwistość może się objawiać
    m.in. pod postacią braku apetytu, a co za tym idzie złego przyrostu masy ciała.
    Pozdrawiam
    Joanna Czerwińska
  • Gość: butelkowa_mama IP: *.centertel.pl 19.12.09, 21:05
    Dziękuję, zrobię w najbliższym czasie morfologię.
  • babcia47 19.12.09, 21:27
    nie widzę zupełnie owoców? mała nie dostjke wogóle błonnika, bo w
    słoiczkach warzywka sa zupełnie rozgotowane i rozdrobnione..może
    dodatek owoców poprawiłby jej perystaltyke jelit a przy okazji
    dodatek fruktozy (cukru zawartego w owocach) wpłynie na przyrost
    masy..kwasy zawarte w opwocach i enzymy też moga wpłynąc na apetyt
    --
    Podstawową umiejętnością, jaką powinien posiąść każdy człowiek, jest
    wdupiemanie, które polega na odróżnianiu rzeczy ważnych i takich, na
    które ma się wpływ, od badziewia czyli cudzych fanaberii (by kawka74)
  • babcia47 19.12.09, 21:37
    ..z jakiego powodu dziecko je nutramigen? ma alergię? czy dostaje
    wystarczającą ilośc tłuszczów?
    --
    Podstawową umiejętnością, jaką powinien posiąść każdy człowiek, jest
    wdupiemanie, które polega na odróżnianiu rzeczy ważnych i takich, na
    które ma się wpływ, od badziewia czyli cudzych fanaberii (by kawka74)
  • Gość: butelkowa_mama IP: *.centertel.pl 28.12.09, 10:12
    Mała ma skazę białkową i nietolerancję laktozy - chociaż nietolerancja możliwe, że już minęła. Owocków dostaje pół słoiczka - obiadek to 1-1,5 słoiczka zupka/obiadek + 0,5 słoiczka owoców. Ale ostatnio w ogóle ciężko jej "wcisnąć" jakikolwiek słoiczek....czekam na wyniki badań
  • Gość: butelkowa_mama IP: *.centertel.pl 04.01.10, 09:23
    Wyniki morfologii:
    WBC 9,7 x 10^3 [4-20]
    RBC 4,44 x10^6 [3.5-5.2]
    HGB 11,5 [10.6-14.8]
    HCT 35,0 [31-41]
    MCV 78,8 [76-91]
    PLT 443,0 x10^3 [140-450]
    LYMP% 60,7 [25-50]
    MXD% 7,4 [0-15]
    NEUT% 31,9 [17-60]
    LYMP 5,9 x10^3
    MXD 0,7 x10^3
    NEUT 3,1 x10^3
    MCH 25,9 [25-31]
    RDW-SD 31,0 [31-54]
    PDW 9,7 [9-17]
    MPV 9,2 [7-12]
    P-LCR 18,2 [13-43]
    MCHC 32,9 [32,4-36,8]

    Wyniki nic mi nie mówią....wizytę u pediatry mam dopiero 14 stcyznia, w nawiasach są podane normy - ale to są chyba normy dla dorosłych? dzisiaj oddaliśmy też mocz na badanie ogólne i posiew - na wszelki wypadek, bo wyniki są tak blisko dolnych granic poza LYMP%...a mała miała infekcję ukł. moczowego w wieku ok.2tyg. (CUM dobry). Teraz je około 550 - 600ml na dobę gotowej mieszanki +pół słoiczka warzyw/ obiadków i owoce - słoiczek. Kaszek nie chce :( jak podaję kaszkę zje 50g i nie chce już mleka ani niczego jeść. To chyba za mało?
  • joanna.czerwinska 05.01.10, 23:56
    Witam!
    W morfologii nie widać cech niedokrwistości. Może spróbuje Pani podać Maluszkowi
    kaszkę Sinlac.
    Czy Córeczka dopomina się w ogóle o jedzenie, jak wygląda jej aktywność w ciągu
    dnia, bawi się, gaworzy, czy raczej dużo śpi? Czy miała ostatnio infekcję -
    katar, kaszel? Jak wyglądają kupki?
    Pozdrawiam
    Joanna Czerwińska
  • Gość: butelkowa_mama IP: *.centertel.pl 06.01.10, 14:15
    Witam, dziękuję za odpowiedź.
    Córka miała infekcję ZUM w wieku 2 tyg. Wyleczona i nie wróciła. Zrobiłam teraz badanie ogólne moczu- wszystko dobrze i posiew - jałowy. Miesiąc temu miała 2 dni katarek i przeszło.
    Obecny plan dnia:
    7.30 je 130-160ml mleka, potem bawi się
    9.30/10 zasypia i śpi do 11
    11 - je mleko też około 130ml ostatnio odmawia aż do 12 o 12 robię jej kaszkę ryżową smakową zjada 40-100g gotowej kaszki
    13 - zasypia
    14.30/15 obiadek - pół małego słoika obiadku i pół słoiczka owoców (bez owoców nie zje), potem się bawi
    16 reszta owoców, zabawa
    17.30/18 mleko 150-200ml, bawi się i około 19 zasypia
    20/20.30 kąpiel i jedzenie. Zaraz po jedzeniu kładziemy ją spać, zasypia między 21-22
    Z jedzeniem jest zazwyczaj problem, chętnie je tylko owoce i mleko rano.
    Mała jest rehabilitowana, miała słabe napięcie mięśniowe i asymetrię. Na razie przewraca się na plecy, od dziś na brzuch. Gaworzy ale nie tyle co kiedyś, śmieje się. Raczej radosna.
    Waży obecnie 7,8kg i mierzy 72cm
  • Gość: butelkowa_mama IP: *.centertel.pl 06.01.10, 14:21
    Kupki są codziennie. Jedna. Gładkie o konsystencji b.miękkiej plasteliny.
  • Gość: butelkowa_mama IP: *.centertel.pl 08.01.10, 20:23
    Jeżeli chodzi o dopominanie się jedzenia: jak na prawdę prawie nic nie zje, po 2-3 godzinach jest ryk. Normalnie kiedy przed planowym posiłkiem przewinę ją zaczyna płakać tak jak na jedzenie, spróbuje obiadek/mleko i zje trochę, a czasami się tak bardzo rozpłacze, że nic nie chce i z tego płaczu zasypia ale to rzadziej. Za to wodę może pić i pić i pić....

  • joanna.czerwinska 09.01.10, 23:13
    Witam!
    Waga Dziecka mieści się nieco poniżej 50 centyla ( nieco poniżej średniej dla
    wieku), długość ciała powyżej 90 centyla ( znacznie więcej niż średnia
    przewidziana dla wieku).
    Z opisu, który Pani podaje wynika,że Dziecko wypija ok. 400-500ml na dobę (
    jeśli jest inaczej proszę o sprostowanie). W wieku 7 miesięcy niemowlęta wg
    schematu powinny dostawać ok. 700ml.
    Czy będąc karmione przez inną osobę zachowuje się podobnie?
    Od kiedy obserwuje Pani takie słabe przyrosty masy ciała i od kiedy Dziecka
    zjada mniej?
    Pozdrawiam
    Joanna Czerwińska
  • Gość: butelkowa_mama IP: *.centertel.pl 11.01.10, 20:15
    Waga jest około 50 centyla już drugi miesiąc. Drugi raz już robiłam badania moczu. Mała je 500-640ml mleka na dobę (je jeszcze po kąpieli). Właściwie ona od 2-3 miesiąca życia je tyle samo.... Jadła wtedy 700-880ml Teraz je te 500-640 plus słoiczek(który jadła lub nie...) Wczoraj za namową moich rodziców podałam jej zimny słoik i to jej posmakowało :) więc już drugi dzień zjadła cały ze smakiem, czyli jest mała poprawa. Ale mieszanki więcej nie da się wcisnąć. Mam się martwić czy po prostu pozwolić jej tak żyć powietrzem? Dodam, że do przedwczoraj spała codziennie (w dzień) 3,5-4h, dziś już drugi dzień śpi tylko 1,5h. Nie raczkuje, dopiero się przewraca, może stąd mały apetyt? Nie wygląda na chudą. Wygląda zwyczajnie. Czy koniecznie wciskać jej kaszki czy wystarczy to mleko?
    Z góry dziękuję za odpowiedź.
  • joanna.czerwinska 12.01.10, 23:58
    Witam!
    Na którym centylu wcześniej mieściła się waga Dziecka (przed 2 miesiącami). Czy
    Dziecko ślini się bardziej niż wcześniej?Może kwestia jedzenia jest związana z
    tym problemem. Przemawiało by za tym, to że bardziej jej odpowiada chłodne
    posiłki. Proszę zajrzeć Maluszkowi do buzi i zobaczyć, co się tam dzieje.
    Pozdrawiam
    Joanna Czerwińska
  • Gość: butelkowa_mama IP: *.centertel.pl 15.01.10, 23:17
    Wcześniej waga mieściła się w 75 centylu. Byłam u lekarza, małą dokładnie zmierzono i ma 70cm, więc poprzednio ktoś to źle zrobił - ulżyło mi trochę :)Czy w takim razie wystarczy jej te 600ml + 125g obiadek i 125g owoce? przez ostatni miesiąc przytyła 300g.
  • joanna.czerwinska 15.01.10, 23:37
    Witam!
    Przyrost miesięczny masy ciała u dzieci w 3 kwartale życia wynosi ok. 480g.
    Pozdrawiam
    Joanna Czerwińska

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.