zupki- czy mozna wekować? Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • czy mozna wekować zupki? Ile tak zawejkowana zupka może postać w
    lodówce?
    • Gość: matylda IP: 213.25.140.* 09.01.10, 14:10
      up
      • Ale co rozumiesz przez "wekowac"?
        Mozesz przelozyc goraca zupke do sloika i zakrecic - wtedy sie
        "zawekuje", mozesz jeszcze taki zamkniety sloik zagotowac, wtedy
        wytrzyma dluzej.

        Pytanie ile w takim zawekowanym-przegtowanym sloiku jest jeszcze
        witamin. I czy chcesz wekowac zupki z miesem (troche bym sie bala)
        czy same warzywa.
        • taką zupkę, która włożyło sie gorąca do słoika i "złapało" wieczko
          mozna co najwyżej przechować ze dwa dni w lodówce, w nastepnym dniu
          zabrać "w gości", dzięki temu, ze zakretka "chwyciła" przynajmniej
          nie wyleje sie po drodze..ale rówie dobrze mozna do tego uzyc
          szczelnego pojemnika plastykowego..prawdziwe "wekowanie" takie,
          które zapewnia, ze produkt się nie zepsuje, wymaga pasteryzowania
          słoika z zupą przez dwa dni po dwie godziny..w takiej zupie
          faktycznie żadnych witamin już się nie znajdzie..duzo
          praktyczniejsze i zdrowsze jest mrozenie, bo nie wymaga tyle pracy
          oraz pozwala zachować wszystkie wartosci odżywcze zamrozonego dania
          --
          Lady Sybil chrapała cicho. Małżeństwo zawsze jest związkiem dwojga
          ludzi gotowych przysiąc, że tylko to drugie chrapie...
          • Rozumiem zatem, że słoiczki dla niemowląt są bezwartościowe? Bo przecież mają
            dość długą przydatność do spożycia...
            --
            igawroc.blox.pl
            s30.photobucket.com/albums/c301/igawroc
            • przemysłowy sposób pasteryzacji jest niewykonalny w domu, stosuje
              sie przegrzaną parę, wyjaławia całkowicie powietrze, które znajduje
              sie miedzy potrawą a nakretką i cos tam jeszcze (podczerwień,
              promieniowanie ultrafioletowe?), kiedys czytałam na ten temat ale
              nie potrafię przytoczyć wszystkich róznic "technologicznych".
              Wykorzystywane technologie pozwalają na pasteryzacje produktu bez
              utraty wartosci odzywczych..co nie znaczy, że możesz to samo zrobić
              w warunkach domowych i uzyskać równie dobry efekt
              --
              Lady Sybil chrapała cicho. Małżeństwo zawsze jest związkiem dwojga
              ludzi gotowych przysiąc, że tylko to drugie chrapie...
    • Witam!
      Korzystniej będzie przygotowaną zupkę zamrozić w odpowiednich porcjach niż
      wekować w słoiczkach.
      Warto zobaczyć
      www.osesek.pl/ksiazka-kucharska-dziecka/kuchenny-niezbednik-mlodego-rodzica/478-przechowywanie-zywnosci.htmlPozdrawiam
      Joanna Czerwińska

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Zadaj pytanie na Forum

Za darmo

Na każdy temat

Tysiącom użytkowników

Zapytaj

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.