• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

dżem dla 8 miesięcznego dziecka Dodaj do ulubionych

  • 05.11.10, 13:08
    Czy 8 miesięcznemu dziecku mogę podać dżem domowej roboty? I czy może już jeść chleb z masełkiem. ;)
    Zaawansowany formularz
    • 05.11.10, 13:36
      jeżeli wprowadziiście już gluten to chlebek chyba może, masełko jak najbardziej
      u nas do tej pory to jest hit :)
      moja wsuwała niewielkie ilości razowca jak miała 7 mcy, wolałam podać skórkę od chleba niż słodkiego biszkopta, ale nie wiem jak to jest w schemacie
      dżemik raczej też może o ile nie ma uczulenia na konkretne owoce, oczywiście w rozsądnych ilościach bo to bomba cukrowa
    • 08.11.10, 11:09
      Witam. Mimo, iż temat podawania glutenu pojawiał się na forum wiele razy, jeszcze raz przypomnę, że większe ilości produktow mącznych podajemy dzieciom dopiero od 10 m-ca życia. Jeżeli rozpoczęła Pani ekspozycję na gluten wcześniej tj. w 5-6 m-cu, teraz można zwiększyć jego ilość do 6-8 g na dobę, co odpowiada np. 3- 4 ciasteczkom Hippa (Pierwsze Ciasteczka, Ciasteczka Hippolitki). Jeżeli nie, pozostaje ew. pieczywo bezglutenowe np. wafelki ryżowe Hippa. Może Pani na nich rozsmarować cieniutko trochę dżemu domowej roboty, aczkolwiek niemowlętom staramy się podawać owoce w formie niesłodzonej, najlepiej w postaci musów ze świeżych lub mrożonych owoców. Pozdrawiam.
      • 08.11.10, 15:34
        wiadomo, że staramy się ograniczać cukier w diecie maluchów :)
        owoce powinny być bez cukru ale słodkie ciasteczka Hippa są ok?? czy cukier Hippa szkodzi mniej niż zwykły dodany do dżemu??
        czy ktoś wie ile kromek chleba zawiera 6-8g glutenu???
        • 08.11.10, 15:46
          No właśnie. Tak też sobie pomyślałam, że chyba mimo wszystko wolę podać dżemik i trochę chlebka niż ciasteczka z hippa w których też jest cukier. Ale dziękuję za odpowiedź.
        • 14.11.10, 16:35
          Super dziewczyny, ja też już nie mogę czytać o samych zaletach produktów Hipp. Rozumiem fakt sponsorowania tego forum i opłacania Pani Doktor przez firmę Hipp, ale czasem aż razi od wciskania nam reklamy.

          Mam zdrowe, śliczne i przede wszystkim wesołe dziecko bez produktów Hipp. Wybieram tańszego Gerbera, a najlepiej własne owocki, własne zupki, zwykłe chrupki, skórka chleba i jajeczko z supermarketu a nie z ekologicznej fermy Hippa :P
    • 15.11.10, 20:45
      Jak najbardziej. W ogóle cokolwiek przyżadzone w domu jest zdrowsze, niż ciasteczka itp. HIPPA. Co to za ekspert, która na siłę próbuje przekonać, że cukier w ciasteczkach HIPPA jest mniej szkodliwy niż w domowej roboty dżemie? Czyżby zapomniała, że owocach w owych dżemach jest przy okazji trochę witamin?
      Jeśli dziecko nie ma uczulenia, to może (prawie) wszystko jeść z Twojego talerza, zakładając, że się w miarę zdrowo odżywiasz...
      Zaglądnij tutaj, jeśli masz jakieś pytania:
      forum.gazeta.pl/forum/f,97130,Baby_Led_Weaning.html
      Pozdrawiam,
      Moni
      --
      [url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/relg82c3t3m20vxn.png[/img][/url]
    • 16.11.10, 12:10
      Niezła reklama hippa ;-)
      Ja podawałam "na spróbowanie" powidła z zurawiny chyba jak mała miała 8 miesięcy. Jednak sporadycznie dostaje powidła. Wolę podawać owoce do rączki.
      Chleb dostaje do żucia od 6-7 miesiąca. Teraz ma ponad 10 miesięcy i zjada samodzielnie kanapeczki z wędliną, czasem chleb z serkiem bieluchem albo turkiem.
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.