Dodaj do ulubionych

przechowywanie posiłków

17.08.11, 09:43
Witam,
Mam dylemat:
wczoraj ugotowałam zupkę dla synka (skończone 6 miesięcy) - warzywa na parze, zmiksowane z odrobiną wody i dodatkiem 1 łyżeczki tłoczonego na zimno oleju rzepakowego na porcję.
Przełożyłam czystą łyżką do szczelnie zamkniętych pojemników, jeden włożyłam do lodówki na dziś, pozostałe porcje zamroziłam.

Moje pytanie dotyczy podawania tych posiłków:
- czy należy je ponownie zagotować po dobie spędzonej w lodówce, czy wystarczy tylko podgrzać?
- czy rozmrażać powoli (wieczorem poprzedniego dnia przełożyć do lodówki), czy też szybko (rano wyjąć i rozmrażać w temperaturze pokojowej)?
- czy rozmrażane zagotować, czy wystarczy podgrzać?
- czy obecność mięsa w zupkach zmienia sposób postępowania z pkt powyżej?
- czy olej lepiej dodawać na świeżo przed podaniem zupki dziecku?
- czy w przyszłości można przechowywać zupkę z żółtkiem, czy trzeba dodawać na świeżo?

--
Obserwuj wątek
    • an-nie Re: przechowywanie posiłków 17.08.11, 10:33
      Moje dodatkowe pytanie dotyczy podaży żelaza - synek jest karmiony piersią i póki co zupki stanowią jedyny posiłek inny niż mleko (podaję mu też słoiczkowe obiadki z mięsem).
      W morfologii wszystkie wyniki MCV, HCT, HGB ma nieco poniżej normy (HGB 10,1), jeszcze tych wyników nie konsultowałam z naszym pediatrą (sezon urlopowy).

      Za dwa tygodnie wracam do pracy i synek dodatkowo będzie dostawał porcję kaszki, chciałam uniknąć tych wzbogacanych ze względu na cukier, ale w takiej sytuacji lepiej chyba podać kaszkę z cukrem i wzbogaconą żelazem, niż np naturalną jaglaną Holle?

      W jaki sposób dietą mogę zwiększyć mu podaż żelaza? Póki co dodałam szpinaku do zupki, żółtka na razie boję się wprowadzać, bo mały źle reaguje na zjedzone przeze mnie jajka (szorstka czerwona skóra na policzkach i brodzie).
      Czy mogę zupkę zagęszczać mąką z amarantusa? Znalazłam w sieci informacje, że amarantus wprowadza się po 9 miesiącu, ale nie wiem, czy dotyczy to kaszy ze względu na konsystencję, czy mąki też nie powinno się podawać wcześniej?
      --
      • agnieszka.lelen Re: przechowywanie posiłków 17.08.11, 23:58
        Zgodnie z zleceniami produkty zbożowe wprowadzane w 1. roku życia powinny być wzbogacane w żelazo; warto sprawdzić (np.: Kaszka mleczna na Dobranoc HIPP "Owsianka z jabłkami" 3,9mg w 100g proszku, nie zawiera sacharozy). Jeśli chodzi o kaszę jaglaną akurat ona zawiera dużo żelaza (4,8 mg w 100g). Z innych źródeł: warzywa zielone, dynia, soczewica, fasola, mięso. Nie mam szczegółowych danych naukowych nt. przetworów z amarantusa. Pozdrawiam.
        Agnieszka Leleń
        lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie
    • agnieszka.lelen Re: przechowywanie posiłków 17.08.11, 23:44
      Nie, wystarczy podgrzać.
      Tak, rozmrażać powoli (w lodówce).
      Rozmrożone podgrzać.
      Nie, obecność mięsa nie zmienia.
      Tak, olej lepiej dodać tuż przed podaniem.
      Tak, można przechowywać zupkę z żółtkiem.
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka