Dodaj do ulubionych

Wprowadzenie glutenu u dziecka w grupie ryzyka.

31.05.12, 11:05
Dzień dobry.
Mam zapytanie odnośnie wprowadzenia glutenu do diety mojej aktualnie 2,5 miesięcznej córki? Moja starsza córka ma rozpoznaną celiakię od kilku lat na ścisłej diecie, okazało się, że ja najprawdopodobniej też ją mam i również jestem na diecie, która bardzo mi pomaga. Co w takiej sytuacji z moją młodszą córką? Dostałam różne informację od kilku lekarzy, że mam wprowadzić po 4 miesiącu ale nie później niż w 6, albo od innego lekarza że po 8 bo gluten nie jest potrzebny organizmowi do niczego a może pogorszyć sytuację jeśli dziecko ma atopową skórę. Czytając różne artykuły są w nich jeszcze inne informacje. Co więc robić?
Dziękuję z góry za odpowiedź.
Pozdrawiam
Edytor zaawansowany
  • agnieszka.lelen 14.06.12, 19:53
    Aktualnie rzeczywiście zaleca się wcześniejsze wprowadzanie glutenu tj. między 5 a 7 mies., optymalnie podczas karmienia piersią. To zalecenie wynika z badań obserwacyjnych wedle których takie postępowanie zwiększa szanse wytworzenia tolerancji na gluten.
    Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
    lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.