Dodaj do ulubionych

jak zrobić kisiel dla niemowlaka?

22.03.13, 21:28
Witam,

chciałabym zrobić dziecku (5,5mca) kisiel na deser, ale nie mam pojecia jak tzn czym zagescić np sok? czy wywar z owocow? słyszałam, ze można tez zrobić kisiel mleczny, czy ktos moze mi cos poradzic? bede wdzieczna za przepisy

Pozdrawiam
Edytor zaawansowany
  • Gość: mooshead IP: *.dynamic.chello.pl 22.03.13, 21:43
    Ja dziś zrobiłam pierwszy kiesiel dla synka ma skończone 9 m wzięłam pół bobofruta część zagotowałam a troszeczkę odlałam i dodałam mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki
  • mamuska.kubuska 22.03.13, 22:16
    Kisiel jablkowy

    Składniki:
    300 g jabłek (około 2 dużych jabłek po obraniu i bez ogryzka),
    1 łyżka mąki ziemniaczanej (około 20 g),
    2 szklanki wody,
    3 goździki,
    szczypta mielonego cynamonu,
    1/2 łyżeczki mielonej wanilii lub 1 łyżeczka cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią,
    szczypta kurkumy,
    sok z cytryny,
    miód lub syrop z agawy.

    200 g obranych jabłek należy pokroić w kostkę, zalać 1,5 szklanki wrzątku, dodać cukier z wanilią (jeśli użyjemy), goździki i gotujemy, do momentu, aż jabłka będą miękkie. Następnie wyjmujemy goździki i całość miksujemy na gładki płyn blenderem ręcznym.

    Pozostałe jabłka należy zetrzeć na tarce na grubych oczkach, obficie polać sokiem z cytryny i wymieszać.

    Mąkę ziemniaczaną wymieszać z kurkumą, cynamonem, wanilią (jeśli użyjemy) i całość rozprowadzić w około 1/2 szklanki wody, mieszać do momentu, aż nie będzie grudek.

    Następnie wlać powstałą mieszaninę do przygotowanego wcześniej soku jabłkowego, postawić na ogień i ciągle mieszać, aż kisiel zgęstnieje i zagotuje się.

    Kisiel zdjąć z ognia dodać do niego starte jabłka, do smaku dodać miód i jeszcze odrobinę soku z cytrny. Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.

    Smacznego !
  • momago 22.03.13, 22:29
    Szklanka zimnego płynu (sok, kompot)
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    Mąkę rozprowadzasz w odrobinie zimnego płynu, resztę zagotowujesz - jak będzie wrzało, to wlewasz rozrobioną mąkę, gotujesz minutkę i gotowe. Ja do ugotowanego kisielu dodaję jabłko (starte na grubej tarce).
    Kisiel mleczny to chyba budyń :-) Robi się tak samo tylko na mleku. Z tym musisz jeszcze poczekać bo mm się nie gotuje, a na takie od krowy chyba jeszcze za wcześnie.
  • beebeee 22.03.13, 22:59
    o super, wlasnie najbardziej chodzilo mi o to czym zagescic dla dziecka, nie wiedziałam czy mozna ziemniaczana, ale jesli tak to wyprobuje, dzieki wielkie

    a propos kislu na mleku to tutaj: forum.gazeta.pl/forum/w,632,71001263,71912589,co_moze_zapropoonowac_pediatra_.html

    w akapicie o 9-tym m-cu, o 16.00 jest cos takiego jak kisiel na mieszance i tego za Chiny nie rozumiem, bo przeciez mm nie zagotuję. Chyba, że zrobić kisiel i jak troche przestygnie dodac mm? tylko czy sie wymiesza?
    Wiesz ja tak kombinuje, bo moj mały nie przepada za mlekiem a do tego ma refluks, wiec nie dosc, że bym zagescila to jeszcze mogła zrobic na pepti, które pije i jeszcze nie na surowych owocach, ktore sa kwasne tylko na gotowanych wlasnie, i tak wlasnie by mi to wszystko bardzo pasowało:)
  • momago 22.03.13, 23:50
    Tu masz przepis na budyń na mm bez gotowania - od razu mówię, że nie próbowałam, znalezione w necie :-)
    120 ml wody przegotowanej
    4 miarki mleka
    łyżeczka mąki ziemniaczanej
    żółtko lub pół (w zależności od wieku dziecka)
    W 20 ml wody rozpuszczamy mąkę i żółtko. Gotujemy osobno 80 ml wody. Do ugotowanej wody dodajemy mąkę z żółtkiem i chwilkę gotujemy mieszając. Przestudzić.
    Mleko rozpuszczamy w pozostałych 20 ml ciepłej wody i dodajemy do budyniu. Polać sokiem lub deserkiem.

    Jeśli nie chcesz dodawać surowych owoców, to ugotuj kompot z jabłek albo mrożonych śliwek (można dorzucić np.suszone morele), zmiksuj i zagęść mąką ziemniaczaną.
  • beebeee 23.03.13, 00:05
    jeju dzięki:) no nie mów, ze jeszcze w necie poszukałas, az mi glupio, bo sama mogłam

    Pozdrawiam serdecznie:)
  • agnieszka.lelen 26.03.13, 22:18
    Kisiel gotuje się na mące ziemniaczanej. Jako płynu można użyć wody czy kompotu, soku; ilość płynu zależy od upodobań; czy ma być gęściejszy czy rzadszy, z dodatkami. Budyń można przyrządzić podobnie tzn. mąka ziemniaczana rozprowadzona zimną wodą, zagotowana następnie i potem można połączyć z przyrządzonym mlekiem modyfikowanym.
    Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
    lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie
  • beebeee 27.03.13, 18:15
    Dziękuje bardzo Pani doktor oraz mamom za wszystkie wskazówki :)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka