Dodaj do ulubionych

Alergia na gluten - nie wiem co podawać. pomóżcie

23.02.15, 14:40
Okazało się ze jest alergia na gluten u córki i martwię się strasznie i mam nadzieje ze to minie ale w związku z tym mam pytanie co jej podawać do jedzenia. Ma 8 miesiecy i słabo je cos innego niż mleko z piersi ale chcę próbować różności aby poznawała smaki. Tylko juz pomysłu brak. Kasza jaglana gardzi, na różne sposoby i zjeść nie chce. Ryżowa trochę je i kjkurydziana. Co mogę jej na śniadanie podać. Bo na razie jemy śniadanie i obiadek (warzywa i mieso). I owoce od czasu do czasu.
Edytor zaawansowany
  • smoczy_plomien 23.02.15, 21:05
    Jesteśmy chwilowo na diecie bezglutenowej. Na śniadanie córka je wafle ryżowe. Do obiadków dodaję ziemniaki, kaszę gryczaną, ryż, kaszę jaglaną. Najgorzej z kolacją, tu dajemy kleik ryżowy z owocami, ale mała niespecjalnie go lubi, mało zjada i budzi się w nocy na pierś z głodu. Na szczęście jeszcze tylko 2 dni i wracamy do starej kaszki, uff.
  • nothing.at.all 24.02.15, 08:59
    A czemu chwilowo na diecie?
    Ryżu nie zje, kaszy tez nie.
  • smoczy_plomien 25.02.15, 16:27
    Chwilowo, bo pojawiły się suche plamy w okolicy łokci i kolan. Pediatra [i ja też] uważa, że to raczej od nabiału, ale na wszelki wypadek gluten też mieliśmy odstawić na 2 tygodnie.

    Napisz, co w ogóle chętnie je córka, to spróbuję na tej podstawie coś zaproponować.
  • nothing.at.all 25.02.15, 16:55
    Kaszka ryzowa. Sinlac od czasu do czasu. Dynia, ziemniak, marchew, brokuła czasami i fasolkę. Indyk i królik z mięs. Jabłko, gruszka, brzoskwinia. I to chyba tyle.
  • smoczy_plomien 25.02.15, 19:55
    Brokuł na parze zblendowany z oliwą na gęsto jako pasta [możesz dodać ziół, pieprzu czy czosnku] do posmarowania wafla ryżowego.

    Dynia z jabłkiem na parze + odrobina kaszy jaglanej [przelewasz wrzątkiem przed gotowaniem? to usuwa niedobry gorzki posmak]. Na początku dodać minimalną ilość kaszy, żeby nie zmieniło specjalnie smaku dania, potem stopniowo zwiększać ilość.

    Jabłko pieczone z cynamonem i olejem rzepakowym. Kaszka ryżowa na wytrawnie z warzywami, mięskiem i ziołami.

    Próbowałaś przetwory na bazie mleka koziego? Kozi serek rozgnieciony z jakimiś dodatkami itp.
  • ilianna 24.02.15, 09:25
    Jaglanki na słodko nie zje? A w formie placuszków? Może płatki jaglane, ryżowe? Możesz spróbować z naleśnikami, muffinkami. Kanapki na bezglutenowym chlebie, ale to najlepiej jakbyś sama upiekła, bo te kupne są zazwyczaj pełne różnych dziwnych składników. Spróbuj quinoa i amarantusa, może akurat jej podpasuje.
    I takie standardy bezglutenowe z definicji: jajecznica, omlet i inne jajeczne, twarożek, serek z owocami.

    Ale tak ogółem 8-miesięczniak, w dodatku alergik, który je głównie mleko z piersi, to raczej standard niż wyjątek ;). Zwłaszcza że 8 miesiąc generalnie w rozszerzaniu diety bywa ciężki.
  • nothing.at.all 24.02.15, 09:49
    Twarozki, serki i jajka odpadają - alergia na białko krowie I jajko. Jaglanke na słodko nie ruszy wcale. Platki ryzowe i jaglane tez nie. A w dodatku tylko papki je. Coś co ma kawałki pluje i nic do buzi nie trafia.
    Jestem załamana. ..nie dosyć ze alergiczka to jeszcze Niejadek:(.
  • jak-kania-dzdzu 24.02.15, 11:02
    Ostatnio teściowa kupiła mi tę książkę www.mamaalergikagotuje.pl/
    mimo że mój syn nie alergik, ale w opinii wszystkich niejadek, bo obiadami gardzi, śniadanie rzadko, pod wieczór głodnieje i kolację wsuwa aż mu się uszy trzęsą i jabłka w każdej ilości :D
  • jak-kania-dzdzu 24.02.15, 11:06
    A owsiane płatki bezglutenowe próbowałaś? Ja też synowi na początku rozszerzania diety wciskałam dzień w dzień jaglankę, bo sama jadłam na śniadanie, nie chciał, pluł, zaciskał usta, aż mnie olśniło, że może mu owsiankę zrobię. I to był strzał w dziesiątkę, zjadł. Po jakimś czasie mu się odmieniło i gardził owsianką na rzecz płatków jaglanych ;)
  • nothing.at.all 24.02.15, 11:37
    Właśnie musze zakupić w jakimś sklepie bio. Bo mam w domu ale normalne czyli gluten mają. Ehh.. ciężko.
  • Gość: asia_bm IP: *.ostnet.pl 25.02.15, 20:33
    To masz dokładnie to samo co u nas - nabiał i gluten i chyba jajko też. U nas na śniadanie rządzi jaglanka na zmianę z płatkami ryżowymi i gryczanymi z owocami świeżymi lub ze słoiczka. Innych pomysłów też nie mam:( moja mama testuje aktualnie różne możliwości pieczenia chleba bezglutenowo-bezmleczno-bezjajecznego, równocześnie zjadliwego:) jak dopracuje recepturę to dam znać. Z chlebkiem jakoś prościej bo i pasta z awokado czy rybna czy warzywna i od razu wychodzi kanapka. Czasem się łamię jak mała rozkazującym tonem rzuca: 'daj to':) i np żurkiem sie podzieliłam, szczęśliwa była niesamowicie ale potem wysypana. Tyle że nam alergolog tak kazałą robić, wyleczyć skórę i za chwilę probówać od nowa. Bo u nas o tyle łątwiej że ja mogłam i mogę jeść wszystko bez reakcji na skórze małej, dopiero po bezpośrednim podaniu wystąpiła alergia, czekam aż przejdzie...
  • kariatyda79 26.02.15, 23:14
    Ja polecam jeszcze tapiokę i quinoa. Tapioka jest w miarę bezsmakowa - takie przejrzyste kuleczki, gotuje się na mleku np. owsianym. Z quinoa już gorzej, bo smak ma wyrazisty, ale może akurat zasmakuje. Mój Synek też bezmleczny, bezjajeczny, bezrybny i bezglutenowy, ma jeszcze alergię na ryż i soję - ma 9 miesięcy. Wydaje mi się, że dajemy radę ;)
  • nothing.at.all 27.02.15, 08:18
    kariatyda79 - a możesz napisać co synek jada? Będę wdzięczna bo u nas na razie tym co może gardzi i nie chce wcale nowości.
  • kariatyda79 27.02.15, 23:02
    Nie wiem, czy nasz jadłospis może służyć za przykład, bo mój Synek jest chudzinkiem ;) Na 9 miesięcy ważył 8500, ale jest mega ruchliwy, radosny, fajnie się rozwija "mentalnie". Jesteśmy KP, aktualnie około 5-6 razy na dobę.
    ok. 4.00 KP
    ok. 7.00 KP
    ok. 9.30 śniadanko, jeżeli ja jestem w domu to dostaje "normalną ludzką" kaszkę z owocem, gotuję jaglaną, kukurydzianą, płatki owsiane (robi Glutenex), płatki gryczane, dodaję najczęściej gruszkę, ale też mrożone truskawki (o dziwo zero alergii), maliny, śliwkę czy co tam akurat mam gotuję dość luźną i blenderuję. Jak mi nie smakuje to traktuję ksylitolem albo miodem (no wiem, przestępstwo ;)
    Jeżeli mnie nie ma w domu to dostaje jakąś kaszkę instant firm Holle lub Nominal z owocami ze słoiczka na moim mleku. Jest fajna mieszanka 3 zboża (kukurydza, ryż, jaglana), miałam ją dla STarszego SYnka, jest czysta jaglanka.
    Do łapki chrupki kukurydziane, są wafelki gryczane (eurowafel), czasem kawałek jakiegoś bezglutenowego chlebka, można piec w domu z mąki jaglanej lub gryczanej, ale ja się nigdy nie pokusiłam o to.
    Potem około 13 obiadek: królik, cielęcina, indyk, polędwiczka wieprzowa + 5 warzyw zjada tego około 180 gram.
    Potem około 17 KP i 18 podwieczorek, 1/2 jabłka - ostatnio żąda do rączki. czasem tapioka na mleku owsianym.
    OKoło 19 kolacja - znowu kaszka jak rano, choć tu jest większe pole do popisu: makaron z warzywami, jakieś spagetti, naleśnik z mąki jaglanej/gryczanej (na mleku owsianym), placuszki z jabłkami, a na szybko to warzywa z mrożonki na parze do łapki - kolorowe i pachnące.
    Zobacz w sklepie eko lub bezglutenowym - jest naprawdę dużo produktów dla osób nietolerujących glutenu. Dla mnie zdecydowanie gorsza jest dieta bezmleczna i bezjajeczna.
    Powodzenia
  • nothing.at.all 28.02.15, 09:12
    Dzięki cos wykorzystam. Ale u nas tez bez nabiału i jajek i kilku produktów jeszcze np bez banana co często służy jako zlepiacz w ciastka h zamiast jajka. Więc możliwości mocno ograniczone. Musze zakupić płatki owsiane bezglutenowe może to jej posmakuje.
  • Gość: asia_bm IP: *.ostnet.pl 27.02.15, 17:37
    to nie na śniadanie ale kupiłam kiedyś w tesco makaron świderki kukuydziany, na nich nauczyla sie ladnie gryźć kawałki i jes możliwe rodzinne jedzenie spagetti:)
  • kremka2014 03.03.15, 20:23
    Makaron ryżowy, kukurydziany. Rano owsianka na wodzie z dowolnym owocem- ja daje czasem ze słoiczka, bo niewiele teraz owoców sezonowych. Zupki i obiadki łatwo - ww makarony, kasze, ziemniaki, bataty. Dzieci lubią też dynię, cukinię, bo slodkie- latwiej może tę kaszę przemycisz. Daję tez płatki jaglane zamiennie z owsianymi i grysikiem kukurydzianym. Nie zapominaj o rybach. U nas głównie losos. Dobre tłuszcze- oliwa, olej rzepakowy nie ratyfikowany. Zmieliłam na miał pestki dyni i słonecznika, dodaję do kaszek, owoców- pycha. No i polecam chleb bezglutenowy- bardzo łatwo się go piecze. Mam w rodzinie osobę nietolerującą gluten, akurat mój synek wpyla chlebek aż się uszy trzęsą. Jak upieczesz, mozesz pokroić i zamrozić. I codziennie wyjmować jedną lub dwie kromki.
  • nothing.at.all 04.03.15, 09:09
    Tylko ni dosyć ze alergie to jeszcze nie chce jeść. Od jakiegoś tygodnia nic nie ruszy...ani do ręki ani łyżeczka.
    Podasz przepis na chleb? Bo zawsze tak patrzy jak jem kanapkę to może chleb by ruszyła.
  • Gość: kremka2014 IP: *.dynamic.chello.pl 04.03.15, 11:01
    A zielony groszek? Kukurydza? Kiwi? Melon? Inne owoce?
  • kremka2014 04.03.15, 11:46
    Aaa, chole*a.... niestety ten chleb jest na jajkach i mleku:(....
    glodnyalergik.blogspot.com/2014/10/chleb-gryczany-bez-glutenu-mleka-i-jajek.html
    ale takie coś znalazłam:)
    Co do smaków- przyprawiasz jej jakoś obiadki? Polecam lubczyk, bazylię, majeranek, koperek, zieloną pietruszkę- moje dzieci uwielbiają- sprawdź po kolei , bo wiadomo- też mogą uczulać taką delikatną damę:)
  • kremka2014 04.03.15, 12:08
    A może upiecz jej placuszki zamiast chleba - intensywnie mi musk pracuje:)- dynia lub mus jabłkowy z mąką kukurydzianą/gryczaną lub ryżową, lub banan z mąką j.w.- szybko na śniadanko i podwieczorek też. Możesz dodać cynamon albo mielone ziarno kolendy do takich słodkości....
  • nothing.at.all 04.03.15, 13:29
    Banana nie możemy ale jabłko i dynie owszem. I to na oleju jakimś czy bez? Ja początkująca w daniach dla malucha.
  • nothing.at.all 04.03.15, 13:28
    Nie przyprawia bo na razie podaje nowe rzeczy i nigdy nie będę wiedziała czy to nowa rzecz uczulilo czy przyprawa.
    Musze właśnie chyba chlebek upiec albo placki albo cos. Bo dosłownie dama nic nie chce.
  • nothing.at.all 04.03.15, 13:31
    Chleb wygląda super ale tyle składników ze odpada. Większość byłaby nowa dla niej.
  • nothing.at.all 04.03.15, 13:26
    Groszek rozrzuca. Kukurydzy nie próbowałam a to mrożone czy z puszki?
    Melona jest be. Teraz zakupie mrożonki jagód owych owoców może cos jej posmakuje.
  • Gość: kremka2014 IP: *.dynamic.chello.pl 04.03.15, 20:09
    Kukurydza mrożoną zdrowsza. Moze ugotuj, zblenduj i usmaż z maka lub ziemniakami....ehh😊
  • nothing.at.all 04.03.15, 20:21
    Dzięki. Coś będę myśleć.
  • Gość: asia_bm IP: *.ostnet.pl 05.03.15, 17:04
    u nas te same alergie jak już pisałam i ostatnio szałem są: kluski ślaskie - ziemniaki i mąka ziemniaczana wiec spoko, naleśniki: mieszanka mąk gryczanej, kukurydzianej, ziemniaczeanej i mleka roślinnego, do tego mus z owoców; kanapki z chleba bezglutenowego, kupujesz mieszanke mąk bezglutenowych, nie mam pod ręką przepisu - znajdziesz na stronie olgasmile.com, z dodatkowych skladnikow to chyba oliwa, drozdze troche cukru i soli, ja mlodej smaruje lekko oliwa i na to mus owocowy albo domowa wedlina; polubila tez kisiel - tarte jablko i maka ziemniaczana, na sniadanko do musu z owocow dodaje tez otreby gryczane, sa drobniutkie i nie trzeba gotowac; jak cos sobie przypomne to dopisze:)
  • Gość: asia_bm IP: *.ostnet.pl 05.03.15, 17:08
    no i jak chcesz podać jakoś kasze to jeśli nie masz nic przeciwko zupom to jest to jakiś sposób, moja lubi krupnikiem z jaglana czy pomidorową z ryżem albo jarzynowa z kukurydzianą
  • nothing.at.all 05.03.15, 18:39
    Co ja bym dała aby ona zupę zjadła. Ehh. Nic nie chce tknac teraz. Ani do ręki ani łyżeczka.
    alergik + niejadek = wykończona mama.
  • amiralka 09.03.15, 21:41
    Ale jak ona taka alergiczna, to moze wie co robi, ze tak nic nie je? Moze jej zaufaj i obniz cisnienie, moze zacznie wiecej jesc jak uklad pokarmowy dojrzeje? Poczytaj moze troche o blw i nie, nie chodzi mi o jedzenie kawalkow vs papki, tylko wlasnie zaufanie dziecku. Szkoda sie tak wykanczac.
  • nothing.at.all 10.03.15, 09:22
    Admiralka - tak mówią ze dziecko wie co może a co nie, że wybiera dla siebie bezpieczne rzeczy. Być może tak jest. Ale córka ma anemię i musi jeść bo suplementy się słabo przyswaja ja, ja wracam do pracy za cztery miesiące. Być może te alergie szybko mnie mina i co dwa lata będzie na mleku?
  • mytoya 22.05.15, 02:54
    Nie poddawaj się. Gotuj zupki. Różne smaki . Trochę ziół. Z dyni i ziemia ka. Może z buraczka?
  • nothing.at.all 22.05.15, 10:47
    Zupki trochę zje i dynia jest super.
    Burakiem pluje daleko.
  • mytoya 22.05.15, 11:16
    Ale.z buraka Robisz zupkę? Ja robie tak: 2.male buraczki. Dwa ziemiaki. Jedna marchewka. Pol niedużej pietruszki. Ciut selera. Ciut pora. Miesko. Olej rzepakowy. Majeranek. Listek i jedno ziele. Wychodzi smaczny i jak coś zostaje to sama dojadam.
    Mam też fajna książkę Makarowskiej. Tam jest trochę ciekawych przepisów.
  • nothing.at.all 22.05.15, 14:26
    Z buraka robiłam placki i pieczonego. Spróbuję ta zupkę. Dzieki.
  • mytoya 22.05.15, 02:52
    Spróbuj kaszy hipp. Jaglane. Ale ma domieszką ryżowe i kukurydziane . Jest bardzo smaczna. Możesz dawać tez serek homogenizowany z bananem i popingiem z amarantusem. Jogurty naturalne.
  • nothing.at.all 22.05.15, 10:46
    Serka i jogurtu nie może - alergia ma białko krowie.
  • mytoya 22.05.15, 11:11
    Fakt. Umknęło mi. Proponuje gotowac np. Płatki jaglane czy gryczane z owocami. Jabłko. Na moczowego morele. Albo dodać deser ze słoika. Możesz też używać popingu z amarantusa zamiast mąki albo do zagęszczania. Ja robie omleciki z tym i pomidorem. Z jednego jajka

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka