• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

jak wprowadzać gluten?

  • 10.03.09, 00:23
    Witam. Moja córeczka ma 6 miesięcy i od niedawna zaczęłam jej wprowadzać
    gluten. Narazie dodaję do zupki pół łyżeczki kaszki manny, ale co dalej? Jak
    długo należy dawać takie malutkie dawki, po jakim czasie można tą ilość
    powiększać i o ile jeżeli nie będzie żadnych niepokojących objawów
    wskazujących na nietolerancję?
    Edytor zaawansowany
    • 10.03.09, 12:43
      ale wsypujesz surową kaszkę?
      generalnie powinnas ugotowac te pol lyzeczki i dodac do zupki.
      --
      [img]http://www.suwaczek.pl/cache/02fd9155ed.png[/img]
      • 10.03.09, 15:29
        ja wciąż mam wątpliwości czy pół łyżeczki ugotować i dodać do zupki
        to co z tego wyjdzie(2-3 łyżeczki), czy pół łyżeczki juz ugotowanej
        kaszki...
        • 11.03.09, 17:57
          dodać pół łyżeczki suchej kaszki manny. Ja na początku też myślałam,że pół
          łyżeczki ugotowanej już kaszki. Na innym forum Pani Doktor odpowiedziała w jaki
          sposób należy podawać gluten. Niestety nie wiem po jakim czasie zwiększyć ilość
          podawanego glutenu(kaszki manny).
          --
          [url=http://www.glitterfy.com/][img]//img34.glitterfy.com/38/glitterfy112950278D37.gif[/img][/url]
          • 12.03.09, 07:04
            suchej? dziwne, bo mi pediatrzy kazali koniecznie to ugotować, na opakowaniu też
            napisane, ze dla dzieci poniżej 2 lat gotować 2 minuty. ja podaję taką sklepową,
            bo te dla dzieci są na mleku a mój je nutramigen
        • 15.03.09, 16:06
          nalezy ugotowac pol lyzeczki i to wszystko dodac do posiłku. bo
          powinno sie dodawac 2-3g a pol lyzeczki surowej kaszki to wlasnie 2-
          3g. po ugotowaniu mamy "więcej kaszki" ale jest to caly czas te pol
          lyzeczki surowej i woda.
          --
          [img]http://www.suwaczek.pl/cache/02fd9155ed.png[/img]
    • 13.03.09, 20:18
      Ja gotuję kaszkę manną 1 łyżeczkę (ok 4-5g) w 120 ml wody przez 10 min. To co
      zostanie dodaję do owoców i deserek gotowy. Wyczytałam że przy tzw ekspozycji na
      gluten należy tak robić przez równe dwa miesiące a później można zwiększyć dawkę
      do 8-10g kaszki.
      • Gość: goga IP: *.echostar.pl 15.03.09, 21:20
        ja zwariuję! już nie wiem czy:
        - pół łyżeczki suchej kaszki wsypać do 100ml przecieru?
        czy
        - ugotować pół łyżeczki kaszki wg przepisu i to dodać do 100ml
        przecieru?
        czy
        - ugotować kaszki ile chcę wg przepisu i pół łyżeczki ugotowanej
        dodać do 100ml przecieru?
        a poza tym mój synek na razie je kilka łyżeczek przecieru - 1
        słoiczek 125g na 3 dni - to ile tej kaszki mam dać? czy żeby
        rozpocząć ekspozycje na gluten to synek musi pochłaniać już 100ml
        przecieru bo inaczej to nie ma sensu?
        pliz proszę o radę!
        • 15.03.09, 21:53
          - ugotować pół łyżeczki kaszki wg przepisu i to dodać do 100ml
          przecieru
          Tak robimy....tylko u nas narazie cos nie tak po tym glutenie...i troche dalismy spokój
          --
          Wiktorek przyszedł na świat 03.08.2008
          • 16.03.09, 19:20
            ja ostatecznie kupiłam kasze manne bobovity, która nie wymaga gotowania nie
            gotuje się i sypkiej pół łyżeczki dosypuje do słoiczka i póki co wszystko oki,
            choć pewna nie jestem czy robię dobrze.
    • 17.03.09, 00:01
      Należy pół łyżeczki kaszy wyciągnąć z opakowania i ugotowac w wodzie a następnie
      dodać tę ugotowana kasze do posiłku.
      Pół łyżeczki podaje się przez 2 miesiące, nastepnie przez kolejne 2 miesiące
      podaje się całą łyżeczkę.
      --
      Zagłosuj_na_Gucia
    • 17.03.09, 00:03
      A najłatwiej zakupić deser gerbera "jabłko z kaszą manną" i przez pierwsze dwa
      miesiące podawać jeden słoik dziennie. Zawiera akurat tyle kaszy ile trzeba.
      --
      Zagłosuj_na_Gucia
      • 17.03.09, 22:58
        no ale przeciez nie bedzie nikt codziennie przez 2 m-ce podawal tego
        samego deserku! raz w tygodniu- rozumiem, ale codziennie...
        --
        [img]http://www.suwaczek.pl/cache/02fd9155ed.png[/img]
    • 19.03.09, 00:21
      Witam!
      Gluten wprowadzamy w 5-6 mies u dzieci karmionych piersią.Przez pierwszy miesiąc
      podajemy 2-3 g dziennie a po miesiącu zaczynamy stopniowo zwiększać tą ilość by
      dojść do pełnej dawki glutenu czyli po prostu produktu glutenowego mniej więcej
      po koniec drugiego miesiąca od momentu rozpoczęcia wprowadzania.
      Pozdrawiam.
      Joanna Czerwińska
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.