Dodaj do ulubionych

jak wprowadzać gluten?

10.03.09, 00:23
Witam. Moja córeczka ma 6 miesięcy i od niedawna zaczęłam jej wprowadzać
gluten. Narazie dodaję do zupki pół łyżeczki kaszki manny, ale co dalej? Jak
długo należy dawać takie malutkie dawki, po jakim czasie można tą ilość
powiększać i o ile jeżeli nie będzie żadnych niepokojących objawów
wskazujących na nietolerancję?
Edytor zaawansowany
  • 10.03.09, 12:43
    ale wsypujesz surową kaszkę?
    generalnie powinnas ugotowac te pol lyzeczki i dodac do zupki.
    --
    [img]http://www.suwaczek.pl/cache/02fd9155ed.png[/img]
  • 10.03.09, 15:29
    ja wciąż mam wątpliwości czy pół łyżeczki ugotować i dodać do zupki
    to co z tego wyjdzie(2-3 łyżeczki), czy pół łyżeczki juz ugotowanej
    kaszki...
  • 11.03.09, 17:57
    dodać pół łyżeczki suchej kaszki manny. Ja na początku też myślałam,że pół
    łyżeczki ugotowanej już kaszki. Na innym forum Pani Doktor odpowiedziała w jaki
    sposób należy podawać gluten. Niestety nie wiem po jakim czasie zwiększyć ilość
    podawanego glutenu(kaszki manny).
    --
    [url=http://www.glitterfy.com/][img]//img34.glitterfy.com/38/glitterfy112950278D37.gif[/img][/url]
  • 12.03.09, 07:04
    suchej? dziwne, bo mi pediatrzy kazali koniecznie to ugotować, na opakowaniu też
    napisane, ze dla dzieci poniżej 2 lat gotować 2 minuty. ja podaję taką sklepową,
    bo te dla dzieci są na mleku a mój je nutramigen
  • 15.03.09, 16:06
    nalezy ugotowac pol lyzeczki i to wszystko dodac do posiłku. bo
    powinno sie dodawac 2-3g a pol lyzeczki surowej kaszki to wlasnie 2-
    3g. po ugotowaniu mamy "więcej kaszki" ale jest to caly czas te pol
    lyzeczki surowej i woda.
    --
    [img]http://www.suwaczek.pl/cache/02fd9155ed.png[/img]
  • 13.03.09, 20:18
    Ja gotuję kaszkę manną 1 łyżeczkę (ok 4-5g) w 120 ml wody przez 10 min. To co
    zostanie dodaję do owoców i deserek gotowy. Wyczytałam że przy tzw ekspozycji na
    gluten należy tak robić przez równe dwa miesiące a później można zwiększyć dawkę
    do 8-10g kaszki.
  • Gość: goga IP: *.echostar.pl 15.03.09, 21:20
    ja zwariuję! już nie wiem czy:
    - pół łyżeczki suchej kaszki wsypać do 100ml przecieru?
    czy
    - ugotować pół łyżeczki kaszki wg przepisu i to dodać do 100ml
    przecieru?
    czy
    - ugotować kaszki ile chcę wg przepisu i pół łyżeczki ugotowanej
    dodać do 100ml przecieru?
    a poza tym mój synek na razie je kilka łyżeczek przecieru - 1
    słoiczek 125g na 3 dni - to ile tej kaszki mam dać? czy żeby
    rozpocząć ekspozycje na gluten to synek musi pochłaniać już 100ml
    przecieru bo inaczej to nie ma sensu?
    pliz proszę o radę!
  • 15.03.09, 21:53
    - ugotować pół łyżeczki kaszki wg przepisu i to dodać do 100ml
    przecieru
    Tak robimy....tylko u nas narazie cos nie tak po tym glutenie...i troche dalismy spokój
    --
    Wiktorek przyszedł na świat 03.08.2008
  • 16.03.09, 19:20
    ja ostatecznie kupiłam kasze manne bobovity, która nie wymaga gotowania nie
    gotuje się i sypkiej pół łyżeczki dosypuje do słoiczka i póki co wszystko oki,
    choć pewna nie jestem czy robię dobrze.
  • 17.03.09, 00:01
    Należy pół łyżeczki kaszy wyciągnąć z opakowania i ugotowac w wodzie a następnie
    dodać tę ugotowana kasze do posiłku.
    Pół łyżeczki podaje się przez 2 miesiące, nastepnie przez kolejne 2 miesiące
    podaje się całą łyżeczkę.
    --
    Zagłosuj_na_Gucia
  • 17.03.09, 00:03
    A najłatwiej zakupić deser gerbera "jabłko z kaszą manną" i przez pierwsze dwa
    miesiące podawać jeden słoik dziennie. Zawiera akurat tyle kaszy ile trzeba.
    --
    Zagłosuj_na_Gucia
  • 17.03.09, 22:58
    no ale przeciez nie bedzie nikt codziennie przez 2 m-ce podawal tego
    samego deserku! raz w tygodniu- rozumiem, ale codziennie...
    --
    [img]http://www.suwaczek.pl/cache/02fd9155ed.png[/img]
  • 19.03.09, 00:21
    Witam!
    Gluten wprowadzamy w 5-6 mies u dzieci karmionych piersią.Przez pierwszy miesiąc
    podajemy 2-3 g dziennie a po miesiącu zaczynamy stopniowo zwiększać tą ilość by
    dojść do pełnej dawki glutenu czyli po prostu produktu glutenowego mniej więcej
    po koniec drugiego miesiąca od momentu rozpoczęcia wprowadzania.
    Pozdrawiam.
    Joanna Czerwińska

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.