Dodaj do ulubionych

PRZEPISY - II DANIE

12.01.10, 11:46
W tytule piszcie nazwę dania i w nawiasie dla której fazy się nadaje
(I - czyste proteiny, II - proteiny+warzywa, III - faza utrwalenia
wagi)

--
"Weź idź do Biedronki, połóż głowę na wadze i wciśnij BURAK" ;)))

Maryśka-Nasza Grudniowa Zwierzyna
  • ancia2007 12.01.10, 13:39
    Składniki:
    - Filet z ulubionej rybki
    - sól, pieprz, przyprawa do ryb
    - 2 ząbki czosnku
    - kropla cytryny

    Rybę skropic cytryną, posypac przyprawami, podlac trochę wodą i
    zawinąć w folie , upiec w piekarniku.

    Składniki na sos:
    - jogurt naturalny
    - czosnek
    - chudy serek
    - jajka ugotowane na twardo
    - pieprz, sól

    Wszystkie te składniki zmiksować i polać upieczoną rybę ;)

    --
    "Weź idź do Biedronki, połóż głowę na wadze i wciśnij BURAK" ;)))

    Maryśka-Nasza Grudniowa Zwierzyna
  • ancia2007 12.01.10, 13:56
    Składniki:
    - chuda wołowinka
    - 1/4 opakowania serka ze szczypiorkiem Figura
    - 3-4 łyżki jogurtu naturalnego 0%
    - 1 łyżeczka musztardy
    - 2 posiekane drobno korniszonki

    Wołownię pokrojoną w plastry ugotowac w szybkowarze lub zgrillowac.

    Twarożek ucieramy z jogurtem naturalnym na jednolitą masę. Dodajemy
    musztardę i posiekane korniszonki. Takim gęstym sosem zalewamy
    gorącą wołowinę. Sos mozna również podgrzać w mikrofalówce.

    --
    "Weź idź do Biedronki, połóż głowę na wadze i wciśnij BURAK" ;)))

    Maryśka-Nasza Grudniowa Zwierzyna
  • qkla_123 06.04.11, 16:30
    Super jest ten sosik musztardowy. Osobiście dałam trochę więcej musztardy, żeby był troszkę ostrzejszy ale wszystko wg gustu..:)
  • carol1977 13.01.10, 12:12
    zakupić płat surowego łososcia, umyć, obrać ze skóry, pokroić w małe
    kawałki, posolić, popieprzyć, pokoperkować i wrzucić do naczynia
    zaroodpornego razem z kawałkam cytrynki i czosnku ulozonymi miedzy
    kawalkami naszego lososia i do piekarnika na grilowanie na jakies
    180 stopni. Po 15 minutach przelozyc kawałki na druga strone i po
    kolejnych 15 minutach mozna juz jesc :) Proste, szybkie i naparwde
    pyszne.


    --
    Carol
  • marninor 17.01.10, 15:23
    owoce morza mrożone frosta- posolone, popieprzone z łyżką oliwy 3
    min w mikrofali, jogurt zott 0% z czosnkiem do polania.mniam i mega
    szybko- na napad głodu;)
    --
    [url=http://www.szipszop.pl][img]
    http://www.szipszop.pl/tickers/21769.gif[/img][/url]
    [url=http://www.szipszop.pl][img]
    http://www.szipszop.pl/tickers/21770.gif[/img][/url]
  • magda.gleinert 02.03.10, 18:34
    dzieki za ten przepis!!!! kurcze, mega proste, a jakie smaczne! wlasnie
    mialam napad glodu i trafilam na Twoj post :)

    pozdrawiam

    PS: do przyrządzania potraw w mikrofali polecam torebki jana
    niezbędnego (takie specjalne do mikrofali) :)
  • ancia2007 02.02.10, 16:43
    Składniki:
    - 1/2 kg mięsa dozwolonego w diecie, moze byc rozne
    - 2 duże papryki
    - 6-8 dużych pieczarek
    - 1-2 cebule
    - 1/2 cukinii
    - chili w proszku
    - koncentrat
    - papryka słodka w proszku

    Mięso zmielic w maszynce, patelnię teflonową zwilżyć oliwą i
    podsmażyć mięso. Przełozyć do garnka. Cebule pokroić i też usmażyć
    na teflonie, dodać pokrojone drobno pieczarki i paprykę (mozna dodać
    czosnek i pomidory z puszki). Dodać koncentrat, drobno pokrojoną
    papryczkę pepperoni lub dosypac chili. Dosypać papryke słodką,
    posolic wedle życzenia. Chwilę poddusić, dodać do mięsa i dusić na
    małym ogniu przez około pół godziny.
    --
    "Opinia jak dupa, każdy ma swoją"-zasłyszane ;)

    Maryśka-Nasza Grudniowa Zwierzyna
  • iberka 18.08.10, 09:47
    uwielbiam leczo ale nie wyobrażam sobie aby było bez prawidziwych
    pomidorów za to z koncentratem :/

    iza
    --
    [url=http://www.suwaczki.com/][img]
    http://www.suwaczki.com/tickers/l22ndf9h6w1vt6qz.png[/img][/url]
  • biedroneczka13 03.02.10, 16:19

    dla tych zakochanych we włoskim cieście -ja czekam na II fazę z utęsknieniem
    przepis ściągnięty z internetu

    PIZZA

    SKROBIA kukurydziana (sypałam 'na oko', dozwolona 1 łyżka czubata dziennie ale
    sypnęłam więcej)
    Drożdże (użyłam łyżeczkę sypkich)
    ciepłe mleko lub woda do zagniecenia ciasta
    trochę otrębów pszennych i owsianych (znowu sypnęłam trochę, może po 2 łyżki)
    jajko
    łyżeczka słodziku
    dowolne dodatki
    koncentrat pomidorowy

    Drożdże rozpuścić w odrobinie ciepłego mleka/wody z dodatkiem słodzika. Odstawić
    w cieple miejsce aż na powierzchni utworzą się pęcherzyki. Dodać do skrobi,
    otrąb, dodać trochę więcej ciepłego płynu do wyrobienia ciasta. Ma być nie za
    suche i nie za rzadkie. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do
    wyrośnięcia.Nie rośnie tak jak typowe ciasto drożdżowe ,ale trochę się podniesie.
    Ciasto rozgnieść cienko na blasze, najlepiej na papierze do pieczenia,
    posmarować koncentratem pomidorowym, posypać dość obficie przyprawą, ułożyć
    dowolne dodatki (daje tylko mięsko i niskotłuszczową mozzarellę na fazę protein
    z warzywami) ponownie posypać przyprawą. Piec w 190st.C czas trudno mi
    określić. Ja robię ją tez w mikrofali. Spód piekę na maksa (700) przez 3 minuty,
    smaruję koncentratem, dodaje dodatki i wstawiam na kolejne 3 minuty. Z mikrofali
    nie jest tak chrupiąca.


    --
    Pawcio
    2 lata
    "mojezapasy"
  • beata-1978 05.02.10, 17:40
    Robiłam dzisiaj :) i mam jedną uwagę - łyżeczka słodzika to
    stanowczo za dużo, dałam 3/4 i pizza też była sporo za słodka. Czas
    pieczenia ok 15-20 minut.

    Aha pizza bardzo smakowała mojemu 2-latkowi, zjadł mi 1/3, a
    czerwoną paprykę z wierzchu wyjadł całą :D
    --
    ślub inny niż wszystkie
    ukochana Skandynawia
  • makarcia 06.02.10, 15:57
    150g chydego twarogu,
    6 łyżek otrębów owsianych (zmielić na mąkę, mogą być 4 łyżki owsianych i 2
    pszennych),
    1 jajko
    Wszystko ze sobą zagnieść, by powstało dość zwarte ciasto. Ulepić z niego
    wałeczek i powycinać kopytka. Wrzucić do lekko osolonego wrzątku. Pogotować
    chwilę po wypłynięciu. Porcja starcza na dwa dni.
    Można polać jogurtem naturalnym z odrobiną słodzika. Pychotka!!!
    --
    -:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-
    Melania 27.01.2007 , 31tc, 860g, 40 cm ;
    Najukochańszy synek Aniołek www.republikadzieci.pl/rd/content/view/1187/184/
  • biedroneczka13 16.02.10, 19:10
    mięso chude 0,5 kg
    warzywa :seler,pietruszka,cebula,marchew, -razem 0,5 kg
    wszytko razem zmielić /na surowo /,zmieszać ,
    dodać 1 jajko i przyprawy do smaku
    gotować malutkie klopsiki wrzucając je do wrzątku
    można jeść na ciepło i na zimno -smacznego
    --
    Pawcio
    2 lata
    "mojezapasy"
  • ancia2007 02.03.10, 10:02
    Klopsy drobiowe z pieczrkami i papryka:
    -pierś kurczaka
    - cebulka
    - 5-6 pieczarek
    -poł papryki
    - 2 ząbki czosnku
    - jajko

    Mielimy mięso. Dodajemy jajo. cebulke posmazyc z pierczarkami i
    papryka a nastepnie dodac do miesa. Wycisnac czosnek i przyprawic wg
    gustu. Formować duże płaskie klopsy i klaśc na rozdrzana patelnie.

    Na proteinach podawac z jajkiem sadzonym na wierzchu/

    Na fazie z warzywami np z salata lodowa i jogurtem naturalnym.

    --
    "Opinia jak dupa, każdy ma swoją"-zasłyszane ;)

    Maryśka-Nasza Grudniowa Zwierzyna
  • ola_wroclaw 02.03.10, 21:39


    -podwójna pierś z kurczaka
    -czerwona papryka
    -cebula
    -czosnek
    -kilka pieczarek
    -marchew
    -sos pomidorowy (z kartonu, skład: 100% pomidory)

    pokrojoną w kostkę pierś podsmażyć na patelni, dodać pokrojoną paprykę,
    pieczarki, cebulę i startą na tarce marchewkę. Zalać wodą i dusić do miękkości.
    Dodać czosnek i trochę sosu pomidorowego, przyprawić solą, ziołami
    prowansalskimi, sypką papryką i pieprzem.

    Do tego sałata z pomidorem i ogórkiem polana octem balsamicznym (można??) i
    sosem czosnkowym z jogurtu naturalnego (jogurt naturalny +czosnek +bazylia).


    PYCHA!
  • 3-mamuska 03.03.10, 00:05
    Czerwona papryka(mozna zrobic pol)
    Mieso mielone indycze,
    Jajko i przyprawy
    JA uzywam takiej przyprawy-Kupuje sobie po jednej, małej paczce:
    * papryka słodka
    *kolendra
    *gorczyca
    *kminek
    *kurkuma
    *pieprz czarny (1/2 opakowania)
    *bazylia
    *lubczyk
    *majeranek
    *cebula
    *czosnek
    *tymianek
    To co jest w ziarenkach zmiel w młynku, wszystkie przyprawy wymieszaj w sloiku.
    Przyprawa ma fajny smak a do tego wspomaga trawienie i odchudzaniesmile .I
    reguluje przemiane materii(sprawdzione).
    Wykonanie:mieso mieszmy z jajkiem i przyprawami,nadziewamy papryke i owijamy
    folia.Piec w piekarniuk 200C okolo 45-55 minut(zalezy od wiekosci,ja sprawdzam
    czy papryka miekka)
    Smacznego!
  • fanfagoria 03.03.10, 21:41
    Popelniłam dziś:)
    Potrzebne:
    - spora pierś indycza
    - dwa pęczki natki pietruszki
    - mały serek homo 0%
    - czosnek
    - pieprz
    - tymianek
    - ew sól
    - ocet jabłkowy ( niekoniecznie )
    - wykałaczki

    Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Indyczy cycek myjemy pod zimna wodą, lekko
    skrapiamy octem jabłkowym. Nacieramy solą, pieprzem i czosnkiem. Przecinamy tak,
    żeby utworzyła się kieszonka. Osobiście przecięłam wzdłuż boku, ale następnym
    razem przetnę z góry, żeby nie mordować się ze spinaniem. Natkę, ser, czosnek,
    tymianek i pieprz miksujemy lekko, żeby zostały kawałki listków. Paciajką
    nadziewamy kieszeń, spinamy wykałaczkami. Formę do pieczenia wykładamy papierem
    do wypieków, na to mięsko i do pieca. Piec ok 40 minut, w zależności od
    wielkości piersi. Najlepiej kroić lekko przestygniętą. Smacznego:))
    --
    [url=http://www.maluchy.pl][img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-41847.png[/img][/url]
  • magdagg2 03.03.10, 23:25
    piers z indyka mielimy, dodajemy jajko, otręby aby sie to trzymało, przyprawy,
    formujemy kotlety i kładziemy na grilla, smażymy po około 5 minut z każdej strony.

    --
    mam męża od...
    moje aukcje na allegro
  • 3-mamuska 03.03.10, 23:36
    Ja mieszam mieso indyka z przyprawami i jajkiem,formuje kotlety,ukladam na
    blaszce (folia lub papierem) i wkladam do piekarnika na 200C okolo 40 minut az
    sie zrumienia pycha.
  • dolmadakia 06.03.10, 12:44
    Starte na tarce /albo w malakserze/
    marchwewka,pietruszka,seler,trochę białej kapusty,por/ ja
    przygotowuję większą ilośc i zamrażam/ poddusić z kostką rosołową i
    ilością wody wg uznania.Gdy juz miękkie włozyć w to kawałki dowolnej
    białej ryby.Może być zamrożona.Dusić z przyprawą curry albo do
    gyros.Całkiem dobre.Zamiast ryby może być kurczak lub indyk.

    Te zamrożone poszatkowane warzywa są również bazą do zupy,jak się
    doda pomidory z puszki to może być /prawie/ pomidorowa.
  • luthienundomiel 08.03.10, 10:37
    polecam! palce lizać!
    marchewka pietruszka seler pieczarki por w kawałeczki plastereczki
    jak kto woli;
    wolowinke na plastry troche rozbic i na patelnie sucha jak tylko
    zamkna sie włókna dorzucic warzywa i zalac 1,5 szkl wody
    zmniejszyc ogien i dusic pod przykrywa kolo 40 min na koniec sól i
    pieprz do smaku - normalnie patelnie tego mozna zjesc

    z kotletami sojowymi: najpierw wrzucic na patelnie warzywa podsmazyc
    dodac pokruszone kotlety sojowe ile chcecie wlac 2 szkl wody sól i
    pieprz i dusic na malym ogniu

    obie potrawy pod koniec odparowac
    mmmmm pycha!
    --
  • biedroneczka13 12.03.10, 21:07
    po tyle samo warzyw : marchwi,pora,selera,pietruszki i cebuli -wszystko obrać
    ,zetrzeć na tarce o dużych oczkach
    -wsypać do garnka z grubym dnem ,
    -dodać sok z 1/2 cytryny
    -2 szklanki wody
    -100 ml przecieru z pomidorów
    -sól ,pieprz do smaku
    -dusić pod przykrywką do miękkości uzupełniając wodę
    -w mikrofali z przyprawami upiec rybę -sola,morszczuk, dorsz
    -rybę pokroić na małe kawałki
    -dno naczynia szklanego wyłożyć warzywami ,na to położyć rybę ,a na rybę kolejną
    partię warzyw
    pychotka -życzę smacznego
    --
    Pawcio
    2 lata
    "mojezapasy"
  • e_r_i_n 15.03.10, 15:55
    Pokrojony w plastry schab solimy, pieprzymy i układamy w naczyniu żaroodpornym
    (w oryginale przekładając boczkiem wędzonym i śliwkami suszonymi, ale chyba
    raczej nie wolno ;)). Posypujemy pokrojoną w półtalarki cebulą i lekko
    podsmażonymi (może być na suchej patelni) pieczarkami. Całość pod przykryciem do
    pieca na jakieś 45 minut. Po odkryciu dodajemy pomidory (przecier 100%
    pomidorów) + przyprawy (zioła, pieprz, sól, wg uznania + ostra papryka). W
    oryginale jest ketchup pikantny. Całość bez przykrycia 'odparowujemy'. Dobry i
    na zimno, i na ciepło.
    --
    Posiadanie dziecka jest jak tatuaż na twarzy. Trzeba być całkowicie pewnym, nim
    się podejmie ostateczną decyzję.
    MAZURY CUD NATURY - GŁOSUJ!
    Bliżej niż dalej
  • bigandreass 19.12.10, 14:12
    !!!!!!!!!!!!!schab???????????????????????????
  • kate302 26.03.10, 16:53

    Wątróbkę drobiową kroimy na male kawałki i posypujemy przyprawą
    gyros lub kebab,cebulkę kroimy w kostkę. Cebulkę podsmażamy na
    kropli oleju, dodajemy wątróbkę i smażmy kilka minut. Solimy juz na
    talerzu. Smacznego
    --
    dążę do doskonałości w miarę możliwości...
  • tosi-mama 28.03.10, 13:52
    Filety z morszczuka posypać pieprzem cytrynowym oraz przyprawą do ryb. Odstawić
    aby chwilkę przeszły przyprawami. W tym czasie nastawić piekarnik na 170 st i
    zetrzeć na tarce marchewkę i pietruszkę(w proporcji 2:1)Warzywa wymieszać.
    Przygotować odpowiednio duże kawałki folii alum. aby można było zawinąć każdy
    filet osobno. Na folii rozsmarowuję kropelkę oleju (niestety bez oleju ryba
    przywiera :(), na to kładę filet z ryby, na filecie układam starkowane warzywa,
    na to kładę gałązkę pietruszki lub koperku. Zawijam szczelnie folię. Wstawiam do
    piekarnika na 1 godz. Rybka wychodzi soczysta, naprawdę polecam.
    A gdy mam ochotę na rybę w czasie samych protein to warzywa z wierzchu ryby po
    prostu wyrzucam.
    A...wczoraj miałam lenia, nie chciało mi się ścierać warzyw więc zastosowałam
    warzywa mrożone w słupkach (akurat miałam w zamrażarce) też wyszło wspaniale :)
    --
    "Dzieci są kotwicami, które trzymają matkę przy życiu."Sofokles)
  • tosi-mama 28.03.10, 14:00
    Na patelni duszę pokrojoną cebulę, następnie dodaję ok 2 starkowane marchewki i
    też duszę (minimalnie podlewam wodą). W tym czasie oczyszczam wątróbkę drobiową
    i kroję ją na mniejsze kawałeczki (ale nie za małe!). Do podduszonej cebuli z
    marchewką wrzucam wątróbkę i szybko obsmażam , następnie podlewam odrobiną wody
    i przykrywam aby wątróbka "doszła" Gdy już wątróbka jest dobra solę, pieprze i
    dodaję odrobinę czosnku. Gdy jest sporo wody staram się ją odparować. Następnie
    dodaję odrobinę musztardy (dla zakwaszenia)i na samym końcu jogurt. Ilość
    jogurtu zależy już od naszych upodobań - czy wolimy sos bardziej gęsty czy
    rzadszy. Wszystko mieszamy i wątróbka gotowa. Nie gotujemy długo po dodaniu
    jogurtu, maksymalnie minutkę.

    W oryginale ta wątróbka na końcu jest zabielana śmietaną ale wersja
    zmodyfikowana też mi odpowiada.
    --
    "Dzieci są kotwicami, które trzymają matkę przy życiu."Sofokles)
  • wreszcie-chudne 28.03.10, 16:55
    ciasto na naleśnik (dziś inaczej nieco zrobiony):
    jajo rozbełtane z mlekiem 0,5% (a jakże ;)) nieco soli i nieco słodzika w
    proszku, dodałam mleko w proszku i nieco otrębów owsianych, aby zagęścić, dalej:
    łyżeczka od herbaty mąki kukurydzianej i ciut ciut proszku do pieczenia
    (tak - ja to wszystko na oko robię, hehe)
    smażymy placki na patelni lekko zwilżonej olejem

    wołowina ugotowana i zmielona, do tego cebula pokrojona w drobniutką kosteczkę,
    dałam sól, pieprz i paprykę pikantną - wszystko pięknie wymieszane

    kładziemy zmielony farsz na placku naleśnikowym i zawijamy krokiety i voila! :)

    wywar z wołowiny zamrożony czeka na lepsze czasy - znaczy się na jakąś zupkę :)
  • l.e.a 28.03.10, 21:01
    5 młodych małych cukiń (cukinie im są mniejsze tym smaczniejsze )
    20dkg pieczarek
    marchewkę
    pietruchę
    pomidory włoskie w puszce - są słodsze w smaku, słoneczko robi swoje

    70dkg polędwiczek
    3 cebulki

    Poszatkowałam, pokroiłam do rondla ciut wody, i sru cebulka, sru
    marchew i pietrucha, dodałam
    sproszkowanej papryki, soli, pieprzu, bach pieczarki. Kiedy warzywka
    zmiękły, dodałam mięso, liść laurowy, ziele angielskie, liście maggi.
    Kiedy mięsko puściło soku dodałam skrojoną cieniutko cukinię i
    pomidory z puszki. Przykryłam pokrywką i dusiłam do wyparowania wody.

    --
    [url=http://straznik.dieta.pl/][img]http://straznik.dieta.pl/zobacz/s
    traznik/?pokaz=73994b850a1e4e222.png[/img][/url]
    majtki-rajtki-wyszczuplacze
    wróżka Lea to ja
  • moriska84 16.04.10, 11:10

    Zbieramy liście winorośli czy tez kupujemy w sklepie Blanszujemy w
    lekko osolonej gotującej się wodzie trzymając za ogonki liściowe;
    liść powinien się tylko lekko zwarzyć. Po blanszowaniu ogonki
    odcinamy. Niektórzy zalewają wrzątkiem i zostawiają na 10 min. .Tak
    przygotowane liście napełniamy farszem. Farsz jak kto lubi.

    Wkładamy do miski mielone mięso. Jedną cebulę i 2 ząbki czosnku
    obieramy, drobno siekamy i dodajemy posiekaną pietruszkę. Wszystko
    mieszamy z mięsem na jednolitą masę, którą doprawiamy solą, pieprzem
    i papryką. Następnie zawijamy gołąbki w liście z winogron..
    I teraz wedle uznania z sosem pomidorowym lub z wywaru z jarzyn
    zalewamy i do piekarnika w żaroodpornym naczyniu. Ustawiamy
    piekarnik na temperaturę 180 stopni ( 35 -40 min)


    Smacznego
  • dolmadakia 16.04.10, 16:55
    Ja do farszu daję miętę,suszoną,na tyle dużo,żeby było ją czuć.I nie
    robię tego w piekarniku,tylko na gazie,w garnku wyścielonym na dnie
    liśćmi.Do tego robię sos z rosołu/może być z kostki/ jajka i dużo
    soku z cytryny.Można go zagęścić mąką.To grecka wersja potrawy
    zaproponowanej przez moriskę.Oczywiście dietetyczna.
  • ewelina811014 18.04.10, 09:14
    1 duża pierś z kurczaka
    1 duża cebula
    1 papryka świeża
    jogurt naturalny
    przyprawa złocista do kurczaka
    czosnek granulowany
    bazylia
    oregano
    piers kroimy w paski obtaczamy w przyprawie zlocistej do kurczaka i obsmazamy na
    patelnie delikatnie podlewajac wodą. cebule kroimy według uznania i dodajemy do
    piersi i dusimy .przyprawiamy resztą przypraw. paprykę kroimy w paski dodajemy
    do sosu lekko podduszamy. na koniec wszystko zalewamy jogurtem i chwilekę
    gotujemy .SMACZNEGO
    --
    [url=http://straznik.dieta.pl/][img]http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=49374bc6b1f44605b.png[/img][/url]
    na diecie od 17 lutego.
    wzrost 152 cm
  • slimakpokazrogi 18.04.10, 17:30
    Faza PW ze względu na duzą ilość cebuli w sosie... ale od biedy da
    się podciągnąć pod jadłospis samych P.

    - 250 g łososia (może być tez inna ryba, ale delikatna o nie bardzo
    intensywnym smaku... myslę, że panga byłaby dobra)
    - 1 duza cebula
    - 250 ml wywaru z warzyw
    - pół łyżeczki słodkiej papryki
    - sól, pieprz
    - odrobina soku z cytryny
    - 250 ml jogurtu naturalnego light bałkańskiego lub greckiego
    (lepiej nie zwykły bo musi być dobrze gęsty)

    Łososia obieramy ze skóry , kroimy na plastry, skrapiamy cytryną,
    solimy , pieprzymy. odstawiamy na parę minut.
    Przygotowujemy wywar (może być z kostki bulionowej)
    Na patelni bez tłuszczu zeszkliwiamy posiekaną cebulę. następnie
    (równiez bez tłuszczu) podsmażamy łososia. Cebulę razem z łososiem
    wkładamy do wywaru, dodajemy paprykę i dusimy 15 minut. na koniec
    zagęszczamy jogurtem.
    jest po prostu prze-pysz-ny. Dla osób w trzeciej fazie polecam to
    danie z makaronem (w tej wersji jadł je mój nie odchudzający się
    maż:))
  • joanna669 18.04.10, 17:37
    - piersi kurczaka,
    - jogurt naturalny (bądź wymieszany z serkiem homo 0%)
    - sól, pierz, curry

    Piersi kurczaka kroimy w paseczki. Jogurt mieszamy z przyprawami i
    zalewamy piersi. W takiej marynacie wkładamy do lodówki na 1-2h.
    Wyjmujemy, wrzucamy na teflon i smażymy.
    Proste, a jakie pyszne!
    --
    [url=http://straznik.dieta.pl/][img]
    http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=25024b88ca5d3feba.png
    [/img][/url]

    na Dukanie od 15.02.2010r.
  • joanna669 19.04.10, 21:21
    Ciasto na naleśniki:
    - 2 jaja,
    - 1 łyżka skrobi (mąki) kukurydzianej,
    - pół szkl. mleka (aby utworzyła sie konsystencja naleśnikowa)

    Farsz:
    twaróg chudy
    jogurt
    słodzik
    może być również odrobina cynamonu

    Farsz zawijamy w naleśniki i polewamy pozostałością jogurtu ze
    słodzikiem, można posypać również odrobiną kakao.

    Naleśniki można robić również z nutelką, farszem warzywnym bądź
    mięsnym--
    [url=http://straznik.dieta.pl/][img]
    http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=25024b88ca5d3feba.png
    [/img][/url]

    na Dukanie od 15.02.2010r.
  • pani_chuda 02.05.10, 15:31
    Sprawdzone i naprawdę smaczne.

    Potrzeba:
    1 cukinię
    kilka pieczarek (ja wzięłam 6 małych)
    duża cebula
    ok. 20 dag mięsa mielonego z drobiu (ja miałam z indyka)
    ząbek czosnku
    malutki przecier pomidorowy (ja wzięłam 1/2 i dolałam przecieru pomidorowego własnej roboty)
    przyprawy według uznania (sól, pieprz, słodka i ostra papryka, czosnek, zioła prowansalskie)

    Przygotowanie:
    Cukinię przecinam tak żeby powstały 2 łódeczki. Łyżką ostrożnie żeby nie zrobić dziur na wylot wyjmuję miąższ.
    Na patelni smażę pieczarki, cebulę, czosnek. Smażę na teflonie, jak zaczyna przywierać podlewam odrobiną wody. Dodaję środek z cukinii. Smażę dalej, doprawiam. Osobno smażę mielone, także doprawiam i mieszam wszystko razem dodając przecier pomidorowy.
    Następnie faszeruję cukinie. Z wierzchu posypałam chudym twarogiem, który pięknie udaje ser po zapieczeniu.
    Piekłam w prodiżu, na oko ;) sprawdzając co jakiś czas, czy cukinia jest już miękka. Wyszło przepyszne!
    Smacznego.

    Tak wyszło:
    [URL=http://img51.imageshack.us/i/171za.jpg/][IMG]http://img51.imageshack.us/img51/6317/171za.jpg[/IMG][/URL]


    Ps. Jak zostanie troszkę farszu może być na kolację, bo sam w sobie też jest smaczny. w ten sam sposób faszeruję bakłażana. I przymierzam się do faszerowania cebuli.
    --
    [url=http://straznik.dieta.pl/][img]http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=46044bcab14f4e5b2.png[/img][/url]
  • madzioreck 03.05.10, 16:12
    Nie wiem, jak to się nazywa, ale gotuję to od dawna i to nie jest danie
    wymyślone na potrzeby diety Dukana, a jedynie pozbawione tłuszczu - wcześniej po
    prostu kupowałam mielone bez patrzenia na zawartość tłuszczu, teraz kupuję i
    mielę sama udziec indyka a cebulę podsmażałam na oleju, teraz wrzucam surową i
    tyle :)

    Mięso mielone
    cebula - dużo
    papryka czerwona i zielona, jeśli ma być kolorowo
    pomidory świeże lub z puszki
    koncentrat pomidorowy
    pieczarki
    kawałek marchewki pokrojonej w cienkie słupki
    czosnek
    Można dać cukinię, jeśli ktoś lubi, ja nie przepadam więc nie dodaję.
    Doprawiam: bazylia, pieprzem ziołowym, suszoną cebulą, solą.
    Można dać pieprz kolorowy, majeranek, jak kto lubi.

    Mielone podsmażyć na suchej patelni, trochę rozdrobnić, wrzucić do garnka z
    wodą, posolić. Pokroić paprykę, cebulę, cukinię, pomidory sparzyć i pozbawić
    skórki, pokroić, do gara. Pieczarki pokroić w plastry, odparować na patelni, do
    gara :) Słupki marchewki podpiec na patelni - do gara (zostaje wtedy fajna,
    chrupiąca jak bambus). Dodać koncentrat, świeży czosnek pod koniec gotowania,
    przyprawy.

    Ja szamam samo, mężowi dogotowuję ryż, można też podać z bagietką i masłem
    wymieszanym z rozgniecionym czosnkiem.

    Aha, bez marchewki i pieczarek też wychodzi dobre, właśnie dziś mi się
    zachciało, a gdzie ja 3 maja znajdę pieczarki i marchew :)
    --
    Biusty naGie;)
  • moriska84 07.05.10, 08:19
    Nie bede pisac tylko wkleje link. Zrobilam wczoraj pyszne !!!!jak
    doda sie mniej pietruszki i bez sera to na faze P tez super:)

    dukan.blox.pl/2010/04/Skubance-Tesciowej.html
    --
    Start 27.03.2010
    [url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wZ4VRA6/]
    [img]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/t/wZ4VRA6/weight.png[/img]
    [/url]

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.