Dodaj do ulubionych

CHLEBEK KLARY raz jeszcze ;)

02.03.10, 09:49
W związku z fanatyzmem chlebka zmodyfikowanego przez Klarę, który
opanował nasze forum, przyszpilam na czas jakis przepis. Na co dzien
znajduje się w przepisach na DODATKI zalinkowanych na górze ;)

PRZEPIS:
Składniki/na 3 chlebki z foremek 30x12,dwa do konsumpcji,jeden
zamrażam/
4szklanki otrąb owsianych
2szklanki otrąb pszennych
1 szklanka mąki kukurydzianej
2 serki wiejskie lekkie z Piątnicy/0% tł.,każdy po 250gr/
8 jajek/białka należy ubić na pianę/
O,5l maslanki niskotłuszczowej
1 łyżka soli
1 i 1/3 torebki proszku do pieczenia (takiego na 1kg mąki)
po 1 łyżce suszonego kopru,tymianku,czosnku niedźwiedziego i
suszonych pomidorów z bazylią/kamis/
1 łyżeczka kminku/dla lubiących kminek/

Jeżeli ktoś nie ma czosnku niedźwiedziego,to moża dodać łyżeczkę
czosnku suszonego,lub 3-4 duże wyciśnięte ząbki czosnku.
Wszystkie suche składniki należy dokładnie wymieszać,ser rozgnieść i
wymieszać z żółtkami,dodać z maślanką/najpierw 3/3 maślanki,potem
resztę porcjami,zeby ciasto nie było lejące.Całość wymieszać i dodać
pianę z białek i jeszcze raz delikatnie wymieszać.Wyłożyć foremki
papierem do pieczenia/inaczej chlebki się przykleją-
sprawdziłam/.Foremki wstawiam do częściowo rozgrzanego piekarnika i
od chwili uzyskania temp. 200-220 stopni piekę godzinę i 20-30
minut.Przygotowanie ciasta zajmuje 15 minut--
--
"Opinia jak dupa, każdy ma swoją"-zasłyszane ;)

Maryśka-Nasza Grudniowa Zwierzyna
  • klara551 09.03.10, 01:09
    Właściwie,to powinnam się obrazić za fanatyzm.Ale ponieważ mój
    przepis baaardzo pozwala przetrwać okres diety i zastępuje normalny
    chleb,niedozwolony w tym czasie,czuję się wyróżniona,tym,że mogłam
    kilkudziesięciu osobom być pomocną .
  • kaga9 09.03.10, 23:55
    klara551 napisała:

    > Właściwie,to powinnam się obrazić za fanatyzm.

    :D

  • dyrdymalki 27.03.10, 16:42
    Klaro, zrobiłam dzisiaj chleb z twojego przepisu jest pyszny :) i zaraz go
    wrzucę na moim blogu kulinarnym, żeby innym służył :):)

    dzięki :)
    --
    www.smaczliwkowo.blox.pl
  • amorowa 18.03.10, 12:15
    Mam pytanie. Do której fazy jest ten chlebek?
  • slowo.koniec 16.04.10, 22:33
    Upiekłam, pyszniutki. Ale niezbyt wysoki - choć może po prostu foremka za długa:)
    --
    [url=http://straznik.dieta.pl/][img]http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=37534bc6af7d1f094.png[/img][/url]
    Na diecie od 10.04.2010
  • alinkaalinka 27.04.10, 16:19
    jeden chlebek w foremce od keksa:

    2 jaja + pół twarogu chudego + 1/3szklanki kefiru = miksuję blenderem

    jak już zmiksuję wrzucam 150 otrębów owsianych nie mielonych, pół szklanki pszennych i mieszam, jak jest za suche dolewam kefiru, jak za mokre dosypuję owsianych, no i proszek do pieczenia 2 łyżeczki

    dodatki wedle uznania ja robię z ziołami prowansalskimi( czasem: koper, majeranek, świeży czosnek)

    na słodko: słodzik i jakiś aromat lub też bez :)

    POLECAM, czas z upieczeniem koło 45 min

    WAŻNE: Chlebek piekę do brązowej skórki w 190-200 stopniach potem daje mi czas na wyschnięcie, bo bywa w środku mokry, ale super dochodzi do siebie :)
  • anet81 12.09.10, 20:30
    alinkaalinka, ten przepsi na chleb bez mąki jest bezbłędny! chleb jest przepyszny! dzięki!
    --
    [url=http://straznik.dieta.pl/][img]http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=58274c82bc925de3a.png[/img][/url]
    Dukan od 5 lipca 2010
  • staram_sie_schudnac 29.04.10, 11:04
    Dziewczyny takie małe pytanko..gdzie wy kupiłyście czosnek
    niedźwiedzi i suszone pomidory z bazylią?
  • imasumak 29.04.10, 12:23
    W porządnych sklepach są. Suszone pomidory np firmy Kamis, w malutkich,
    plastikowych słoiczkach.

    --
    ola.ng.pl/
  • rationally 06.05.10, 20:19
    staram_sie_schudnac napisała:
    > Dziewczyny takie małe pytanko..gdzie wy kupiłyście czosnek
    > niedźwiedzi i suszone pomidory z bazylią?

    Na Allegro i w necie są producenci/sklepy specjalizujące się w przyprawach. Mają ogromny wybór, świetną jakość i ceny niższe niż popularne marki. Polecam :)
  • imasumak 07.05.10, 11:33
    allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=1133560&gr_id=74048
  • fiabei 14.05.10, 11:26
    że się tak wyrażę... ;)

    Zrobiłam z połowy składników i dużej ilości ziół i upiekłam w jednej keksówce -
    wyszedł super. No, ale tak trochę poza programem, bo wykupili (!!!) mi w sklepie
    otręby owsiane i pszenne (Dukan szaleje na całego?), no i upiekłam z żytnich
    zamiast owsianych, no a pszennych miałam jeszcze akurat. Tylko dlaczego nie
    można zjeść całego na raz?! ;)
    --
    ...its a wild world...
    [url=http://straznik.dieta.pl/][img]http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=95044bded45a1ab29.png[/img][/url]
  • asia0212 16.05.10, 22:55
    [quote]
    Tylko dlaczego nie
    można zjeść całego na raz?
    [/quote]

    Ponieważ dziennie można zjeść 1 łyżkę otrąb pszennych i 2 owsianych, a w chlebie
    jest ich o wiele więcej.
    --
    [url=http://straznik.dieta.pl/][img]http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=56104bd698996cda0.png[/img][/url]

    Na Dukanie od 8 kwietnia.
  • fiabei 17.05.10, 11:54

    --
    ...its a wild world...
    [url=http://straznik.dieta.pl/][img]http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=95044bded45a1ab29.png[/img][/url]
  • dominiz 18.05.10, 19:13
    mam pytanie czy ten chlebek naprawdę piec należy 1 h i 20-30 min??
    piekłam go w niedzielę i po takim czasie pieczenia skórka była za bardzo
    spieczona
    pieczecie tyle czasu?
    --
  • klara551 20.05.10, 18:28
    Niestety trzeba tak długo piec.Może postawiłaś zbyt wysoko,więc
    następnym razem spróbuj piec na na niższej półce.
  • alinkaalinka 25.05.10, 17:39
    jest ok, jak w środku bywa mokry wystarczy odczekać godzinkę i dojdzie
    do siebie:)

    Pozdrawiam
  • pani_chuda 07.06.10, 05:40
    Dziękuję za przepis i jego podwieszenie u góry :)
    Fakt, że weszłam wczoraj już w III fazę a chlebek upiekłam wieczorem dopiero po
    raz pierwszy. Zrobiłam z połowy porcji ale wpakowałam wszystko do jednej
    keksówki. Wbrew moim obawom (to był mój pierwszy chleb w życiu) chlebek Klary
    wyszedł! I to taki pyszny, że jedną kromkę musiałam zjeść w łóżku po 22:00 :))
    Piekłam w prodiżu, bo nie mam sprawnego piekarnika, włożyłam do niego keksówkę
    wyłożoną papierem. Pięknie zrumieniony, chrupki, pachnący, no boski chlebek mi
    wyszedł!
    Postaram się wstawić zdjęcia albo dziś albo na dniach.

    Ale mam też pytanie: ile kromek dziennie tego chlebka jecie?
    --
    [url=http://straznik.dieta.pl/][img]http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=46044bcab14f4e5b2.png[/img][/url]
  • imasumak 07.06.10, 23:45
    pani_chuda napisała:

    Ale mam też pytanie: ile kromek dziennie tego chlebka jecie?


    Ja jem dwie.
  • mama-ola 10.06.10, 11:09
    Mnie wychodzi więcej maślanki, ponieważ pół litra nie pozwala na
    zmiękczenie wszystkiego suchego. Muszę dolewać, żeby wymieszać.
    A Wam wystarcza?
  • klara551 11.06.10, 00:07
    Iloścć maslanki zależy od otrąb.raz trzeba wlać mniej,a niekiedy
    więcej. Rób tak jak uważasz,chlebek zawsze wychodzi. Ponieważ ślubny
    jest w III fazie do chlebka dodaję mąki żytniej albo otręby
    orkiszowe. A przyprawy? To zależy co mi wpadnie pod rękę,kminek,
    zióła prowansalskie,po oregano,tymianek a nawet suszoną płatkowaną
    paprykę.jedynym stałym dodatkiem ziołowym jest czosnek
    niedźwiedzi,bo ma niesamowity aromat lub ze 3 rozgniecione ząbki
    czosnku.Ślubny tak się do chlebka przyzwyczaił,że nie smakuje mu
    zwykłe pieczywo,może dlatego,że dodaję dużo przypraw.
  • mama-ola 11.06.10, 12:37
    Ten chleb jest rzeczywiście niezwykle dobry :-) Od kiedy go jem, nie
    boli mnie żołądek, a przez 2 tygodnie bez pieczywa ból żołądka
    odczuwałam bardzo często.
    Dzięki :-)
  • puresse 15.06.10, 21:44
    czy ten chlebek można jesć w fazie II??w tym okresie p+w?? jesli tak to
    ile??(kromek)??
  • mama-ola 23.06.10, 13:34
    Zamiast maślanki dałam mleko 0,5%, bo maślanki nie miałam w domu.
    Wyszło z zakalcem, co mi zresztą nie przeszkadza, i tak go jem, nie
    szkodzi mi :) Tylko uprzedzam, że taka podmiana jest nieudana.
    (No chyba że ktoś uważa, że to nie mogła być przyczyna zakalca i ma
    inny pomysł).
  • madziowy1 24.06.10, 09:05
    piekę już chlebek od 1,5 m-ca średni co 5 dni po dwie keksówki (
    jemy razem z mężem)
    raz wychodzi lepszy raz gorszy ale....chyba tylko raz udało mi się
    zrobić taki co nie był glinisty w środku. Co jest tego przyczyną?
    Niby zawsze tak samo i z tych samych produktów ( producenci) a
    jednak....
    macie jakieś patenty?
    --
    Madzia mama trójki : Nati (1997) Ala (2001) Adaś (2008)

    [url=http://straznik.dieta.pl/][img]
    http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=72294c22f3553ef3b.png
    [/img][/url]
  • elka-marcin 24.06.10, 14:05
    czy ktoś w koncu odpowie do której to fazy???



    --
    [url=http://straznik.dieta.pl/][img]
    http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=36684c22efa5ad3c0.png
    [/img][/url]

    na dukanie od 21.06.2010r. ;-)
  • kate3 25.06.10, 13:48
    Jadlam w fazie I i jem w fazie II (P i PW), codziennie rano po dwie kromeczki.
    Podczas P z kubkiem maslanki (kefiru), podczas PW oprocz maslanki jeszcze z
    salata, pomidorem, rzodkiewka i papryka - PYCHA! Jem tak juz 3 miesiace (-18 kg)
    i jeszcze mi sie nie znudzilo:) Chlebek rewelacja, jest smaczny (ja pieke go
    krocej, jakies 40-45 minut, bo lubie zeby byl wilgotny w srodku, porcjuje go
    sobie i zamrazam) zaspokaja glod, i pieknie reguluje na przemiane materii:)
    --
    Mateuszek (24.01.2005)
    Patrycja(05.06.2008)
  • lou_lou_72 27.06.10, 19:44
    dzisiaj upiekłam w automacie :)
    jest przepyszny !!!


    --
    [url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/0awn8nu98e5xve5r.png[/img][/url]
  • piergiorgio 01.10.10, 13:16
    moim zdaniem to chleb do trzeciej fazy, w drugiej nie zauwazylam, ze mozna dodawac mąkę kuku., jest pwiedziane, ze do menu dodaje sie warzywa i to wszystko, ale może się mylę.
    --
    na diecie od 24 września 2010
    [url=http://straznik.dieta.pl/][img]http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=30864ca3686130087.png[/img][/url]
  • marisella 06.10.10, 10:04
    Skrobia kukurydziana jest dozwolona, ale w małej ilości.

    Chlebek na II fazę nadaje się jak najbardziej. Jeśli jednak ktoś ma wątpliwości co do skrobii lub jest ortodoksem, jak pisząca te słowa ;)) to moze upiec bez mąki ani bez skrobii kuku :) Ja tak robię i wychodzi bez zarzutu :)

    --
    Moja Kopalnia srebra oraz Candy, czyli blogowe rozdawnictwo :)

    gg: 4040490
  • malaga0 10.07.10, 12:59
    w zwiaku z tym ze jest to chlebek z otrębami ( a mozna tylko 3 lyzki otrab
    dziennie to na ile taka porcja chlebka powinna byc?wie ktos?
    --
    [url=http://straznik.dieta.pl/][img]http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=81404c287630460bf.png[/img][/url]
    <od 28 czerwca na Dukanie >
    2 faza (od 2 lipca)
    mój kot i pies wcinają ze mną dukanowe jedzonka :)
  • klara551 11.07.10, 23:04
    Wymysliłam ten chleb,gdy mąż był w II fazie i nie chciał jeść otrąb
    z jogurtem,a ja jestem zbyt leniwa żeby codziennie piec placki
    otrębowe. Mąż jadł 2-4 kromek mojego chleba dziennie i schudł 22,5
    kg.teraz w IV fazie dalej go je,bo zwykły chleb mu nie smakuje.I
    niestety dalej piekę ten chleb,ale mąż trzyma wagę.
  • marisella 18.07.10, 15:42
    Zrobiłam chlebek i ja. Zanim pochwalę się sukcesami i porażkami, chciałam o
    jedną rzecz dopytać - czy te "2 serki wiejskie lekkie z Piątnicy/0% tł.,każdy po
    250gr/" to mają być serki wiejskie czy twarożki wiejskie? Bo jako żywo, żadnego
    skubanego serka wiejskiego 0% Piątnicy nijak znaleźć się nie da :D
    Jest serek wiejski, ale w wersji light ma 3% tłuszczu i pakowany jest po 150
    gram chyba, i jest twarożek wiejski lekki i ten rzeczywiście ma 250 gram i zero
    tłuszczu, tylko własnie z nazwy jest twarożkiem, a nie serkiem.

    Czyli teraz co?

    a) użyć się powinno serka wiejskiego, tego z drobinkami pływającymi w pysznej
    "śmietance", tego 3%, w opakowaniu a'la serek homo, a opakowań wziąć tyle, żeby
    wyszło pół kilo?

    b) trzeba użyć twarożku wiejskiego 0%, czyli zwykłego białego sera w opakowniu
    takim z grubsza trójkątnym (pakowany po 250 gram)?

    c) trzeba szukać dalej do skutku serka wiejskiego 0% w 250-gramowych paczkach?

    Ja tym razem wybrałam opcję b) jako najbardziej prawdopodobną. I chlebek
    upiekłam. Taaaaaaaakkkk...

    Z sukcesów przy tej pierwszej próbie mogę wymienić:
    - ...
    - hmmm...
    - ...
    -
    -
    - hmm... co by tu jeszcze...
    -
    - ...

    i to w sumie tyle :D

    Z porażek? O matulkuuuu... od czego by tu zacząć :D Może od tego, co jednak jest
    jakimś postępem, że dowiedziałam się, że jednak jestem strasznie upartym
    upierdliwcem, co to musi po swojemu zrobić (i zepsuć ;))
    Sama siebie teraz przeklinam, ale co namodziłam, tego już nie odkręcę. Zacznę
    może od tego, że sama nie wiem, co mnie podkusiło. Jak sama nazwa wskazuje - to
    jest chlebek Klary. Nie Mariselli, nie kogokolwiek, tylko Klary. Klara jest tu
    master, podała przepis i powinnam u licha jej słuchać, a nie kombinować :D No
    ale własnie, ja jak to ja... pomyślałam sobie: w sumie to co ja będę to piekła
    tyle czasu - zrobię sobie bułeczko-muffinki Klarowe, będą się krócej robiły i za
    jednym zamachem upiekę sobie mięsko na dziś i jutro. No taaakkk. Jaaasne.
    Wpakowałam to to do foremek na muffiny, część do ceramicznych foremek na creme
    brulee (mam tylko 6, więc na wiele nie starczyło ;) i hop do pieca.

    Wyjęłam no i... takiej porażki w kuchni to dawno nie zaliczyłam. N i e d o w y
    j ę c i a! No nie ma szans! A mówiła Klara? Mówiła? Mowiła! Papierem wykładać bo
    przywiera. Ale ja nie, no bo co, do teflonu mi przywrze? A skąd! No to mam skąd
    :D Forma do muffinów w ten bohaterski sposób zakończyła swój żywot, niestety,
    ale kij jej w nery (to już wiadomo, czemu Dukan nerkom szkodzi ;)), muffinek i
    tak prędko nie zjem, a jak schudnę i już będę mogła to se kupię nową, a co! :D

    W każdym razie wszsytko co było w formie na muffiny zostanie w niej na wieczne
    czasy - zarówno mięska pyszne, jak i otrębowe bułeczki ;) Za to to, co piekło
    się w ceramicze wyskoczyło samo, bez śladu przywierania, więc zaparłam się
    rękami i nogami, zaraz jadę obkupić się w ceramikę do piekarnika i po prostu
    muszę powtórzyć pieczenie, bo nie usnę :D

    Najwazniejszy wniosek z eksperymentu: słuchać, co ludzie piszą, bo zazwyczaj
    mają rację ;) A Klary słuchać ZAWSZE bez wyjątku :D

    --
    Moja Kopalnia srebra :-)

    gg: 4040490
  • klara551 18.07.10, 23:16
    Ubawiłam się ,że hej czytając twój post. Moja pierwsza próba też
    była bez papieru do pieczenia i tak samo się skończyła jak twoja.A
    serek,to twaróg wiejski 0% z Piątnicy w trójkątnym opakowaniu. A
    takie twarogi robi też firma Bieluch i Hajnówka.Mnie sę po prostu
    myli serek z twarogiem,bo jestem wiekowa i kiedyś to wszystko było
    twarogiem lub białym serem. A moje ego rośnie jak ciasto na
    drożdżach. A ciasto na chlebek stawiaj na dolnej półce piekarnika.
  • silyya 20.07.10, 20:10
    A czy zamiast maślanki może byc chudy kefir?Lub jogurt naturalny?
    --
    [url=http://straznik.dieta.pl/][img]
    http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=90354c44db79c19d8.png
    [/img][/url]
    155cm wzrostu;Na Dukanie od 6 lipca 2010
  • marisella 20.07.10, 22:22
    Chlebek oczywiście piekłam na dole, choć tyle Cię posłuchałam :) No i dla mnie
    ten twarożek trójkątny to też żaden twarożek, tylko biały ser po prostu
    (twarożek to dla mnie bardziej coś takiego do smarowania chlebka :))


    A teraz właśnie w piecyku siedzą mi kolejne chlebki i bułeczki Klary :D (bo
    oczywiscie musiałam srobić też bułeczki, no gdzieżby nie :D). I już widzę, że
    pięęęęęknie odchodzą od foremek, ah...
    CERAMIKA TO POTĘGA :D

    Jeszcze pół godzinki pieczenia, pół na ostygnięcie i będzie mozna szamać :D Albo
    choć skosztować :)

    Tym razem chcialam zrobić bardziej neutralnie (bo ostatnio napakowałam przypraw
    i ziół jak głupia :)) i dałam tylko suszone pomidory i czosnek, boję się tylko,
    że czosnku za mało i będzie mdło ... Ale to się zobaczy :D

    Póki co cieszę się z sukcesu ceramiczengo, ah... :D

    Klaro - jesteś wielka. W życiu nie przyszłoby mi do głowy, żeby zrobić chleb z
    białego sera :D

    --
    Moja Kopalnia srebra :-)

    gg: 4040490
  • surita 03.08.10, 21:34
    Klaro, jesteś G-E-N-I-A-L-N-A!!!
    Twój chlebek jest przepyszny :DDD
    Właśnie wcinam z wiejskim serkiem, mniam! :)
    --
    [img]http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=82954c5729e973348.png[/img]
    Start: 02.08.2010
  • lupa_87 11.08.10, 15:19
    Ja znalazłam ten przepis gdzieś w necie (rozprzestrzenia się),
    upiekłam, ale chciałam spytać, czy on ma być taki, jakby mokry? Czy
    może złe proporcje dałam/ mieszanie/ pieczenie?
    Generalnie to mi to nie smakuje. Jakieś takie lepkie blee
    Takie ma być?
  • klara551 11.08.10, 22:20
    A sprawdziłaś przepis z tym z wątku? O gustach/smakach się nie
    dyskutuje/. Jak nie smakuje ,to trudno,ale smakowo,przynajmniej
    według mnie, nie różni się od typowego chleba razowego. A jest
    dozwolony w II fazie Dukana.Nie lubisz go ,to nie jedz i już.
  • lupa_87 12.08.10, 09:56
    Tu nie chodzi o przepis czy smak jako taki - tylko pytałam o
    konsystencje.
    Czy on ma być taki mokrawy w środku, lekko lepki, taki wilgotny -
    może coś źle zrobiłam?

  • aafk01 27.08.10, 10:02
    Czy Wy też musicie trzymać chlebek w lodówce? Mój się po prostu zepsuł po dwóch dniach....:(
    --
    [url=http://straznik.dieta.pl/][img]http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=17744c6b8f1c1b815.png[/img][/url]
  • surita 27.08.10, 17:51
    Nieee, stał grzecznie bity tydzień, przykryty ściereczką i nic mu nie było.
    --
    [img]http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=97474c62675554207.png[/img]
    Start: 02.08.2010
  • aafk01 27.08.10, 18:30
    Dzięki za odp, to nie wiem o co chodzi... Był w chlebaku pod papierem więc powinien wytrzymać dużo więcej niż dwa dni:(
    --
    [url=http://straznik.dieta.pl/][img]http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=17744c6b8f1c1b815.png[/img][/url]
  • shiva772 27.08.10, 19:40
    Piecze sie ten chlebek, po raz pierwszy. Na programie - takim jak na
    ciasto czyli góra dół bez termoobiegu - zastanawiam sie czy
    pieczecie z termoobiegiem - skoro zwykle jest mokry to z
    termoobiegiem powinien być suchy. Ktoś próbował?
    --
    Purysto językowy! Piszę 60 słów na minutę i zdarzają mi się błędy.
    Rzeczowych nie popełniam ;)
  • surita 27.08.10, 23:04
    Ja piekę góra-dół. Termoobiegu nie mogę używać: pali mi boki :(
    --
    [img]http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=97474c62675554207.png[/img]
    Start: 02.08.2010
  • marisella 28.08.10, 19:49
    Piekę bez termoobiegu na obie grzałki na najniższej półeczce piekarnika. Jeśli
    się piecze odpowiednio długo i na dole to nie wychodzi mokry :)

    --
    Moja Kopalnia srebra :-)

    gg: 4040490
  • shiva772 29.08.10, 21:08
    Piekłam góra - dół, godzinę i 20 minut. Wyszedł wilgotawy ale po
    ostygnięciu jest super. Bardzo mi smakuje. Mniam kanapka z wędlinką
    i szczypiorkiem :) Zrobiłam pół porcji - wyszła jedna keksówka ale
    taka dłuższa, na jedną osobę, wystarczy na tydzień i zjadam 2 kromki
    (grube) dziennie.
    --
    Purysto językowy! Piszę 60 słów na minutę i zdarzają mi się błędy.
    Rzeczowych nie popełniam ;)
  • misiunia696 02.09.10, 08:01
    Właśnie upiekłam chlebek jest super, wszystkim go polecam!!!
    --
    [url=http://straznik.dieta.pl/][img]http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=95764c7820d3dbbfd.png[/img][/url]
  • nancy_callahan 05.09.10, 17:27
    Upiekłam jest fantastyczny,ale...
    Szczytem marzeń byłoby gdyby miał lekko kwaśnawy posmak jak razowiec na zakwasie.
    Może ktoś ma pomysł jak to spowodować?
    --
    ******************
    [url=http://straznik.dieta.pl/][img]http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?
    pokaz=91814c76c2ac6257b.png[/img][/url]
    Twój biust nawet o tym nie śnił...
  • ven.to 06.09.10, 12:29
    może spróbujesz zrobic zakwas w domu i zakwasic nim odrobinę otrąb?
    nie bardzo to dukanowe ale aż tak wielkie przestępstwo z kolei też nie :) Bo do ciasta dodasz sobie odrobinę zakwasu i już. I w sumie jakby obliczyc na te kromki chleba co je dziennie zjadamy to na prawdę minimalna dawka grzechu :)
    przepis na zakwas znajdziesz np. tu:
    www.chleb.info.pl/index.php?id=26
  • ven.to 06.09.10, 12:30
    powinnaś dostac Nobla za ten przepis. REWELACJA!

    p.s pomyśl o jakiś tantiemach czy coś. Przecież zaraz go sciągną do jakiejś książki Dukańskiej i zachwycac się nim będą miliony.
    Opatentuj przepis!!
  • cape.horn 06.09.10, 19:02
    Pytanie do osób uzywających automatu. Na jakim programie piecze sie taki chlebek? Z jakiej porcji zrobić ? I czy w ogóle można w automacie? :-)
    Będę wdzięczna za podpowiedź.
    I upewnię się jeszcze: to ma być MĄKA a nie skrobia? Bo wyszukiwarka mi mówi, ze zdania są mocno podzielone :-) (w skrocie "mozna ale generalnie nie zaleca się")
  • imasumak 10.09.10, 12:18
    Nie piekę chlebka w automacie, ale używam automatu do wyrobienia i wyrośnięcia ciasta. Jest do tego przeznaczony specjalny program. Potem przelewam ciasto do foremki i piekę już w piekarniku.
  • lou_lou_72 24.09.10, 21:10
    ja piekłam w automacie na programie ciasto
    --
    ------
    Dukanuję od 10.06.2010
    waga w porywach od 56,7-57,0 i niech tak zostanie ;)
    III faza od 30.08.2010
  • kasikrj 07.09.10, 08:45
    Mam pytanko, czy otręby na chlebek mam zmielic na mąke?
    --
    Dukan start 30.08.2010r.
    Waga początkowa ok.60kg
    Wzrost 164cm
    I FAZA 30.08.2010- 01.09.2010r. (3dni)
  • marisella 07.09.10, 12:03
    Ja mielę lekko (nie na mąkę ;)), ale ja za to nie dodaję skrobii kukurydzianej :) (wolę nie ryzykować ;))


    --
    Moja Kopalnia srebra :-)

    gg: 4040490
  • kasikrj 07.09.10, 12:33
    A wychodzi też wtedy dobrze? bo jeśli nie trzeba to ja też wolałabym skrobi nie dodawac
    --
    Dukan start 30.08.2010r.
    Waga początkowa ok.60kg
    Wzrost 164cm
    I FAZA 30.08.2010- 01.09.2010r. (3dni)
  • marisella 09.09.10, 12:48
    Tak, wychodzi pyszny :) W sumie nie wiem czy nie lepszy :) (albo to mój brak wyrzutów sumienia mi podpowiada, że lepszy ;))

    --
    Moja Kopalnia srebra :-)

    gg: 4040490
  • kasikrj 07.09.10, 20:50
    Moi kochani, tyle sie naczytałam super opinii o tym chlebku ze dziś się za niego zabrałam. Wasze opinie były bardzo przekonywujące, bo z wielu przepisów wybrałam właśnie ten.
    Majac w domu tylko dwie podobne wymiarami do podanych brytfanki, a mianowicie: 14/32 i 10/30 stwierdziłam ze zrobię z polowy składników. I tak wzięłam
    2 szkl. otr. owsianych
    1 szkl. otr. pszennych (co dało 13 łyżek)
    3 łyżki maki kuku
    pół łyżki soli
    5 łyżeczek proszku do pieczenia
    i po większej połowie łyżeczki z kazdej przyprawy
    1 serek i tu UWAGA- Twaróg chudy (b:18g; w:3,5g; t:0) Bieluch 250g
    4 jajka
    200ml maślanki

    Niestety ale nie jestem zadowolona z wypieku. Zwróćcie uwagę, może coś dalam nie tak, coś źle...
    Chlebusie w najgrubszym miejscu maja 3cm a tak to 1,5 i jak tu z tego kanapkę zrobic?
    Dukan start 30.08.2010r.
    Waga początkowa ok.60kg
    Wzrost 164cm
    I FAZA 30.08.2010- 01.09.2010r. (3dni)
  • klara551 09.09.10, 12:03
    Po prostu miałaś za mało ciasta na dwie foremki. I jeszcze jedno pytanie,czy ubiłaś białka na pianę? Chlebek wychodzi bardziej gliniasty gdy otręby są drobno zmielone. I naprawdę nie trzeba otrąb mielić,ani do chleba,ani do hamburgerów czy klopsa
  • kasikrj 09.09.10, 12:24
    Tak ubiłam białka na sztywną pianę.
    A umiesz mi określić jak wlewasz ciasto do foremki, nie ważne jakiej, ale ile cm na wysokość go wtedy jest? bo wiadomo ze ludzie mogą piec w różnych foremkach i ja np miałam dylemat czy całość tego co zrobiłam wlać do jednej czy do dwóch.
    Bo też jest wtedy różnica, jak mówimy o dziennej dopuszczalnej normie, zależy jakiej wielkości ktoś ma kromki, bo moje na 1,5cm wysokie to chyba ze 4 dziennie mogę zjesc:)
    --
    Dukan start 30.08.2010r.
    Waga początkowa ok.60kg
    Wzrost 164cm
    I FAZA 30.08.2010- 01.09.2010r. (3dni)
  • klara551 09.09.10, 20:29
    Nie wlewam,ą przekładam,bo ciasto nie jest płynne. Po nałożeniu do formy na wysokość około 5 cm,a po upieczeniu ma wysokość około6-7 cm. Ja małżonkowi wydzielałam 2-4 kromek o wymiarach 1cmx10x7cm. Schudł 25 kg .Wagowo,to otręby stanowią 1/4 masy. Nigdy nie chciało mi się przeliczać,czy 2 kromki,czy 4 to już te 3 łyżki dozwolone.
  • madzioreck 08.09.10, 22:55
    To znaczy pewnie się, da, ale próbował ktoś? Jak długo?
    --
    Biusty naGie ;)
  • cape.horn 14.09.10, 19:33
    Wreszcie zrobiłam. Zrobiłam z połowy składników - krótka keksówka. Pięknie wyrósł. Jest bardzo smaczny. Jestem pod wrażeniem. Nastepnym razem jednak wsadzę do dwóch keksówek żeby był niższy bo ciężko było go kroić.
    Dzięki za przepis.
  • asiazm 13.10.10, 13:29
    Dziś będe piekłam ten chlebek po raz drugi - jest świetny i naprawde pozwala zastąpić zwykłe pieczywo
  • asiazm 15.10.10, 10:23
    Za pierwszym razem jak piekłam chlebek to dodałam mąkę kukurydzianą, chlebek był super, a teraz jak piekłam to dałam skrobię kukurydzianą wymieszałam ją z suchymi składnikami i po upieczeniu okazało się że chlebek jest dość twardy i ma w środku białe twarde grudki w środku.
    Dlaczego tak się stało czy to normalne?
    --
    [url=http://www.suwaczek.pl/][img]http://www.suwaczek.pl/cache/e06fcf3584.png[/img][/url]
    Mój suwaczek. Na Dukanie od 30.IX.10.
    [url=http://www.suwaczek.pl/][img]http://www.suwaczek.pl/cache/08a3a0c9cf.png[/img][/url]
    Suwaczek męża. Na dukanie od 02.X.10
  • ananaska007 21.11.10, 21:53
    czy przeslecie mi link w jakich formach najlepiej piec ten chlebek. bede zamawiala na allegro, wiec jesli to nie problem bardzo prosze. myslałam o silikonowych, ale bardzo prosze o sprawdzone ;0 DZIEKUJE
    --
    [url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/f2wlio4pn2nyj6ut.png[/img][/url]

    [url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/ukdy3e5e5attb0tf.png[/img][/url]
  • delphine_delphine 03.01.11, 20:26
    Upiekłam dziś chlebek wg przepisu alinkaalinka - rzeczywiście potwierdzam, to prawdziwa rewelacja :)

    Na wszelki wypadek wymieniam raz jeszcze wszystkie składniki i czynności po kolei, bo nie ukrywam, że sama miałam kilka wątpliwości po przeczytaniu tego przepisu.

    Składniki:
    - 2 jaja
    - pół opakowania twarogu chudego (takiego 250g)
    - 1/3 szklanki kefiru
    - 150g otrębów owsianych nie mielonych
    - pół szklanki otrębów pszennych (to jest ok. 100g)
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - zioła wg uznania

    czas pieczenia: 45 min
    190-200 stopni (do złotej skórki, a później wyjąć i odstawić do wystygnięcia)

    Sposób przygotowania:

    1) Żółtka, twaróg i kefir łączymy i miksujemy
    2) w drugiej misce ubijamy białka
    3) do masy serowo-jajecznej dodajemy suche składniki (otręby oba rodzaje+proszek do pieczenia) i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji
    4) na koniec dodajemy ubite białka, zioła i znów delikatnie mieszamy
    5) przekładamy do foremki keksowej (jeśli foremka jest za duża, wystarczy uformować papier do pieczenia tak, aby zajmował odpowiednią długość foremki i już - ja tak zrobiłam)
    6) wkładamy do pieca

    Przepis jest autorstwa alinkaalinka i jej posta nt tego cuda znajdziecie w tym wątku kilka postów wyżej - tam też dodatkowe info nt ziół np!

    Smacznego, ja jestem już po kolacji, kanapki były bossskie! :)
  • dordulka 09.01.11, 21:54
    chlebek otrębusek (moja modyfikacja przepisu na kajzerki) - porcja na najmniejszą keksówkę z mojej szafki
    1. 10 łyżek otrąb (7 owsianych 3 pszennych)
    2. 2 jaja
    3. kostka chudego twarogu
    4. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    5. 2 łyżki jogurtu/maślanki
    6. sól (mniej więcej pół łyżeczki), przyprawy (suszone pomidory, zioła, czosnek)

    Wszystko zmieszać, by dobrze rozdrobnić ser, włożyć paciaję do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, 150-160 st. 45 minut. Ja sypie łyżeczką niedukanowego sezamu, bo generalnie przy podziale chleba na kromki taka ilość nie ma praktycznie znaczenia, a podnosi walory smakowe

    [img]http://lh6.ggpht.com/_ACQzv0TwN7k/TSncBc9HycI/AAAAAAAACf4/exdRZDToNmA/s288/IMG_9614.JPG[/img]

    [img]http://lh6.ggpht.com/_ACQzv0TwN7k/TSncC2LtdwI/AAAAAAAACf8/TS2TtOH1eGI/s288/IMG_9615.JPG[/img]
    --
    Nie mów do mnie Misiu, mów do mnie Tygrysiu
  • martaburska 18.01.11, 11:02
    Kurcze, wreszcie odważyłam się upiec chlebek Klary i KLARO dzięki za Ciebie BOGOM.
    Chlebek jest pyszny, smakuje jak razowiec.

    tylko niestety mi za bardzo się spiekła skórka, nie wiem czemu, ale i tak jest REWELKA!

    Marta

    Na Dukanie od 1.11.2010, 14,3 kg mniej, 26,1kg do celu

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.