Dodaj do ulubionych

Proszę o przepis na gołąbki

29.06.10, 14:48
Wiele jest wątków, że ktoś jadł pyszne gołąbki, ale nigdzie nie mogę
znaleźć dokładnego przepisu, bardzo proszę o sprawdzony przepis :) Z
góry dziekuję!


--
Łucja 13.02.2008
  • mamalideczki 29.06.10, 15:45
    Ja zrobiłam w weekend z kapusty pekińskiej i mielonej piersi indyczej. Mięso
    0,5kg z jajkiem, cebula, koperek, pieprz, sól, mazeina (łyżeczka czubata) i
    wkroiłam posiekaną resztę kapusty, co mi została, oczywiście zblanszowane liście
    w osolonej wodzie. Porcje zawinęłam w kapuście i udusiłam w folii na patelni
    grilowej, ale jakbym miała piekarnik, to bym zrobiła w nim, podlewając chudym
    bulionem :-) I tak były pyszne, nawet mój mąż wcinał aż mu się uszy trzęsły :-)
    --
    Pożegnanie z gnidą6 ;-)

    [url=http://straznik.dieta.pl/][img]http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=99884c286868b7444.png[/img][/url]
  • slimakpokazrogi 29.06.10, 17:23
    Gołąbki

    500 g mięsa milonego z indyka (lub innego dozwolonego)

    mały kalafior

    1 jajko

    1 biała kapusta

    sól

    pieprz

    cebula (1 mała albo pół dużej)

    4 łyżeczki koncentratu pomidorowego

    1 łyżeczka maizeny

    kostka bulionu warzywnego

    kalafior gotujemy na pół miękko. Kapustę lekko podgotowujemy, żeby
    liście lekko odchodziły (w posolonej wodzie).
    Cebulę szklimy na patelni bez tłuszczu.
    Mięsko władamy do miski, dodajemy sół,pieprz,surowe jajko,cebulę,
    kalafior i ewentualnie posiekane
    i podgotowane liście kapusty (można wykorzystać liście, które się
    porozrywały przy zdejmowaniu)
    Farsz wkładamy do liści,zawijamy i wkładamy do naczynia
    zaroodpornego. zalewamy bulionem
    i wkładamy do piekarnika - 160 stopni, na godzinę.
    Na koniec dodajemy koncentrat i skrobię kukurydzianą (bardzo ładnie
    zagęści nam sos).
    To wszytko:)
    smacznego.
  • mess8385 29.06.10, 18:55
    a czy zamiast maizeny mozna mąkę kukurydzianą???
    --
    [url=http://straznik.dieta.pl/][img]
    http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=16164c272f91b1f25.png
    [/img][/url]
    SUWACZEK MĘŻUSIA, ALE JESTEM Z NIEGO DUMNA!! JA DLA TOWARZYSTWA Z
    NIM DUKANUJĘ:):):)WE DWOJE RAŹNIEJ- od 21.06.2010
  • imasumak 29.06.10, 18:34
    Do głąbków można też dodawać podsmażone wcześniej na suchej patelni pieczarki :)
  • quoyle1 29.06.10, 21:32
    Dzięki dziewczyny, dam znac jak wyszly :D

    --
    Łucja 13.02.2008

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka