Dodaj do ulubionych

dukanowe biszkopty???

13.07.10, 12:09
robie takie z jajka, lyzki slodzika, lyzeczki skrobi ziemniaczanej i
odrobiny proszku - wychodzi jak kruchutkie biszkopty szampanskie, 9
sztuk.

ale mam pytanie techniczne - co robic zeby sie to cholerstwo nie
przyklejalo?
probowalam kiedys na blasze potartej olejem, dupa. na samej blasze -
dupa. wczoraj zrobilam na blasze i pergaminie - tez dupa. to znaczy -

daly sie odkleic jak sie podwazylo nozem kroczek po kroczku ale to
takie kruche ze sie latwo lamie

ktos ma jakies pomysly????

--
The only way to get rid of temptation is to yield to it... I can
resist everything but temptation.
  • dorcia1234 13.07.10, 12:25
    a jakbyś upiekła je na dnie formy silikonowej? może by nie przywierały
    --
    www.pajacyk.pl
    ulubione forum Gwiazdki 2001:
    forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=31090
    *** GWIAZDKI 2001 ***
  • donnaanna 13.07.10, 12:29
    wlasnie tak myslalam czy silikon by tu cos nie pomogl. tyle ze
    silikony na ogol sa male a takie biszkopciki, nawet z jednego jajka,
    zabieraja sporo miejsca, kazdy ma ok 6-7 cm srednicy i jakies
    przerwy miedzy nimi zeby sie nie polaczyly wiec do takiej
    silikonowej to nie bardzo wejda na raz. A nie bardzo sie da na dwa
    razy bo piana z bialek siadzie...
    widzialyscie gdzies taka duza, plaska silikonowa forme na na caly
    piekarnik?
    --
    The only way to get rid of temptation is to yield to it... I can
    resist everything but temptation.
  • dorcia1234 13.07.10, 12:43
    znalazłam taką ale droga jak nie powiem co:
    www.allegro.pl/item1116224361_silikonowa_mata_40x60_cm_silikomart.html
    --
    www.pajacyk.pl
    ulubione forum Gwiazdki 2001:
    forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=31090
    *** GWIAZDKI 2001 ***
  • donnaanna 13.07.10, 13:34
    aaaa, to wyglada bardzo interesujaco! musze u nas poszukac :-)
    dzieki!!!!!!
    --
    The only way to get rid of temptation is to yield to it... I can
    resist everything but temptation.
  • imasumak 13.07.10, 13:36
    robię co prawda nie z dodatkiem skrobi czy mąki kukurydzianej, a z mielonymi
    otrębami owsianymi, bez proszku do pieczenia.
    Rozgrzewam patelnię, nakładam łyżką i nic mi nie przywiera. Są idealne :)
  • donnaanna 13.07.10, 14:16
    aaaa. oooooo. ja na teflonie robilam smietnowca (w czasach sprzed
    diety) jakos nie pomyslalam zeby te biszkopty tez na teflonie
    smazyc :-)
    myslisz ze te na otrebach sa mniej klejace i lepiej odchodza? mocny
    gaz dajesz? obracasz czy z jednej strony?

    --
    The only way to get rid of temptation is to yield to it... I can
    resist everything but temptation.
  • imasumak 14.07.10, 17:40
    Rozgrzewam patalnie na mocnym ogniu, a po wlaniu na nią ciast skręcam gaz do
    minimum. Smażę z obu stron.
  • 51pdeta 14.07.10, 18:30
    Silikonowa mata jest warta tej ceny !!! Nie wyobrażam sobie teraz pieczenia bez
    niej ! Super się na niej wszystko rozwałkowywuje np . do szarlotki ,kołacz
    itp(jak robię dla gości lub dzieci).
  • donnaanna 15.07.10, 10:34
    jestem przekonana - nie dosc ze dobra do pieczenia - taka mata
    bedzie super zamiast stolnicy wlasnie do walkowania szarlotek,
    francuskich ciast, pizzy i pierogow! oszczedzi mi blaty!
    --
    The only way to get rid of temptation is to yield to it... I can
    resist everything but temptation.
  • dorcia1234 11.10.10, 22:06
    zakupiłam dzisiaj rękoma męża matę do pieczeni i/lub wałkowania. Wymiary 60x40, można myć w zmywarce.
    Jako że pytanie kiedyś padło w tej kwestii to podnoszę wątek
    --
    www.pajacyk.pl
    ulubione forum Gwiazdki 2001:
    forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=31090
    *** GWIAZDKI 2001 ***

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka