Dodaj do ulubionych

Kto robił takie gołąbki?

18.08.10, 16:40
"Golabki w liciach winogron ( II FAZA)
moriska84 16.04.10, 11:10 Odpowiedz

Zbieramy liście winorośli czy tez kupujemy w sklepie Blanszujemy w
lekko osolonej gotującej się wodzie trzymając za ogonki liściowe;
liść powinien się tylko lekko zwarzyć. Po blanszowaniu ogonki
odcinamy. Niektórzy zalewają wrzątkiem i zostawiają na 10 min. .Tak
przygotowane liście napełniamy farszem. Farsz jak kto lubi"

Zrobiłam dziś, niestety liście winogron, mimo wcześniejszego blanszowania, i
dość długiego duszenia całości - były strasznie twarde. Musiałam wyjąć farsz
ze środka i tak zjedliśmy obiadek:)
Czy dłuższe blanszowanie coś by dało?


--
Drobiu mówię stanowcze stop!
  • a.agena 18.08.10, 17:12
    wadera3 napisała:

    > Zrobiłam dziś, niestety liście winogron, mimo wcześniejszego blanszowania, i
    > dość długiego duszenia całości - były strasznie twarde. Musiałam wyjąć farsz
    > ze środka i tak zjedliśmy obiadek:)
    > Czy dłuższe blanszowanie coś by dało?

    Oryginalnie te liście winogronowe powinny być marynowane. Tako rzecze kuchnia grecka.
    Z braku wspomnianych, te zerwane z krzaka może by obgotowałać dłużej, do tzw. półmiękkości. Ale sama nie próbowałam, więc trochę na czuja strzelam.

    a.a
    --
    Podstawową rolą kobiety jest dokładanie szczapek do ogniska domowego i rodzenie zdrowych ślicznych bobasków. Wszystko inne to fanaberie.
  • dorota-on-line 18.08.10, 17:18
    kiedys znajoma kucharka mowiła mi o takich gołąbkach.zbierala najmniejsze liście
    winogron bo takie robiła zawsze małe gołąbki i najszybciej wychodziły.może więc
    liście powinny byc mniejsze bo te duze potrzebuja więcej czasu.albo chodzi o to
    ze te mniejsze sa młodsze i szybciej miękną niz te "przerośnięte"?
  • wadera3 18.08.10, 17:26
    Ja właśnie miałam dość małe, mój TŻ przywiózł z działki za małe, na pewno nie
    przerośnięte, nawet trochę go zbeształam, że nie te największe.
    Może faktycznie trzeba najpierw marynować. Albo po prostu robić tradycyjnie, z
    kapusty:)
    Dzięki za wyjaśnienia.


    --
    Drobiu mówię stanowcze stop!
  • edycja_kopiuj_wklej 18.08.10, 18:08
    Kiedys w lidlu przy okazji dni greckich widzialam wlasnie sloiki z marynowanymi
    lismi do golabkow
    --
    Znizki CityDeal
    --
    [url=http://dragcave.net/view/Pi9S][img]http://dragcave.net/image/Pi9S.gif[/img][/url][url=http://dragcave.net/view/AMRr][img]http://dragcave.net/image/AMRr.gif[/img][/url][url=http://dragcave.net/view/tKsE][img]http://dragcave.net/image/tKsE.gif[/img][/url][url=http://dragcave.net/view/oG9t][img]http://dragcave.net/image/oG9t.gif[/img][/url][url=http://dragcave.net/view/G7mc][img]http://dragcave.net/image/G7mc.gif[/img][/url]
  • edycja_kopiuj_wklej 18.08.10, 18:10
    poniewaz sie zainteresowalam tematem to nawet poszukalam przepisow. Wklejam linki
    wino.org.pl/content/view/79/87/
    www.gotujmy.pl/marynowanie-lisci-winogron-do-golabkow,przepisy,53622.html
    --
    Znizki CityDeal
    --
    [url=http://dragcave.net/view/Pi9S][img]http://dragcave.net/image/Pi9S.gif[/img][/url][url=http://dragcave.net/view/AMRr][img]http://dragcave.net/image/AMRr.gif[/img][/url][url=http://dragcave.net/view/tKsE][img]http://dragcave.net/image/tKsE.gif[/img][/url][url=http://dragcave.net/view/oG9t][img]http://dragcave.net/image/oG9t.gif[/img][/url][url=http://dragcave.net/view/G7mc][img]http://dragcave.net/image/G7mc.gif[/img][/url]
  • klara551 18.08.10, 21:45
    A po co sie bawić w maryn=owanie liści winogron,kiedy mozna zrobić
    gołąbki w sałacie lodowej,pekińskiej,czy zwykłej naszej? Jak toś
    chce mieć super gołąbki,to niech ukisi calę główki zwykłej kapusty.
    polecam,smak niepowtarzalny i roboty mniej niż miniatury w liściach
    winogron.
  • wadera3 18.08.10, 21:54
    Ooo, dzięki:)


    --
    Drobiu mówię stanowcze stop!
  • lilka208 19.08.10, 10:04
    ja tam wolę w kapuście :) dla mnie smaczniejsze ;;
    --
    [url=http://straznik.dieta.pl/][img]http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=13494c527806573ee.png[/img][/url
    FAZA III OD 30 lipca:)
  • lilka208 19.08.10, 10:35
    i narobiłyście mi smaka kurczę pieczone:);;)
    --
    [url=http://straznik.dieta.pl/][img]http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=13494c527806573ee.png[/img][/url
    FAZA III OD 30 lipca:)
  • dolmadakia 19.08.10, 10:28
    Jeśli ktos mieszka w DE lub ma tam kogoś to w sklepach tureckich sa
    takie liscie już zamarynowane /wystarczy wypłukac/ Ja zawsze
    proszę,żeby mi ktos przywiózł,jak tam jedzie.W przepisach
    zamieściłam kiedys przepis na sos cytrynowo-jajeczny do tych
    gołąbków.Ktos podał tez na nie przepis-oczywiście dukanowy:-)
    Nazywają się dolmadakia:-) zwane też dolmades.
  • lili-2008 19.08.10, 10:51
    Chętnie bym gdzieś kupiła takie marynowane liście winogron. Kiedyś, będąc w
    Rumunii jadłam ichniejsze gołąbki (prawdopodobnie podobne do dolmades) -
    sarmale. No niebo w gębie.
    Będę śledzić ofertę Lidla, może znowu zrobią grecki tydzień:)

    --
    [url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/3i49k6nlujw4q7cm.png[/img][/url]
  • lili-2008 19.08.10, 11:05
    Pobuszowałam w necie i znalazłam sklepik ze specjałami greckimi w Wawie przy al.
    KEN.
    Podaję link:
    Specjały greckie

    Można tam kupić marynowane liście winogron w słoiku za 18,60 zł.

    Ja na pewno pojadę kupić, chyba że można zamówić przez www (na Kabaty mi nie po
    drodze:/).

    --
    [url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/3i49k6nlujw4q7cm.png[/img][/url]

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka