Dodaj do ulubionych

Zapobieganie zaparciom

07.04.02, 12:39
Wielu z Państwa pyta, co jeść, żeby nie dokuczały zaparcia. Przedstawiam
Państwu szczegółowo to zagadnienie. Zaparcia to częsta dolegliwość u osób
otyłych.
Przyczyną zaparć jest na ogół spożywanie żywności wysoko przetworzonej o
niskiej zawartości substancji balastowych, czyli błonnika. Błonnik jest
składnikiem produktów roślinnych, który nie ulega strawieniu w przewodzie
pokarmowym, ale zwiększa objętość treści przewodu pokarmowego, wchłania dużo
wody i zwiększa jej zawartość w jelicie grubym, zwiększa ruchy robaczkowe jelit
i przyspiesza czas przechodzenia treści pokarmowej przez jelita i w ten sposób
nie dopuszcza do zaparć.
Przy zaparciach powinno stosować się dietę zawierającą około 30-40 g
błonnika dziennie, unikać produktów wysokooczyszczonych oraz wysokokalorycznych
lecz zawierających niewielką ilość składników odżywczych. Należy wybierać
produkty bogate w witaminy i składniki mineralne.
Ilość błonnika w diecie można zwiększyć zastępując pieczywo jasne, pieczywem
ciemnym, włączając do diety kasze gruboziarniste (gryczaną, jęczmienną), ryż
brązowy, płatki owsiane, jęczmienne, musli, spożywając duże ilości warzyw oraz
owoce. Duża część warzyw i owoców powinna być spożywana na surowo.
Powinny one, a zawłaszcza warzywa być składnikiem każdego posiłku.
Owoce powinno się jeść ze skórką. Szczególne właściwości regulujące pracę
przewodu pokarmowego posiadają śliwki suszone. Zaleca się zjadanie na czczo 4-5
śliwek suszonych namoczonych w wodzie przez noc.
Pomocne jest spożywanie otrąb pszennych, ale należy wprowadzać je do diety
stopniowo i z umiarem, gdyż u niektórych osób lub przy spożyciu zbyt dużej
ilości mogą one podrażniać przewód pokarmowy i powodować nawet niedrożność
jelit.
Osoby, które do tej pory spożywały niewielkie ilości warzyw i ciemnego
pieczywa, powinny ostrożnie i stopniowo zwiększać ich ilość, gdyż ich przewód
pokarmowy musi się przyzwyczaić do nowej diety.
Przy zaparciach należy zwiększyć ilość wypijanych płynów (woda,
herbata, herbaty owocowe lub ziołowe, soki owocowe i warzywne, napoje mleczne)
do około 2,5 l dziennie, ponieważ błonnik posiada zdolność wiązania wody.
Pomocne jest wypicie na czczo jednodniowego mleka zsiadłego lub kefiru albo
wody z miodem (o temperaturze pokojowej), gdyż zwiększa to procesy
fermentacyjne w jelitach. Pomocne są też jogurty i kefiry zawierające żywe
bakterie.
Często pomaga wypicie na czczo szklanki chłodnej wody a przed snem wody
mineralnej.
Należy ograniczyć spożywanie słodyczy - ciast, tortów, czekolady, wafli.
Warto wiedzieć, że zaparciom zapobiega dieta bogata w potas. Jego
główne źródła to: warzywa i owoce, ziemniaki, natka pietruszki, warzywa
strączkowe.
Dostateczna ilość błonnika w pożywieniu, dzięki niedopuszczeniu do
zaparć chroni przed uchyłkami jelita grubego, ułatwia odchudzanie. Błonnik
powoduje także (zwłaszcza błonnik zawarty w jabłkach, owocach cytrusowych,
płatkach owsianych i soi) obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Skraca czas
działania tworzących się w jelitach lub pochodzących z żywności związków
rakotwórczych.
Poza dietą w leczeniu zaparć pomocna jest gimnastyka oraz w ogóle ruch
(spacery, jazda na rowerze, pływanie).
Aby ułatwić Państwu włączenie do swojego jadłospisu produktów bogatych w
błonnik przedstawiam tabelę z zawartością błonnika pokarmowego w 10 dag
wybranych produktów spożywczych, które są dobrym źródłem tego składnika (wg H.
Kunachowicz i wsp.)
Nazwa produktu Błonnik pokarmowy – g (w 10 dag produktu rynkowego)
Produkty zbożowe
Kasza jaglana 3,2
Chleb Graham 5,0
Kasza gryczana 5,9
Chleb żytni razowy 5,9
Chleb chrupki 6,0
Chleb żytni pełnoziarnisty 6,1
Kasza jęczmienna 6,2
Pumpernikiel 6,4
Płatki kukurydziane 6,6
Płatki owsiane 6,9
Musli z suszonymi owocami 8,0
Ryż brązowy 8,7
Płatki pszenne 10,1
Warzywa i owoce bogate w witaminę C
Szparagi 1,1
Pomidor 1,2
Grejpfrut 1,2
Pomarańcze, mandarynki 1,4
Kalafior 1,5
Kalarepa 1,5
Kapusta pekińska 1,5
Papryka 1,7
Truskawki 1,7
Kiwi 1,8
Kapusta czerwona 2,0
Kapusta biała 2,1
Agrest 3,0
Czarne jagody 3,1
Brukselka 4,1
Porzeczki białe 6,2
Maliny 6,7
Porzeczki czerwone 7,5
Porzeczki czarne 7,7
Warzywa i owoce bogate w beta-karoten (prowitaminę A)
Melon 0,5
Cykoria 0,6
Sałata 1,1
Mango 1,2
Morele 1,5
Dynia 1,7
Brzoskwinia 1,7
Szczypiorek 2,2
Marchew 2,7
Koperek 3,1
Fasolka szparagowa 3,5
Groszek zielony 3,6
Natka pietruszki 4,2
Warzywa i owoce inne
Nektarynka 1,1
Czereśnie 1,2
Seler naciowy 1,4
Cebula 1,5
Jabłko 1,5
Śliwki 1,5
Winogrona 1,5
Por 1,6
Rzodkiewka 1,6
Gruszka 1,6
Buraki 1,7
Banan 1,7
Bakłażan 2,0
Awokado 2,2
Seler korzeniowy 3,0
Pietruszka, korzeń 3,5
Rodzynki 6,5
Śliwki suszone 8,0
Morele, jabłka suszone 10,3
Ziemniaki 1,2
Strączkowe suche
Soja, kiełki 2,6
Soczewica, kiełki 3,0
Soczewica czerwona 8,9
Groch 15,0
Fasola biała 15,7
Soja 15,7
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kwietoklon Re: Zapobieganie zaparciom 26.05.02, 00:02
      aleksandra.cichocka napisał(a):

      > Wielu z Państwa pyta, co jeść, żeby nie dokuczały zaparcia. Przedstawiam
      > Państwu szczegółowo to zagadnienie. Zaparcia to częsta dolegliwość u osób
      > otyłych.
      > Przyczyną zaparć jest na ogół spożywanie żywności wysoko przetworzonej o
      > niskiej zawartości substancji balastowych, czyli błonnika. Błonnik jest
      > składnikiem produktów roślinnych, który nie ulega strawieniu w przewodzie
      > pokarmowym, ale zwiększa objętość treści przewodu pokarmowego, wchłania dużo
      > wody i zwiększa jej zawartość w jelicie grubym, zwiększa ruchy robaczkowe jelit
      >
      > i przyspiesza czas przechodzenia treści pokarmowej przez jelita i w ten sposób
      > nie dopuszcza do zaparć.
      > Przy zaparciach powinno stosować się dietę zawierającą około 30-40 g
      > błonnika dziennie, unikać produktów wysokooczyszczonych oraz wysokokalorycznych
      >
      > lecz zawierających niewielką ilość składników odżywczych. Należy wybierać
      > produkty bogate w witaminy i składniki mineralne.
      > Ilość błonnika w diecie można zwiększyć zastępując pieczywo jasne, pieczywem
      > ciemnym, włączając do diety kasze gruboziarniste (gryczaną, jęczmienną), ryż
      > brązowy, płatki owsiane, jęczmienne, musli, spożywając duże ilości warzyw oraz
      > owoce. Duża część warzyw i owoców powinna być spożywana na surowo.
      > Powinny one, a zawłaszcza warzywa być składnikiem każdego posiłku.
      > Owoce powinno się jeść ze skórką. Szczególne właściwości regulujące pracę
      > przewodu pokarmowego posiadają śliwki suszone. Zaleca się zjadanie na czczo 4-5
      >
      > śliwek suszonych namoczonych w wodzie przez noc.
      > Pomocne jest spożywanie otrąb pszennych, ale należy wprowadzać je do diety
      > stopniowo i z umiarem, gdyż u niektórych osób lub przy spożyciu zbyt dużej
      > ilości mogą one podrażniać przewód pokarmowy i powodować nawet niedrożność
      > jelit.
      > Osoby, które do tej pory spożywały niewielkie ilości warzyw i ciemnego
      > pieczywa, powinny ostrożnie i stopniowo zwiększać ich ilość, gdyż ich przewód
      > pokarmowy musi się przyzwyczaić do nowej diety.
      > Przy zaparciach należy zwiększyć ilość wypijanych płynów (woda,
      > herbata, herbaty owocowe lub ziołowe, soki owocowe i warzywne, napoje mleczne)
      > do około 2,5 l dziennie, ponieważ błonnik posiada zdolność wiązania wody.
      > Pomocne jest wypicie na czczo jednodniowego mleka zsiadłego lub kefiru albo
      > wody z miodem (o temperaturze pokojowej), gdyż zwiększa to procesy
      > fermentacyjne w jelitach. Pomocne są też jogurty i kefiry zawierające żywe
      > bakterie.
      > Często pomaga wypicie na czczo szklanki chłodnej wody a przed snem wody
      > mineralnej.
      > Należy ograniczyć spożywanie słodyczy - ciast, tortów, czekolady, wafli.
      > Warto wiedzieć, że zaparciom zapobiega dieta bogata w potas. Jego
      > główne źródła to: warzywa i owoce, ziemniaki, natka pietruszki, warzywa
      > strączkowe.
      > Dostateczna ilość błonnika w pożywieniu, dzięki niedopuszczeniu do
      > zaparć chroni przed uchyłkami jelita grubego, ułatwia odchudzanie. Błonnik
      > powoduje także (zwłaszcza błonnik zawarty w jabłkach, owocach cytrusowych,
      > płatkach owsianych i soi) obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Skraca czas
      > działania tworzących się w jelitach lub pochodzących z żywności związków
      > rakotwórczych.
      > Poza dietą w leczeniu zaparć pomocna jest gimnastyka oraz w ogóle ruch
      > (spacery, jazda na rowerze, pływanie).
      > Aby ułatwić Państwu włączenie do swojego jadłospisu produktów bogatych w
      > błonnik przedstawiam tabelę z zawartością błonnika pokarmowego w 10 dag
      > wybranych produktów spożywczych, które są dobrym źródłem tego składnika (wg H.
      > Kunachowicz i wsp.)
      > Nazwa produktu Błonnik pokarmowy – g (w 10 dag produktu rynkowego)
      > Produkty zbożowe
      > Kasza jaglana 3,2
      > Chleb Graham 5,0
      > Kasza gryczana 5,9
      > Chleb żytni razowy 5,9
      > Chleb chrupki 6,0
      > Chleb żytni pełnoziarnisty 6,1
      > Kasza jęczmienna 6,2
      > Pumpernikiel 6,4
      > Płatki kukurydziane 6,6
      > Płatki owsiane 6,9
      > Musli z suszonymi owocami 8,0
      > Ryż brązowy 8,7
      > Płatki pszenne 10,1
      > Warzywa i owoce bogate w witaminę C
      > Szparagi 1,1
      > Pomidor 1,2
      > Grejpfrut 1,2
      > Pomarańcze, mandarynki 1,4
      > Kalafior 1,5
      > Kalarepa 1,5
      > Kapusta pekińska 1,5
      > Papryka 1,7
      > Truskawki 1,7
      > Kiwi 1,8
      > Kapusta czerwona 2,0
      > Kapusta biała 2,1
      > Agrest 3,0
      > Czarne jagody 3,1
      > Brukselka 4,1
      > Porzeczki białe 6,2
      > Maliny 6,7
      > Porzeczki czerwone 7,5
      > Porzeczki czarne 7,7
      > Warzywa i owoce bogate w beta-karoten (prowitaminę A)
      > Melon 0,5
      > Cykoria 0,6
      > Sałata 1,1
      > Mango 1,2
      > Morele 1,5
      > Dynia 1,7
      > Brzoskwinia 1,7
      > Szczypiorek 2,2
      > Marchew 2,7
      > Koperek 3,1
      > Fasolka szparagowa 3,5
      > Groszek zielony 3,6
      > Natka pietruszki 4,2
      > Warzywa i owoce inne
      > Nektarynka 1,1
      > Czereśnie 1,2
      > Seler naciowy 1,4
      > Cebula 1,5
      > Jabłko 1,5
      > Śliwki 1,5
      > Winogrona 1,5
      > Por 1,6
      > Rzodkiewka 1,6
      > Gruszka 1,6
      > Buraki 1,7
      > Banan 1,7
      > Bakłażan 2,0
      > Awokado 2,2
      > Seler korzeniowy 3,0
      > Pietruszka, korzeń 3,5
      > Rodzynki 6,5
      > Śliwki suszone 8,0
      > Morele, jabłka suszone 10,3
      > Ziemniaki 1,2
      > Strączkowe suche
      > Soja, kiełki 2,6
      > Soczewica, kiełki 3,0
      > Soczewica czerwona 8,9
      > Groch 15,0
      > Fasola biała 15,7
      > Soja 15,7
      > Pozdrawiam

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka