Dodaj do ulubionych

Nasze przepisy zgodne z planem wypłukiwania tłuszc

24.02.06, 19:26
Kamak23 natchnełaś mnie i proponuje wątek naszych przepisów takich realnych
bardziej życiowych bo te ksiązkowe sa czasami jakies zbyt amerykańskie... :)
Obserwuj wątek
    • malgaska sałatka na parapetówke i nie tylko :) 24.02.06, 20:07
      Zgodnie z zapotrzebowaniem kamak23 zgłaszam moją propozycje na danie na
      parapetówke można ją sobie również przyrządzić np na kolacje tylko w mniejszych
      proporcjach.. :) I co najważniejsze wszystkie te składniki można jeśc w każdej
      fazie naszej diety ( oprócz majonezu ma sie rozumieć...)
      Składniki:
      50 dag brokułow
      2 pomidory
      2 jajka
      cebula
      2 ząbki czosnku
      strąk zółtej papryki
      pęczek koperku
      (sól) pieprz cayanne
      (szklanka majonezu)lub i my dla siebie wybieramy to drugie
      szklanka sosu winegret (podaje przepis na dole) a pierwsze ewentualnie tylko w
      wersji tylko dla gości.. :)

      Przygotowanie:
      Brokuły swieże umyć podzielic na mniejsze części i ugotować (ok 10 min), zimą
      robiłam też z mrożonych różyczek tylko gotowałam ostrożnie na parze, żeby sie
      nie rozwaliły,Odcedzić. Pomidory sparzyć wrzaca wodą, obrać ze skórki, pokroić
      w ćwiartki. Cebule obrać pokroić w obręcze. Czosnek obrać i drobno posiekać.
      Papryke umyć, wyjąć gniazda nasienne, a strąk pokroić w paseczki. warzywa
      wymieszać z przyprawami, a tuz przed podaniemoblać majonezem lub sosem
      winegret. Przybrać jajami ugotowanymi na twardo i pokrojonymi w ćwiartki,
      posypać koperkiem.

      Te same składniki można podać w formie sałatki w misce albo co często mi sie
      zdarzało przyjmując gości, że szykowałam taki wieli półmisek kolorowych
      różności - czyli jedna warstwa. Oprócz brokłów tak samo mogą być jeszce
      różyczki kalafiora, wygląda to kolorowo i nie jest tuczace w wersji oczywiście
      bez majonezu... :)

      Jeszcze przepis z ksiązki Ann Louise Gittleman na sos do takich sałatek:
      4 łyżki stołowe oleju z siemienia lnianego
      3 łyżki stołowe octu jabłkowego
      3 łyżki stołowe świeżego soku z cytryny
      Włożyć wszystkie składniki do małego słoika, zakręcić i wstrzasać energicznie
      przez 30 sekund.

      Inna propozycja dressingu
      4 łyżki stołowe oleju z siemienia lnianego
      4 łyzki stołowe świeżego soku z limonki
      2 zgniecione zabki czosnku
      1/2 łyżeczki pieprzu cayanne

      Smacznego..
      • bozzar Zupka ;-))) 10.03.06, 17:25
        A ja wpadłam na genialny pomysł...nagotowałam sobie zupki na 3 dni...jaka to
        ulga nie stac przy garnkach po całym dniu pracy...tylko myk z
        lodóweczki...podgrzac i szamać...
        miesko z indyka ok pół kilograma
        papryka
        dwa pomidorki
        paczka mrozonego kalafiorka
        seler,por,korzeń pietruszki
        mnóstwo przypraw...typu czosnek..pieprz...zioła prowansalskie...
        wszystko to zagotowałam...zmiksowałam...popakowałam w słoiczki i do lodówki!!
        na wczoraj,dzis i jutro...Jutro ugotuje sobie inną ...o innym smaczku...
        polecam pomysł dla zapracowanych pań...zresztą która z nas ma za duzo czasu?
        --
        "Nie chodzi o to,co cie spotyka.
        tylko o to,jak dajesz sobie z tym radę?"
    • kamak23 Re: Nasze przepisy zgodne z planem wypłukiwania t 11.03.06, 12:01
      Na kolację zrobiłam jajka faszerowane. Ugotowałam jajka na twardo,
      poprzekrajałam na połówki, wyciągnęłam żółtko, które pokruszyłam. To żółtko
      dodałam do wcześniej ugotowanego szpinaku, do tego dodałam małą łyżeczkę
      jogurtu naturalnego(wybaczcie, ale musiało się trzymać kupy). Do tego nadzienia
      dodałam odrobinę wcześniej ugotowanego, rozdrobnionego mięsa z piersi kurczaka.
      Takim farszem nadziałam jajka, na górę każdego położyłam kawałeczek czerwonej
      papryki i posypałam koperkiem. Dla mnie pycha, mąż też się zajadał.
      Polecam na imprezy :)
      • malgaska jajka faszerowane kamak 15.03.06, 09:39
        Zrobiłam sprawdziłam PYCHA !!! Dzięki :)
        Oczywiście nie obyło sie bez drobniutkich modyfikacji, jak to każda gospocha :)
        sprawdziłam jogurtu nie trzeba dodawać, za to czerwoną paprykę pokroiłam w
        kostkę i dodałam do farszu, lubię jak jem jak mi chrupie :) reszta bez zmian,
        papryka do dekoracji i koperek posypany na wierzch.

        Inna wersja jaj faszerowanych : (to cudny temat zresztą)
        nadzienie: tuńczyk z puszki, pokruszone żółtko, olej lniany łyżeczka, pomidor w
        kostke, pieprz cayane, curry, jednak odrobina soli :) dekoracja tak jak
        wyżej :) smacznego.
    • kamak23 Coś dobrago na obiadek :) 21.03.06, 11:40
      Wymyśliłam coś smacznego i ciekawego na obiad, a zgodnego z planem, to nawet
      nieco...imprezowa, bo nie takie zwyczajne.Potrzebne do tego:
      -czerwone papryki(szt.tyle na ile osób obiad)
      -trochę spinaku
      -trochę ugotowanych brokułów lub kalafiora
      -ugotowane, rozdrobnione mięso z kurczaka(na jesną paprykę ze 100 g)
      -jajko na twardo

      Papryki wydrążyłam, poprzekrajałam, tzn. odcięłam im "czubki".Szpinak
      wymieszałam z żółtkiem, białko potakrowałam, nafaszerowałam połową papryki,
      dodałam mięso, następnie brokułu(kalafior to wersja nr 2)i na to drugą warstwę
      szpinaku z żółtkiem. Myślę że możnaby wszystko razem wymieszać ale ja robiłam
      warstwami.
      Trzeba papryki przykryć tymi odciętymi "czapeczkami", bo mogą sie spalić.
      Jak sie domyślacie, wszystko poszło do piekarnika, nie na długo ale na trochę :)
      Kto ma ochotę i lubi te składniki: polecam!!!
      • malgaska Sałatka na obiadek i nie tylko :) 18.05.06, 00:06
        Powtórzę jeszcze raz mój przepis na sałatkę którą podawałam w moim wątku :)
        Składniki:
        Główka zielonej sałaty,
        pęczek koperku,
        sok z pół cytryny,
        łyżka oleju lnianego,
        łyżka octu jabłkowego,
        łyżeczka musztardy francuskiej - tej co ma same kuleczki gorczycy ( musztarda
        nie jest zgodna do końca z planem ale sama gorczyca jest polecana jak
        najbardziej,,, więc może być :) )
        jedna gotowana pierś z kurczaka lub 200 g gotowanego indyka.

        Pierś z kurczaka gotujemy w ziołach polecanych jako zioła wypłukujące
        tłuszcz :) mój stały zestaw ziół które używam do każdego gotowanego miesa
        również do ryb to : pieprz cayane, gorczyca, imbir, cynamon,suszony koperek i
        suszona pietruszka oraz kurkuma - mieso ma wtedy tez ładne zółte zabarwienie. I
        przy takim zestawie nie muszę nic solić !!! szczególnie kurczaka - mięso jest
        smaczne i ma wyrazisty ostry smak.

        Sałatę opłukać, podrzeć na kawałki, dodać przyprawy, koperek drobno posiekać,
        mięso pokroić w kostkę. Wszystko wymieszać.
        Smacznego.
        • kamak23 Pomysł na obiad 21.06.06, 00:32
          Zaeksperymentowałam i wyszło mi super:
          Składniki:
          opakowanie szpinaku(miałam 500 g mrożonego)
          1 mały kalafior
          2 jajka
          Najpierw ugotowałam kalafior,na półmiękko.
          Szpinak poddusiłam na patelni, wbiłam do niego 2 jajka i wymieszałam, zrobiła
          sie jakby szpinakowa jajecznica, przyprawiłam koperkiem i pietruszką, i na
          koniec dodałam rozdrobniony kalafior, taki w cząstkach. Ale było pyszne, na 2
          razy starczyło bo dużo wyszło :) Polecam jeśli lubicie szpinak i kalafior :)
          • kamak23 Kolejny ciekawy przepis na obiad 27.06.06, 17:24
            Kolejny przepis brzmi tak:
            Danie to idnyk z duszoną cukinią (nie wiem, czy mozemy ja jeść bo nie pamiętam
            ale ja zjadłam :)
            200 g mięsa z piersi indyka
            1 średnia cukinia
            2 papryki,np. jedna zielona druga czerwona lub żółta(żeby było kolorowo na
            talerzu)
            1 pomidor
            300 g pieczarek(dałam ale w sumie bez nich może być smaczniejsze bo tak średnio
            pasują)
            Ugotowałam mięso z indyka
            Cukinię poddusiłam beztłuszczowo na patelni, dodałam pieczarki,pomidora i
            paprykę, wszystko się razem dusiło chwilę i puściło soki :) Do tego dodałam
            rozdrobnione ugotowane mięso,przyprawiłam ziołami i gotowe do jedzenia. Dla
            mnie to pyszny obiadek, tylko trzeba lubić cukinię albo kabaczka. Ja uwielbiam
            tylko nie pamiętam czy my możemy go jeść w pierwszej fazie...Ale myśle, że nie
            przeszkadza w chudnięciu :) Polecam ten przepis i życzę smacznego!
    • eesiak zapiekanka z cukinii 28.06.06, 15:15
      Zapiekanka w cukini

      Cukinię obrać i wydrążyć łyżką pestki,
      pieczrki zetrzeć na grubej tarce, zmieszać z pokrojoną drobno cebulką i
      pokrojonym pomidorem, posyrać przyprawami( mielony kminek,pieprz cayenne,
      pietruszka, imbir)
      mieszanką nadziać cukinię.
      Całość włożyć do rękawa foliowego i zapiekać w piekarniku ok 15 min.
      W fazie III można posypać tartym żółtym serem.
      Pycha.
      Można zapiec kilka cukiń i zamrozić, będzie gotowe, gdy czasu zabraknie.
    • eesiak sosik pmidorowy 28.06.06, 15:20
      Troszkę masła( nie ma tłuszczów trans, choć można zastąpić oliwą z
      oliwek)roztopić na patelni, wrzucić pokrojoną drobno cebulkę i dusić
      do tego dodać (obrane ze skórki )pokrojone pomidory i dalej dusić aż zgęstnieje.
      Oczywiście do tego troszkę przypraw wypłukujących tłuszcz.
      Sosem można polać ugotowany kalafior, brokuły, fasolkę szparagową lub mięsko
    • eesiak mięsko 28.06.06, 15:35
      mięsko ( cielęcina. piersi z kurczaka lub z indyka)pokroić na kostkę i udusić w
      szybkowarze(super garnek!!!)
      Na bulinie, który powstanie w szybkowarze poddusić dużo cebulki pokrojonej w
      plasteki, posypać mielonym kminkiem( dużo), pieprzem cayenne, kolędrą, imbirem i
      pietruszką. Do cebulki wrzucić mięsko, wymieszać i gotowe!
    • eesiak chłodnik- w sam raz na upały 29.06.06, 10:16
      Do garnka z wodą wrzucić pokrojone:
      botwinkę, buraczki, pietruszkę, seler( liście i korzeń), cebulkę ,wyciśnięte
      ząbki czosnku,dodać pieprz cayenne,kolędrę,liść laurowy,kminek.
      Pogotować to wszystko troszkę, a na koniec dolać łyżkę octu jabłkowego i kwasu z
      buraczków.Zagotować,przecedzić, ostudzić i do lodówki.
      Gdy zaatakuje nas głód( w środku lata) wlać zimny barszczyk do miseczki, zetrzeć
      do niego ogórka i rzodkiewkę, wkroić jajko na twardo, posypać koperkiem i się
      zajadać.Pyszniejsze jest niestety z łyżką jogurtu naturalnego- czsem trzeba
      sobie dogodzić.
      kwas z buraczków:
      1kg buraczków
      1pietruszka
      1 laska chrzanu(20 cm)
      2 średnie cebule
      4 ząbki czosnku
      pokroić i włorzuć do dużego słoja
      dodać:
      3łyżeczki nasion koperku
      1łyżeczkę soli
      (ewentualnie łyżeczkę cukru)
      zalać 3 litrami przegotowanej, ostudzonej wody
      po trzech dniach zlać płyn
      wlać do butelek po KUBUSIAch, pasteryzować ok 15 min i do piwnicy
      Kwas ten ma właściwości przciwnowotworowe, warto go sobie przygotować i dodawać
      do barszczyku.
      Ale się napisałam!
      • malgaska Dzięki eesiak :))) 06.09.06, 12:32
        Wielkie dzięki eesiak za tak fajne przepisy...
        ja dopiero dziś do nich dotarłam...super...
        Zastanawiam się czemu tylko tak fajnej kucharki nie ma wśród nas na forum
        nadal...eesiak jeśli tu zagladasz daj znać...pozdawiam...

        zaraz podam przepis na klopsiki ;)
      • malgaska pomidorowe klopsiki :) 06.09.06, 12:54
        pOMIDOROWE KLOPSIKI
        Potrzebne mielone mięsko...zgodnie z planem najbardziej nadał by się indyk lub
        cielecinka...ja przyznam sie że z braku właściwego zrobiłam z łopatki :(
        60 dag mielonego mięska
        garsc koperku
        garsc pietruszki - ja używam do gotowania suszonych ale do surówek zawsze
        swiezych..ale jak najbardziej świeże byłyby najlepsze...
        nasze przyprawy - ja używam zawsze pieprzu cayane, imbiru, cynamonu, kurkumy...
        przecier pomidorowy...ja wziełam słoik - ale mozna zrobić samemu według
        przepisu eesika :)
        Uformowałam kulki - wyszło mi 12 sztuk czyli na około 3 obiadki po 200 g ;)
        ułozyłam w brytface zalałam wodą do wody wrzuciłam resztkę przecieru
        pomidorowego i dusiłam pod przykryciem...ostatnio robiłam w żaroodpornym
        naczyniu w piekarniku...
        I to wszystko...smacznego...

        Zawsze można jeszcze poeksperymentować... dodać pokrojone pieczrki do mięska
        itp...
        FASZEROWANA CUKINIA
        aha taki farsz z mielonego według mojego przepisu również wykorzystuję do
        faszerowanej cukini...podobnie jak eesiak...tylko obraną cukinie napełniam
        mięsnym farszem...też polecam tym bardziej że mamy akurat sezon na cukinie i
        kabaczki....potem wsadzam do żaroodpornego naczynia i do piekarnika...
        Szybki i smaczny przepis...nawet smakuje gościom i mojemu mężowi ;)
      • malgaska errata do klopsików....;) 08.09.06, 13:31
        To może i nie bład ...ale "gwoli" prawdy dodałam jeszcze garśc majernaku do
        mielonego mięska...uwielbiam a mielone bez majeranku to dla mnie nie mielone ;)
        Dlatego były takie pyszne...:)))
        Nie ma o nim nic w ksiażce ale chyba nie zaszkodzi...;)
      • malgaska sałatka z surowego kalafiora ;) 12.09.06, 13:17
        Jedliscie kiedykolwiek surowy kalafior????
        jeśli nie to spróbujcie - dla mnie pyszny...takie różyczki można podjadać nawet
        w ciągu dnia :)

        A dzis przypomniała mi się fajna sałatka z surowego kalafira - oto przepis:
        mały-średni kalafior bardzo drobniutko pokroić...im bardziej tym chyba lepiej
        2-4 jajka ugotowane na twardo - również kroimy w kosteczke
        duzo świezego koperku

        To wszystko mieszamy z 2-3 łyżkami oleju lnianego z odrobiną soli
        ziołowej...lub dodajemy z ziół to co lubimy...

        Świetna jest do grila ale nie tylko ;) po raz pierwszy jadłam ją u kogoś z
        majonezem oczywiście ale wersja dietetyczna też jest ok ;)
        Polecam.
        • kasia_de leczo z kolpsikami 09.10.06, 15:00
          mięso mielone doprawić jak kto lubi ;-)
          uformować w kulki i obsmazyć na patelni teflonowej (bez tłuszczu)
          przełożyć do większego garnka, dodać pomidory bez skórek, pokrojoną cukinię i
          paprykę (i co tam kto jeszcze lubi;-)
          Podgotować, doprawić ;-)
          --
          ----
          Nie nalezy pobierać odcisków palców od świni, która zna karate (by Gonzo)
            • jagi1234 Re: leczo z kolpsikami 13.02.07, 13:33
              W sprawie klopsikow - trzeba uwazac. Wlasnie wczoraj sobie zrobilam, wedlug
              waszych przepisow, z mielonego indyka kupionego w Geancie (bardzo estetycznie
              zapakowana paczuszka). Okazalo sie, ze mieso bylo solone!!! do glowy by mi nie
              przyszlo, zeby na opakowaniu miesa sprawdzac sklad (ktory widze), a jednak
              trzeba! wsciekla jestem, na szczescie rodzinie smakuje, to ktos je zje.
              • malgaska Re: leczo z kolpsikami 13.02.07, 14:13
                Jagi. - dlatego ja nigdy nie kupuje w marketach mięska.. a mielone no moze nie
                robie sama bo nie mam maszynki ;) ale na miejscu w sklepie mięsnym proszę o
                zmielenie z kawałka które sama wybiore i pan mieli na moich oczach :)
                No i tak to jest ze uczymy sie na własnych błędach.. dobrze chociaz ze rodzince
                smakowało :)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka