Dodaj do ulubionych

celiakia - co jeść?

16.12.02, 12:08
Dieta bezglutenowa - czego nie można jeść oprócz pszenicy? Czym zastąpić
mąkę? Co wogóle można jeść gdy oprócz celiaki ma się wrzody i helikobakter?
Bardzo proszę o odpowiedź.
  • aleksandra.cichocka 10.01.03, 10:42
    W celiakii należy wykluczyć z diety gluten, a więc pszenicę, żyto, jęczmień,
    owies oraz produkty, które je zawierają. Wolne od glutenu są produkty
    oznakowane „Przekreślonym kłosem” lub napisem „Produkt bezglutenowy”.
    Produkty z natury bezglutenowe mogą być oznakowane napisem „Z natury wolny od
    glutenu”. Gdy nie ma takich napisów, należy zachować ostrożność i dokładnie
    czytać etykiety, gdyż gluten może być dodawany do niektórych produktów, jako
    substancja dodatkowa lub wchodzić w skład dodatków do żywności będących
    mieszaninami. Jeśli nie ma pewności, że dany produkt nie zawiera glutenu,
    bezpieczniej jest z niego zrezygnować.
    Ostrożność należy zachować w podawaniu konserw, koncentratów, półproduktów,
    potraw wieloskładnikowych gotowych do spożycia.
    Dietę chorego na celiakię należy dokładnie ustalić z lekarzem. Również lekarz
    prowadzi leczenie Helicobacter.
    Podaję ogólnie produkty dozwolone i niedozwolone w diecie osoby z celiakią, ale
    trzeba to skonsultować z prowadzącym lekarzem. Pozdrawiam

    NIEDOZWOLONE są:
    Wszystkie produkty zawierające pszenicę, żyto, jęczmień, owies – pieczywo
    (bułki, chleb zwykły, razowy, pieczywo chrupkie, pumpernikiel, maca), płatki
    (owsiane, pszenne, jęczmienne, musli), kasze (manna, kuskus, jęczmienna,
    pęczak), mąki, makarony, otręby, kiełki, zarodki - z tych produktów
    Opłatek komunijny – 1 opłatek waży 0,5g i zawiera 25mg gliadyny
    Niektóre koncentraty napojów czekoladowych, niektóre zabielacze w proszku do
    kawy 2 ,
    sery żółte, jogurty i inne produkty mleczne zawierające dodatek mąki3/
    Jaja w sosach, do których dodano produkty zawierające gluten np. mąkę
    Produkty mięsne i wędliny, mogące zawierać dodatek produktów zawierających
    pszenicę, żyto, owies, jęczmień np. parówki, frankfurterki, mielonka, kaszanka,
    pasztety, pasztetowa, salceson, wędliny rozdrobnione, metka. Potrawy mięsne i
    rybne z dodatkiem bułki – pulpety, klopsiki, krokiety, budynie mięsne, pieczeń
    rzymska, rolada z ryby. Ryby w puszkach poza rybami w oleju, produkty z
    dodatkiem hydrolizowanego białka roślinnego.
    Niektóre gotowe dressingi do sałatek 2 , niektóre majonezy 2

    Warzywa w puszce w sosach 2 , warzywa z sosami o nieznanym składzie,
    Niektóre gotowe dania z owocami 2 ,

    Niektóre rodzaje curry 2 , mieszanek przyprawowych 2 , sosów w proszku 2 ,
    gotowych dipów 2 , sosów sojowych 2 , sosów pomidorowych2, ketchupów 2 ,
    Większość zup z puszek, z proszku i innych gotowych; kostki bulionowe

    Ciasta i ciastka gotowe i domowe przygotowane z dodatkiem niedozwolonych zbóż
    lub z tradycyjnym proszkiem do pieczenia; budynie gotowe (mogą zawierać mąkę
    pszenną), batony czekoladowe, cukierki nadziewane,

    Kawa zbożowa, kakao owsiane, herbaty ziołowe i inne napoje zawierające słód z
    jęczmienia lub z innych zbóż zawierających gluten;

    2 po sprawdzeniu składników
    DOZWOLONE produkty
    Zboża i produkty ze zbóż naturalnie nie zawierających glutenu, czyli z ryżu,
    kukurydzy, gryki, prosa i szarłatu (amarantus).
    Pieczywo i produkty mączne, makarony przygotowane z mąki ryżowej,
    kukurydzianej, ziemniaczanej lub sojowej;
    ryż biały i brązowy, płatki ryżowe, ryż preparowany, kaszki ryżowe
    błyskawiczne, otręby ryżowe;
    kasza kukurydziana, płatki i chrupki kukurydziane, kukurydza prażona
    (popcorn); tapioka, sago.;
    Kasza gryczana, kaszki gryczane błyskawiczne, płatki gryczane, kasza jaglana;
    Skrobia pszenna
    Produkty oznaczone symbolem „Przekreślony kłos” lub napisem „Produkt
    bezglutenowy”;
    Specjalne gotowe pieczywo bezglutenowe, makaron bezglutenowy.
    Mleko świeże, w proszku, skondensowane, śmietanka, jogurt 1, kefir, maślanka,
    Wszystkie sery żółte, ser biały, inne sery 1, 2, 3,

    Wszystkie gatunki świeżego mięsa, ryb, drobiu, ryby w puszkach w oleju i w
    sosie własnym, szynka, polędwica; niektóre inne wędliny 2
    Masło, margaryna, oleje, masło orzechowe, niektóre gotowe dressingi do sałatek
    2 , niektóre majonezy 2
    Ziemniaki, mąka ziemniaczana
    Wszystkie warzywa świeże, mrożone i konserwowe, suchy groch, fasola, soczewica,
    orzechy
    Wszystkie owoce świeże, mrożone, suszone i w puszkach, wszystkie soki owocowe,
    Cukier, miód, dżem,
    Sól, pieprz, zioła, goździki, cynamon, chili, gałka muszkatołowa, koncentrat
    pomidorowy, oliwki, pikle, ocet winny, drożdże,
    Domowe zupy i buliony przygotowane z warzyw świeżych i mrożonych i z
    dozwolonych produktów
    Wafle ryżowe, chrupki kukurydziane, pop corn,
    Czekolada twarda mleczna i gorzka, ciasta, ciastka przygotowane z dozwolonych
    produktów – z mąki kukurydzianej, tapioki; desery ryżowe; galaretki, desery z
    żelatyną, kisiele i budynie domowe, wiórki kokosowe,
    Landrynki, lizaki, dropsy,
    Ciastka i słodycze bezglutenowe
    Do wypieku ciast używać drożdży lub sody lub bezglutenowego proszku do pieczenia
    Herbata, herbata instant, kawa naturalna mielona i instant, kakao prawdziwe,
    soki owocowe i warzywne, wody mineralne,

    1 po sprawdzeniu, że produkt nie zawiera gum roślinnych lub substancji
    zapachowych zawierających gluten
    2 po sprawdzeniu składników
    3 niektóre produkty mogą zawierać dodatek mąki, przed podaniem powinny być
    sprawdzone na obecność mąki pszennej płynem Lugola. Zmiana barwy jednej kropli
    płynu Lugola umieszczonej na badanym produkcie z wiśniowopomarańczowej na
    granatową wskazuje na obecność mąki i produkt taki powinien być wykluczony z
    diety

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.