Gazeta.pl   Forum   Dom   Eksperckie   Fridomia - jak inwestować w nieruchomości   mieszkan...

mieszkanie czy lokal użytkowy?

Autor: mar-cin-k 19.01.12, 04:57
Witam,

Mam pewne fundusze ktore chcialbym zainwestowac w nieruchomosci.
Zastanawiam sie jak najlepiej ulokowac te pieniadze. Chcialbym kupic mieszkanie lub lokal uzytkowy ale nie moge sie zdecydowac. Co byscie poradzili?

Oto moje pytania:

1. Z jakiej nieruchomosci uzyskam wieksze zyski z wynajmu, zakladajac taki sam wklad finansowy (inwestycyjny)? Oczywiscie po odliczeniu wszystkich wydatkow. Nalezy tutaj uwzglednic takie sprawy jak np. podatek dla gminy od nieruchomosci, ktory jest wiekszy dla lokali uzytkowych niz mieszkalnych.
Konkretnie: co mi przyniesie wieksze zyski w przyszlosci jesli dokanam zakupu za 400 000zl?

2. A jak wyglada sprawa rozliczenia z urzedem skarbowym? O ile mi wiadomo za mieszkanie moge rozliczac sie podatkiem ryczaltowym 8,5%. Czy tak samo moge rozliczac sie za lokal uzytkowy?

3. Jak w praktyce wyglada wypowiedzenie umowy. Wiem, ze czasami trudno jest pozbyc sie z mieszkania lokatora nieplacacego czynszu, szczegolnie gdy jest z dzieckiem. Taka sprawa moze ciagnac sie latami az gmina zalatwi lokal zastepczy. Czy rownie trudno jest odzyskac lokal uzytkowy od nieuczciwego najemcy? Czy umowa podpisana na czas oznaczony np. na 1 rok zabezpiecza mnie? Czy po wygasnieciu takiej umowy nie ma problemu z odzyskaniem lokalu uzytkowego? Czego moge sie spodziwac po najemcy ktory nie bedzie chcial opuscic lokalu? Czy ma on do tego prawo?

4. Jakie są koszty utrzymania takich lokali. Wydaje mi się ze taniej jest utrzymac lokal uzytkowy bo np. w mieszkaniu moze popsuc sie lodowka, pralka lub meble i obowiazkiem wynajmujacego jest ich naprawa lub wymiana. A w lokalu uzytkowym nie trzeba sie o to martwic. Jakie inne koszty musze uwzglednic?

5. Jak wyglada sprawa ewentualnej sprzedazy mieszkania i lokalu uzytkowego? Jakie sa oplaty i podatki? O ile mi wiadomo, nie trzeba placic podatku ze sprzedazy mieszkania jezeli uzyskane pieniadze przeznacze na inne cele mieszkaniowe w ciagu dwoch lat, prawda? A jak to wyglada ze sprzedażą lokalu uzytkowego?

6. Czy podatek do gminy nalezy placic niezaleznie czy lokal jest wynajmowany czy nie? Co jesli lokal pozostaje pusty przez pewien czas?

7. Jak oceniacie wynajem mieszkania a lokalu uzytkowego na podstawie wszego doswiadczenia. Z czy jest wiecej problemow? Wydaje mie sie ze z mieszkaniem ale chetnie przeczytam Wasze opinie. Mysle, ze lokatorzy w mieszkaniach czesciej sie zmianiaja i jest z nimi wiecej problemow ale nigdy nie wynajmowalem zadnej nieruchomosci wiec nie wiem. Chetnie Was poslucham.

Pozdrawiam i z góry dziekuje za poswiecony czas.
Marcin
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.