04.05.10, 13:58
dziecko ma 18mies,od urodz straszne kolki.Potem pomału rozszerzalismy diete i
zaczeły sie brzydkie zielone kupki3-7dziennie.Wszystkie badania wychodziły
ok.Oprócz candida++,niedobór dosc duzy iga.Dziecko nie tolerowło
pepti,nutramigenu ciagle brzydkie sluzowate kupki.Potem szpital zaproponował
preparat elecare i maluch był na tym mleku przez tydz i kupki były ok tylko
ze 3dziennie.Natomiast po samym tym mleku dziecko strasznie ulewała,wszystko
cofało mu sie do przełyku,płakał bo przełyk go piekł.Potem dodawałam duzo
kleiku ryzowego i juz przestał pokarm sie cofac.Dziecko ma papkowate kupki nie
uformowne po mrchewce,kaszy jaglanej,elecare,ryzu.Troche to dziwne wszystko,bo
inne rzeczy nie przechodza kupki luzne sluzowate.Testy z krwi,płatkowe,oraz
skórne na alergie nic nie wykazały.Glutenu maluch nie je.Wszystkie owoce
uczulaja,warzywa tez prócz marchewki,królik równiez.Martwie sie bo nie wierze
ze to alergia na wszystko,moze to wina grzybicy.Czasem pojawiaja sie krostki
na buzi delikatne.Dziecko dostaje dicoflor,probacti4 na zmiane.Nie mam
poprostu czym dziecka karmic.a to co je do tej pory juz mu zbrzydło.Mam własne
dziecko zagłodzic.Lambie,pasozyty wyniki ok.Krew utajona równiez.Dziecko słabo
przybiera na wadze bo wszystko wydała 3-5kup dziennie.W rodzinie alergi brak.
Obserwuj wątek
      • anet01 Re: alergia? 27.05.10, 12:50
        widziało go 3 róznych gastr.Mamy za sobą 3 pobyty w szpitalu i wyszła tylko
        niet.laktozy,duzy niedobór odpornosci iga,a ige w normieniskie.Testy na alergie
        z krwi,płatkowe oraz skórne nic nie wykazały.Prywatnie robiłam badanie na grzyby
        i wyszła candida++.dziecko je tylko marchew,kasze jaglana,brokuły,ziemniak i
        dynie i indyk i ryz nawet po króliku ma biegunke.Jak inna rzecz dam to biegunka
        wodnista.Ostatnio dojstaje krostek na policzkach coraz bardziej widocznych taka
        kaszka raz blednie raz jest bardzo widoczna.Jakbym chciał leczyc te candide i
        zabrałabym mu ryz,marchew,ziemniaki bo skrobia to bym dziecko zagłodziła.a on
        juz nie jest taki malutki prawie 20mies,i juz nie chce jeść tego samego
        ciągle.Dostaje dicoflor,teraz latopic na zmiane.
        • e-kasia_mm9 Re: alergia? 29.05.10, 14:42
          To, że IgE jest w normie wcale nie znaczy, że dziecko nie ma alergii.
          Wygląda na to, że ma i to dość pokaźną. Podejrzewam, że głównym winowajcą jest
          mleko.
          Candida to norma u każdego alergika, dopóki je alergeny, candida rozwija się w
          nadmiarze. Leczenie tego nie ma sensu, bo jeśli dziecko nadal będzie jadło
          alergeny, to się tego wyleczyć nie da, zawsze będzie nadmiar grzybów.
          Jedynym sposobem na powrót do zdrowia jest odpowiednio dobrana dieta, z
          wykluczeniem alergenów.
          Mam taką propozycję: (na próbę)
          1 - przestań dawać dziecku mleko, jest już duże i mleko nie jest konieczne
          2 - przestań dawać dziecku wszelkie probiotyki, witaminy, herbatki i inne
          preparaty, które dajesz
          3 - kup bataty(mogą być pomarańczowe lub białe, a najlepiej jedne i drugie)
          4 - przez cztery dni zastosuj dziecku następującą dietę:
          - ryż, mąka ryżowa, indyk, bataty, szpinak(może być mrożony), olej ryżowy(Rizi
          -Rice Braun Oil-do kupienia w supermarketach), sól.
          Możesz z tego ugotować zupę, usmażyć kotleciki z mielonego mięsa i ryżu, zrobić
          pulpety w szpinakowym sosie, batata możesz ugotować na papkę i dać z olejem jako
          jarzynkę, możesz go utrzeć , poddusić na oleju i wymieszać z ryżem albo wkroić
          do zupy zamiast ziemniaków i marchewki
          5 - do picia woda średnio zmineralizowana(Kinga np.),oraz rumianek,
          melisa(zaparzone ekspresowe ziółka, nie żadne gotowe herbatki) (nie słodzone!!!)
          6 - do chrupania kup dziecku wafle ryżowe - możesz ich też używać jako kanapki
          np. ze zmielonym ugotowanym mięsem
          7 - jeśli po tych czterech dniach będzie poprawa, to napisz, powiem Ci co dalej
          • Gość: anet01 Re: alergia? IP: *.adsl.inetia.pl 29.05.10, 16:24
            Nie rozumię dlaczego taka diete zasugerowałaś?Dziecko jak było na samym mleku
            2tyg z kleikiem ryzowym było ok dlaczego miałabym je odstawiac?szpinak,melisa
            powoduje u niego biegunki.Olej ryzowy kupuje,batatów nie próbowałam jeszcze.A
            witaminek zadnych nie dostaje prócz probiotyków które również odstawiałam.Królik
            uczula ale ostatni chyba przekonałam sie ze indyk równiez zrobie ostatnia
            prowokacje jutro by sie przekonać(jada go 2razy w tyg)
            Kochana jakbym odstawiła wszystko co je tzn marchew,dynia,ziemniaki ryz mleko i
            kasza jaglana to nie miałabym czym dziecka
            karmic.dziecko jest juz dość rozumne i bardzo domaga sie innego jedzonka,nie
            chce jesć ciale tych samych rzeczy.Pozdrawiam dziekuje za zainteresowanie,moze
            jeszcze jakieś rady?Pije tylko wode.....
            • e-kasia_mm9 Re: alergia? 30.05.10, 00:14
              Kolki wskazują na alergię na mleko. To samo nietolerowanie pepti i nutramigenu.
              Na elekare też nie było dobrze, bo napisałaś, że bardzo ulewał. Mleko jest
              sprawcą 99%(a może i więcej)wszystkich problemów u niemowlaków i małych dzieci.
              Jeśli to mleko jest głównym winowajcą, to jego jelita są uszkodzone i cały czas
              uszkadzane przez ten alergen. Chore jelita nie są w stanie sprawować dobrze swej
              funkcji, przepuszczają do krwi białka z każdego pokarmu jaki dajesz i w ten
              sposób dziecko uczula się na wszystko, co je. Nie da się wyleczyć jelit żadnymi
              lekarstwami, ani probiotykami bez wykluczenia tego, co je uszkadza.
              Zaproponowałam taka dietę, bo to co je w tej chwili też nie jest całkiem dobre,
              skoro są nadal kłopoty. Z tych rzeczy które mu podajesz, najczęściej uczula
              marchew, potem ziemniaki, indyk(ale indyk jest w ogóle najmniej uczulającym
              mięsem), brokuł jest kapustą i jak każda kapusta jest wzdymający i może
              powodować rozwolnienia - dlatego zaproponowałam wykluczenie tych rzeczy z diety
              z wyjątkiem indyka, no bo coś zostawić trzeba. Wprowadzanie innego mięsa mogłoby
              się okazać jeszcze gorsze. Dynia mogła by być, ale nie ze słoiczka, świeżej
              teraz raczej nie kupisz.
              Batat jest mało uczulający, poza tym Twoje dziecko jeszcze nie jest na niego
              uczulone, bo nigdy go nie jadło i nie jadło też niczego, co jest spokrewnione z
              batatem, więc jest duża szansa na to, że będzie mógł to jeść. Szpinak też należy
              do roślin mało uczulających, ale skoro mówisz, że po szpinaku było gorzej, to
              może wprowadź sałatę(np lodową, też można ją ugotować), albo cukinię,
              ogórki(skoro dynia prawdopodobnie nie szkodzi, to one też nie powinny, bo to
              rośliny z tej samej rodziny).
              Zamiast indyka możesz spróbować ryby(pstrąga, solę).
              Probiotyki też mogą sprawiać kłopoty(mają śladowe ilości mleka), dlatego uważam,
              że lepiej ich nie dawać.
              Ale przede wszystkim odstaw mleko. Zrób próbę chociaż na tydzień. Może się
              okazać, że jeśli nie będzie mleka, to wszystko inne będzie dobre do jedzenia.
    • anet01 Re: alergia? 30.05.10, 09:42
      Wiesz co jak pisałam wyżej dziecko po elecare ulewało ale jak robie mu geste z
      kleikiem ryzowym to jest ok,kupki prawidłowe i bez wysypki i nie
      ulewa.Chciałabym jeszcze do 2lat chociaz mu mleko dawać ma 19miesiecy.Widziałam
      ze sa kaszki ryzowe z nestle z witaminowe mozna tylko wode dodac.Jak sie te
      bataty przygotowuje?czy tak jak ziemniaki?czy tyle czasu co ziemniaki sie
      gotuje?Dziecko napewno nie moze owoców sprawdzałam
      jabłko,gruszke,sliwke,morele,brzoskwinie,winogrono,banana nie trawi.Z warzyw
      napewno nie
      szpinak,kalafior,fasolke,seler,pietruszke,brukselke,pomidora,buraków.Moze
      dynie,marchew,ziemniak ostatnio daje brokuły słoiczkowe i chyba ok bez
      dodatków.Daje też kasze jaglana ale chyba te nie za dobrze.Niestety coś dawać
      muszę i robić rotacje bo jak bede dawała 3rzeczy codziennie to uczuli mi sie na
      produkty które je ciagle.Jeszcze jakieś rady chetnie poczytam?uczę sie dopiero
      itd....
      • anet01 Re: alergia? 30.05.10, 13:21
        Przypomniało mi sie coś jeszcze.Czy to nie jest tak że to candida powoduje
        uszkodzenie jelit i białka przedostaja sie do krwi i alergizują.Czy nie jest tak
        że dopóki candida bedzie,alergia bedzie również?
      • e-kasia_mm9 Re: alergia? 31.05.10, 02:41
        Bataty gotują się szybciej niż ziemniaki.

        A próbowałaś banana rozgotować na papkę? I bardzo dojrzałego, takiego, żeby na
        skórce zaczynały się robić brązowe cętki?

        Jeśli dziecko źle reaguje na seler i pietruszkę, to nie powinno jeść marchwi i
        kopru, bo to rośliny bardzo blisko ze sobą spokrewnione i najczęściej uczulają
        wszystkie, albo żadna.
        To samo dotyczy kalafiora, brukselki, brokuła i innych kapust.
        A także pomidora, ziemniaka, papryki i bakłażana.

        Poza tym jak dziecko źle reaguje na jabłka, gruszki..., to też zazwyczaj nie
        może jeść marchwi(reakcja krzyżowa).

        Z tego wynika, że albo coś źle zaobserwowałaś, albo rzeczywiście nic już prawie
        do jedzenia dla Twojego dziecka nie zostało.

        Została tylko dynia - jeśli nie szkodzi, to nie powinny też szkodzić: cukinia,
        patison, kabaczek, arbuz, melon, ogórki, ale arbuz działa rozwalniająco, więc
        też może się nie sprawdzić. Może spróbuj gotowanego melona? No i cukinia jest
        już do kupienia w sklepach. Ogórki też lepiej najpierw ugotuj np. w zupce.
        Poza tym została jeszcze jedna rodzina roślin - sałata, cykoria, skorzonera,
        salsefia, topinambur, słonecznik. Topinambur i salsefia może by były dobre dla
        malucha, ale gdzie to kupić? Cykorii nie zje, bo gorzka, pozostaje sałata -
        można wrzucić do zupki. Ziarna słonecznika mają dużo białka i innych składników
        - spróbuj zmielić, bo całych może nie trawić, jak brzuszek chory.
        Z owoców zostały jeszcze czarne jagody(dobre na brzuszek) - można kupić mrożone,
        oraz borówka amerykańska, porzeczki i agrest - te nie mają nic wspólnego z tymi,
        które próbowałaś.
        A co z kukurydzą? Próbowałaś kaszę, mąkę i świeże(mrożone) ziarna, albo z
        puszki(z bonduelle jest bez cukru)?
        A płatki owsiane(mają gluten, ale zupełnie inny niż w pszenicy, życie i
        jęczmieniu)? A właściwie dlaczego unikasz glutenu? Próbowałaś dawać pszenicę np.
        w postanci kaszki manny?
        A co z kaszą krakowską(z gryki) i gryczaną niepaloną i paloną(nie mają glutenu)?
        • e-kasia_mm9 Re: alergia? 31.05.10, 03:00
          Candida zawsze jest u każdego człowieka. U alergików ma tendencję do nadmiernego
          rozrastania się i może szkodzić(robi się błędne koło - skoro jest alergia, to
          rozrasta się grzyb, skoro jest grzyb, to powiększa się alergia). Poza tym jak
          grzyba jest za dużo to może dojść do uczulenia na niego. Podobno wtedy potrzebne
          jest odczulanie, żeby się pozbyć dolegliwości(tak przynajmniej twierdzi dr
          Danuta Myłek w swojej książce Alergie). Masz trudną sytuację. Może warto by się
          było do niej wybrać? Przyjmuje w Stalowej Woli i chyba Warszawie i Tarnobrzegu -
          wpisz w google to wyskoczy.
          • Gość: anet01 Re: alergia? IP: *.adsl.inetia.pl 31.05.10, 09:20
            Dziekuje za odpowiedzi.
            Kukurydza u nas sie nie sprawdza po niej okropnie.Gryka ostatnio troszke podaje
            ale tez chyba nie najlepiej.Próbowałam olej słonecznikowy i u nas nie przeszedł
            wiec boje sie dawać słonecznik.Jagody również odpadaja.Jak dynia ok to pesteki z
            dyni pewnie też i olej własnie z pestek dyni chcę spróbować.
            Kaszka manna chyba ok z obserwacji wynika.Ale staram sie unikać,ponieważ gluten
            bardziej podraznia już chore jelita.Czy zawsze tak jest że zazwyczaj uczulaja
            rośliny z tyej samej rodziny-raczej nie.Jak u nas kukurydza uczula ryz powinien
            również a jest ok.Płatki owsiane również na nie.Zwariuje chyba niedługo.
            • e-kasia_mm9 Re: alergia? 31.05.10, 23:56
              Gość portalu: anet01 napisał(a):

              >Czy zawsze tak jest że zazwyczaj uczulaja
              > rośliny z tyej samej rodziny-raczej nie.


              Przeważnie, ale zdarzają się wyjątki, to zależy od dziecka.



              Jak u nas kukurydza uczula ryz powinien
              > również a jest ok.

              Ryż i kukurydza są od siebie bardzo odległe pod względem genetycznym.
              Blisko ze sobą spokrewnione są: pszenica, żyto, jęczmień i owies.
              • Gość: anet01 Re: alergia? IP: 81.219.93.* 01.06.10, 08:31
                masz może jakąś stronke z tymi roslinami spokrewnionymi ze soba.Przydałoby
                sie,ja nie znalazłam.Myslisz że to tak silna alergia czy szukać czegoś jeszcze
                innego?czy leczyć te candide bo moze alergia sie zmniejszy.
    • anecz_ka85 Re: alergia? 24.09.15, 09:12
      Najsensowniej będzie wykonać testy na alergię (np. tu ->www.alergiczne.info/dostepne-profile) i wtedy ocenić, jaka jest prawdziwa przyczyna problemów.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka