Jesli nie to żadajmy ujawnienia kontraktu - w końcu to mogą być środki publiczne?
wyborcza.pl/1,75248,11099343,Cieli_juz_krzaki__Uderzyli_w_brzoze.html?as=2&startsz=x
a tu cyt:
"......Nie jest tajemnicą, że w USA i Kanadzie szukano nieoficjalnie po katastrofie smoleńskiej polskich naukowców, którzy chcieliby analizować jej przebieg numerycznie, modelować uderzenie kadłuba o teren, analizować przeciążenia, którym byli poddani pasażerowie. Moja odpowiedź wówczas i dziś jest taka sama - symulacja ostatecznej destrukcji samolotu przy upadku na las jest bardzo trudna przez to, że nie ma do tego dostatecznej ilości danych.
Odmówiłem, wiem, że również większość specjalistów z podobnych przyczyn odmówiła. Obecnie politycy mogą pomóc, jeśli zechcą wspierać akcje zbierania tych danych, które jeszcze teraz można uzupełnić, organizację w Polsce konferencji i współpracy naukowej poza sferą polityki. Katastrofa smoleńska jest tak ważnym dla państwa polskiego wydarzeniem, że zasługuje na szczegółową, ściśle naukową, analizę. Zasługuje na odpolitycznienie...."
Antoni prawdy????????????????????????