Sztućce do ryb Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Ryby je się... sztućcami do ryb. Widelcem i nożem. To łatwe.

    Ale jak je się trzyma? Zaskoczyła mnie informacja w jednej z książek F.
    Starowieyskiego, że poprawnie trzyma się je... na odwrót: widelec w
    prawej, nóż w lewej.

    Jak z tym jest obecnie?
    • dominikjandomin napisał:

      > Ryby je się... sztućcami do ryb. Widelcem i nożem. To łatwe.
      >
      > Ale jak je się trzyma? Zaskoczyła mnie informacja w jednej z książek F.
      > Starowieyskiego, że poprawnie trzyma się je... na odwrót: widelec w
      > prawej, nóż w lewej.
      >
      > Jak z tym jest obecnie?

      To logiczne - nóż do ryb nie służy do krojenia mięsa, ale do rozchylania i
      usuwania zeń ości. Operowanie widelcem przy jedzeniu ryby jest bardziej
      skomplikowane, dlatego wygodniej trzymać go w sprawniejszej dłoni. Jako że ryby
      jadamy rzadko, a specjalnym nożem posługujemy się jeszcze rzadziej (w większości
      domów nie ma nawet takich), takie rozstawienie sztućców może być dla niektórych
      kłopotliwe. Mniejszą gafą jest trzymanie noża w prawej a widelca w lewej niż
      wykonywanie niezbornych ruchów wynikających z braku praktyki.
      • Gość: Ewa IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 27.08.10, 12:50
        Do niedawna w Polsce podawalo sie do ryb 2 widelce. Czyzby ten zwyczaj juz
        zaginal? W Anglii, w niektorych domach, podaje sie do ryb widelec i specjalny
        noz, ale to uwazane jest za nowobogackie. Czy w Polsce tez podawanie specjalnego
        noza do ryb okresla gospodarzy jako awansujacych spolecznie dorobkiewiczow? Ach,
        te niuanse kulturowo-spoleczne....
        • Gość portalu: Ewa napisał(a):

          > Do niedawna w Polsce podawalo sie do ryb 2 widelce. Czyzby ten zwyczaj juz
          > zaginal?

          Zanika, chwalić Pana, spotyka się go bardzo sporadyczne - 2 widelce podaje się
          jedynie w podrzędnych knajpach. Jak nie ma noży do ryb, podają zwykły zestaw, i
          całe szczęście, bo mało elegancki jest widok konsumentów rozgrzebujących rybę
          widelcem .

          W Anglii, w niektorych domach, podaje sie do ryb widelec i specjalny
          > noz, ale to uwazane jest za nowobogackie.

          No cóż - nie sadziłam, że zakup kompletu noży jest w UK aż takim wydatkiem, że
          stać na to tylko nielicznych:)
        • Gość portalu: Ewa napisał(a):

          > Do niedawna w Polsce podawalo sie do ryb 2 widelce.

          A do śledzi zwykły nóż i widelec. Czemu w Polsce śledź nie był rybą?

          >W Anglii, w niektorych domach, podaje sie do ryb widelec i specjalny
          > noz, ale to uwazane jest za nowobogackie.

          W niektórych... Czyli w jakiej klasie społecznej? W Anglii te niuanse wciąż są żywe.

          W Polsce kiedyś sztućce do ostryg i temu podobne dziwactwa uważano za właściwe dla
          nowobogackiego ... mieszczaństwa.
          • Gość: :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.10, 15:11
            Zapomniał pan dodać, że do śledzi marynowanych. Ryby marynowane lub wędzone (zazwyczaj jest to śledź, łosoś, węgorz) są dość twarde i jadamy je widelcem i zwykłym nożem do przekąsek.
      • ekspert_ewa.sawicka napisała:

        > To logiczne - nóż do ryb nie służy do krojenia mięsa, ale do rozchylania i
        > usuwania zeń ości.

        - również jest pomocny do nakładania jedzenia na widelec
        --
        pl.youtube.com/watch?v=-tiua0tniWU&feature=related

        so.pwn.pl/zasady.php?id=629793
      • Gość: x IP: *.unitymediagroup.de 27.08.10, 13:43
        skąd Pani posiada te informacje? Nóż do ryby z lewej strony??? Czyżby nakrycie
        stołu w Niemczech różniło się tak bardzo od nakrycia w Polsce?
        Spędziłem trochę czasu na statkach jako ochmistrz i nie zgadzam się z Panią.
        • Gość portalu: x napisał(a):

          > skąd Pani posiada te informacje? Nóż do ryby z lewej strony??? Czyżby nakrycie
          > stołu w Niemczech różniło się tak bardzo od nakrycia w Polsce?
          > Spędziłem trochę czasu na statkach jako ochmistrz i nie zgadzam się z Panią.


          „Patrząc na te sztućce możemy dojść do wniosku jakie będą podawane potrawy i w jakiej kolejności. Jeżeli zatem po prawej stronie leży średni widelec, duża łyżka, widelec do ryby i duży widelec, a po lewej stronie mniejszy nóż, nóż do ryby i nóż z ząbkami do steków, to wiemy, że najpierw będzie zakąska, potem zupa, potem ryba, potem stek."

          Cytat powyższy pochodzi z konspektu zajęć o zasadach nakrywania do stołu Stanisława Krajskiego, prowadzącego Akademię Dobrych Manier i Etykiety Biznesu oraz autora kilku książek o Savoir vivre.

          Ze sztućcami do ryb w ogóle jest problem, wynikający z tego, że nigdy tak naprawdę się nie upowszechniły. Baronowa Nadine de Rothschild w swoim "Savoir vivre XXI wieku" pisze wręcz: "Sztućce do ryb wymyślono niedawno i niektóre przestrzegające tradycji domy nie mają ich w ogóle, a więc nie podają, uważając je za wymysł burżuazyjny". Niestety, nie pisze, jak się tam ryby jada :)

          Co do różnic kulturowych - istotnie zasady savoir vivre-u czasami różnią się w zależności od szerokości geograficznej, nawet w obrębie tej samej kultury. W tym przypadku jednak, jak sądzę, nie różnice geograficzne, ale owa "nowinkowość" sprawiła, że nie przyjął się szeroko pierwotny (i preferowany w tzw. dobrym towarzystwie) obyczaj trzymania ich w taki sposób, jak opisuje pan Krajski i o jakim wspomina, przywołując wypowiedź malarza i światowca Franciszka Starowieyskiego, Internautka, na której post opowiedziałam.
          Jeśli zajrzy Pan na popularne strony poświęcone temu tematowi, a także do wydawanych ostatnio poradników (tłumaczonych i na ich podstawie pisanych przez rodzimych autorów), znajdzie Pan zalecenie, by układać je w sposób, w jaki czyniono to na statku, na którym był Pan ochmistrzem.

          Jestem zresztą przekonana, że na zasadzie powszechności, ten dość nieporęczny, ale łatwiejszy do zaakceptowania przez analogię do sposobu posługiwania się codziennymi sztućcami zwyczaj stanie się (o ile już nie stał) obowiązkowy.

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Okazje.info.pl

Bestsellery

  • Kategorie tematyczne
  • Najnowsze wątki
  • Więcej forów
  • Więcej wątków na ten temat
  • Tagi
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.