02.10.10, 16:54
Nigdy nie zbierałam. Gdzie zbierać? kiedy i jak ?? Z czym można je pomylić??
--
Jestem na dwóch dietach - na jednej byłam cały czas głodna.
Edytor zaawansowany
  • 02.10.10, 19:12
    Myślę ,że najlepiej w...lesie?!:) Rosną na pniach drzew,karpach po ściętych drzewach albo po prostu w ziemi! Rosną w każdym typie lasu od września do października! Można pomylić z Maślanką Wiązkową ,która jest trująca! Zbiera się TYLKO kapelusze! Nadaje się na marynatę (czyli do "octu" - ale z cebulką - bez cebulki są mdłe),na mrożenie (w zimie do pierogów),do suszenia (do barszczu,zupy lub bigosu na później) - ło i tyli!
    -Pozdrawiam!
  • Gość: miki IP: *.gdynia.mm.pl 03.10.10, 20:11
    Dlaczego zbiera sie tylko kapelusze?
  • 03.10.10, 23:27
    Według Mykologów trzony tak opieńki jak i kani są nie jadalne!
    -Pozdrawiam!
  • 15.10.10, 11:50
    marek_boa napisał:

    > Według Mykologów trzony tak opieńki jak i kani są nie jadalne!
    > -Pozdrawiam!
    Nie podzielam zbytnio takich poglądów, jadałem już opieńki z nóżkami i żyję a co do kani to ,
    trudno ją obsmażyć z drugiej strony z korzonkiem ;))))

    --
    Hmm... w raju nie żyjemy,nie może nam być tak dobre jak byśmy sobie tego życzyli!!!
  • 24.10.10, 16:05
    trzony są po prostu łykowate
    ale spokojnie można je jeść (np. suszyc i mielić na proszek grzybowy)
  • 15.10.10, 11:46
    Gość portalu: miki napisał(a):

    > Dlaczego zbiera sie tylko kapelusze?
    W zasadzie tylko z tego powodu iż szkoda miejsca w słoiku na nóżki grzybów, na które chodzi się z kosą i workiem na ziemniaki a nie z kozikiem w ręce i koszyczkiem na święconki ;)))

    --
    Hmm... w raju nie żyjemy,nie może nam być tak dobre jak byśmy sobie tego życzyli!!!
  • 04.10.10, 09:33
    Obejrzałam kilka fotek i qrcze... czy są jakieś znaczące różnice między opieńką a maślanką?? doczytałam że opieńka ma nieruchomy pierścień rozumiem że maślanka go nie ma ... ale co z młodymi?
    no i wyczytałam że opieńki trzeba dobrze wygotować i nie zbierać bo pierwszych przymrozkach bo nasila się jej toksyczność.
    --
    Jestem na dwóch dietach - na jednej byłam cały czas głodna.
  • 04.10.10, 12:57
    Przede wszystkim maślanka ma gładki kapelusz, a opieńka taki "kostropaty".
  • 04.10.10, 22:32
    Mówiąc najprościej różni się kolorem - maślanka ma żółty kapelusz i blaszki żółte,oliwkowe lub fioletowoczarne (zależnie od "dojrzałości" grzyba)! Opieńka ma miodowobrązowy kapelusz pokryty ciemnobrązowymi"łuseczkami"!Blaszki białe lub beżoworóżowawe!
    -Pozdrawiam!
  • Gość: anutka21 IP: 87.105.153.* 15.10.10, 11:08
    My opieńki zbieramy nawet w grudniu a jak gotuję to tylko 30 minut dodaję przyprawt ocet i do słoiczków .
    Opieńka to najlepszy grzyb i to bzdury że są toksyczne
  • 15.10.10, 11:55
    Gość portalu: anutka21 napisał(a):

    > My opieńki zbieramy nawet w grudniu a jak gotuję to tylko 30 minut dodaję przy
    > prawt ocet i do słoiczków .
    > Opieńka to najlepszy grzyb i to bzdury że są toksyczne
    Popieram, też nie jednokrotnie w młodości zbierałem opieńki nawet z pod śniegu!!!
    Oczywiście jedząc je potem ,i jakoś żyję ;))

    --
    Hmm... w raju nie żyjemy,nie może nam być tak dobre jak byśmy sobie tego życzyli!!!
  • 15.10.10, 11:52
    agpagp napisała:

    > Obejrzałam kilka fotek i qrcze... czy są jakieś znaczące różnice między opieńką
    > a maślanką?? doczytałam że opieńka ma nieruchomy pierścień rozumiem że maślank
    > a go nie ma ... ale co z młodymi?
    > no i wyczytałam że opieńki trzeba dobrze wygotować i nie zbierać bo pierwszych
    > przymrozkach bo nasila się jej toksyczność.
    Pierścień tak zwany widoczny jest po przekrojeniu nóżki-jest ona wtedy na około brązowa a w środku biała :))

    --
    Hmm... w raju nie żyjemy,nie może nam być tak dobre jak byśmy sobie tego życzyli!!!
  • 24.10.10, 16:14
    rada pisana na forach grzybowych:

    Ściąć kapelusz domniemanej opieńki - położyć na kartce papieru w chłodnym miejscu i poczekać kilka godzin. Jak po kilku godzinach na kartce będzie biały "puder" (zarodniki), to jest to opienka (lub poźniej pojawiająca się zimówka), a jak jest ciemny "puder", to na pewno nie jest to opieńka, tylko maślanka, kruchaweczka lub jeszcze coś innego.

    Głupoty z tą toksycznością. Trzeba sprawdzić czy nie jest się wrażliwym na opieńki (kłopoty żołądkowe po zjedzeniu potraw z opienki) i nie robić potraw z surowych (np. nie kisić nieobgotowanych).
  • Gość: grzybiarz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.10, 14:06
    opieńków jest kilka odmian!!! trzeba się na nich DOBRZE znać!!! jeśli ich nigdy nie zbierałaś-nawet nie próbuj (nawet z atlasem pod pachą)!!! zbieraj grzyby tylko doskonale ci znane!!! ludzie-czy was ta medialna historia z Tomkiem nie nauczyła rozumu???
  • 22.10.10, 19:48
    To ,że grzybów nieznanych zbierać się nie powinno to przecie podstawowy kanon zbieracza! To ,że rutyna i chciwość ("no przecież nie zostawię grzyba w lesie bo to pewnie kania") doprowadza ludzi do tragedii to smutna Polska rzeczywistość!
    -Pozdrawiam!
  • Gość: gumis IP: 178.73.63.* 03.11.10, 22:41
    po pierwsze primo: opieniek nie opieńków
    po drugie primo: jak masz zerową wiedzę w jakimś temacie to po prostu się nie odzywaj
    generalnie w polsce wystepuje opieńka miodowa a nie jakies kilka odmian wydumanych i jest na tyle charakterystycznym grzybem, że bez trudu mozna ją rozpoznać tylko z atlasem, a już na pewno odróżnić od maślanki wiązkowej.
    jestem grzyboznawcą, grzyby zbieram od dziecka a często mam wątpliwosci co znalazłem bo np. grzyb jest za młody aby go sklasyfikować - zostawiam wtedy w lesie, jeśli mam wątpliwości grzyb zostaje w lesie i już.
  • 06.11.10, 18:51
    Po tym jak poczęstowałem moją byłą żonę opieńkami zachorowała tak ciężko, że aż dostałem rozwód kościelny.
  • Gość: grzyb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.10, 19:42
    W tym roku pierwszy raz zbierałem opieńki i jakoś nie miałem problemu z ich rozpoznaniem. Jest to łatwy do rozpoznania gatunek ale nie wszyscy go zbierają. Ponadto u części spożywających go osób występują objawy nietolerancji na ten gatunek grzyba.
    Na specjalistycznych forach grzybowych jest tyle opisów, fot i porad, że przeciętny amator zbierania grzybów nie powinien mieć problemów. Zbieranie grzybów wymaga wiedzy ale śmieszą mnie oszołomy straszące Tomkiem a nie mające pojęcia o temacie.
  • Gość: miejscowy IP: *.chello.pl 08.11.10, 06:27
    Popieram.! Straszenie opienkami, to jakies nieporozumienie. Jest tak indywidualna, ze tylko slepy moze ja pomylic.
  • Gość: babcia IP: *.dynamic.chello.pl 19.10.12, 03:37
    musiałeś poczęstować ją maślanką, opieńka jest jadalna i zatruć się nie można, można dostać niestrawności jak się zje dużo, bo wszystkie grzyby są ciężkostrawne, nawet borowiki, a swoją drogą maślankę jest łatwo odróżnić od opieńki, więc albo wcale nie znasz się na grzybach, to ich nie zbieraj, albo bardzo tej żony nie lubiłeś
  • 26.09.16, 07:27
    Z jakiego powodu należy obgotować opieńkę? Moja babcia potem ojciec, na koniec i ja nigdy nie obgotowywaliśmy opieniek do bezpośredniego spożycia. Po oczyszczeniu góra 15 min duszenia na tłuszczu i to razem z nóżkami. Grzyby kupuję na targu.
  • 06.11.16, 19:57
    Jeżeli ktoś ma wrażliwy żołądek, jak ja na przykład ;-) , to może poczuć że one coś mają, co podrażnia. Inne grzybki robię tak jak ty, z opienkami tylko raz mi się nie chciało...

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.