• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

opieńki

  • 02.10.10, 16:54
    Nigdy nie zbierałam. Gdzie zbierać? kiedy i jak ?? Z czym można je pomylić??
    --
    Jestem na dwóch dietach - na jednej byłam cały czas głodna.
    Edytor zaawansowany
    • 02.10.10, 19:12
      Myślę ,że najlepiej w...lesie?!:) Rosną na pniach drzew,karpach po ściętych drzewach albo po prostu w ziemi! Rosną w każdym typie lasu od września do października! Można pomylić z Maślanką Wiązkową ,która jest trująca! Zbiera się TYLKO kapelusze! Nadaje się na marynatę (czyli do "octu" - ale z cebulką - bez cebulki są mdłe),na mrożenie (w zimie do pierogów),do suszenia (do barszczu,zupy lub bigosu na później) - ło i tyli!
      -Pozdrawiam!
      • Gość: miki IP: *.gdynia.mm.pl 03.10.10, 20:11
        Dlaczego zbiera sie tylko kapelusze?
        • 03.10.10, 23:27
          Według Mykologów trzony tak opieńki jak i kani są nie jadalne!
          -Pozdrawiam!
          • 15.10.10, 11:50
            marek_boa napisał:

            > Według Mykologów trzony tak opieńki jak i kani są nie jadalne!
            > -Pozdrawiam!
            Nie podzielam zbytnio takich poglądów, jadałem już opieńki z nóżkami i żyję a co do kani to ,
            trudno ją obsmażyć z drugiej strony z korzonkiem ;))))

            --
            Hmm... w raju nie żyjemy,nie może nam być tak dobre jak byśmy sobie tego życzyli!!!
          • 24.10.10, 16:05
            trzony są po prostu łykowate
            ale spokojnie można je jeść (np. suszyc i mielić na proszek grzybowy)
        • 15.10.10, 11:46
          Gość portalu: miki napisał(a):

          > Dlaczego zbiera sie tylko kapelusze?
          W zasadzie tylko z tego powodu iż szkoda miejsca w słoiku na nóżki grzybów, na które chodzi się z kosą i workiem na ziemniaki a nie z kozikiem w ręce i koszyczkiem na święconki ;)))

          --
          Hmm... w raju nie żyjemy,nie może nam być tak dobre jak byśmy sobie tego życzyli!!!
      • 04.10.10, 09:33
        Obejrzałam kilka fotek i qrcze... czy są jakieś znaczące różnice między opieńką a maślanką?? doczytałam że opieńka ma nieruchomy pierścień rozumiem że maślanka go nie ma ... ale co z młodymi?
        no i wyczytałam że opieńki trzeba dobrze wygotować i nie zbierać bo pierwszych przymrozkach bo nasila się jej toksyczność.
        --
        Jestem na dwóch dietach - na jednej byłam cały czas głodna.
        • 04.10.10, 12:57
          Przede wszystkim maślanka ma gładki kapelusz, a opieńka taki "kostropaty".
          • 04.10.10, 22:32
            Mówiąc najprościej różni się kolorem - maślanka ma żółty kapelusz i blaszki żółte,oliwkowe lub fioletowoczarne (zależnie od "dojrzałości" grzyba)! Opieńka ma miodowobrązowy kapelusz pokryty ciemnobrązowymi"łuseczkami"!Blaszki białe lub beżoworóżowawe!
            -Pozdrawiam!
        • Gość: anutka21 IP: 87.105.153.* 15.10.10, 11:08
          My opieńki zbieramy nawet w grudniu a jak gotuję to tylko 30 minut dodaję przyprawt ocet i do słoiczków .
          Opieńka to najlepszy grzyb i to bzdury że są toksyczne
          • 15.10.10, 11:55
            Gość portalu: anutka21 napisał(a):

            > My opieńki zbieramy nawet w grudniu a jak gotuję to tylko 30 minut dodaję przy
            > prawt ocet i do słoiczków .
            > Opieńka to najlepszy grzyb i to bzdury że są toksyczne
            Popieram, też nie jednokrotnie w młodości zbierałem opieńki nawet z pod śniegu!!!
            Oczywiście jedząc je potem ,i jakoś żyję ;))

            --
            Hmm... w raju nie żyjemy,nie może nam być tak dobre jak byśmy sobie tego życzyli!!!
        • 15.10.10, 11:52
          agpagp napisała:

          > Obejrzałam kilka fotek i qrcze... czy są jakieś znaczące różnice między opieńką
          > a maślanką?? doczytałam że opieńka ma nieruchomy pierścień rozumiem że maślank
          > a go nie ma ... ale co z młodymi?
          > no i wyczytałam że opieńki trzeba dobrze wygotować i nie zbierać bo pierwszych
          > przymrozkach bo nasila się jej toksyczność.
          Pierścień tak zwany widoczny jest po przekrojeniu nóżki-jest ona wtedy na około brązowa a w środku biała :))

          --
          Hmm... w raju nie żyjemy,nie może nam być tak dobre jak byśmy sobie tego życzyli!!!
        • 24.10.10, 16:14
          rada pisana na forach grzybowych:

          Ściąć kapelusz domniemanej opieńki - położyć na kartce papieru w chłodnym miejscu i poczekać kilka godzin. Jak po kilku godzinach na kartce będzie biały "puder" (zarodniki), to jest to opienka (lub poźniej pojawiająca się zimówka), a jak jest ciemny "puder", to na pewno nie jest to opieńka, tylko maślanka, kruchaweczka lub jeszcze coś innego.

          Głupoty z tą toksycznością. Trzeba sprawdzić czy nie jest się wrażliwym na opieńki (kłopoty żołądkowe po zjedzeniu potraw z opienki) i nie robić potraw z surowych (np. nie kisić nieobgotowanych).
    • Gość: grzybiarz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.10, 14:06
      opieńków jest kilka odmian!!! trzeba się na nich DOBRZE znać!!! jeśli ich nigdy nie zbierałaś-nawet nie próbuj (nawet z atlasem pod pachą)!!! zbieraj grzyby tylko doskonale ci znane!!! ludzie-czy was ta medialna historia z Tomkiem nie nauczyła rozumu???
      • 22.10.10, 19:48
        To ,że grzybów nieznanych zbierać się nie powinno to przecie podstawowy kanon zbieracza! To ,że rutyna i chciwość ("no przecież nie zostawię grzyba w lesie bo to pewnie kania") doprowadza ludzi do tragedii to smutna Polska rzeczywistość!
        -Pozdrawiam!
      • Gość: gumis IP: 178.73.63.* 03.11.10, 22:41
        po pierwsze primo: opieniek nie opieńków
        po drugie primo: jak masz zerową wiedzę w jakimś temacie to po prostu się nie odzywaj
        generalnie w polsce wystepuje opieńka miodowa a nie jakies kilka odmian wydumanych i jest na tyle charakterystycznym grzybem, że bez trudu mozna ją rozpoznać tylko z atlasem, a już na pewno odróżnić od maślanki wiązkowej.
        jestem grzyboznawcą, grzyby zbieram od dziecka a często mam wątpliwosci co znalazłem bo np. grzyb jest za młody aby go sklasyfikować - zostawiam wtedy w lesie, jeśli mam wątpliwości grzyb zostaje w lesie i już.
    • 06.11.10, 18:51
      Po tym jak poczęstowałem moją byłą żonę opieńkami zachorowała tak ciężko, że aż dostałem rozwód kościelny.
      • Gość: grzyb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.10, 19:42
        W tym roku pierwszy raz zbierałem opieńki i jakoś nie miałem problemu z ich rozpoznaniem. Jest to łatwy do rozpoznania gatunek ale nie wszyscy go zbierają. Ponadto u części spożywających go osób występują objawy nietolerancji na ten gatunek grzyba.
        Na specjalistycznych forach grzybowych jest tyle opisów, fot i porad, że przeciętny amator zbierania grzybów nie powinien mieć problemów. Zbieranie grzybów wymaga wiedzy ale śmieszą mnie oszołomy straszące Tomkiem a nie mające pojęcia o temacie.
        • Gość: miejscowy IP: *.chello.pl 08.11.10, 06:27
          Popieram.! Straszenie opienkami, to jakies nieporozumienie. Jest tak indywidualna, ze tylko slepy moze ja pomylic.
      • Gość: babcia IP: *.dynamic.chello.pl 19.10.12, 03:37
        musiałeś poczęstować ją maślanką, opieńka jest jadalna i zatruć się nie można, można dostać niestrawności jak się zje dużo, bo wszystkie grzyby są ciężkostrawne, nawet borowiki, a swoją drogą maślankę jest łatwo odróżnić od opieńki, więc albo wcale nie znasz się na grzybach, to ich nie zbieraj, albo bardzo tej żony nie lubiłeś
        • 26.09.16, 07:27
          Z jakiego powodu należy obgotować opieńkę? Moja babcia potem ojciec, na koniec i ja nigdy nie obgotowywaliśmy opieniek do bezpośredniego spożycia. Po oczyszczeniu góra 15 min duszenia na tłuszczu i to razem z nóżkami. Grzyby kupuję na targu.
          • 06.11.16, 19:57
            Jeżeli ktoś ma wrażliwy żołądek, jak ja na przykład ;-) , to może poczuć że one coś mają, co podrażnia. Inne grzybki robię tak jak ty, z opienkami tylko raz mi się nie chciało...
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.