Salatka do obiadu - znowu:) Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Przyznano mi szczegolne zadanie przygotowania salatki do obiadu na Thanksgiving. Mozecie mi cos zasugerowac....najlepiej zeby malo roboty bylo:)

    dziekuje


    • jesli nie ma to byc green salad to wlasnie wyczytalam te, na fotce wygladala b apetycznie :)
      Wild-Rice-and-Quinoa Pilaf With Pecans, Green Onions, and Dried Cranberries
      Provided by: Chef Andrew Carmellini
      Type of Dish: Sides
      Servings: 12
      Cuisine: American
      Reader Rating:Write a Review
      <
      Share this listing
      Facebook
      Twitter
      Digg
      Share This
      Ingredients
      2 cups wild rice
      3 cups chicken broth (or vegetable broth or water)
      1/2 large red onion, diced small
      2 bay leaves
      2 cups quinoa
      1 cup pecans
      2 Earl Grey tea bags (or 1 tsp. loose Earl Grey tea in a tea ball)
      1 cup dried cranberries
      4 tbs. whiskey
      4 green onions, chopped fine
      1 tsp. salt
      1/2 tsp. freshly ground black pepper
      2 tbs. butter (optional)
      Instructions
      Add the wild rice, 1 1/2 cups broth, red onion, and bay leaves to a large saucepan, and bring to a simmer over medium-high heat for about 2 minutes. Cover, and reduce the heat to low. Cook for about 20 minutes, stirring occasionally, until the rice soaks up all the liquid. Then remove from the heat, and let it sit, covered tightly, for 5 minutes.

      Meanwhile, in a small saucepan, add the quinoa and 1 1/2 cups broth, and cook the same way as the rice for about 10 minutes.

      Roast the nuts in a small pan over low heat, tossing them around occasionally, for about 10 minutes or until brown. Roughly chop the toasted nuts with a large kitchen knife.

      Put the tea bags and cranberries in a bowl, and pour 1/2 cup boiling water over the top. Add the whiskey, and steep for 4 minutes while the tea brews, then remove the tea bags and continue steeping the cranberries until they plump up (about 15 minutes).

      When the rice is ready, discard the bay leaves. Add the cranberries and 1/4 cup of their liquid to the rice, along with the nuts, green onions, salt, pepper, and the quinoa. Add butter (optional), and mix everything together. Transfer the pilaf to a large serving dish, and serve. (Published 2011)
      nymag.com/listings/recipe/wild-rice-quinoa/
      --
      "When people show you who they are, believe them the first time." -Maya Angelou

      Zuza i Lukasz
    • fasolka szparagowa ugotowana i przekrojona na trzy czesci wymieszac z drobniutko posiekana cebula i posiekanym czosnkiem, z sokiem z cytryny, oliwa, posiekana natka pietruszki i swiezym(!) tymiankiem.

      Opcja druga fasolki szparagowej:
      posiekany czosnek, swiezy imbir, liscie swiezej szalwi i liscie kolendry wrzucic na rozgrzana oliwe, podsmazyc troche, wrzucic pieczarki, skropic sokiem z cytryny, zalac mlekiem kokosowym, wrzucic fasolke i dusic. na koniec posypac obficie poszatkowana kolendra.

      --
      This boat that we just built is just fine
      And don't try to tell us it's not
      The sides and the back are divine -
      It's the bottom I guess we forgot...(Shel Silverstein)
      • oczywiscie, nalezy uzyc soli;-)

        --
        This boat that we just built is just fine
        And don't try to tell us it's not
        The sides and the back are divine -
        It's the bottom I guess we forgot...(Shel Silverstein)
      • aj musi byc pycha, uwilbiam fasolki wszelakie
        --
        "When people show you who they are, believe them the first time." -Maya Angelou

        Zuza i Lukasz
        • czesto robie bo zasze jako pierwsza schodzi salatka z bialej i czerwonej kapust

          biala i czerwona kapuste starkowac na tarce, dodac starkowana marchew i jablko dodaje do tego Marie's Coleslaw sos i gotowe
          --
          mojlink.info/yw1qss
          • ja dodaje jeszcze starta nac selera i dodaje duzo zieleniny: koperku i natki pietruszki, a sos robie sama.

            jeszcze mam die salatki, jedna z kapusty kiszonej, w znanaje naszej tradycyjnej zmieniam skladniki: zamiast jablka - ananas pokrojony drobna kostke, cebula, marchew i orzeczy wloskie, doprawiamy jak tradycyjna.

            Z kapusty pekinskiej:
            kapusta pekinska poszatkowana, morele w syropie pokrojone w paski +sos ze smietany lub jogurtu naturalnego wymieszanay z zabkiem czosnku, doprawiamy wg swojego uznania.

            i slatka tradycyjna z zielonej salaty
            salata, ogorek, pomidorki koktailowe, winogrona, czerwona cebula, rzodkiew, nieco kapusty czerwonej, poszatkowany seleri co tam sobie zazyczycie w tej salatce + sos winegrett lub inny
            Sos winegrtte robie tak(na dwie osoby):
            3 lyzki oliwy, diwe lyzki miodu, lyzka soku z cutryny, lyzka/lyzeczka ostrej musztardy(np rosyjskiej(proporcje mozna modyfikowac)


            --
            This boat that we just built is just fine
            And don't try to tell us it's not
            The sides and the back are divine -
            It's the bottom I guess we forgot...(Shel Silverstein)
            • z bialej kapusty drobno posiekanej nozem (!) - przeba posolic i wygniesc ja troche, cebule, odrobina bialego octu, cukru, marchewy startej i duuuza iloscia koperku i pieprz, do ryby jakiejkolwiek czy do grilla, czy pieczystego IMO super jeno bardzo niewyszukane.
              --
              "When people show you who they are, believe them the first time." -Maya Angelou

              Zuza i Lukasz
            • nanuk24- sos robisz sama, napisz jak.
              moj robie z majo/smietana ale tylko moj syn chce taki jesc, reszta woli oil and vinegar
              --
              "When people show you who they are, believe them the first time." -Maya Angelou

              Zuza i Lukasz
              • jak nie mam lenia tez sama robie
                mayo, smietana, musztarda sok z cytryny pieprz i sol
                --
                mojlink.info/yw1qjak nie ,ss
              • oliwa, ocet jablkowy(ja zastepuje rice wine, bo zapach jablkowego mnie odstrasza), miod, musztarda Dijon, mielone nasiona selera, sol pieprz. opcjonalnie do tego mozna dodac majonez.

                A proporcj takie: na pol kubka oliwy, okolo 3 lyzek octu, tyle samo lyzek miodu, o jedna lyzke mniej musztardy i lyzk lub lyzeczke(jak kto woli) selera. A majonezu dodaje na oko.

                --
                This boat that we just built is just fine
                And don't try to tell us it's not
                The sides and the back are divine -
                It's the bottom I guess we forgot...(Shel Silverstein)
    • To i ja dorzuce swoje trzy grosze. U mnie ta slataka cieszy sie powodzeniem:

      www.myrecipes.com/recipe/broccoli-salad-10000000577261/
      Z mala roznica, ja dodaje duzo mniej rodzynek (1/3 cup) i duzo mniej cukru (1 lyzke) ale to juz kwestia gustu.

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Okazje.info.pl

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.