Dodaj do ulubionych

Polishbellydancer

16.03.07, 00:39
Chcesz przepis na te bezglutenowe buckwheat pankejki?;-)
Bo mam niezly. (chociaz ja osobiscie nie przepadam za posmakiem kaszy gryczanej)
Acha, mam tez absolutnie fan-tas-tycz-ny przepis na nalesniki jesli jestes
zainteresowana. Nie do poznania, ze nie sa 'normalne'.
Daj mi znac to Ci jutro wrzuce.
Ok, uciekam (ksiazki czekajaaa, buuu)
M.
Edytor zaawansowany
  • mazurka313 16.03.07, 06:03
    czy ja tez moge poprosic o te przepisy ?
    --
    nadzieja jest jak cukier w herbacie- nawet niewielka ilosc wystarczy , by
    oslodzic wszystko
    by.lilypie.com/gcFEm8.png
    by.lilypie.com/b8g0m8.png
  • maruda78 16.03.07, 17:04
    Jasne, teraz jestem na uczelni, wrzuce je wieczorkiem jak wroce do domu.
    :-)
    M.


    mazurka313 napisała:

    > czy ja tez moge poprosic o te przepisy ?
  • maruda78 17.03.07, 03:11
    czyli crepes

    2 large eggs
    3/4 cup milk
    6 tablespoons arrowroot starch (flour)
    1 tablespoon grapeseed oil
    1 teaspoon baking powder
    1/4 teaspoon salt

    Jajka do blendera albo miksera, zmiksowac, dodac mleko (ja uzywam tylko koziego,
    ze wzgledu na zdrowie i problemy z trawieniem, albo unsweetened almond milk, ale
    mozna tez np. rice milk albo zwykle), dorzucic make wymieszana z proszkiem do
    pieczenia i sola, na koniec olej. Ja dorzucam tez troche galki muszkatolowej
    (nutmeg). Koniecznie odstawic do lodowki na jakies 15 minut (inaczej ciasto
    bedzie sie przylepialo do patelni).
    Ja zawsze robie podwojna porce, bo z tej przepisowej nie wychodzi zbyt wiele.
    Wychodza swietne - i na slodko i na slono (nadzienia to juz oddzielny watek:-).
    Ja smaze zawsze na oleju kokosowym, na mojej LeCreuset'owej patelni (nie uznaje
    teflonu, kolejna trucizna) i nigdy mi nic nie przystaje.
  • maruda78 17.03.07, 03:18
    1 1/2 cups milk
    1/2 cup unsweetened applesauce
    2 eggs
    1 tsp vanilla extract
    2 tablespoongrapeseed oil
    1 tablespoon agave nectar (syrup)
    1 cup buckwheat flour
    1/2 cup sorghum flour
    2 tablespoons baking powder
    1 teaspoon ground cinnamon

    Mokre skladniki dobrze wymieszac/zmiksowac. W oddzielnej misce polaczyc maki,
    proszek do pieczenia i cynamon. Dodac do mokrych skladnikow, wymieszac. Jesli za
    geste to mozna dodac troche mleka. Smazyc na srednim ogniu.
    Ja smaruje cashew&walnut butter, polewam wlasnym przecierowym sosem malinowym
    albo owocowym albo bita smietana.
  • anutka1 17.03.07, 04:59
    i ja tez skorzystam - yum brzmi ciekawie :)
    --
    .
  • maruda78 21.03.07, 17:58
    Wlasnie podalam w innym watku, ale na wszelki wypadek wrzuce jeszcze tutaj.
    Przepis jest wielokrotnie przeze mnie sprawdzony. Nie ma w nim glutenu, cukru,
    nabialu ani jajek. Ja robie podwojna porcje, zamrazam. Podgrzewam w toaster oven
    jem z maslem. Dla mnie pycha.

    Blueberry Muffins

    1/4 cup grapeseed oil
    3 tablespoons agave nectar
    1/4 cup apllesauce
    1/4 cup water
    1 teaspoon vanilla extract
    1 cup sorghum or brow rice flour
    1/2 cup arrowroot starch(flour)
    1 tablespoon baking powder
    1/4teaspoon salt
    1taesposorange zest (ja wole lemon zest)
    1/2 cup blueberries (zdecydowanie lepsze swieze)

    Nagrzac piec do 375 F.
    W duzej misce wymieszac mikserem olej i agave syrup, mieszac az bedzie gladka
    masa. Dodac applesauce, wode, vanilla. Dobrze ubic,
    W oddzielnej misce dokladnie wymieszac maki, proszek do pieczenia, sol.
    Dodac do miski z plynnymi skladnikami, dobrze wymieszac. Dodac jagody i starta
    skorke, lekko wymieszac spatula (szpatulka?) - ostroznie i nie za mocno.
    Nalozyc porcjami do formy muffinkowej (ja zawsze uzywam takich papierowych
    foremek). Piec 18-20 minut.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.