Dodaj do ulubionych

co gotujecie?

22.07.03, 04:22
Witajcie dziewczyny :)
Ponarzekalysmy juz sobie na amerykanskie jedzenie, to teraz czas na
podzielenie sie z innymi tym, co lubimy jesc i co same przygotowujemy. Co Wy
na to?
Proponuje wymiane przepisow na dobre i szybkie jedzonko. Pozwolcie, ze zaczne
od moich dwoch specjalnosci.

JAMBOLAYA
pol czerwonej papryki
pol zielonej papryki
pol zoltej papryki
jedna srednia cebula
dwa zabki czosnku
srednia puszka pokrojonych pomidorow
laska kielbasy pokrojona w kostke
pol funta gotowanych krewetek pokrojonych na srednie kawalki lub kurczak
Jambolaya rice mix firmy Zatarain's
2 szklanki wody
lyzeczka masla

Wlac wode z ryzem do garnka, wrzucic pomidory, gotowac powoli na malym ogniu.
Pokroic drobno cebule, czosnek i papryke. Roztopic maslo na patelni, wrzucic
warzywa, dodac kielbase i smazyc na srednim ogniu przez 3-5 min. Warzywa nie
powinny za bardzo zmieknac. Wszystko wrzucic do garnka z ryzem. Na ok.10 min.
przed koncem, dodac krewetki. Podawac z cornbread. Danie jest odrobinke tylko
pikantne. Mmniam, mniam!!


FETUCINI Z WARZYWAMI I ALFREDO SAUCE
pol pokrojonej w kostke czerwonej papryki
pol pokrojonej w kostke zielonej papryki
pol pokrojonej w kostke zoltej papryki
szklanka drobnopokrojonego kalafiora
szklanka drobnopokrojoych brokulow
dwie srednie marchewki pokrojone w cienkie plasterki
kopiasta lyzka sun dried tomatoes
2 zabki czosnku
1 opakowanie makaronu fettucini (polecam fimy Buitoni)
1 opakowanie sosu alfredo (polecam fimy Buitoni)
oregano i bazylia
lyzeczka masla
OPCJA: poltorej szklanki ugotowaych krewetek lub kurczaka

Nastawic wode na makaron. W miedzyczasie roztopic maslo na patelni, dodac
pokrojony czosnek i warzywa. Smazyc ok. 5 min. przyprawic oregano i bazylia.
Warzywa powinny byc nadal chrupiace. Odstawic na bok. Wrzucic makaron do
gotujacej wody, ugotowac i odcedzic. W tym samym garnku podgrzac sos alfredo
z sundried tomatoes, dodac duszone warzywa i makaron. Na koncu dodac krewetki
lub kurczaka. Pychotki na lato.

Oba dania sa srednio na 2-3 osoby.

SMACZNEGO

no to teraz kolej na Wasze specjaly.
Obserwuj wątek
    • monie_pl Re: co gotujecie? 22.07.03, 17:14
      A to dobry pomysl!

      Jambolaya to specjalnosc mojego faceta, bo po prostu otwiera lodowke i robi
      bajzel, ale tez jakos jest pozniej rpzejrzysciej :-)

      Zrobilam furore plackami ziemniaczanymi z cukrem i smietana (tlusta jak na
      tutejsze waruki), ale moze mialam ulatwione zadanie, bo babcia z pochodzenia
      Polka tez robila, wiec smia dziecinstaw wrocily.

      bardzo smakowala mu zupa ziemniaczana po polsku, a to oznacza,z e wszystkie
      skaldniki sa widoczne, a nie posiekane zbyt drobno, bo jak twierdzi przelatuje
      to to przez zeladek i tyle widac.
      Przepis:
      1. 3-4 plasterki boczku posiekac i wysmazyc tluszczyk na patelni, a na nim
      posiekana cebulke lekko zblanszowac
      2. nalac wody do gara i wrzucuc pokrojona pietruszke, marchewke, seler i za
      kilka mut dodac pokrojone ziemniaki
      3. jak wszystko sie zgotuje to dorzucic kostki bulionowe z bulionu wolowego,
      zeby byl ostrzejszy, ale jeszcze nie doprawaic, bo kostka dodaje smaku
      4. jak ziemniczki beda juz prawie dobre, to dodac skwareczki, cebulke i
      tluszczyk wytopiony wczesniej
      5. doprawic do smaku i podawac
      Smacznego i pozdrawiam
      monia

    • silaczka Re: co gotujecie? 22.07.03, 17:29
      ja wczoraj zrobilam pizze. Otoz kupilam di'Giorno, te ze szpinakiem i
      czosnkiem. Pcielam jedna czerwona papryke na waskie paski i ulozylam jak
      szprychy kola. Pomiedzy tymi szprychami ulozylam cienkie polksiezyce dojrzalego
      i dobrego pomidora. Na wierzch polozylam kilka cienkich plasterkow feta. To na
      srodkowa polke, 400 nagrzny piec i po 25 minutach wyjelam i osaczylam papierem
      ciecz na gorze. do pieca na 5 minut i znowu osaczenie i znowu na kilka minut.
      Co wyszlo, a jest to moja kreacja, to sobie nie wyobrazacie. Tak wspanialej
      pizzy nie jadlam jak zyje. Obecnie jest na orzecenie $4.50

    • lolyta Re: co gotujecie? 22.07.03, 19:43
      Wszystko czym mozna nadziac nalesniki - ostatnio zrobilam krokietowa wariacje -
      nadzienie z kwasnej kapusty, wlasciwie taki bigos prawie, a do tego nie
      barszczyk tylko zupa grzybowa (Winiary z polskiego sklepu, ja zazwyczaj niczego
      w proszku nie jadam ale znalazlam ja u siostry i chcialam sprobowac czy dobra,
      no i jest calkiem dobra, nawet plywaja w niej spore kawalki grzybkow) byl to
      eksperyment ryzykowny ale nadzwyczaj udany.
      Poza tym golabki - najwiekszy problem to upolowac fajna kapuste z duzymi liscmi
      bo tutaj wszystkie sa jakies niewydarzone.
      I klasyczna zapiekanka pasterska (kapusta, boczek, ziemniaczki, cebulka) -
      koniecznie w zeliwnym garnku, najlepiej na ognisku.

      A raz mi sie zdarzylo ze moj malzonek, chcac mi zrobic przyjemnosc, pojechal
      na jakas slowianska fete organizowana przez jeden z tutejszych kosciolow i
      kupil mi pierogi ruskie. Wszystko byloby dobrze, bo mialy sluszne rozmiary,
      swietne ciasto, nie zalowali pieprzu, cebulki, skwareczkow, tylko, ze... one
      byly z ZOLTYM serem :-/

      --
      Wsadź-że waść ósmą jaźń w tę głęboką gęślą gżąśl!

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka