• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

Indyk z nadzieniem chlebowym Dodaj do ulubionych

  • 12.11.07, 00:43
    To bedzie pierwszy moj thanksgiving w USA chcialabym zeby mi ktos
    napisal jak sie robi nadziennie chlebowe do indyka? Nie wiem zmoe
    jest nadzienie z dodatkiem chleba. Dzis syn mojego M powiedzial ze
    lubi Indyka wlasnie z takim nadzieniem i chce zrobic mu
    niespodzianke :)
    Edytor zaawansowany
    • 12.11.07, 00:51
      Kupujesz jakikolwiek stuffing tinyurl.com/2h6wkc (w
      sklepie obok tartej bulki) i przyrzadzasz wg przepisu na torebce :D.
      --
      Charty
      Ola i Wiktor
    • 12.11.07, 00:53
      w kazdym supermarkecie kupisz gotowe nadzienie, jest tego do wyboru
      i koloru, mozna do tego dodac podsmazona cebule i seler. Na
      opakowaniu pisze jak przygotowac, nadziewac, upiec, przechowywac.
      • 12.11.07, 01:39
        ja kupuje nadzienie w niemieckiej piekarni ;)
        --
        nadzieja jest jak cukier w herbacie- nawet niewielka ilosc
        wystarczy , by oslodzic wszystko
        • 12.11.07, 02:51
          Ja ten stuffing pieke oddzielnie. Nie nadziewam tym indora. Smaze
          na patelni drobno pokrojona duza cebule, dodaje drobno pokrojona
          paczke pieczarek (inne grzyby jak najbardziej). Pod koniec smazenia
          wrzucam pokrojone czastki zielonego selera. Seler jest wazny. Do
          duzej miski wrzucam paczke gotowego stuffing (sa ich tony w tej
          chwili w kazdym sklepie), wlewam te przesmazone warzywa z patelni,
          dodaje szklanke rosolu (moze byc z puszki). Mieszam to w misce.
          Wazne jest, aby rosolu bylo na tyle duzo , aby zmiekczyc wszystkie
          czasteczki chleba. Im wiecej warzyw i cebuli - tym stuffing jest
          lepszy. Oczywiscie bez przesady. Wkladam ten klasyczny stuffing do
          zaroodpornego naczynia i pieke w temp. ok 325F okolo pol
          godziny.Wazne jest - aby czastki chleba w stuffingu byly przed
          wlozeniem do piekarnika miekkie. Czyli nasaczone rosolem. Sprawdz to
          po prostu widelcem. Jesli sa twarde - dodaj odrobine wiecej rosolu.
    • 12.11.07, 01:44
      tutaj przepis mojego meza:
      www.pinezka.pl/content/view/645/399/
      (na koncu artykulu) - mozesz kupic specjalny chleb do nadzienia, ale powiem
      szczerze, ze przez te ziola w nim mnie troche pachnie plesnia:)

      Polecam tez jego sos zurawinowy , wcale nie trudny do wykonania a cos pysznego!!

      Spinelli
      --
      --
      Get a life
      Trup na kazdym ganku
      • 12.11.07, 01:46
        Bardzo Wam dziekuje myslalam ze bedzie to trudniejsze.
      • 12.11.07, 01:49
        Spinelli bardzo dziekuje tym artykulem i przepisami uratowalas mnie.
        Chce dobrze wypasc kulinarnie tego dnia :)
        • 12.11.07, 02:00
          www.nextag.com/turkey-cooker/search-html
          obejrzyj sobie te "piekarniki" do indyka - sa duzo wygodniejsze niz wywlekanie
          co jakis czas indora z piekarnika i polewanie go maslem i sokami (z niego:)
          Postawisz sobie to na blacie i nie musisz sie schyalc co jakis czas.
          Zakup sobie tez taka pompke do nabierania sokow z brytfanki i polewania indyka.

          Zainwestuj w dobrego ptaka z free range farm, zamiast mrozonego co przelezal w
          chlodniach 7 lat.

          Kup albo termometr do miesa niektorzy uzywaja takie pop-up ustrojstwo co
          wyskakuje jak indyk jest gotowy.

          I jeszcze ostrzegam - jesli masz polskich gosci to moga byc rozczarowani
          chlebowym nadzieniem. Nigdy nie zapomne miny mojego wuja, ktory nawalil sobie
          gore tego na talerz po czym zul to jak styropian bo nie chcial zrobic przykorsci
          mojemu mezowi:))

          Spinelli
          --
          --
          Get a life
          Trup na kazdym ganku
          • 12.11.07, 02:02
            szczegolnie dla nowicjuszy - indyk zawsze wyjdzie juicy - moze nie bedzie taki
            chrupki ale tez nie narazasz sie na suche jak pazdzierz biale mieso.

            Spinelli
            --
            --
            Get a life
            Trup na kazdym ganku
          • 12.11.07, 13:12
            spinelli napisała:
            > I jeszcze ostrzegam - jesli masz polskich gosci to moga byc
            rozczarowani
            > chlebowym nadzieniem. Nigdy nie zapomne miny mojego wuja, ktory
            nawalil sobie
            > gore tego na talerz po czym zul to jak styropian

            ??? Przeciez to jest bardzo dobre! Szczegolnie z dodatkami.
            Ja za to sugerowalabym nie napychac tym indyczych zwlok, bo jak
            trafia sie na obiedzie "bezmiesni", to masz dla nich gotowe danie
            (pod warunkiem, ze zalewasz woda nie rosolem ofkors ;)).
            --
            Charty
            Ola i Wiktor
            • 12.11.07, 15:29
              > Ja za to sugerowalabym nie napychac tym indyczych zwlok, bo jak
              > trafia sie na obiedzie "bezmiesni", to masz dla nich gotowe danie <

              ale wtedy do bedzie siding a nie stuffing:))

              a co do nadzienia to ja tez je uwilebiam ale moj wuj przyzwyczajony do nadzienia
              z watrobka o ktore wszyscy sie bili klal w duchu na te chlebowa berbeluche:)))
              Spin
              --
              --
              Get a life
              Trup na kazdym ganku
    • 12.11.07, 17:42
      Nigdy nie kupuje gotowej mieszanki do robienia stuffing .Moim zdaniem sa one
      strasznie slone.Od paru lat robie nadzienie z corn bread .
      • 12.11.07, 18:52
        To wersja dla ambitnych ;)).
        --
        Charty
        Ola i Wiktor
        • 12.11.07, 19:40

          Ja robie nadzionko czesto, jak pieke kure. Kombinacji
          jest wiele. Bardzo lubie dodawac sliwki, lub gruszki
          i nawet kasztany.Wychodzi zawsze wspaniale, a Rodzina
          sie zachwyca.W tym roku Indyk bedzie u mnie w domu,wiec
          juz sie powoli przygotowuje. Zurawiny tez robie sama.

          pozdr
    • 13.11.07, 00:13
      wklada sie do indyka, w wielu miejscach to czytalam. Przepisow na
      stuffing jest mnostwo. Link do roznych przepisow

      allrecipes.com/HowTo/Get-Stuffed/Detail.aspx
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.