Dodaj do ulubionych

duzy kawal szynki co z nim zrobic ?

19.12.08, 01:40
Tak jak w temacie mam w lodwoce dyzy kawal szynki (taka tradycyjna
jaka sprzedaja w sklepach)
chcialabym ja upiec ale potrzebuje na to przepisu i wszelkich
wskazowek dlatego prosze wam o przepisy i rady w jakiej temp? czy
zawijac folia itd wszystko bedzie pozyteczne
z gory dziekuje i zycze Wszystkim Wesolych Swiat
Obserwuj wątek
      • aniutek Re: duzy kawal szynki co z nim zrobic ? 19.12.08, 03:47
        tzn masz duzy kawal surowego miesa powiedzmy 6-10lbs z koscia i
        skora czy bez ? jak ma skore to albo ja zdejmij albo nakroj w
        kratke, kosc moze zostac.
        jesli mieso jest surowe to natrzyj 3-10 zabkami czosnku utartego z
        sola i majerankiem pozwol sie zmacerowac przez noc, piecz w 375F
        przez 3-4 godziny podlewajac piwem lub woda.
        na slodkich szynkach sie nie znam.
        --
        "When people show you who they are, believe them the first time." -
        Maya Angelou

        Zuza i Lukasz
    • roza2004 Re: duzy kawal szynki co z nim zrobic ? 19.12.08, 20:10
      Jesli jest to surowa szynka ,.....
      nalezy posypac Vegeta ,posiekanym czosnkiem/pare zabkow/
      na wierzch ja sypie majeranek,lisc laurowy ziele angielskie
      podlewam woda ok 1 szklanki na brytwanke,szczelnie zamykam folia
      aluminiowa i pieke ok 2 h,potem piec wylaczyc a mieso tam
      pozostawic az do wystudzenia...
      Nie dopuscic do wysuszenia miesa ... ani do przepieczenia .. bedzie
      zle sie kroic. W trakcie pieczenia sprawdzac .. jesli juz jest dosc
      miekka wylaczyc wczeniej piec. Mieso musi byc soczyste po upieczeniu.
      Zycze smacznego i Wesolych Swiat !!



Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka