Szukając wydawcy dla swojej debiutanckiej książki przygotowałem listę wydawnictw wraz z linkami do informacji o nadsyłaniu propozycji wydawniczych - moja lista znalazła się m.in. w przyklejonym wątku "Vademecum autora". Jednak nie poprzestałem na tym - wpadłem na pomysł, aby te dane umieścić w publicznym katalogu opartym na aplikacji Wikipedii, gdzie każdy mógłby dokonywać zmian lub wprowadzać nowe strony.
Katalog powstał i zaczyna funkcjonowanie. Mam nadzieję, że podanie linka tutaj nie będzie z mojej strony nadużyciem:
wikiwydawcy.pl
Aktualnie w katalogu znajdują się głównie najpopularniejsze wydawnictwa (wiemy, że lista nie jest jeszcze kompletna) wraz z informacjami o nadsyłaniu propozycji wydawniczych (jeśli takowe są dostępne). Wydawnictwa podzielone są na razie według lokalizacji oraz przyjazności debiutantom (lub jej braku - gdy nie było jasnych przesłanek, rozwiązywaliśmy tę kwestię trochę na czuja). Przygotowujemy teraz strukturę podziału kategorii profili wydawniczych - posłużą one do precyzyjnego wyszukiwania wydawnictw. Niebawem będzie możliwe wyszukanie na przykład wydawnictwa z woj. małopolskiego, które wydaje poezję, jest przyjazne debiutantom i umożliwia nadsyłanie propozycji wydawniczych drogą elektroniczną.
Już teraz można wyświetlić listę wydawnictw przyjaznych debiutantom i od razu poznać ich wytyczne nadsyłania propozycji wydawniczych.
Każdy może poprawić lub uzupełnić informacje w katalogu, a także dodać nowe wydawnictwa (instrukcje znajdują się na stronie) - jednak aby nie dopuścić do zbytniego rozpasania się samych wydawców, wszystkie wpisy są moderowane.
Zapraszam więc do korzystania i współtworzenia katalogu, jestem także ciekaw Waszych uwag i opinii.