Gazeta.pl   Forum   Prywatne   Kultura   Książki   Wydawnictwa i ich obyczaje   Wydanie ks...

Wydanie książki - ile na jej promocję?

Autor: wkarola.12 08.09.11, 19:50
Pytanie do Was:
Ile pieniędzy należy zainwestować w promocję książki, aby zwrócić uwagę czytelników i sprzedać ich ok. 3000 sztuk?

Zamierzam wydać debiutancki esej psychologiczno-filozoficzny - można go podciągnąć pod kategorię zaangażowanych poradników psychologicznych.

Rozsyłałem ja do wydawnictw i żadne z dużych się nie zdecydowało na wydanie (nie zaskoczyli mnie), ale po "naciskach" telefonicznych, dowiedziałem się, że u jednego z nich przypadło czytającym do gustu, ale nie wydadzą, bo debiut, bo nieznane nazwisko itp., mam wrócić jak mi się powiedzie. Dwa małe chciały wydać, pierwsze w nakładzie 500 sztuk, drugie do 1000, ale z moim dofinansowaniem na poziomie 4000-5000 PLN. Bez jakiejś większej promocji, Ot, po prostu wydadzą i zobaczą, co się wydarzy. W obydwu proponowano mi od 12 do 20% prowizji.

Skoro tak się sytuacja ma, a wiem, m.in. z tego forum, że debiuty z nakładem do 1000 sztuk przepadają na rynku księgarskim, jak igła w stogu siana, pomyślałem o innej wersji: wydać książkę swoim nakładem (wydawnictwo znalazłem) i zainwestować własne pieniądze w promocję.

Czy macie doświadczenie w tej materii? Jaki budżet na promocję powinienem naszykować, oraz czy istnieją jacyś niezależni SPECE i gdzie ich znaleźć, którzy są w stanie przygotować i przeprowadzić taką mini kampanię promującą książkę?

Będę wdzięczny za podpowiedzi, uwagi itp.

Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.