Dodaj do ulubionych

Nie mam już siły...

06.06.14, 11:18
Witam,

Ja też walczę już od lat z hirsutyzmem... Włoski rosną na twarzy, nogach, piersiach, a wypadają na głowie. Na dodatek (bo ponoć to powiązane), od prawie 20 lat (a mam już 34 lata) mam trądzik - na twarzy i plecach. Na skórze pełno blizn i przebarwień.

Moje ostatnie badania:

DHEA 23,70 ng/ml (norma: 1,3 – 9,8) HIGH
DHEA-SO4 – 331,9 µg/dl (norma: 95,80 – 511,70)
Testosteron – 66,27 ng/dl (norma: 10,83 – 56,94 ) HIGH
Androstendion – 4,10 ng/ml (norma: 18-53 lat – 0,75 – 3,89) HIGH
17 OH-progesteron – 1,66 ng/ml (norma: 0,2 – 1,3) HIGH
SHGB – 53,34 nmol/l (norma: 32,40 – 128,00)
Prolaktyna – 42,17 ng/ml (norma: 5,18 – 26,53) HIGH
Kortyzol – 13,37 µg/dl (normy: godz. 07:00 do 10:00: 6,2 – 19,4, pobór próbki – godz. 7:30)
USG nadnerczy - OK
PCOS - nigdy nie stwierdzono

Miałam kilka lat temu zabiegi laserowe (broda, szyja, wąsik, łydki, uda, okolice bikini) - na nogach się przerzedziło, ale na twarzy jest coraz gorzej.
Wyniki badań - hormony jak widać poza normami. Ale od czego to? Nadnercza OK, PCOS nie mam.

Nowy endokrynolog wspomniał coś o Spironolu - ale jak przeczytałam w ulotce, że skutkiem ubocznym u kobiet jest wzrost owłosienia w miejscach typowych dla mężczyzn, to doznałam szoku. Brałam kiedyś Androcur - cera się polepszyła, włosy na głowie mniej wypadały, nie przetłuszczały się, ale psychicznie byłam wrakiem…

Co ja bym dała, żeby te włoski zniknęły :-(
Obserwuj wątek
    • aniakasia77 Re: Nie mam już siły... 12.06.14, 16:33
      Ja brałam kiedyś Spironol i bylam zadowolona, owłosienie sporo się zmniejszyło:) ale ja go brałam z Diane-35. Po zmianie lekarza okazało się że Diane nie wolno brać długo i mało co mołgłam dostać zakrzepicy.Nie mogę tego świństwa brać. Zastanawiam się więc czy można brać Spironol sam czy też działa tylko z Dianą??

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka