Gazeta.pl   Forum   Aktualności i Media   Wybory 2011   Cisza wyborcza.

Cisza wyborcza.

Autor: vald 08.10.11, 07:18
Do napisania tego postu skłonił mnie artykuł o ciszy wyborczej w USA i to, że...nie można było pod tym artykułem - jak to zwykle- wyrazić swojej opinii. Tak przeglądam teraz tematy i widzę, że Portal Gazeta i nie tylko ten portal, w imię czegoś, wprowadza profilaktyczną cenzurę, którą - jak wszędzie twierdzi - zawsze "Gazeta" walczyła.
Przepis o "ciszy wyborczej" jest zwyczajnie nie przystający do dzisiejszych czasów, ba, gdybyśmy byli krajem gdzie respektuje się przepisy wyższej rangi - a takimi są przepisy Konstytucji RP nad ustawą o wyborach- gdzie wolność wypowiedzi nie ma podpunktów które ją ograniczają, to nikt by, o żadnej ciszy wyborczej nawet nie wspomniał. Czy z kiosków i salonów prasowych wycofano gazety, tygodniki które przedstawiały sondaże, promowały kandydatów? Nie. Tak samo jest z wpisami na portalach, które się pojawiły przed godziną 0.00.
Przecież to czysta hipokryzja i traktowanie ludzi jak głupolków, którzy jak chorągiewka pod wpływem jakiś wpisów, czy opinii nagle zmienią swoje zapatrywania i wyborcze preferencje.
I dlatego wprowadza się cenzurę prewencyjną? Naprawdę jest takie super ważne, by pokazywać, że tak naprawdę wolności opinii nie ma?
Dlatego myślę że jest to przepis, który należy jak najszybciej znieść. Opowiadanie bajek ,że jest on po to, by wyborcy mogli odpocząć od kampanii i w skupieniu wybrać, jest tłumaczeniem dla malutkich dzieci.
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.