babka lancetowata

Zioła

założyciel: puma002

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • W moich książkach jest o niej dość enigmatycznie napisane. Czy ktoś mógłby
    napisać wiecej o jej działaniu, zwłaszcza na żołądek?
    Dzięki,
    D.
    • 01.03.04, 18:37 Odpowiedz
      Ze strony Pana H. Różańskiego

      "Babka lancetowata - Plantago lanceolata (L.)
      Babka szerokolistna (większa) - Plantago maior (L.)
      Rodzina - Plantaginaceae
      Opis
      Babka lancetowata - roślina wieloletnia dorastająca do 30 cm wys.; kłącze
      ucięte, drobne, ukośne, pokryte korzonkami wiązkowymi; liście w różyczce, 3-7
      nerwowe, całobrzegie lub ząbkowane (nieregularnie i odległe), wydłużone
      (równowąskolancetowate), do 30 cm dł., ostre, zwężone w długi bruzdowany
      ogonek; szypułka kwiatostanowa bruzdowana, silnie wydłużona, bezlistna;
      kwiatostan - kłos kulisty lub wydłużony, gęsty; pręcików 4 o białawych nitkach
      i żółtawych pylnikach; korona 4-krotna; kwiaty zielonkawe, później brunatne,
      misterne; owoc - torebka dwunasienna. Kwitnie od maja do czerwca. Roślina
      pospolita. Rośnie na łąkach, pastwiskach, ugorach, w sadach; lubi gleby
      niskoazotowe, żyzne, gliniaste.
      Babka większa - roślina wieloletnia dorastająca do 30 cm wys.; korzenie
      wiązkowe, białawe wyrastające z krótkiego kłącza; liście w nibyróżyczce,
      całobrzegie, szerokojajowate, nagie lub słabo owłosione, z wierzchu
      ciemnozielone, od spodu jasne, z widocznymi wiązkami przewodzącymi; nerwacja
      równoległa; ogonek liściowy dosyć długi rynienkowaty; kwiatostan - kłos na
      długiej i bezlistnej szypułce, walcowaty, zaostrzony; korona 4-krotna; nitki
      pręcików białawe, później żółtawe, pylniki -fioletowe lub brunatnofioletowe;
      kwiaty delikatne, zielonawe, żółtawobiałe lub o innych barwach i odcieniach;
      owoc - torebka 8-16-nasienna. Kwitnie od czerwca do sierpnia. Roślina
      pospolita; rośnie na łąkach, polach, pastwiskach, w sadach; lubi gleby
      wilgotne, żyzne, piaszczysto-gliniaste; stanowiska o niskiej roślinności.
      Surowiec
      Wykorzystuje się ziele, liść i korzeń - Herba, Folium et Radix Plantaginis. Z
      babki większej pozyskuje się także całe owoce z nasionami - Fructus
      Plantaginis. Surowcem farmakopealnym jest liść babki lancetowatej lub
      zwyczajnej Folium Plantaginis (producenci: Flos, Herba Lux, Herbapol, Kawon) –
      op. 25 lub 50; FP II,III,IV et V, który można nabyć w aptekach i w sklepach
      zielarskich.
      Wysuszone korzenie są niezmiernie twarde i trudne do zmielenia; dlatego też
      proponuje je rozdrobnić świeże, zaraz po umyciu. Surowce suszy się w temp. 20-
      40°C.
      Skład chemiczny
      Korzenie (dokładniej mówiąc są to kłącza z korzeniami - Rhizoma cum radicibus)
      zawierają znaczne ilości pektyn, śluzów, adeinę, irydoidy, np. aukubinę, aminy,
      np. cholinę, enzymy, np. emulsynę, cukrowce, goryczki, kwasy, witaminy, białka,
      tłuszcze, sole mineralne i inne związki do końca nie poznane.
      Ziele, liście babek zawierają irydoidowy glikozyd - aukubinę - ok. 1 %, wit.C -
      20,7-42,2 mg/100 g, flawonoidy - 0,01-0,02% (np. apigeninę), alkohol 6-
      wodorotlenowy - sorbitol -1,5%, karoten, garbniki, alkaloidy, katalpol, wit. K,
      alkohol - mannitol, kwasy (cytrynowy, krzemowy, oleanolowy), pektyny, enzymy
      proteolityczne, sole (cynku, krzemu, molibdenu, potasu, żelaza, miedzi,
      magnezu, manganu, sodu, boru, glinu, wapnia, fosforu), cholinę, adeinę, wit. z
      grupy B, ksantofil i in.
      Owoce z nasionami są zasobne w olej tłusty - ok. 20%, w śluzy - do 44%,
      cukrowiec - planteozę - 0,16-0,17% i w białka aleuronowe.
      Działanie: przeciwzapalne, moczopędne, antyseptyczne, wykrztuśne, osłaniające,
      przeciwkaszlowe, przeciwwrzodowe, regulujące przemianę materii, trawienie i
      przyśpieszające gojenie ran oraz naskórnikowanie; tonizujące ogólnie,
      uodparniające, przeciwwirusowe, pobudzające apetyt i przeciwobrzękowe.
      Owoce ponadto: lekko przeczyszczające.
      Kłącza z korzeniami ponadto: likwidują suchy, bolący kaszel, regulują
      wypróżnienia, żółciopędnie, przyśpieszają gojenie się wrzodów, przeciwkamicze,
      odtruwające.
      Wskazania: choroba wrzodowa, zapalenie żołądka, stany zapalne dwunastnicy i
      jelit, zaburzenia trawienia, bóle brzucha, biegunka; schorzenia skórne;
      zatrucia, zaburzenia przemiany materii; skąpomocz, kamica moczowa, stany
      zapalne nerek i dróg moczowych (+ inne zioła), krwiomocz; osłabienie, obrzęki,
      kaszel, zapalenie krtani, gardła, jamy ustnej; przeziębienie, choroby zakaźne
      typu grypy; nieżyt układu oddechowego (zapalenie płuc, oskrzeli, tchawicy);
      choroby alergiczne (wspomagająco).
      Zewnętrznie: stany zapalne gałki ocznej, powiek i spojówek, zapalenie narządów
      płciowych, rany, oparzenia, przetłuszczające się włosy (ziele, liście) lub
      suche i zniszczone włosy (kłącze z korzeniami, owoce), czyraki, ukąszenia
      owadów, łojotok, łupież, pryszcze, wągry skórne, liszaje, owrzodzenia, stany
      zapalne uszu.
      Przetwory, dawkowanie i stosowanie:
      - Napar - 4 razy dz. po 200 ml lub częściej (8 razy w ciągu doby po 100 ml przy
      kaszlu, stanach zapalnych gardła, biegunkach); można podawać niemowlętom;
      ponadto do płukanek, maseczek, okładów, przemywań.
      - Odwar z korzeni (4 łyżki suszu na 300 ml wody; gotować 5 minut) - co 2-3
      godziny po 50 ml w kaszlu, stanach zapalnych przewodu pokarmowego, gardła,
      oskrzeli i płuc oraz krtani, w ostrych biegunkach; lub 4 razy dz. po 100 ml; w
      kuracji dłuższej - 2-3 razy dz. po 100 ml; można podawać dzieciom i
      niemowlętom; ponadto do przemywań i okładów w przypadku zniszczonej,
      spierzchniętej i suchej skóry z ogniskami zapalnymi; do leczenia oczu i warg;
      do lewatyw (150-200 ml płynu o temp. 37°C - doodbytniczo); do płukania narządów
      płciowych.
      - Odwar z owoców - stosować jak odwar z korzeni.
      - Kleik z owoców - dla niemowląt w zaparciach oraz dla dorosłych.
      - Tinctura Plantaginis - 4 razy dz. po 5 ml w 50 ml wody lub 8 razy w ciągu
      doby po pół łyżeczki; do przemywań schorzałych miejsc; do pędzlowań; jako
      płukanka - 1 łyżka nalewki + 150 ml wody.
      - Pulvis Plantaginis - 3-4 razy dz. po 1 płaskiej łyżeczce herbacianej; dobrze
      popić.
      - Mel Plantaginis - 3-4 razy dz. po 1 łyżce.
      - Alkoholmel Plantaginis - jako środek wykrztuśny - co 4 godz. po 2 łyżeczki;
      Jako środek wzmacniający - 2-3 razy dz. po 1 łyżce.
      - Vinum Plantaginis - grzane i z miodem - 4 razy dz. po 30 ml; jako środek
      wzmacniający - 2 razy dz. (rano i wieczorem) -30 ml.
      - Succus Plantaginis świeży - 3 razy dz. po 50 ml.
      - Succus Plantaginis konserwowany - 3 razy dz. po 15 ml.
      - Alkoholatura zimna i intrakt - jako środek wzmacniający -2 razy dz. po 10 ml;
      w chorobach - 3-4 razy dz. po 5 ml w 50 ml wody; do przemywań i pędzlowań
      schorzałych miejsc; jako płukanka - 15 ml płynu + 150 ml wody.
      Rp. Sirupus Plantaginis:
      świeży sok z ziela babki lub odwar z korzeni babki - 100 ml
      miód naturalny - 100 ml
      cukier - 100 ml
      sok z jednej cytryny
      goździki lub cynamon do smaku
      Składniki zmieszać na ciepło. Przechowywać w zimnym miejscu.
      Zażywać 4 razy dz. po 1 łyżce.
      - Maceratio Plantaginis - 3 razy dz. po 100 ml.
      Rp. Suspensiones Plantaginis:
      proszek babkowy - Pulvis Plantaginis - 1 łyżka stołowa,
      gliceryna - 5 łyżek,
      miód - 2 łyżki,
      sok owocowy (dowolny) - 3 łyżki.
      Składniki wymieszać. Zażywać 2 razy dz. po 30 ml.
      Rp. Maść babkowa Unguentum Plantaginis:
      wyciąg alkoholowy z babki - 15 ml,
      gliceryna - 15 ml Linomag - krem lub maść - 60 g (lub inne podłoże tłuszczowe w
      tej ilości),
      Olejek zapachowy (np. pomarańczowy) - 3 krople.
      Składniki wymieszać na ciepło.
      Maść babkową stosować do leczenia schorzałych miejsc oraz do pielęgnowania
      wrażliwej skóry i warg. Leczy znakomicie zapalenie odbytu.
      W aptekach i w sklepach zielarskich dostępne są: syropek babkowy Plantagen
      (Gemi) - płyn, Sirupus Plantaginis (Hasco-Lek)- płyn oraz sok babkowy
      stabilizowany alkoholem (Phytopharm) – płyn. Stosowane są one przy kaszlu,
      chorobach zakaźnych i przeziębieniu. Sok z babki Succus Plantaginis warto
      zażywać przy osłabieniu w celu wzmocnienia organizmu i pobudzenia procesów
      regeneracji."
      agnieszka
    • 06.03.04, 23:54 Odpowiedz
      W lecznictwie ludowym okłady ze zgniecionego ziela lub soku z liści przykłada
      się na rany z odczynem zapalnym. okłady te stosuje się też w przypadku użądleń
      przez owady. Napar z 2 dużych garści zebranych w czasie kwitnienia rośliny na 3
      szklanki wody zażywano 3 x dziennie po ½ szklanki dla regulacji trawienia i
      łagodzenia przewlekłych nieżytów błon śluzowych żołądka. (Kuźniewski, Augustyn-
      Puziewicz 1986)
    • 08.03.04, 11:48 Odpowiedz
      A może jeszcze coś o przyrzadzaniu naparu...
      Ja robię zgodnie z zaleceniem na torebce: wrzucam łyżkę ziół na szklankę zimnej
      wody, doprowadzam do wrzenia i gotuję jeszcze 15 minut na wolnym ogniu. Piję
      raz dziennie, ale może powinnam robić ten napar w inny sposób?
      Dzięki z aodzew i pozdrawiam,
      D.

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj



Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.