Pisałem na forum zdrowie odnośnie płukania nosa solą fizjologiczną przy przewlekłym zapaleniu zatok (medycyna mi nie jest już w stanie pomóc), po prostu nalewam w strzykawkę sól przechylam głowę na bok i strzykawką wlewam sól (jala neti). Wyczytałem na innym forum że komuś pomogło płukanie zatok ale właśnie naparem z liścia orzecha włoskiego. Zastanawiam się co by nie spróbować ale pytanie czy to bezpieczne jest?? Chodzi mi głównie o to że nie da się tego sterylnie przygotować: po 1 woda nawet po przegotowaniu nie jest zbyt czysta potem jeszcze zrobienie naparu, przecedzenie tego, odczekanie aż wystygnie i potem aplikowanie tego do nosa, sól fizjologiczna jest jałowa, a tutaj przy zachowaniu ostrożności nawet wiadomo że może się jakieś bakterie wyhodować, bo to dosyć głęboko wchodzi ta woda w te zatoki, a może ktoś robił jakieś pukanki z innymi ziołami. Proszę o jakąś rade.
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.