22.05.09, 01:21
Na jakie schorzenia stosuje się len,Jaki jest lepiej pić w
ziarnkach czy mielony,
Edytor zaawansowany
  • 24.05.09, 13:39
    przede wszystkim osłana żołądka.

    zmielic i do 15 min (bo póxniej traci wartości) zjeśc np. z jogurtem. na czczo
  • 29.05.09, 16:40
    Lnu nie zaleca się mielić, zamacza się go na noc letnią wodą i pije się na
    czczo. Nawet w piekarni wykorzystuje się go cały lub wyciska się z niego olej.
    Cenną leczniczą substancją lnu jest jego śluz.

    Tu jest ciekawy artykuł na temat właściwości lnu:
    ww2.tvp.pl/6226,20050407193893.strona
    Pzdr
  • 30.05.09, 15:46
    a skąd info, że nie zaleca się mielic lnu? ja słyszałam wręcz odwrotne opinie. tylko trzeba uważa, bo do 15 min po zmielnei traci swoje właściwości.
  • 03.06.09, 13:08
    W prawie wszystkich książkach(zwłaszcza tych starszych)nie podaje się,że trzeba
    mielić,zmielone stosuje się do kataplazmów. Współcześnie zabieganym i
    niecierpliwym ludziom napisano, że można zaparzać i mielić.
  • 05.06.09, 15:01
    W starszych nie pisano, bo nie było maszynek do mielenia kawy:)))

    A teraz na poważnie - w ksiązkach które czytałam - m. in. o diecie dr Budwig - polecano właśnie len świeżo zmielony. Podaj jeśli możesz tytuły w których napisano że nie można tego robic, i jeśli możesz napisac to podaj dlaczego nie.
  • 07.06.09, 13:10
    Korzystam z dorobku głównie fitoterapii wschodniej (Rosja, Ukraina etc)a także
    wszystkich polskich publikacjach jakie mam, nie ma też żadnej wzmianki, że
    powinno się siemię mielić. Mielone wykorzystuje się tylko do zewnętrznych
    okładów np. na rany, wszystkie recepty podają wykorzystanie całych nasion.

    Spotkałam się z opinią,że po zmieleniu uwalnia się z nasion toksyczna linatyna.
    Na ile to prawda nie wiem.

    Osobiście uważam (z obserwacji etc), że większość pożytecznych substancji jakim
    len zawdzięcza swoje właściwości lecznicze mieści się w skórce/otoczce (jest to
    ogólna cecha ziaren), dlatego nie powinno się mielić też, bo się wiele traci
    podczas samego procesu mielenie. Ponieważ w procesie mielenia wytwarza się
    ciepło (zwłaszcza mielenie elektrycznie), które może niszczyć niektóre związki
    chemiczne.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.