Dodaj do ulubionych

Śniadanie zdrowe na ciepło

17.10.12, 22:14
witam

Co szykować na śniadanie w domu i do szkoły córce nastolatce, mającej problemy zdrowotne tj. menu bez mleka krowiego i jego przetworów( najlepiej kozie ) , bez mąki pszennej i cukru. Najlepiej na ciepło gdyż szybko marznie. Często ma też napady głodu zwłaszcza po kanapce.
Pozdrawiam.
Edytor zaawansowany
  • mammajowa 17.10.12, 22:29
    kasza jaglana z morelami suszonymi, cynamonem, imbirem...?
    --
    mama Julka i...
    http://lmtm.lilypie.com/AvWsp2.png
  • hela6 18.10.12, 13:20
    Kasza jaglana jest potrawą rozgrzewającą
    Ja przyrządzam z jabłkami i cynamonem, ew. orzechami, odgrzewam w mikrofali ale można i na słono podać te kaszę. Bo nie wszyscy najadają się słodkim.
  • anel_ma 17.10.12, 22:42
    omlet/fritata z warzywami
  • ewelina-e12 17.10.12, 22:56
    Płatki owsiane zalane gorącą wodą, do tego rodzynki, miód (nie wiem czy może), pokrojone owoce: jabłka, banany, winogrona.
  • wadera3 17.10.12, 22:58
    Jak ma napady głodu po kanapce, to zaprowadź ją do lekarza.

    --
    Z jednej strony trzeba się cieszyć, że SB już nie ma, ale niestety policja nie potrafiła przejąć tych metod. Tamci byli skuteczni

    Drobiu mówię stanowcze STOP!
  • magdalaena1977 17.10.12, 23:04
    Popieram.
    --
    Magdalaena
  • magdalaena1977 17.10.12, 23:04
    jajecznica?
    --
    Magdalaena
  • elle-joan 17.10.12, 23:54
    Może jajka gotowane pokrojone z dodatkami: ryba wędzona, pomidor i co tam lubi. Ciepłe będzie trochę od jajek. Mozna dodać jogurt z mleka koziego, ale wtedy będzie chłodniejsze. Albo kaszka na gęsto taka jaką może: kukurydziana, ryżowa z dodatkami (owoce, orzechy). No i jeszcze kanapka (oczywiście z 'jej' chlebka nie pszennego) na ciepło tzn. z ciepłym kotletem w środku albo cała włozona na chwilę do piekarnika.
    Do szkoły to nie widzę innej możlwości jak kanapka, owoce, rodzynki/orzech, jogurt (kozi).
  • squirk 18.10.12, 00:55
    Podrzucam linki do blogowej przyjaciółki, mam nadzieję, że coś wyszukasz:
    kucharkazen.blox.pl/2012/06/Zdrowe-slodycze-z-owocow.html
    kucharkazen.blox.pl/2012/06/Zdrowe-slodycze-na-sniadanie.html a może i inne panie się zainspirują.
    smile

    --
    Chaotyczna neutralna.
  • zorganizowanydom 18.10.12, 10:17
    Moje chude dzieci najbardziej lubią:
    owsiankę na wodzie z dodatkiem masła + ewentualnie bananem,
    jajecznicę na maśle.

    Po takim śniadaniu są długo najedzeni.




    --
    Mój zorganizowany dom
  • hela6 28.11.12, 07:47
    Też chwyciłam się tej owsianki /mam kłopoty z wciągnięciem śniadania, zwłaszcza suchego/ na wodzie a do tego siekane orzechy, 2 śliwki suszone również posiekane, kawałki surowych owoców sezonowych. Jeśli owoce bardzo kwaśne można dodać miodu, ale zwykle dostatecznie słodkie są śliwki. Syci lepiej niż kanapki.
    Tyle że potrawa wyjątkowo brzydka.

    Kasza faktycznie dobrze rozgrzewa ale owsianka jednak szybsza w przygotowaniu.
  • malgosia9d 18.10.12, 11:01
    Na sniadanie polecam cos oryginalnego - MACOBRAJ - PYSZNY!!!
    A tu znajdzieicie przepis:
    www.wymiatam.com/przyjecia-na-kazda-okazje/wytrawny-macobraj-przepis/
  • framaga32 18.10.12, 13:28
    podejrzewam, że jest na diecie bezmlecznej i bezglutenowej, do szkoły to ciężko coś na ciepło, chyba, że kupisz jej taki specjalny termos, ostatnio był tu wątek o takich termosach, bardzo praktyczne, w termosie na pewno będzie długo ciepłe, może jakieś naleśniki np, albo pieczone paszteciki, pierożki, oczywiście z mąki którą może jeść, moje dziecko było przez jakiś czas na takiej diecie, więc wiem, że można mąkę z glutenem zastąpić taką bez glutenu, pomyśl o termosie,
  • ninkowamaminka 18.10.12, 14:23
    Bez mleka miało być a tu przepis z masłem i mlekiem. Super.
  • elle-joan 19.10.12, 22:18
    Mleko krowie można łatwo zastapić innym- kozim, ryżowym czy jakie tak dziewczynka może pić.
  • furtive_kitten 20.10.12, 21:35
    Albo chleb (dowolnego rodzaju) w jajku, a.k.a. snobistyczny tost francuski.. Ta sama zasada, a mniej roboty smile
    --
    icanhascheezburger.com/
  • ninkowamaminka 18.10.12, 14:19
    Moje dziecko i ja testujemy dietę makrobiotyczną i dlatego na śniadanie jemy :
    zupę miso, krem zbożowy lub owsiankę na wodzie posypane prażonyni pestkami słonecznika, dyni albo sezamu. Pozdrawiam
  • budzik11 21.10.12, 13:01
    Dukanowe bułeczki (jako zamiennik chleba) z dodatkami. Kasze (gryczana, jaglana) makaron sojowy na mleku np. migdałowym czy sojowym. Kiełbaski i jajecznica, jajka na miękko, parówki, czy potrawy mączne z mąki innej niż pszenna. Lub bezglutenowej, bo nie napisałaś, czy chodzi o gluten czy o uczulenie na pszenicę.

    gacekkot5 napisała:
    >
    >Najlepiej na ciepło gdyż szybko marznie.

    Ale temperatura jedzenia nie ma nic wspólnego z marznięciem - to jest kwestia kaloryczności jedzenia, jego IG i przemiany materii.
  • doroti1983 26.10.12, 22:52

    Na stronie Sante jest cała masa zdrowych przepisów. Polecam. NP.:
    sante.pl/przepis224/owsiane_buleczki_z_wisniami
    http://sante.pl/files/foto/AAAPrzepisy2/bueczki_z_wisniami___small.jpg

    coś na podwieczorek lub obiad; ser feta można zastąpić serem kozim, no i są jajka:
    sante.pl/przepis223/owsiane_kotlety_ze_szpinakiem_i_feta
    http://sante.pl/files/foto/AaaPrzepisy/owsiane_kotlety_ze_szpinakie__small.jpg
  • e.milia 27.11.12, 22:26
    Ja jem na ciepło kaszę jaglaną z dodatkami takimi jak suszone lub świeże owoce, bakalie, orzechy, np. jabłko z cynamonem i kardamonem, rodzynki, żurawina, daktyle, słonecznik itd. Czasem dodaję też siemienia lnianego lub sezamu. Można razem z kaszą zagotować trochę amarantusa, ale nie każdy lubi (ja np. średnio). Cynamon, kardamon i imbir działają rozgrzewająco, więc warto dodać trochę, choćby szczyptę (podobnie też działa kurkuma, ale tu trzeba naprawdę maleńką szczyptę ze względu na smak, dodatkowo barwi na żółto). Nie dodaję do tego cukru (owoce są wystarczająco słodkie).
    Podobnie można zrobić owsiankę, a jeszcze lepiej mieszankę płatków owsianych, żytnich, orkiszowych, jęczmiennych itd) - przelać je wrzątkiem i dodać dodatki te co wyżej. No ale na diecie bezglutenowej odpada.
    Kaszę jaglaną można zrobić też nie na słodko - ugotować ją z dowolnymi warzywami (np. pomidor, bakłażan, papryka, cukinia i przyprawy, jakie się lubi. Dla właściwości rozgrzewających dodać szyczptę kurkumy. Ja często robię jaglankę wieczorem, a rano tylko podgrzewam.
    Zamiast jaglanki można zrobić też inną kaszę, np. gryczaną (lepsza jest ta niepalona). Wtedy można dodać trochę oleju lnianego, jest b. zdrowy. Niektórzy robią gryczaną niepalona na śniadanie z bakaliami, ale nie próbowałam.
    Ja jem też na śniadanie hummus, czyli pasta z ciecierzycy. Cierzerzycę trzeba moczyć przez noc, potem ją ugotować, odsączyć i zmiksować. Oryginalnie daje się trochę tahiny (czyli pasty z sezamu, coś jak takie masło sezamowe), do tego oliwę z oliwek. Tylko że to takie bardziej danie do chleba.
    Generalnie, żeby nadać potrawom właściwości rozgrzewające, warto dodać do gotowania szyczptę: kurkumy, imbiru, cynamonu, kardamonu.
    No i polecam zwłaszcza na tę porę roku wszelkie warzywa strączkowe oraz kasze.

    Na rozgrzanie świetny jest rano napój imbirowo-cytrynowo-miodowy. Pokrojony imbir i cytrynę zalewa się wrzątkiem, gdy trochę wystygnie dodajemy miodu smile
    Na ciepło zostaje jeszcze jajecznica a na zimno twarożek (wiosną i latem można dodaćkiełki, a zimą przyprawy typu tymianek, bazylia, oregano, majeranek.

    I ja też zdecydowanie bardziej się najadam rano np. kaszą jaglaną, niż kanapką (po kanapce szybko się robi głodnym).

    --
    Niezależny magazyn literacki: archipelag-magazyn.pl
  • slim.fast 28.11.12, 08:48
    Generalnie chyba po kanapce porannej człowiek szybko robi się głodny. wink

    Dziewczyny powyżej już chyba prawie wszystko napisały, więc ja tylko szczególnie polecę kaszę jaglaną z dowolnymi (słonymi lub słodkimi) dodatkami oraz płatki owsiane lub ryżowe na wodzie z dowolnymi dodatkami. Najbardziej syta jestem (prawie pół dnia) po płatkach owsianych z orzechami laskowymi. smile

    Można też owe płatki zmielić i smażyć placuszki z dodatkiem jajka, można też zmielić np. kaszę gryczaną białą (nie paloną) i z takiej mąki gryczanej też piec placki, możliwości jest wiele.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka