Dodaj do ulubionych

Piernik bezglutenowy

29.11.13, 12:59
Robił ktoś? Ja od marca jestem na diecie bez glutenu i bardzo sobie to chwalę, mam zamiar kontynuować. Świat się nie zawali, jak coś upiekę z mąką, ale wolałabym bez. Ostatnio wykombinowałam csiasto drożdżowe z owocami na bazie mąki ziemniaczanej, kukurydzianej i meilonego siemienia lnianiego. Było całkiem ok, więc noszę się z zamiarem upieczenia pierników z tego samego + miód i korzenie. Skorzystałabym też chętnie z czyichś doświadczeń a nawet zwykłych uwag.
--
To analfabeta. Nie umie czytać ani pływać.
Edytor zaawansowany
  • kanielak 16.08.16, 17:40
    Mam fajny przepis na wegański i bezglutenowy piernik, chcesz? Z mąką orkiszową lub ryżową - do wyboru. Napisz: hello@kanielak.com. A z uwag: może dorzuć do ciasta trochę puree ze słodkich ziemniaków lub dyni? Będzie bardziej soczyste, takie mokre. Myślę, że fajnie jest bazować na ciastach w stylu brownie (zmieniając na "nasze" mąki) - i wtedy dodać tylko przyprawy - wychodzą SUPER!

    Może znajdziesz też coś tu, zapraszam: www.kanielak.com/pl/
  • juliamazurska555 15.11.18, 14:34
    Jest wiele wspaniałych przepisów na ciasta bezglutenowe. Gluten warto wyeliminować z diety przy różnego rodzaju chorobach autoimmunologicznych. Jednak jeśli się z nimi nie zmaga to może nie warto. Jest on podstawą formowania cista. To mieszanina białek roślinnych występujących w ziarnach niektórych zbóż. Ale teraz sporo osób wyklucza go z diety. Polecam artykuł na www.farmacjapraktyczna.pl/ o faktach i mitach związanych między innymi z glutem.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.