Dodaj do ulubionych

co jeść?

23.09.14, 06:00
Witam, od 3 miesiąca życia zmagam się ze zmianami skórnymi u synka. Do 7 miesiąca syn był wyłącznie na piersi. Potem powoli rozrzerzałam dietę pomimo delikatnych zmian (suchość skóry na całym ciele zniknęła, pozostała mała sucha plamka koło falbanki pieluszki na nóżce). Jak syn skończył 10 miesięcy ja wróciłam do pracy a małemu zaczelam podawać żółto. Pojawiła się zmiana w zagięciu łokcia. Wycofałam żółto ale to nic nie zmieniło .Dodam że jemy kurczaka i kanapki z masłem. Dermatolog kazała odstawić żółto i kurczaka. Masło kazała zostawić. Od poniedziałku (wczoraj) wprowadziłam taką oto dietę:

-mięso indyka, kaczki, gęsi, wieprzowina, może też być dziczyzna: sarna, jeleń, dzik

- ryż, kasza gryczana biała i palona, kasza krakowska, kasza jaglana, amarantus, kasza i mąka kukurydziana,

- olej słonecznikowy, rzepakowy, kukurydziany, z pestek winogron, ryżowy, oliwa z oliwek. masło bez mleka (optima omega3 chociaż tu jest kwas sorbowy...), margaryna zwykła (bezmleczna), smalec wieprzowy, tłuszcz kokosowy i palmowy

- bataty, buraki, szpinak, szczaw, rabarbar, sałata, cykoria, ogórki (tylko świeże i mrożone; kwaszone i marynowane są niedopuszczalne!), cukinia i wszystkie dynie, brokuły, kalafior, kukurydza, groszek, bób, fasolka szparagowa, soczewica, cieciorka i wszystkie fasole (mogą też być z puszki, ale tylko takie o składzie woda, sól, cukier, kwasek cytrynowy, lub kwas askorbinowy), oliwki (ale tylko takie które nie mają w składzie kwasu mlekowego i octu winnego), pieczarki, boczniaki i inne grzyby świeże, mrożone lub suszone, cebula, czosnek

- czarne jagody, borówki amerykańskie i brusznica, żurawina, winogrona, figi, mango, arbuz, melon, porzeczki, agrest, ananas, daktyle, flaszowce, granaty, karambola, papaja, tamaryndowiec, marakuja, rambutan, hurma (khaki), gujawa, ale nie w postaci gotowych dżemów i jeśli domowy dżem, to bez dodatku żelfiksów i cukru żelującego, mogą być z puszki o składzie woda, cukier, kwas cytrynowy, askorbinowy

-sól, cukier, fruktoza, stewia, majeranek, cząber, oregano, bazylia, pieprz, tymianek, rozmaryn, herbata czarna i zielona, kawa, mączka chleba świętojańskiego (karob), wanilia, rodzynki, suszone: figi, daktyle, żurawina, mango, melon, wiórki kokosowe, siemię lniane, pestki dyni

- wafle ryżowe, kukurydziane, chlebki sonko, chrupki kukurydziane

- mleko ryżowe, jaglane, kukurydziane, kokosowe, cukier trzcinowy (dieta na podstawie wskazówek e-kasi)

I mam pytanie. Zamiast cukru używam stewii. Czy to też wyrzucić? Co z kwasem sorbowym, który jest dodawany do suszonych owoców? I dlaczego zagraniczne owoce mogą mniej uczulić niż nasze polskie?
Czy wyrzucić z diety: wanilię, cynamon, czosnek, cebulę, kwas askorbowy i regulator kwasowości: kwasek cytrynowy (bo cytryna to cytrus), a także kawa z cykorii (sama cykoria dozwolona)?
Zdaję sobie sprawę, że tak naprawdę wszystko może uczulać. Generalnie dużo jedliśmy (ja i syn) jabłek, ziemniaków i chleba, tudzież ciasta własnej roboty i masła. To mam na tapecie jako głównych winowajców ;P
Proszę o prześledzenie produktów i o jakieś wskazówki czy to jest ok. Dziękuję
Edytor zaawansowany
  • e-kasia27 23.09.14, 09:53
    Stewia - chcesz to jedz, nie chcesz to wyrzuć.
    A tak swoją drogą, to jak możesz to paskudztwo jeść?
    Przecież, to tylko udaje, że jest słodkie i zostawia obrzydliwy posmak po zjedzeniu.

    A dlaczego nie zwykły cukier buraczany?
    Skoro buraki zostawiasz w diecie, to dlaczego wyrzucasz cukier?

    Czemu tak się tego kwasu sorbowego boisz?
    Uczulać może, ale nie jest to alergen szczególnie powszechny.

    Masz złe skojarzenia na temat owoców polskich i zagranicznych.
    Jabłka i truskawki też za granicą rosną - na liście ich nie ma.
    Porzeczki i agrest, czarne jagody to przecież polskie - na liście są.
    Morele i brzoskwinie są zdecydowanie zagraniczne - na liście nie ma.
    Chyba za dużo się naczytałaś nawiedzonych informacji o tym, że należy jeść, to co rośnie blisko.
    Ale to są informacje wyssane z palca.
    Bo niestety człowiek najbardziej uczula się na te rzeczy, z którymi się stale styka.

    Cytat ze strony Centrum Alergologii w Łodzi:
    "Obecnie alergia na brzoskwinie dotyczy niemal 75% mieszkańców Izraela, do 40% Hiszpanii i Włoch , a tylko 12% Kanady."
    Jak widać, tam gdzie brzoskwinie rosną procent uczulonych na nie osób jest zdecydowanie większy, niż tam, gdzie nie rosną.
    Podobnie jest na obszarach gdzie rosną pomarańcze.
    U nas najbardziej uczulają jabłka, bo są powszechnie uprawiane i jedzone.

    W alergii nie chodzi o to, czy owoc jest polski, czy zagraniczny, tylko o to jak reaguje krzyżowo na niego alergik.
    Większość owoców rosnących w Polsce należy do jednej rodziny - różowate, bo tylko takie rośliny w naszym klimacie dobrze rosną, a to są alergeny krzyżowe dla siebie nawzajem i dla pyłków drzew brzozowatych, które ze względu na klimat też u nas się bardzo rozpowszechniły.
    Dlatego uczulają najczęściej i najbardziej.


    Cebuli i czosnku nie ma na mojej liście, ale ja chcesz je na razie jeść, to próbuj, zawsze zdążysz wyrzucić, jeśli poprawy nie będzie.
    Jeśli je jesz, to nie żałuj sobie też porów, szczypiorku i szparagów, bo to alergeny krzyżowe dla siebie nawzajem.

    Kwas cytrynowy nie ma obecnie nic wspólnego z cytryną.
    Produkowany jest z melasy buraczanej.

    Jeśli kawa jest z samej cykorii, to nie ma przeciwwskazań do picia.
    Jeśli z jęczmieniem, to ma gluten, a gluten wyrzuciłaś z diety.

  • slomciaaa 23.09.14, 13:21
    Stewia to mój wybór, mnie akurat pasuje jej smak. Z cukru nie rezygnuję w ogóle, tylko do kawy i herbaty słodzę stewia.
    Kawa jest z samej cykorii.
    Rozumiem już alergeny krzyżowe.

    A co mogę dziecku zamiast pieczywa dawać, bo bardzo lubi jeść kanapki, a kaszy to tak nie za bardzo. Kasze zawsze były z owocami typu banan, jabłko gruszka, a teraz tego nie ma w diecie. Może masz jakiś przepis na chleb z mąk bezglutenowych?

    I co jak po ok. dwóch tygodniach nie będzie poprawy?
  • lodowniczka 13.06.16, 22:56
    kwasek cytrynowy to chemia, wyrzuciłabym

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka