Dodaj do ulubionych

Garnki z Olkusza, warto?

IP: *.opera-mini.net 10.10.12, 21:48
Witajcie. Od kilku dni w Biedronce jest komplet garnkow Olkusza. 3garneczki z przykrywkami maly, sredni i troszke wiekszy niz sredni. Nie pamietaj dokladnej ich wielkosci. Czy ktos uzywal tej firmy? Warto za 69zl kupic te garnuszki, prosze o opinie?
Edytor zaawansowany
  • smutas13 11.10.12, 07:40
    Kupiłam ok. 3 miesiące temu ten sam model, tylko ozdobiony innym wzorem. Jestem bardzo zadowolona :-) Zgrabne i przede wszystkim - odległość ucha od brzegu garnka jest duża,
    co ułatwiej utrzymanie garnków w czystości:-)
    Bardzo warto!.

    --
    ...i chodzi tylko o to jedynie, by Świat wyglądał tak, jak powinien - Piotr Bukartyk
  • vandikia 11.10.12, 10:36
    miałam kilka lat temu komplet, lubiłam w nich gotować, wytrzymały ok 5 lat - więc za taką cenę można kupić
    ale niedawno chciałam kupić sobie nowy komplet i sprzedająca powiedziała, że jest sporo skarg na nową linię, ponieważ większość produkcji przeniosła się do Chin i nie ma porównania z garnkami sprzed kilku lat
    poza tym zerknij w sieć - jeszcze dwa lata temu było sporo sklepów stacjonarnych w Polsce, w centrach handlowych, a teraz wszystko zlikwidowane
  • Gość: Nika IP: *.ip.netia.com.pl 31.10.13, 09:20
    Pracuje w Emalii od 8 lat i to nie prawda, że większość linii przenieśliśmy do Chin. Owszem jakość tych garnków daje dużo do myślenia, trzeba wymieniać średnio co 5 lat, bo przebija grunt spod farby. Jedynie co Chińskie to mamy teraz patelnie więc uważajcie, chociaż szczerze powiem jak mieliśmy uruchomioną linie teflonowania to i tak wolałabym kupić te chińskie bo teflon jest zdecydowanie trwalszy niż na olkuskich.
  • matylda1001 11.10.12, 10:45
    Moim zdaniem w ogóle nie warto kupować garnków emaliowanych. Szybko się niszczą, szczególnie wnętrza. Najlepsze są stalowe.
  • arabeska_a 11.10.12, 11:24
    Wlasnie. Mam stalowe, ktore od 20 lat sa takim samym, idealnym stanie.
  • Gość: zadumana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.12, 11:43
    Garnki emaliowane mam w użyciu ciągłym do gotowania kartofli, jarzyn (np. kalafior) i zup. Czyli wszystko co nie grozi przypaleniem, a garnek przy odlewaniu wody (np. z ziemniaków) lżejszy. Gar z zupą też lżejszy.
    Natomiast wszystko co grozi przypaleniem ląduje w garnkach ciężkich stalowych.
    Gary emaliowane z Olkusza ostrożnie, normalnie używane, czyli niepoobijane własnoręcznie przez właścicielkę:) mają wieloletnią żywotność.
  • Gość: kaska IP: *.w92-157.abo.wanadoo.fr 12.11.13, 23:17
    Zadumana masz racje moje maja moze z 15 lat,nie byly uzywane i dostalam je od mamy nowe,postawilam w piwnicy i zapomnialam o nich,robiac porzadki odnalazlam i wyobraz sobie ze wspaniale gotuje sie w nich nawet na plycie indukcyjnej.Jestem zadowolona bo kiedy potrzeba mi wielkiego garnka to to ten z Olkusza najbardziej mi odpowiada,i w dodatku jest duzo lzejszy niz te ktore specjalnie kupilam za 'ogromne pieniadze'.Mam tez garnek emaliowany made in jugoslawia i tez nadaje sie do gotowania na plycie indukcyjnej.
  • echo1111 11.10.12, 13:17
    Uwielbiam garnki z Olkusza za to że są przede wszystkim śliczne, swojskie - zwłaszcza te z wzorem :) I nie zawierają niklu który bardzo uczula. Mam komplet 4 garnków które kupiłam bezpośrednio w sklepie Emalia Olkusz ale kosztowały prawie cztery stówki. Pełna satysfakcja.
  • horpyna4 11.10.12, 13:32
    Moje garnki z Olkusza mają się dobrze już ponad 30 lat - pochodzą jeszcze z peerelu. Ale rzeczywiście teraz mogą produkować gorsze, jeżeli Chińczycy mają w tym swój udział.

    W swoim czasie skompletowałam cały większy zestaw (kupowałam na sztuki), bo nie lubię śmietnikowatej pstrokacizny. Są małe i duże, płaskie i wysokie - mają bardzo różne rozmiary i proporcje, ale tworzą jedną serię.
  • mhr2 11.10.12, 14:12
    ja takich nie mam, ale jak pisza ze nawet nadaja sie na indukje to wspaniale,

    --
    "Es liegt in der Natur des Menschen vernünftig zu denken und unvernünftig zu handeln."
  • pluskotka 11.10.12, 22:14
    Ja mam czajnik z Olkusza. Ma tendencję do strzelania gwizdkiem i wydawania głośnych łupnięć, ale i tak go lubię. :) To chyba wina nalewania zbyt małej ilości wody do gotowania.
    --
    ...oczy tej małej, jak dwa błękity...
    . . . . . . Rodzinka od kuchni . . . . . .
  • Gość: gość IP: *.interblock.pl 18.10.12, 20:32
    Nie polecam garnków z Olkusza. Owszem kiedyś były dobrej jakości, a teraz po miesiącu używania dno jest całe porysowane. Pomieszaj lekko metalową łyżką zupę w takim garnku i rysy gwarantowane.
  • smutas13 11.10.12, 14:21
    Teraz przypomniałam sobie, że moje garnki z Biedronki, komplet 'pyza' są na gwarancji
    (gdzieś ją posiałam i nie pamętam, na jak długo).
    Nie wiem, czy te, które są obecnie w sprzedaży, też posiadają gwarancję.
    Stalowe garnki też mam. Ale kwaśne potrawy, zawsze gotuję w emaliowanych.

    --
    ...i chodzi tylko o to jedynie, by Świat wyglądał tak, jak powinien - Piotr Bukartyk
  • horpyna4 11.10.12, 15:40
    Akurat kwasy mogą niszczyć emalię. Kwaśne potrawy najlepiej gotować w stalowych; oczywiście pod warunkiem, że są one z odpowiedniej stali. Na przykład takiej o symbolu 1H18N9, chociaż wiele innych też się nadaje. Ale nie mogą być to tanie garnki niewiadomego pochodzenia.

    Emalie nie są zbyt odporne na kwasy i powierzchnia może się w nich zmatowić - wtedy zaczyna łapać przebarwienia. Więc jeżeli już się coś kwaśnego ugotuje w garnku emaliowanym, to nie należy potem w nim tego dłużej trzymać, tylko przełożyć do szkła lub porcelany. Albo wręcz plastiku.

    Za to bez problemu można emalie czyścić sodą, bo nieźle znoszą odczyn alkaliczny.
  • Gość: kim IP: *.centertel.pl 11.10.12, 16:03
    Tylko ze Maklowiczowi oraz producentowi programu placa za uzywanie tych garnkow - zaklady finansuja program i dochody Maklowicza, po to zeby lud prosty kupowal. Trudno uwierzyc, ze wciaz sa jeszcze ludzie, ktorzy daja sie nabac na takie numery.

    Zapewne prywatnie Maklowicz ma w domu najbardziej wypasione garnki jakie mozna znalezc a nie emaliowany Olkusz o zabojczej trwalosci 4 czy 5 lat.
  • Gość: mahindra IP: *.Netcominternet.pl 04.03.13, 20:16
    Witam!
    Mogłoby się wydawać,że garnki z Olkusza powinny być porządnie wykonana.Właśnie w dniu dzisiejszym takowe otrzymałam.Zakup przez internet,dostawa kurierem,wszystko w najlepszym porządku do momentu rozpakowania.O zgrozo!Gatunek "I" HA HA HAHAAAAAAAAAA i jeszcze naklejka PRODUKT POLSKI.Teraz wiem,że jak coś jest z taką naklejką to OMIJAĆ Z DALEKA.
  • kiara42 08.04.13, 20:59
    Posiadam już od dłuższego czasu zestaw Karot i jestem naprawdę bardzo zadowolona ich trwałością, żywymi kolorami, które zabarwią każdą kuchnię. Serdecznie polecam :)
  • Gość: aliss IP: *.icpnet.pl 06.11.13, 17:58
    Widzę, że zdania są podzielone,ale to możliwe, że jak ktoś nie kupił na stronie producenta to mógł natknąć się na podróbke... Ja mam czajniczek z olkusza i sprawuje się świetnie, mam dość twardą wodę, więc szybko osadza się kamień, na szczęście szybko i wygodnie się go czyści :)
  • 2anonymous 08.10.18, 13:38
    Mam naczynia tej firmy i odradzam, emelia wytrzymuje pare tygodni i zaczyna pekac, to zwykły bubel.
  • 2anonymous 08.10.18, 13:40
    Po 3 tygodniach zaczęła odpadać emalia a taki garnek jest już toksyczny, odradzam.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.