Dodaj do ulubionych

Garnki BEGHOFF : opinie użytkowników

IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 03.02.05, 20:40
Witam,
zamierzam kupić garnki ww firmy.
Czy mogę prosić o opinię szanownych uzytkowników ?

Mam pytanie praktyczne: jak gotuje się np. ryż czy makaron w takich
szczelnych garnkach, w których pokrywka jest szczelna (metalowa), bo brak
w niej otowru odprowadzającego parę ?
Czy taki garnek kipi i podskakuje na kuchni ?

z serdecznym kulinarnym pozdrowieniem
Adam
Edytor zaawansowany
  • Gość: mam Berghoff IP: *.KP.lan / *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.05, 20:54
    Chyba o te Ci chodzi...
    Garnki maja otwor na pare, ale malutki i jesli sie gotuje na duzym ogniu to
    pokrywka podskakuje i kipi ( ale to chyba zwyczajne prawa fizyki )
    A jesli chodzi o opinie, to garnki jak garnki, troche mi sie porysowaly, ale
    swietnie trzymaja temperature, jesli zostawisz goraca zupe pod przykryciem to
    nie przesadzam, ale za 4 godziny tez bedzie ciepla...
    Za to patelnie z kompletu uzylam raz i schowalam na dno szafki...moza ktos z tu
    obecnych powie mi co zrobilam nie tak.,...bo tam bylo napisane ze przed uzyciem
    trzeba te patelnie jakos specjalnie umyc, ale nie zrozumialam bo bylo nie po
    polsku.
    Wszystko mi przylgnelo i cjhyba ja wyrzuce....
  • dagg 03.02.05, 23:31
    A ja właśnie patelni używam najczęściej! Nie trzeba stosować tłuszczu, a mięso
    początkowo przylega, ale tylko przez jakiś czas. Potem jest dobre, soczyste i
    aromatyczne. Bardzo sobie chwalę.
    Pozdrawiam
    Dagmara

  • matania 03.02.05, 21:43
    mam od niedawna ale bardzo mi się sprawdzają.

    --
    pozdrawiam,matania

    www.matania.bobasy.pl
  • jotcha 04.02.05, 09:04
    Są super. Mam Cosmo i nie ma żadnych problemów - trochę ciemnieją, ale to
    dlatego że parę razy nie uważałam na wielkość płomienia. I oczywiście się
    trochę rysują. Zauważyłam, że podskakiwanie pokrywki zależy od tego ile jest
    płynu/masy w garnku - jak jest prawie pełno to rzeczywiście szaleje, ale przy
    garnku napełnionym do połowy to już nie problem.

    Patelnia jest ok, chociaż w specyfikacji nie jest ona nawet nazwana patelnią :))

    Grube dno jest super, w emaliowanych garnkach zawsze robię kluchy z budyniu, w
    tych mi się jeszcze nie udało :))

    Radzę się rozejrzeć po sklepach internetowych, różnice pomiędzy internetem a
    zwykłym sklepem to 100 - 200 - 300 zl - zalezy chyba od miasta. Tak, wiem, nie
    każdy jest jeszcze przekonany do sklepu internetowego - ja taki sklep znalazlam
    w sieci, ale maja też swoją siedzibę w mieście gdzie mieszkam, więc się
    pofatygowałam. Finansowo to się naprawdę opłacało.
  • Gość: malgosia IP: *.devs.futuro.pl 04.02.05, 14:21
    nawet z patelnią mozna sobie poradzić.... ja się też nauczyłam, jak inni
    użytkownicy, którzy wypowiadali się przede mną. rewelacyjna jest wkładka do
    gotowania na parze. najbardziej jestem zadowolona z WIELKIEGO gara, którego
    używam .... dwa razy do roku: raz - robiąc w nim tzw. garus na święta Bożego
    Narodzenia (w moich stronach to kompot z suszu - a nie zupa, jak na Śląsku), a
    drugi raz - robiąc bigos na Nowy Rok, z 8 (ośmiu) kilogramów kapusty. jeszcze
    nigdy się nie zdarzyło, żeby przywarł. te garnki to udany zakup.. pzdr, M
  • jotcha 04.02.05, 14:30
    A propos przywierania , czy przypalania - udało mi się spalić trochę barszczyku
    na węgiel :(( właśnie w garnku Berghoff. Po odmoczeniu można było z garnka
    wyjąć czarne spalone płaty, a na garnku ani śladu :)
  • Gość: Adam IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.02.05, 20:21
    witam,

    rzeczywiście chodziło o Berghoff (przepraszam za "palcókwę").
    Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
    Chyba zamówię te gary :)
    Zauważyłem, że za granicą (Niemcy) są one nieco tańsze... Chyba dlatego, że
    oni tam więcej zarabiają :)

    Jeśli ktoś z forumowiczów ma jakąś alternatywę dla Berghoffa, to chętnie
    skorzystam z dalszych wskazówek.

    Pozdrawiam
    Adam
  • Gość: gocha IP: *.jjs.pl 24.02.05, 21:06
    Wiem że co jakiś czas ulega zmianie lista produktów, ale wartość gratisu to
    nawet 100 zł, myślę że warto :-) Najlepiej zapytać u źródła, może coś dla
    siebie wypatrzysz.
    pozdrawiam

    PS. Jestem już po zakupie i faktycznie warto było, gary super :-)
  • anaiss 24.02.05, 21:22
    niestety, nie przyłączę się do zachwytów. Mam taki komplet z termometrami i skrapla się w nich w środku para wodna, a na samych garnkach pojawiły się dziwne odbarwienia :(
  • Gość: pistacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.05, 08:17
    Tez mam z termometrami, ale nic mi sie nie skrapla. Garnki super, bardzo
    ulatwily mi gotowanie. Co do odbarwien - fakt, u mnie tez sie pojawily, ale bez
    wiekszego trudu usunelam Cifem. I znowu sa piekne i blyszczace. I co dziwne
    odbarwienia nie wracaja. Teraz dokupie cos z innej linii - Cast line i
    wyprobuje.
  • marylka12 10.03.05, 16:10
    Widziałam garnki własnie z termometrem w pokrywce w sklepie Gerlacha w blue
    city ale jakoś mnie nie przekonały. Za to kupiłam tam garnek 3-warstwowy stal-
    aluminium-stal jakości zeptera ale o wiele tanszy! jest super, cięzki, masywny.
    gotuje na płycie i w zwykłych blyskawicznie przypalam. Garnek długo trzyma
    ciepło i tak naprawde można gotowac na małym "gazie" a potrawa wrzy. Sprzedawca
    powiedzial, ze w ten sposób można oszczędzac prąd/gaz w zależności na czym sie
    gotuje.
    Kupie ich więcej, bo na razie wzielam jeden na próbe i jestem bardzo
    zadowolona. i jeszcze jedna fajna rzecz: garnek ma rączki metalowe ale
    nagrzewają sie tylko baaaardzo lekko i można go w trakcie gotowania brać bez
    szmatki tylko goła ręką.
  • saskiaplus1 25.02.05, 09:12
    Też mam od jakiegoś czasu Berghoffa, sprawuje się bez zarzutu. Odbarwienia
    zawsze się robią na stali nierdzewnej (schodzą bez problemu, gdy się je
    potraktuje dowolnym delikatnym środkiem czyszczącym), a termometru nie używam,
    więc nawet nie zwróciłam uwagi, czy coś się skrapla. Ogólnie świetne garnki,
    polecam z czystym sumieniem.
  • Gość: niezadowolona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.05, 17:09
    Mam cały komplet od dwóch lat. Gotuje się dobrze ale fatalne są pokrywki, a
    dokładniej jakość tej części z plastiku, w której zamontowano termometr. W moim
    zestawie były trzy pokrywki i teraz nie mam już żadnego uchwytu, wszystkie
    diabli wzięli. Coś u nich jednak kiepsko z jakością, drugi raz bym nie kupiła.
    Pozdrawiam.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka