Dodaj do ulubionych

patelnia zeliwna

22.03.05, 00:48
Mam w domu stara zeliwna patelnie z 1890r,chcialabym na niej smarzyc ale nie
jestem przekonana bo czuc metalem,rdza i powloka jest albo zdrapana albo
zurzyta bo po zostawieniu wody na patelni na ok 30min woda nabiera rdzawego
koloru.
A kiedys myslalam ze zeliwne garnki sa nie do zdarcia ,moja babcia mazeliwna
brytfanke z 1870 i swietnie jej sluzy ,ale ta patelnia to chyba sie juz nie
nadaje ,jak myslicie?
--
ada
Edytor zaawansowany
  • jarek_zielona_pietruszka 22.03.05, 01:00
    nadaje się jak najbardziej musisz tylko ją zregenerować.Rozymiem, że leżała
    gdzieś sobie przez dłuższy okres czasu. trzeba wyczyścić bardzo dokładnie całą
    wewnętrzną stronę patelni ze wszelkich zanieczyszczeń. najlepiej zeskrobać
    bardzo dokładnie, a później oczyścić druciakami albo papierem ściernym. później
    odkręcić drewnianą lub z innego tworzywa rączkę. następnie włożyć do nagrzanego
    piekarnika ok 150 -200 st na ok 2 godz tak na wszelki wypadek. niech ostygnie
    razem z piekarnikiem. posmarować tłuszczem i używać. oczywiście po każdym myciu
    dobrze jest zakonserwować olejem jadalnym
  • aputnam 22.03.05, 02:16
    dziekuje -zabieram sie do pracy
    --
    ada
  • Gość: JP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.05, 07:23
    czasem żeliwne brytfanki mają wewnątrz emalię
    jeśli nie ma odprysków - takie naczynie to skarb
  • syso 22.03.05, 08:02
    Przede wszystkim nie trzymaj patelni w wodzie. Od razu po uzyciu wyszoruj pod
    ciepla woda wysusz i nasmaruj olejem. Patelnia zeliwna to prawdziwy skarb, ja
    mam taka, kupilam ja pol roku temu i jest wspaniala do smazenia szczegolnie
    wszelakiego miesa. Tylko trzeba pamietac o smarowaniu, zeby nie zardzewiala. :-)
    Jak bedziesz tego przestrzegala, to zostawisz ja w spadku swoim dzieciom :-)
    --
    Pozdrawiam
    Sylwia
  • sloniu21 21.12.18, 16:23
    I nie uzywaj do mycia zadnych detergentow! Tylko goraca woda i gabka, ewentulanie delikatnie druciakiem gdyby cos mocno przywarlo.
    Do goracej patelni nie mozna wlewac zimnej wody! Zeliwo nie lubi szybkich zmian temeperatury i moze peknac.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.