Dodaj do ulubionych

Płyta indukcyjna

09.10.06, 14:53
Zasatanawiam się nad kupnem płyty indukcyjnej firmy Teka. Interesują mnie dwa
modele: GKST 60I4 oraz IR 645. Płyty te oprócz wielkości jednego pola różnią
sie poborem mocy, tj. pierwsza: 5900W, druga 7200 W. Co w praktyce oznacza
większa bądź mniejsza moc. Którą płytę lepiej kupić?
Dzięki
Edytor zaawansowany
  • hala04 11.10.06, 10:16
    Czyżby nikt z was się nie zastanawiałam nad przedstwaionymi ww. kwestiami
    poboru mocy? Chyba to istotne przy płytach?
    Kto używa płyt Teka - proszę o opinie.
    pa
  • spodeck 11.10.06, 13:31
    W praktyce nie wiem, ale w teorii większa moc to wiekszy strumień magnetyczny i
    mozliwość wyindukowania prądów wirowych o wiekszym natężeniu, a tym samym
    szybszy wzrost temperatury, a tym samym np. krótszy czas do zagotowania.

    Pozdrawiam,
    Spodek.
  • Gość: Adam IP: *.gdynia.mm.pl 11.10.06, 18:29
  • Gość: Adam IP: *.gdynia.mm.pl 11.10.06, 18:40
    Myślę że Spodeck ma rację - albo większa moc i krótszy czas gotowania, albo moc
    mniejsza i nieco dłuższy czas. Wychodzi na to samo - zawsze do zagotowania
    np.litra wody potrzebna jest jednakowa energia i albo wykorzystasz ją szybciej
    albo wolniej.
    Niedawno miałem ten sam problem jak kupowałem indukcję. Nigdzie w opisach płyt
    nie można było znależć klasy oszczędności.Pytałem o to także znajomego
    elektryka i ten poradził mi abym brał mocniejszą płytę.
    No i wziąłem - moja ma 7400W i gotuje błyskawicznie.
    Wybór należy do Ciebie :)
    Pozdrawiam
    Adam
  • hala04 12.10.06, 08:42
    Dzięki
    Wczoraj też doszłam do tego samego wniosku, że pobrana energia będzie taka
    sama. Różnica będzie w czasie.
    Chyba pomyślę nad 7200 W czyli Teka IR 645. Mam nadzieję że płyta tej firmy
    będzie działać w porządku (w końcu płyty ind. produkowane są przez jedną firmę).
    Papap
  • hala04 13.10.06, 08:47
    Adam, a jak ocianiasz uzytkowanie twojej płyty ind. Jakiej firmy masz? Czy
    widzisz oszczędność z tej technologii indukcyjnej w porównaniu do poprzedniego
    sposobu gotowania?
    Halina
  • Gość: Adam IP: *.gdynia.mm.pl 14.10.06, 23:29
    Co do oszczędności to jeszcze niewiele mogę powiedzieć, bo płytę mam od trzech
    miesięcy.Moja płyta to Gorenie EIT 2600 P2,natomiast na pewno zaoszczędzisz
    czas.Wcześniej gotowaliśmy na kuchence gazowej i zdecydowanie szybciej wypada w
    tym teście indukcja.Już gdzieś to wcześniej pisałem na tym forum, ale jeszcze
    raz powtórzę - w gotowaniu na płycie indukcyjnej podoba mi sie najbardziej to,
    że jest to gotowanie bardzo czyste(estetyczne).Nie ma przypalonych potraw na
    powierzchni płyty, bo nawet jak coś wykipi z garnka to nie przypala się od razu
    (bo płyta poza garnkiem jest zimna), nie ma okopconych garnków pod spodem, no i
    na pewno powietrze jest zdrowsze.
    Pozdrawiam
    Adam
  • asiawawa 19.12.06, 22:37
    witam, my również zstanawiamy się, jaką kuchnię wybrać, elektryczną, czy
    gazową. Wiem już, że płyta indukcyjna jest drogą inwestycją, ale że szybko się
    na niej gotuje. A może mi ktoś powiedzieć jakie przychodzą rachunki za energie
    elektryczną (rodzina 4-osobowa, normalne gotowanie :)). Z góry dziękuję
  • vascator 19.12.06, 23:14
    Wracajac do tematu poboru mocy-bardziej oplaca sie wziac mocniejsza plyte.W
    czasie gotowanie garnek oddaje cieplo do otoczenia.W przypadku plyty slabszej do
    osiagniecia temperatury x musimy dluzej gotowac,a wiec garnek dluzej oddaje
    cieplo do otoczenia,co powoduje wieksze straty energii cieplnej.Przy plycie
    mocniejszej gotujemy krocej,a wiec i mniejsze straty.


    asiawawa:Ja bym wzial gazowa.Gotuje sie troche taniej niz na
    indukcji/grzalce.Poza tym,wez pod uwage to,czy instalacja elektryczna w twoim
    domu wytrzyma pobor ~31 amperow[przy wlaczonych wszystkich polach]
  • asiawawa 20.12.06, 10:08
    vascator: jesteśmy dopiero na etapie wyboru instalacji w naszym mieszkanku.
    Mamy do wyboru - gaz albo energia elektryczna
  • Gość: Rybka IP: *.csk.pl 21.12.06, 00:11
    Ja osobiście miałem taki dylemat przed 2 miesiącami i ostatecznie wybrałem
    elektrykę niż gaz, choć głosy wciąż słyszę różne. Nie wiem czy zrobiłem dobrze
    bo dopero wykańczam mieszkanie. To co ja mogę Ci poradzić to sprawdź opinie
    tylko tych co kuchni elektr. używają w praktyce. Nie patrz na żadnych
    teoretyków przeliczających litr gazu na kilowat prądu, bo to nie jest proste
    przełożenie zwłaszcza przy nowoczesnych modelach. Ja osobiście przejrzałem
    sporo forów, jak i pytałem znajomych. Z tych opinii naprawdę krytyczne były
    chyba dwie, z innych ewentualnym problemem był trochę inny sposób gotowania do
    którego trzeba przywyknąć, ale to głównie przy ceramice a nie indukcji. Ale jak
    mówię, sam jeszcze nie wiem czy dobrze wybrałem i czekam na pierwsze rachunki.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka