Płyta indukcyjna czy ceramiczna? Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
                    • mlada napisała:

                      > Czy moc tej płyty (Teka GKST 60 i4 Entry) 5,9kW jest
                      > wystarczająca??? Widzę, że większość płyt ma powyżej 7 kW.

                      Nie! Nie jest wystarczająca to spory nadmiar mocy!
                      Nie mogę sobie przypomnieć abym kiedyś używał czterech pól
                      jednocześnie i to jeszcze na maksymalnej mocy a żyję już trochę lat
                      i obiadki gotuję regularnie.
                      Moc czajnika elektrycznego to średnio 2kW i gotuje 1,7l wody w ok.
                      4min. a tu masz do dyspozycji moc czterech takich czajników, przy
                      czym raczej mało kiedy chodzi o jak najszybsze zagotowanie, więc
                      używasz tak naprawdę zakresu 4-7 (w skali 1-9) więc nie 2kW a
                      powiedzmy 0,6 do 1,4KW na polu.


                      > Już o to pytałam w innym poście, ale może odpowie mi ktoś, kto to
                      > przetestował: czy te płyty rozpoznają małe garnuszki np. 0,5l. W
                      > instrukcjach w zależności od modelu podają min. średnicę dna 9-12
                      cm.

                      I tak to wygląda, praktycznie mniejszy od 10cm nie zadziała w drugą
                      stronę spokojnie nawet 40cm, indukcja ma swoje ograniczenia i to
                      jest jedno z nich.
                      • Gość: zalesiu IP: *.mikronika.com.pl 11.10.08, 09:09
                        Popieram w 100% to co napisał ssaczek :)
                      • To po jakiego grzyba większość ma ponad 7 kW...?
                        • mlada napisała:

                          > To po jakiego grzyba większość ma ponad 7 kW...?

                          A po kiego komuś kino domowe 5x150W?
                          To jeden z bzdurnych parametrów rzucany do opisu aby nacieszyć
                          gawiedź.
                        • Gość: Pit IP: 62.61.41.* 10.01.09, 23:18
                          A ja się nie zgadzam z opinią o mocy – każdy użytkownik musi sobie
                          sam odpowiedzieć czy ograniczenia w korzystaniu z pól będą dla
                          niego uciążliwe.

                          Faktem jest, że płyta indukcyjna podzielona jest na dwie części,
                          powiedzmy prawą i lewą.
                          Jeśli płyta ma mała moc (5,6KW) to na jednej stronie nie można
                          gotować powyżej 6 na obydwu polach.
                          Jeśli płyta jest mieszana (2 pola indukcyjne i dwa klasyczne) to
                          jest to już duże ograniczenie i częsty zarzut np. do MASTERCOOK
                          ID622S.
                          W przypadku pełnej indukcji (4 pola) znaczenie jest zapewne
                          mniejsze chyba, że ktoś akurat przygotowuje ogórki kiszone i obiad –
                          zabraknie mu mocy na kartofelki ;-)
                      • Gość: drozdek 112 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.08, 17:14
                        Mam garnuszek 0,5 l średnica 9cm i sprawdzilem na swojej Tece i jak
                        najbardziej działa na małym polu.
                        • Witajcie, proszę o opinie odnośnie płyty indukcyjnej CANDY PVI 740 N.
                          Czy ma ktoś może taką płytę? Jeśli tak proszę o infomacje jak ona
                          się sprawuje. Pozdrawiam.
                        • A tak z ciekawości jaki masz model?
                          Każda z płyt ma podane inne min. dno garnka jakie rozpoznaje.
                          Np. Entry łapie na wszystkich polach 10 cm, 80 i4 Profi już zależnie
                          od pola od 9-17 cm.

                          Z innych firm: Bosch nie podaje, Candy w zależności, który fragment
                          instrukcji przeczytasz :)))) 8 lub 12 cm, Electrolux też 12 cm.
                        • Gość: gość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.11, 16:48
                          ja jestem za płytą indukcyjna ,a jest prosta w użyciu, łatwa do mycia i czyszczenia, po za tym, szybko sie nagrzewa i jest energooszczędna, ładnie wygląda w kuchni, polecam płyte marki Amica, bardzo dobra jakosc i cena tez przystępna, mozna taką płytę nabyć teraz w promocji na medialux.pl
                          • Gość: loko-koko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.12, 16:27
                            ja też zdecydowanie preferuję płytę indukcyjną, dużo lepiej się ją obsługuje niż zwykłą ceramiczną, przynajmniej z moich doświadczeń tak wynika. Medialux ma fajną płytę Whirlpoola , według mnie to bardzo porządna pod względem jakości firma.
                    • Witam,
                      przymierzam się do zakupu płyty Teka GKST 60 i4 Entry + piekarnik tej samej
                      firmy. Zamierzam zamontować płytę bezpośrednio nad piekarnikiem. Jednak ktoś tu
                      ostrzegał, że piekarnik nie powinien być zamontowany pod płytą Teka, ale np.
                      gdzieś obok w słupku. Czy to na prawdę konieczne? Może powinienem się jednak
                      zdecydować na zestaw Electroluxa:
                      szron.pl/agd_do_zabudowy/kuchnie_elektryczne_zabudowa/id2051,Zestaw%20do%20zab.%20EOB33100XEHD60020P%20indukcja.html
                      (mimo że podobno jest głośny i przyciski zawodzą), lub Amice:
                      www.zadowolenie.pl/?mod=produkty&action=zobacz&id=17214&id_kat=350&partner=ceneo
                      Poza tym GKST 60 i4 Entry jest już chyba dość długo na rynku. Może np płyty
                      Amici są teraz bardziej nowoczesne? Wolałbym TEKE. Więc jak to z nią w końcu jest?
                      • Gość: zalesiu IP: *.gprs.plus.pl 03.11.08, 20:30
                        Ja mam zamontowaną płytę Teka Entry nad piekarnikiem electrolux eob 67000 i jest
                        ok. Nie słyszałem, o żadnych przeciwskazaniach na ten temat. Płyta to płyta
                        nieważne czy teka czy electrolux. Generalnie po 3 miesiącach użytkowania polecam
                        tą płytę i piekarnik.
                        • Dzięki za odpowiedź.
                          Zastanawiają mnie jeszcze 4 inne modele płyt Teka:
                          GKST 60 I 4 B
                          GKST 60 i4.1 FB Basic
                          GKST 60 I 4 FB
                          GKST 60 i4.1 FB C-Schliff

                          Dlaczego nie ma ich na stronie producenta? Wyglada na to, że są to starsze
                          modele od GKST 60 I4 ENTRY. Czy ktoś mógłby to potwierdzić? A może radzicie mi
                          kupić inną płytę indukcyjną do 1700 PLN?

                          Zastanawia mnie też, czym różni się piekarnik Teka HA 845 od HA 854i
                          A może radzicie mi kupić jakiś inny piekarnik do 1200 PLN?
                          Może tego electrolux'a?
                          mixmedia.pl/?zobacz=5186
                          • Oczywiście chciałem napisać: "Zastanawia mnie też, czym różni się piekarnik Teka
                            HA 845 od HA 845i" ^^
                            Jaka firma robi dobre okapy za rozsądną cenę? Lub jakiej firmy unikać?
                            • Gość: zalesiu IP: *.mikronika.com.pl 05.11.08, 11:16
                              Roznice w piekarnikach Teka info z ulotki promocyjnej "Odkryj pasję gotowania" - zakładka Teka online na ich stronie):
                              - wersja HA 845 (bez prowadnic teleskopowych) – ilość ograniczona.
                              - wersja HA 845 I (z prowadnicami teleskopowymi)dostępna od sierpnia 2008.
                              www.teka.com/html/pl/online/pressNews.php
                              Ja kupiłem Teki płytę indukcyjną Teka Entry za 1720zł.

                              Też zastanawiałem się nad tymi piekarnikami tj Teka HA 845 I i Electrolux EOB 65100 X. Ostatecznie kupiłem Electrolux EOB 67000x z prowadnicami teleskopowymi, bo trafił mi się w super cenie za 1580zł (w Poznaniu w sklepie). Jestem z niego na razie bardzo zadowolony.

                              Ja kupiłem polski okap Globalo Divida 60 za 1145zł. Cichy, bardzo wydajny i ładnie wykonany. Też go polecam. Info:
                              www.okapykuchenne.pl
                              W/w ceny są z początku sierpnia 2008r.
                              • Ja wybrałem okap TEKA DB 60 za niecałe 400 PL.

                                Może polecicie mi jakąś dobra kuchenkę z prowadnicami tak do 1300PLN? ;P
                                A do tego jakąś dobrą zmywarkę za max 1500 PLN. Im taniej tym lepiej :P
                    • I jeszcze o min. średnicy, gdyby przypadkiem kogoś interesowało.
                      Kupiłam Tekę Entry, sprawdziłam - da się gotować nawet w
                      najmniejszych garnuszkach (kupionych jeszcze chyba za czasów PRL-
                      u :))). Ogólnie ta moja wszystko "przełknie".
    • Gość: erolka IP: *.aster.pl 27.10.08, 15:55
      A czy mozecie mi polecić na płyte indukcyjna jakieś fajne garnki ?
    • Gość: Dorota IP: *.jkns.pl 20.11.08, 09:45
      Jak wcześniej pisałam chciałam kupić płytę indukcyjną TEKA 60i4B ale nigdzie jej
      nie mogłam dostać i wiecie co się dowiedziałam ze niestety płyty te zostały
      wycofane z produkcji zadzwoniłam do TEKI z pytaniem czy to prawda niestety pani
      potwierdziła że płyt tych z symbolami B i FB już nie będzie ponieważ są
      awaryjne, mają bardzo dużo reklamacji i stąd za duże koszty napraw
      gwarancyjnych.Zostają tylko w produkcji płyty TEKA60i4 i ma wyjść jakaś nowa w
      przyszłym roku.Dlatego kupiłam płytę z Gorenie EIT 695 C mam nadzieje że będzie
      się dobrze sprawować.
    • Gość: iza IP: *.dip.t-dialin.net 14.12.08, 18:05
      witam wszystkich
      trafiłam na tą stronę, bo jestem na etapie zakupu nowego pieca, już znalazłam,
      ten który mi się podobał: elektrolu EKC 70751, wszystko wymarzone odpowiednia
      płyta i dobra jakość piekarnika no i wygląd imponujący, zastanawiało mnie tylko
      co to oznacza "linia Insight" podana w opisie i znalazłam: płyta indukcyjna -
      jestem załamana chce ceramiczną, a nie indukcyjną, mam już 3 komplety garnków i
      6 patelni i nie uśmiecha mi sie zakup nowych (sprawdzałam , nie magnesują sie).
      Spędziłam dziś prawie cały dzień na internecie w poszukiwaniu pieca nie
      indukcyjnego z piekarnikiem elektrycznym, obojętne może być wolno stojący, może
      być do zabudowy (tam już dostałam oczopląsu, bo płyty i piece zazwyczaj są
      osobno), czy ktoś z miłośników płyt ceramicznych mógłby mi doradzić sprzęt który
      już używa i jest zadowolony, lub odradzić jeśli się nie sprawdza, z góry
      dziękuje za pomoc.
      • Gość: iza IP: *.dip.t-dialin.net 17.12.08, 17:32
        widze ze chyba miłosników plyt ceramicznych spotkał los dinozaurów :)
        wnioskując po braku odpowiedzi. Ja sie uratowałam telefonem do elektrolua i
        dowiedziłam sie ze ten piec na 100% ma plyte ceramiczną, inny model linii
        insight ma indukcyjną. Dowiedziałam sie tez ze piekarnik ma prowadnice, ale nie
        teleskopowe, bo posiada opcje czyszczenia katalitycznego i teleskopowe
        prowadnice, by tego nie wytrzymały. Czy jakis uczynny uzytkownik piekarnika
        elektrolu podzielił by sie opnią na temat swojego sprzętu, funkcjonalności,
        prowadnic itd...
      • Gość: redukcja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.09, 09:11
        Posiadam kuchnie z płyta ceramiczan Teka
        www.moderni.pl/towar-6681-plyta_ceramiczna_teka_ir_641_.html
        uwazam ze jest to optymalne rozwiazanie i swoja drogą to w tym
        sklepie było nie drogo.
    • Gość: INDUKCJA IP: *.mobile.playmobile.pl 26.01.09, 12:39
      Zdecydowanie polecam indukcyjną, przedewszystkim dlatego, że szybciej sie na
      niej gotuje, zużywa mniej prądu, płyta sie nie przypala i nie nagrzewa (no
      minimalnie). Sama używam płyty firmy TEKA i jestem zadowolona, poza tym moja ma
      jeszcze blokade i ustawienie czasu gotowania osobno dla każdego pola.
      • Gość: reno4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.09, 23:26
        jeżeli już płyta elektryczna to tylko indukcyjna, wszak należy kupić
        nowe garnki ale przynajmniej nikt się nie poparzy i szybciej się
        wszystko gotuje, zajrzyj do serwisu jakieagd.pl tam porównują te
        płyty
    • Gość: bogdan IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.09, 22:29
      mam indukcję dwa lata rewelacja w utrzymaniu poruwnywalna do
      kuchenki na gaz ziemny ,niesamowita szybkość gotowania no i
      oczywiście zimny blat gdy wykipi mleko nic nie czuc .Specjalne
      garnki mają zalety trzymają ciepło bo mają grube dno,. można jeszcze
      ustawić czas gotowania
      • Gość: Jacek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.09, 00:00
        A co to znaczy "w utrzymaniu porównywalna do kuchenki na gaz
        ziemny" ? Przyznam, że mam wątpliwości czy nie lepiej wybrać gazową
        z płytą ceramiczną firmy Solgaz.
        • Gość portalu: Jacek napisał(a):
          > A co to znaczy "w utrzymaniu porównywalna do kuchenki na gaz ziemny"

          Bogdanowi pewnie chodziło o "użytkowanie" a nie o "utrzymanie".
          Szybkość gotowania na indukcji jest porównywalna z gazem.Natomiast bardzo łatwo
          utrzymać ja w czystości.Dużo łatwiej niż gazową.
          Pozdrawiam.
    • Gość: ProtonX IP: *.kpsi.pl 15.04.09, 15:20
      Co prawda jeszcze tego nie zweryfikowałem bo choć płytę mam to
      jeszcze jej nie testowałem (nowy zakup). Natomiast, żeby się upewnić
      co do szczegółów skontaktowałem się z producentem mojego modelu (nie
      wiem czy mogę pisać jaki mam model więc tego nie robię). Pierwsze
      zaskoczenie - szybka reakcja i kontakt. Drugie - równie miłe -
      odpowiedź na moje pytania. oto one:
      1. czy można stawiać garnki o średnicy większej niż pole grzejne ? -
      opd. TAK, ale przekazywanie energii odbywa się jedynie na
      powierzchni pola więc grzanie jest nierówne, ale przecież na gazie
      jest podobnie a średnica przekazywania ciepła jest o wiele mniejsza
      niż w indukcji;
      2. czy gdy gotuję 4 potrawy na wszystkich polach jednocześnie to
      energia przeskakuje z pola na pole - odp. NIE, ale dlatego że moja
      płyta ma 4 generatory (po 1 na każde pole), więc każde pole pracuje
      niezależnie. Inaczej by było gdyby były np. 2 generatory na 4 pola -
      wtedy moc jest dzielona i przekazywana naprzemiennie
      3. czy mogę włączyć funkcję power boost na wszystkich polach
      jednocześnie ? - odp. TAK z tego samego powodu co powyżej. Przy 4
      generatorach na 4 polach nie ma ograniczenia mocy grzania na żadnym
      z nich.
      • Gość: Ania IP: *.fbx.proxad.net 24.04.09, 21:59
        Może macie jakies uwagi, na co trzeba zwrócić w szczególności uwagę
        przy wyborze indukcji? Jakie funkcje są naprawdę przydatne? Jakie
        rozwiązania techniczne? Bo o tym jak narazie niewiele pisano....
        • Gość: ProtonX IP: *.kpsi.pl 06.05.09, 13:27
          Wybierając płytę kierowałem się przede wszystkim takimi parametrami
          jak:
          1. wielkość - wybrałem 77 cm, żeby nie było problemów z większymi
          garnkami. Przy tym większa płyta ładniej się prezentuje
          2. ilość generatorów - to zupełny przypadek ale dla mnie szczęśliwy.
          Już o tym pisałem poprzednio - 4 generatory na 4 pola dają ten
          komfort, że nie ma ograniczenia mocy na polach
          3. układ sensorów sterowniczych - podobno jeżeli są zbyt blisko pól
          to źle ustawiony garnek albo wylana ciecz mogą powodować nieumyślne
          sterowanie
          4. zabezpieczenie przed dziećmi - ale to chyba mają wszystkie tego
          typu płyty
          5. super grzanie, np. "Booster" - umożliwia szybkie podgrzanie
          potrawy
          Dodatkowe przydatne funkcje:
          1. Pamięć procesu gotowania - można ustawić kilka stref czasowych z
          różnymi czasami i później dla tej samej potrawy zastosować
          zapamiętany profil
          2. zabezpieczenie przed małymi przedmiotami - jeżeli np. na polu
          znajdzie się kolczyk to płyta wykryje, że to nie garnek i się nie
          uruchomi
          3. wskaźnik ciepła resztkowego - płyta indukcyjna też się nagrzewa
          (oczywiście nie sama tylko pośrednio od garnka). Wskaźnik informuje
          tym, że dane pole jest gorące i nie należy go dotykać
          4. minutnik - automatyczne wyłączenie po zadanym czasie.

          Wszystkie wymienione przeze mnie funkcje mam w swojej płycie, więc
          zapewne można podać więcej przykładów. Zgrupowałem je w dwie
          kategorie wg. własnego uznania czyli na ważniejsze i mniej ważne.
          • Gość portalu: ProtonX napisał(a):

            > Wybierając płytę kierowałem się przede wszystkim takimi parametrami
            > jak:
            > 1. wielkość - wybrałem 77 cm, żeby nie było problemów z większymi
            2,3,4,5 itd
            >
            > Wszystkie wymienione przeze mnie funkcje mam w swojej płycie, więc
            > zapewne można podać więcej przykładów. Zgrupowałem je w dwie
            > kategorie wg. własnego uznania czyli na ważniejsze i mniej
            ważne.Napisz prosze jakiej firmy i jaki model dokładnie kupiłeś tą
            płyte, bo ja równiez jestem zainteresowany kupnem płyty indukcyjnej i
            zastanawiam sie jaka firme w końcu wybrać aby 9co najważniejsze) nie
            przepłacic nie potrzebie, a widzę że zdania na temat firm
            produdujących płyty sa podzielone. Z góry dziękuje. i pzdr
        • Moja kuzynka ma płyte ceramiczna i sprawuje sie bardzo dobrze. Chyba
          taka o ile sie nie myle www.moderni.pl/show.php?id=14665
          slyszałem opinie ze jest lepsza od indukcyjnej.
    • Gość: elżbietkak IP: 188.33.19.* 23.04.09, 15:27
      Jak płyta grzewcza to tylko indukcja. Kiedyś miałam ceramiczną, bez
      doświadczenia z innymi wydawała się normalna. Zmianiałam mieszkanie i tak była
      już zamontowana indukcja Franke. Bez porównania lepsza. Szybsza, mnniejsze
      zużycie prądu i panel dotykowy. Morał? Jak kuchnia, tylko indukcja!!!
      • a ja mam dylemat elektryczna czy gazowa????
        gaz mam naliczany ryczałtowo do czynszu i jest tanio a indukcja jest lepsza w
        utrzymaniu.co wybieracie?????
        • pozornie moze sie wydawać, że taniej wyjdzie ci gazowa, ale weź pod
          uwagę, że w wyniku spalania gazu powstaje paskudna tłusta maź, która
          osiada praktycanie na wszystkich sprzetach w okolicy kuchenki.
          Musisz poswięcić wiecej czasu na szorowanie zarówno kuchenki (jak ci
          coś wykipi0 jak i mebli od spodu, okapu właśnie z tej tłustej mazi.
          Sufit tez szubko zółknie od kuchenki gazowej. ja bym sie nie
          zastanawiała i mimo wszystko wybrała elektryyczna i to ze wskazaniem
          na indukcje. Doświadczenie mam spore bo uzywałam zarówno kuchenki
          gazowej (13 lat), ceramicznej zwykłej (6 lat) i od dw.óch tygodni
          jestem szczęśliwa posiadaczką płyty indukcyjnej, jeszcze czasami sie
          zagapie i coś mi wykipi (przyzwyczajona do zwykłej ceramicznej
          zapominam, że na indukcyjnej dużo szybciej sie gotuje).. Obydwie
          moje płyty to Amiki (poprzednia musiałam wymienic bo jestem straszny
          roztrzepaniec i stłukłam szkło) teraz mam Amikę 77 cm z czterema
          polami z funkcja Booster, jak dla mnie rewelacja... garnki od lat
          mam vinzer'a więc do indukcji pasowały jak znalazł. Ostatnio
          dokupiłam sobie dwie patelnie w Realu, po kilkadziesiąt złotych
          pokryte teflonem z dnem przeznaczonym do indukcji i wszystko gra.
        • Gość: humbak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.10, 14:42
          Płyta indukcyjna
          czy ceramiczna
          ? Kliknij i masz porównanie też z gazową. Zużycia energii
          raczej nikt ci nie policzy bo to tez zależy od modelu.
      • No a teraz są płyty
        indukcyjne
        z połową ceramiki i połową indukcji. Amica się postarała.
        --
        Klimatyzacja domowa oraz płyty indukcyjne to moje hobby.
    • Czy płyta zakłóca radio, TV, komórki, WiFi itp.?
      Radia kuchenne rzadko podłączone są do anteny z prawdziwego
      zdarzenia. Z reguły jest to kawałek drutu. Czy można nadal słuchać w
      kuchni radia?
    • Zarowno jedna jak i druga ma swoje plusy i minusy. Sprawdz w sklepie
      moderni.pl
    • Gość: Kaśka IP: *.chello.pl 26.07.09, 15:02
      Ceramiczna lepsza.
      • Gość: sssss IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.09, 19:55
        Pracowałem kilka lat przy nagrzewnicy indukcyjnej, gdy zakładałem
        zegarek elektroniczny na rękę przestawał chodzić, gdy brałem grające
        radio tranzystorowe w swoje ręce przestawało grać. Zaprzestałem
        pracy przy nagrzewnicy indukcyjnej.
        • Gość: ignorant IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.09, 13:37
          Co to jest ta nagrzewnica indukcyjna i co ma wspólnego z płytą do gotowania ?
          Fakt,że oba wytwarzają pole magnetyczne to stanowczo za mało by porównywać te
          urządzenia i wyciągać wniosek,że płyta indukcyjna jest beeee... Rozumując w ten
          sposób należałoby usunąć z domy wszystkie kable łącznie z tymi w ścianach ;)
          • Witam,

            Przeczytałem wszystkie wpisy - dosłownie i teraz się zastanawiam nad wyborem
            indukcyjnej firmy TEKA, a z tego co czytam to piszecie, że są awaryjne :/
            Interesuje mnie model GKST 60 i4 Entry.

            Dziękuję za info.

            Pozdrawiam,
            isiek

    • Gość: PELE IP: *.spray.net.pl 28.07.09, 22:54
      Kocham Cię KOCIE
    • Gość: Miseroz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.10, 16:56
      Oczywiście że indukcyjna. ja mam płytę indukcyjną marki Candy i dzięki niej to
      gotowanie którego tak bardzo nie lubiłem stało się o wiele prostsze. Tempo w
      jakim mogę sobie przygotować posiłek spada do 30min.
      to niesamowite w jak szybkim tempie woda się gotuję. Płyta ma wszystkie czujniki
      dzięki czemu nie można jej tak łatwo odpalić i się poparzyć. Polecam.
      Super sprawa
    • Gość: gość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.10, 13:58
      podstawową różnicą jest to, że płyta indukcyjna ogrzewa to, co masz w garnku, a
      ceramiczna ogrzewa to co jest w środku poprzez garnek :) Mam nadzieję, że jasno
      napisałem :) Dobrą płytę ceramiczną możesz kupić już za 800 pln:
      epri.pl/p/94/13031/p%C5%82yta_ceramiczna_whirlpool_akt_821_ba-p%C5%82yty_grzejne-zabudowa-agd.html.
      Dobrą płytę indukcyjną kupisz za ok 2000 pln
    • Kuchnia mikrofalowa - częstotliwość magnetronu 2490 MHz jest równa częstotliwości rezonansu dipola wody H-O-H. Drgania cząstek wody powodują ogrzewanie potrawy. Wtedy w naczyniu potrawy gotują się w całej objętości (naczynie nie może blokować przenikania mikrofal najlepiej specjalne naczynie z tworzywa, szkła lub ceramiki, do naczynia warto dodać trochę wody żeby potrawy nie były suche).

      Kuchnia termo- oporowa - płyta żeliwna lub ceramiczna - grzeją podobnie poprzez rozgrzewanie się drutu oporowego pod wpływem przepływu prądu. Płyta ceramiczna jest lepiej izolowana przed stratami cieplnymi.

      Kuchnia indukcyjna - otwarty transformator, który przez garnek z ferromagnetyku zamyka obwód magnetyczny. Wysoki koszt z racji cewki i generatora wytwarzającego prąd o czestotliwości 25-40 kHz do wytworzenia zmiennego pola magnetycznego. Częstotliwość jest wyższa od częstotliwości słyszalnych (20Hz- 20 kHz) żeby nie było dyskomfortu akustycznego. Mimo tego niższe harmoniczne poniżej tel częstotliwości wywołuja takie efekty buczenia ( dla zwierząt nawet te częstotliwości podstawowe są słyszalne i nieprzyjemne). Im bardzej kuchnia będzie pracować impulsowo tym więcej będzie harmonicznych.

      W kuchni indukcyjnej jak i oporowej potrawy nie sa grzane bezpośrednio tylko pośrednio przez garnek i wodę lub tłuszcz. W mikrofali grzanie jest bezpośrednie.

      Generalnie nie oczekujmy cudów - lepszy garnek z równym dnem przylegającym do płyty grzejnej lub ceramicznej oraz szczelna pokrywka dadzą większe oszczędności niż rodzaj grzania (gaz, oporowe czy indukcyjne).

      W garnkach zamknietych szczelnie - szybkowarach poprzez wzrost ciśnienia następuje gotowanie w podwyższonej temperaturze a przez to szybciej.

      Poza tym kuchnie indukcyjne wymagają większej mocy przyłączeniowej, co np w starych blokach z płyty (gdzie instalacje były wykonywane przewodami aluminiowymi) bez remontu instalacji nie będzie możliwe.

      Miłego gotowania

    • Według mnie indukcyjna jest lepsza niż ceramiczna, podoba mi się zwłaszcza płyta whirlpool ACM 703 BA , w electro.pl mają teraz super promocję na produkty whirlpool, można dostać zwrot kasy :)
    • Gość: smeg.com.pl IP: *.ethnet.com.pl 28.11.10, 03:00
      Wszystko zlaezy ile chcemy wydać na płyte. Polecam nieco droższe rozwiązanie w samym zakupie tj. płytę indukcyjną. Dlaczego ? Ponieważ pobiera mniej prądu. 8 krotnie szybciej gotuje w przeciwieństwie do płyty ceramicznej. Kolejna zaleta płyty indukcyjnej to płyta w zimna w dotyku w odróżnieniu do ceramiki.
    • Gość: pp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.10, 11:32
      Dla zainteresowanych - w Ikei jest b. tania płyta indukcyjna za 1300zł.
      www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/30147618
    • Jaja se robisz?

      Gość portalu: Gosia napisał(a):

      > Proszę o informację jakie są różnice pomiędzy płytą ceramiczną a indukcyjną?
      > pomijając cenę oczywiście. Która jest lepsza i dlaczego?
    • Gość: x11 IP: *.adsl.inetia.pl 16.06.11, 23:09
      Jeśli masz zepsutą płytę indukcyjną my ją uratujemy: www.sqs-serwis.pl
    • Płyta indukcyjna podobnie jak ceramiczna jest łatwa w czyszczeniu i wygodna i w porównaniu do ceramicznej ma mniejsze zużycie energii, szybciej się gotuje. Faktycznie trudniej się poparzyć tym i nic się nie przypali. W dobrej cenie widziałam teraz płytę indukcyjną Amica w Magicznej Planecie, warto więc skorzystac z promocji jeśli ktoś aktualnie szuka.
      • Gość: iwoncia IP: *.205.29.0.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 26.09.12, 12:11
        oj ja się przejechałam na indukcji Amici zaufanie aktualnie mam tylko do Mastercooka,to oni pierwsi wprowadzili indukcje sa pionierami i najbardziej się na tym znają -mnóstwo moich znajomych i rodzinki ma płyty Mastercooka i wszyscy zadowoleni -nie słyszałam by się komuś popsuła-ja mam model I3DI64 s, polecam
    • wiesz w sumie niema znacznej różnicy chociaż z tymi zakupami jest różnie zamówiliśmy z mężem płytę indukcyjna a dostawca przywiózł nam ceramiczną ,prosiliśmy o zamianę jednak sprzedawca sklepu odparł tyle ,że "faktura jest wystawiona drugiej nam nie wystawi i ,że to nasza pomyłka nie wiemy czego chcemy" jestem oburzona po prostu zaistniała sytuacją chce napisać reklamacje oraz skargę na ten sklep czy możecie mi polecić jakiegoś prawnika w miarę nie drogiego który zajmie się tą sprawą???
(101-200)
przejdź do: 1-100 101-200 201-275

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Okazje.info.pl

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.