Płyta indukcyjna czy ceramiczna? Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
                  • Czy moc tej płyty (Teka GKST 60 i4 Entry) 5,9kW jest
                    wystarczająca??? Widzę, że większość płyt ma powyżej 7 kW.

                    Już o to pytałam w innym poście, ale może odpowie mi ktoś, kto to
                    przetestował: czy te płyty rozpoznają małe garnuszki np. 0,5l. W
                    instrukcjach w zależności od modelu podają min. średnicę dna 9-12 cm.
                    • mlada napisała:

                      > Czy moc tej płyty (Teka GKST 60 i4 Entry) 5,9kW jest
                      > wystarczająca??? Widzę, że większość płyt ma powyżej 7 kW.

                      Nie! Nie jest wystarczająca to spory nadmiar mocy!
                      Nie mogę sobie przypomnieć abym kiedyś używał czterech pól
                      jednocześnie i to jeszcze na maksymalnej mocy a żyję już trochę lat
                      i obiadki gotuję regularnie.
                      Moc czajnika elektrycznego to średnio 2kW i gotuje 1,7l wody w ok.
                      4min. a tu masz do dyspozycji moc czterech takich czajników, przy
                      czym raczej mało kiedy chodzi o jak najszybsze zagotowanie, więc
                      używasz tak naprawdę zakresu 4-7 (w skali 1-9) więc nie 2kW a
                      powiedzmy 0,6 do 1,4KW na polu.


                      > Już o to pytałam w innym poście, ale może odpowie mi ktoś, kto to
                      > przetestował: czy te płyty rozpoznają małe garnuszki np. 0,5l. W
                      > instrukcjach w zależności od modelu podają min. średnicę dna 9-12
                      cm.

                      I tak to wygląda, praktycznie mniejszy od 10cm nie zadziała w drugą
                      stronę spokojnie nawet 40cm, indukcja ma swoje ograniczenia i to
                      jest jedno z nich.
                      • Gość: zalesiu IP: *.mikronika.com.pl 11.10.08, 09:09
                        Popieram w 100% to co napisał ssaczek :)
                      • To po jakiego grzyba większość ma ponad 7 kW...?
                        • mlada napisała:

                          > To po jakiego grzyba większość ma ponad 7 kW...?

                          A po kiego komuś kino domowe 5x150W?
                          To jeden z bzdurnych parametrów rzucany do opisu aby nacieszyć
                          gawiedź.
                        • Gość: Pit IP: 62.61.41.* 10.01.09, 23:18
                          A ja się nie zgadzam z opinią o mocy – każdy użytkownik musi sobie
                          sam odpowiedzieć czy ograniczenia w korzystaniu z pól będą dla
                          niego uciążliwe.

                          Faktem jest, że płyta indukcyjna podzielona jest na dwie części,
                          powiedzmy prawą i lewą.
                          Jeśli płyta ma mała moc (5,6KW) to na jednej stronie nie można
                          gotować powyżej 6 na obydwu polach.
                          Jeśli płyta jest mieszana (2 pola indukcyjne i dwa klasyczne) to
                          jest to już duże ograniczenie i częsty zarzut np. do MASTERCOOK
                          ID622S.
                          W przypadku pełnej indukcji (4 pola) znaczenie jest zapewne
                          mniejsze chyba, że ktoś akurat przygotowuje ogórki kiszone i obiad –
                          zabraknie mu mocy na kartofelki ;-)
                      • Gość: drozdek 112 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.08, 17:14
                        Mam garnuszek 0,5 l średnica 9cm i sprawdzilem na swojej Tece i jak
                        najbardziej działa na małym polu.
                        • Witajcie, proszę o opinie odnośnie płyty indukcyjnej CANDY PVI 740 N.
                          Czy ma ktoś może taką płytę? Jeśli tak proszę o infomacje jak ona
                          się sprawuje. Pozdrawiam.
                        • A tak z ciekawości jaki masz model?
                          Każda z płyt ma podane inne min. dno garnka jakie rozpoznaje.
                          Np. Entry łapie na wszystkich polach 10 cm, 80 i4 Profi już zależnie
                          od pola od 9-17 cm.

                          Z innych firm: Bosch nie podaje, Candy w zależności, który fragment
                          instrukcji przeczytasz :)))) 8 lub 12 cm, Electrolux też 12 cm.
                        • Gość: gość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.11, 16:48
                          ja jestem za płytą indukcyjna ,a jest prosta w użyciu, łatwa do mycia i czyszczenia, po za tym, szybko sie nagrzewa i jest energooszczędna, ładnie wygląda w kuchni, polecam płyte marki Amica, bardzo dobra jakosc i cena tez przystępna, mozna taką płytę nabyć teraz w promocji na medialux.pl
                          • Gość: loko-koko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.12, 16:27
                            ja też zdecydowanie preferuję płytę indukcyjną, dużo lepiej się ją obsługuje niż zwykłą ceramiczną, przynajmniej z moich doświadczeń tak wynika. Medialux ma fajną płytę Whirlpoola , według mnie to bardzo porządna pod względem jakości firma.
                    • Witam,
                      przymierzam się do zakupu płyty Teka GKST 60 i4 Entry + piekarnik tej samej
                      firmy. Zamierzam zamontować płytę bezpośrednio nad piekarnikiem. Jednak ktoś tu
                      ostrzegał, że piekarnik nie powinien być zamontowany pod płytą Teka, ale np.
                      gdzieś obok w słupku. Czy to na prawdę konieczne? Może powinienem się jednak
                      zdecydować na zestaw Electroluxa:
                      szron.pl/agd_do_zabudowy/kuchnie_elektryczne_zabudowa/id2051,Zestaw%20do%20zab.%20EOB33100XEHD60020P%20indukcja.html
                      (mimo że podobno jest głośny i przyciski zawodzą), lub Amice:
                      www.zadowolenie.pl/?mod=produkty&action=zobacz&id=17214&id_kat=350&partner=ceneo
                      Poza tym GKST 60 i4 Entry jest już chyba dość długo na rynku. Może np płyty
                      Amici są teraz bardziej nowoczesne? Wolałbym TEKE. Więc jak to z nią w końcu jest?
                      • Gość: zalesiu IP: *.gprs.plus.pl 03.11.08, 20:30
                        Ja mam zamontowaną płytę Teka Entry nad piekarnikiem electrolux eob 67000 i jest
                        ok. Nie słyszałem, o żadnych przeciwskazaniach na ten temat. Płyta to płyta
                        nieważne czy teka czy electrolux. Generalnie po 3 miesiącach użytkowania polecam
                        tą płytę i piekarnik.
                        • Dzięki za odpowiedź.
                          Zastanawiają mnie jeszcze 4 inne modele płyt Teka:
                          GKST 60 I 4 B
                          GKST 60 i4.1 FB Basic
                          GKST 60 I 4 FB
                          GKST 60 i4.1 FB C-Schliff

                          Dlaczego nie ma ich na stronie producenta? Wyglada na to, że są to starsze
                          modele od GKST 60 I4 ENTRY. Czy ktoś mógłby to potwierdzić? A może radzicie mi
                          kupić inną płytę indukcyjną do 1700 PLN?

                          Zastanawia mnie też, czym różni się piekarnik Teka HA 845 od HA 854i
                          A może radzicie mi kupić jakiś inny piekarnik do 1200 PLN?
                          Może tego electrolux'a?
                          mixmedia.pl/?zobacz=5186
                          • Oczywiście chciałem napisać: "Zastanawia mnie też, czym różni się piekarnik Teka
                            HA 845 od HA 845i" ^^
                            Jaka firma robi dobre okapy za rozsądną cenę? Lub jakiej firmy unikać?
                            • Gość: zalesiu IP: *.mikronika.com.pl 05.11.08, 11:16
                              Roznice w piekarnikach Teka info z ulotki promocyjnej "Odkryj pasję gotowania" - zakładka Teka online na ich stronie):
                              - wersja HA 845 (bez prowadnic teleskopowych) – ilość ograniczona.
                              - wersja HA 845 I (z prowadnicami teleskopowymi)dostępna od sierpnia 2008.
                              www.teka.com/html/pl/online/pressNews.php
                              Ja kupiłem Teki płytę indukcyjną Teka Entry za 1720zł.

                              Też zastanawiałem się nad tymi piekarnikami tj Teka HA 845 I i Electrolux EOB 65100 X. Ostatecznie kupiłem Electrolux EOB 67000x z prowadnicami teleskopowymi, bo trafił mi się w super cenie za 1580zł (w Poznaniu w sklepie). Jestem z niego na razie bardzo zadowolony.

                              Ja kupiłem polski okap Globalo Divida 60 za 1145zł. Cichy, bardzo wydajny i ładnie wykonany. Też go polecam. Info:
                              www.okapykuchenne.pl
                              W/w ceny są z początku sierpnia 2008r.
                              • Ja wybrałem okap TEKA DB 60 za niecałe 400 PL.

                                Może polecicie mi jakąś dobra kuchenkę z prowadnicami tak do 1300PLN? ;P
                                A do tego jakąś dobrą zmywarkę za max 1500 PLN. Im taniej tym lepiej :P
                    • I jeszcze o min. średnicy, gdyby przypadkiem kogoś interesowało.
                      Kupiłam Tekę Entry, sprawdziłam - da się gotować nawet w
                      najmniejszych garnuszkach (kupionych jeszcze chyba za czasów PRL-
                      u :))). Ogólnie ta moja wszystko "przełknie".
    • Gość: erolka IP: *.aster.pl 27.10.08, 15:55
      A czy mozecie mi polecić na płyte indukcyjna jakieś fajne garnki ?
    • Gość: Dorota IP: *.jkns.pl 20.11.08, 09:45
      Jak wcześniej pisałam chciałam kupić płytę indukcyjną TEKA 60i4B ale nigdzie jej
      nie mogłam dostać i wiecie co się dowiedziałam ze niestety płyty te zostały
      wycofane z produkcji zadzwoniłam do TEKI z pytaniem czy to prawda niestety pani
      potwierdziła że płyt tych z symbolami B i FB już nie będzie ponieważ są
      awaryjne, mają bardzo dużo reklamacji i stąd za duże koszty napraw
      gwarancyjnych.Zostają tylko w produkcji płyty TEKA60i4 i ma wyjść jakaś nowa w
      przyszłym roku.Dlatego kupiłam płytę z Gorenie EIT 695 C mam nadzieje że będzie
      się dobrze sprawować.
    • Gość: iza IP: *.dip.t-dialin.net 14.12.08, 18:05
      witam wszystkich
      trafiłam na tą stronę, bo jestem na etapie zakupu nowego pieca, już znalazłam,
      ten który mi się podobał: elektrolu EKC 70751, wszystko wymarzone odpowiednia
      płyta i dobra jakość piekarnika no i wygląd imponujący, zastanawiało mnie tylko
      co to oznacza "linia Insight" podana w opisie i znalazłam: płyta indukcyjna -
      jestem załamana chce ceramiczną, a nie indukcyjną, mam już 3 komplety garnków i
      6 patelni i nie uśmiecha mi sie zakup nowych (sprawdzałam , nie magnesują sie).
      Spędziłam dziś prawie cały dzień na internecie w poszukiwaniu pieca nie
      indukcyjnego z piekarnikiem elektrycznym, obojętne może być wolno stojący, może
      być do zabudowy (tam już dostałam oczopląsu, bo płyty i piece zazwyczaj są
      osobno), czy ktoś z miłośników płyt ceramicznych mógłby mi doradzić sprzęt który
      już używa i jest zadowolony, lub odradzić jeśli się nie sprawdza, z góry
      dziękuje za pomoc.
      • Gość: iza IP: *.dip.t-dialin.net 17.12.08, 17:32
        widze ze chyba miłosników plyt ceramicznych spotkał los dinozaurów :)
        wnioskując po braku odpowiedzi. Ja sie uratowałam telefonem do elektrolua i
        dowiedziłam sie ze ten piec na 100% ma plyte ceramiczną, inny model linii
        insight ma indukcyjną. Dowiedziałam sie tez ze piekarnik ma prowadnice, ale nie
        teleskopowe, bo posiada opcje czyszczenia katalitycznego i teleskopowe
        prowadnice, by tego nie wytrzymały. Czy jakis uczynny uzytkownik piekarnika
        elektrolu podzielił by sie opnią na temat swojego sprzętu, funkcjonalności,
        prowadnic itd...
      • Gość: redukcja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.09, 09:11
        Posiadam kuchnie z płyta ceramiczan Teka
        www.moderni.pl/towar-6681-plyta_ceramiczna_teka_ir_641_.html
        uwazam ze jest to optymalne rozwiazanie i swoja drogą to w tym
        sklepie było nie drogo.
    • Gość: INDUKCJA IP: *.mobile.playmobile.pl 26.01.09, 12:39
      Zdecydowanie polecam indukcyjną, przedewszystkim dlatego, że szybciej sie na
      niej gotuje, zużywa mniej prądu, płyta sie nie przypala i nie nagrzewa (no
      minimalnie). Sama używam płyty firmy TEKA i jestem zadowolona, poza tym moja ma
      jeszcze blokade i ustawienie czasu gotowania osobno dla każdego pola.
      • Gość: reno4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.09, 23:26
        jeżeli już płyta elektryczna to tylko indukcyjna, wszak należy kupić
        nowe garnki ale przynajmniej nikt się nie poparzy i szybciej się
        wszystko gotuje, zajrzyj do serwisu jakieagd.pl tam porównują te
        płyty
    • Gość: bogdan IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.09, 22:29
      mam indukcję dwa lata rewelacja w utrzymaniu poruwnywalna do
      kuchenki na gaz ziemny ,niesamowita szybkość gotowania no i
      oczywiście zimny blat gdy wykipi mleko nic nie czuc .Specjalne
      garnki mają zalety trzymają ciepło bo mają grube dno,. można jeszcze
      ustawić czas gotowania
      • Gość: Jacek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.09, 00:00
        A co to znaczy "w utrzymaniu porównywalna do kuchenki na gaz
        ziemny" ? Przyznam, że mam wątpliwości czy nie lepiej wybrać gazową
        z płytą ceramiczną firmy Solgaz.
        • Gość portalu: Jacek napisał(a):
          > A co to znaczy "w utrzymaniu porównywalna do kuchenki na gaz ziemny"

          Bogdanowi pewnie chodziło o "użytkowanie" a nie o "utrzymanie".
          Szybkość gotowania na indukcji jest porównywalna z gazem.Natomiast bardzo łatwo
          utrzymać ja w czystości.Dużo łatwiej niż gazową.
          Pozdrawiam.
    • Gość: ProtonX IP: *.kpsi.pl 15.04.09, 15:20
      Co prawda jeszcze tego nie zweryfikowałem bo choć płytę mam to
      jeszcze jej nie testowałem (nowy zakup). Natomiast, żeby się upewnić
      co do szczegółów skontaktowałem się z producentem mojego modelu (nie
      wiem czy mogę pisać jaki mam model więc tego nie robię). Pierwsze
      zaskoczenie - szybka reakcja i kontakt. Drugie - równie miłe -
      odpowiedź na moje pytania. oto one:
      1. czy można stawiać garnki o średnicy większej niż pole grzejne ? -
      opd. TAK, ale przekazywanie energii odbywa się jedynie na
      powierzchni pola więc grzanie jest nierówne, ale przecież na gazie
      jest podobnie a średnica przekazywania ciepła jest o wiele mniejsza
      niż w indukcji;
      2. czy gdy gotuję 4 potrawy na wszystkich polach jednocześnie to
      energia przeskakuje z pola na pole - odp. NIE, ale dlatego że moja
      płyta ma 4 generatory (po 1 na każde pole), więc każde pole pracuje
      niezależnie. Inaczej by było gdyby były np. 2 generatory na 4 pola -
      wtedy moc jest dzielona i przekazywana naprzemiennie
      3. czy mogę włączyć funkcję power boost na wszystkich polach
      jednocześnie ? - odp. TAK z tego samego powodu co powyżej. Przy 4
      generatorach na 4 polach nie ma ograniczenia mocy grzania na żadnym
      z nich.
      • Gość: Ania IP: *.fbx.proxad.net 24.04.09, 21:59
        Może macie jakies uwagi, na co trzeba zwrócić w szczególności uwagę
        przy wyborze indukcji? Jakie funkcje są naprawdę przydatne? Jakie
        rozwiązania techniczne? Bo o tym jak narazie niewiele pisano....
        • Gość: ProtonX IP: *.kpsi.pl 06.05.09, 13:27
          Wybierając płytę kierowałem się przede wszystkim takimi parametrami
          jak:
          1. wielkość - wybrałem 77 cm, żeby nie było problemów z większymi
          garnkami. Przy tym większa płyta ładniej się prezentuje
          2. ilość generatorów - to zupełny przypadek ale dla mnie szczęśliwy.
          Już o tym pisałem poprzednio - 4 generatory na 4 pola dają ten
          komfort, że nie ma ograniczenia mocy na polach
          3. układ sensorów sterowniczych - podobno jeżeli są zbyt blisko pól
          to źle ustawiony garnek albo wylana ciecz mogą powodować nieumyślne
          sterowanie
          4. zabezpieczenie przed dziećmi - ale to chyba mają wszystkie tego
          typu płyty
          5. super grzanie, np. "Booster" - umożliwia szybkie podgrzanie
          potrawy
          Dodatkowe przydatne funkcje:
          1. Pamięć procesu gotowania - można ustawić kilka stref czasowych z
          różnymi czasami i później dla tej samej potrawy zastosować
          zapamiętany profil
          2. zabezpieczenie przed małymi przedmiotami - jeżeli np. na polu
          znajdzie się kolczyk to płyta wykryje, że to nie garnek i się nie
          uruchomi
          3. wskaźnik ciepła resztkowego - płyta indukcyjna też się nagrzewa
          (oczywiście nie sama tylko pośrednio od garnka). Wskaźnik informuje
          tym, że dane pole jest gorące i nie należy go dotykać
          4. minutnik - automatyczne wyłączenie po zadanym czasie.

          Wszystkie wymienione przeze mnie funkcje mam w swojej płycie, więc
          zapewne można podać więcej przykładów. Zgrupowałem je w dwie
          kategorie wg. własnego uznania czyli na ważniejsze i mniej ważne.
          • Gość portalu: ProtonX napisał(a):

            > Wybierając płytę kierowałem się przede wszystkim takimi parametrami
            > jak:
            > 1. wielkość - wybrałem 77 cm, żeby nie było problemów z większymi
            2,3,4,5 itd
            >
            > Wszystkie wymienione przeze mnie funkcje mam w swojej płycie, więc
            > zapewne można podać więcej przykładów. Zgrupowałem je w dwie
            > kategorie wg. własnego uznania czyli na ważniejsze i mniej
            ważne.Napisz prosze jakiej firmy i jaki model dokładnie kupiłeś tą
            płyte, bo ja równiez jestem zainteresowany kupnem płyty indukcyjnej i
            zastanawiam sie jaka firme w końcu wybrać aby 9co najważniejsze) nie
            przepłacic nie potrzebie, a widzę że zdania na temat firm
            produdujących płyty sa podzielone. Z góry dziękuje. i pzdr
        • Moja kuzynka ma płyte ceramiczna i sprawuje sie bardzo dobrze. Chyba
          taka o ile sie nie myle www.moderni.pl/show.php?id=14665
          slyszałem opinie ze jest lepsza od indukcyjnej.
    • Gość: elżbietkak IP: 188.33.19.* 23.04.09, 15:27
      Jak płyta grzewcza to tylko indukcja. Kiedyś miałam ceramiczną, bez
      doświadczenia z innymi wydawała się normalna. Zmianiałam mieszkanie i tak była
      już zamontowana indukcja Franke. Bez porównania lepsza. Szybsza, mnniejsze
      zużycie prądu i panel dotykowy. Morał? Jak kuchnia, tylko indukcja!!!
      • a ja mam dylemat elektryczna czy gazowa????
        gaz mam naliczany ryczałtowo do czynszu i jest tanio a indukcja jest lepsza w
        utrzymaniu.co wybieracie?????
        • pozornie moze sie wydawać, że taniej wyjdzie ci gazowa, ale weź pod
          uwagę, że w wyniku spalania gazu powstaje paskudna tłusta maź, która
          osiada praktycanie na wszystkich sprzetach w okolicy kuchenki.
          Musisz poswięcić wiecej czasu na szorowanie zarówno kuchenki (jak ci
          coś wykipi0 jak i mebli od spodu, okapu właśnie z tej tłustej mazi.
          Sufit tez szubko zółknie od kuchenki gazowej. ja bym sie nie
          zastanawiała i mimo wszystko wybrała elektryyczna i to ze wskazaniem
          na indukcje. Doświadczenie mam spore bo uzywałam zarówno kuchenki
          gazowej (13 lat), ceramicznej zwykłej (6 lat) i od dw.óch tygodni
          jestem szczęśliwa posiadaczką płyty indukcyjnej, jeszcze czasami sie
          zagapie i coś mi wykipi (przyzwyczajona do zwykłej ceramicznej
          zapominam, że na indukcyjnej dużo szybciej sie gotuje).. Obydwie
          moje płyty to Amiki (poprzednia musiałam wymienic bo jestem straszny
          roztrzepaniec i stłukłam szkło) teraz mam Amikę 77 cm z czterema
          polami z funkcja Booster, jak dla mnie rewelacja... garnki od lat
          mam vinzer'a więc do indukcji pasowały jak znalazł. Ostatnio
          dokupiłam sobie dwie patelnie w Realu, po kilkadziesiąt złotych
          pokryte teflonem z dnem przeznaczonym do indukcji i wszystko gra.
        • Gość: humbak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.10, 14:42
          Płyta indukcyjna
          czy ceramiczna
          ? Kliknij i masz porównanie też z gazową. Zużycia energii
          raczej nikt ci nie policzy bo to tez zależy od modelu.
      • No a teraz są płyty
        indukcyjne
        z połową ceramiki i połową indukcji. Amica się postarała.
        --
        Klimatyzacja domowa oraz płyty indukcyjne to moje hobby.
    • Czy płyta zakłóca radio, TV, komórki, WiFi itp.?
      Radia kuchenne rzadko podłączone są do anteny z prawdziwego
      zdarzenia. Z reguły jest to kawałek drutu. Czy można nadal słuchać w
      kuchni radia?
    • Zarowno jedna jak i druga ma swoje plusy i minusy. Sprawdz w sklepie
      moderni.pl
    • Gość: Kaśka IP: *.chello.pl 26.07.09, 15:02
      Ceramiczna lepsza.
      • Gość: sssss IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.09, 19:55
        Pracowałem kilka lat przy nagrzewnicy indukcyjnej, gdy zakładałem
        zegarek elektroniczny na rękę przestawał chodzić, gdy brałem grające
        radio tranzystorowe w swoje ręce przestawało grać. Zaprzestałem
        pracy przy nagrzewnicy indukcyjnej.
        • Gość: ignorant IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.09, 13:37
          Co to jest ta nagrzewnica indukcyjna i co ma wspólnego z płytą do gotowania ?
          Fakt,że oba wytwarzają pole magnetyczne to stanowczo za mało by porównywać te
          urządzenia i wyciągać wniosek,że płyta indukcyjna jest beeee... Rozumując w ten
          sposób należałoby usunąć z domy wszystkie kable łącznie z tymi w ścianach ;)
          • Witam,

            Przeczytałem wszystkie wpisy - dosłownie i teraz się zastanawiam nad wyborem
            indukcyjnej firmy TEKA, a z tego co czytam to piszecie, że są awaryjne :/
            Interesuje mnie model GKST 60 i4 Entry.

            Dziękuję za info.

            Pozdrawiam,
            isiek

    • Gość: PELE IP: *.spray.net.pl 28.07.09, 22:54
      Kocham Cię KOCIE
    • Gość: Miseroz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.10, 16:56
      Oczywiście że indukcyjna. ja mam płytę indukcyjną marki Candy i dzięki niej to
      gotowanie którego tak bardzo nie lubiłem stało się o wiele prostsze. Tempo w
      jakim mogę sobie przygotować posiłek spada do 30min.
      to niesamowite w jak szybkim tempie woda się gotuję. Płyta ma wszystkie czujniki
      dzięki czemu nie można jej tak łatwo odpalić i się poparzyć. Polecam.
      Super sprawa
      • Jeśli nowa kuchnia to tylko indukcja. Koszty podobne jak płyty ceramiczne,
        jednak czyszczenie, zużycie energii i bezpieczeństwo na zupełnie innym poziomie.
        Za kilka lat indukcja będzie standardem. W Stanach większość przemysłowych
        kuchni korzysta już z indukcji.
        Pozdrawiam.

        --
        Najtańszy kredytgotówkowy oraz Płyta indukcyjna
        to moje koniki
        • Indukcyjna bez dwóch zdań, trzeba iść z czasem a płyty indukcyjne to bardzo
          fajne rozwiązanie szczególnie jak się ma dzieci :) Co do samego gotowania to tez
          na plus tylko garnki trzeba kupić odpowiednie. Ja się zastanawiam na Amica -
          www.magicznaplaneta.pl/dzial/agd/kategoria/?id=42&prod=91750 bo cena jest
          jak najbardziej ok.
    • Gość: gość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.10, 13:58
      podstawową różnicą jest to, że płyta indukcyjna ogrzewa to, co masz w garnku, a
      ceramiczna ogrzewa to co jest w środku poprzez garnek :) Mam nadzieję, że jasno
      napisałem :) Dobrą płytę ceramiczną możesz kupić już za 800 pln:
      epri.pl/p/94/13031/p%C5%82yta_ceramiczna_whirlpool_akt_821_ba-p%C5%82yty_grzejne-zabudowa-agd.html.
      Dobrą płytę indukcyjną kupisz za ok 2000 pln
      • Gość portalu: gość napisał(a):

        > podstawową różnicą jest to, że płyta indukcyjna ogrzewa to, co masz w garnku, a
        > ceramiczna ogrzewa to co jest w środku poprzez garnek :) Mam nadzieję, że jasno
        > napisałem :) Dobrą płytę ceramiczną możesz kupić już za 800 pln:
        > epri.pl/p/94/13031/p%C5%82yta_ceramiczna_whirlpool_akt_821_ba-p%C5%82yty_grzejne-zabudowa-agd.html.
        > Dobrą płytę indukcyjną kupisz za ok 2000 pln

        od 1300zł
        • Ja bym wybrała chyba płytę indukcyjną. Może nie z jakiś specjalnych powodów. Po prostu widziałam atrakcyjna ofertę na magicznej planecie, można coś takiego kupić, a dodatkowo w prezencie dostaje się zestaw garnków. Fajna sprawa, można upiec dwie pieczenie na jednym ogniu:)
    • Kuchnia mikrofalowa - częstotliwość magnetronu 2490 MHz jest równa częstotliwości rezonansu dipola wody H-O-H. Drgania cząstek wody powodują ogrzewanie potrawy. Wtedy w naczyniu potrawy gotują się w całej objętości (naczynie nie może blokować przenikania mikrofal najlepiej specjalne naczynie z tworzywa, szkła lub ceramiki, do naczynia warto dodać trochę wody żeby potrawy nie były suche).

      Kuchnia termo- oporowa - płyta żeliwna lub ceramiczna - grzeją podobnie poprzez rozgrzewanie się drutu oporowego pod wpływem przepływu prądu. Płyta ceramiczna jest lepiej izolowana przed stratami cieplnymi.

      Kuchnia indukcyjna - otwarty transformator, który przez garnek z ferromagnetyku zamyka obwód magnetyczny. Wysoki koszt z racji cewki i generatora wytwarzającego prąd o czestotliwości 25-40 kHz do wytworzenia zmiennego pola magnetycznego. Częstotliwość jest wyższa od częstotliwości słyszalnych (20Hz- 20 kHz) żeby nie było dyskomfortu akustycznego. Mimo tego niższe harmoniczne poniżej tel częstotliwości wywołuja takie efekty buczenia ( dla zwierząt nawet te częstotliwości podstawowe są słyszalne i nieprzyjemne). Im bardzej kuchnia będzie pracować impulsowo tym więcej będzie harmonicznych.

      W kuchni indukcyjnej jak i oporowej potrawy nie sa grzane bezpośrednio tylko pośrednio przez garnek i wodę lub tłuszcz. W mikrofali grzanie jest bezpośrednie.

      Generalnie nie oczekujmy cudów - lepszy garnek z równym dnem przylegającym do płyty grzejnej lub ceramicznej oraz szczelna pokrywka dadzą większe oszczędności niż rodzaj grzania (gaz, oporowe czy indukcyjne).

      W garnkach zamknietych szczelnie - szybkowarach poprzez wzrost ciśnienia następuje gotowanie w podwyższonej temperaturze a przez to szybciej.

      Poza tym kuchnie indukcyjne wymagają większej mocy przyłączeniowej, co np w starych blokach z płyty (gdzie instalacje były wykonywane przewodami aluminiowymi) bez remontu instalacji nie będzie możliwe.

      Miłego gotowania

    • Według mnie indukcyjna jest lepsza niż ceramiczna, podoba mi się zwłaszcza płyta whirlpool ACM 703 BA , w electro.pl mają teraz super promocję na produkty whirlpool, można dostać zwrot kasy :)
    • Gość: smeg.com.pl IP: *.ethnet.com.pl 28.11.10, 03:00
      Wszystko zlaezy ile chcemy wydać na płyte. Polecam nieco droższe rozwiązanie w samym zakupie tj. płytę indukcyjną. Dlaczego ? Ponieważ pobiera mniej prądu. 8 krotnie szybciej gotuje w przeciwieństwie do płyty ceramicznej. Kolejna zaleta płyty indukcyjnej to płyta w zimna w dotyku w odróżnieniu do ceramiki.
    • Gość: pp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.10, 11:32
      Dla zainteresowanych - w Ikei jest b. tania płyta indukcyjna za 1300zł.
      www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/30147618
    • Jaja se robisz?

      Gość portalu: Gosia napisał(a):

      > Proszę o informację jakie są różnice pomiędzy płytą ceramiczną a indukcyjną?
      > pomijając cenę oczywiście. Która jest lepsza i dlaczego?
    • Gość: x11 IP: *.adsl.inetia.pl 16.06.11, 23:09
      Jeśli masz zepsutą płytę indukcyjną my ją uratujemy: www.sqs-serwis.pl
    • Płyta indukcyjna podobnie jak ceramiczna jest łatwa w czyszczeniu i wygodna i w porównaniu do ceramicznej ma mniejsze zużycie energii, szybciej się gotuje. Faktycznie trudniej się poparzyć tym i nic się nie przypali. W dobrej cenie widziałam teraz płytę indukcyjną Amica w Magicznej Planecie, warto więc skorzystac z promocji jeśli ktoś aktualnie szuka.
      • Gość: iwoncia IP: *.205.29.0.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 26.09.12, 12:11
        oj ja się przejechałam na indukcji Amici zaufanie aktualnie mam tylko do Mastercooka,to oni pierwsi wprowadzili indukcje sa pionierami i najbardziej się na tym znają -mnóstwo moich znajomych i rodzinki ma płyty Mastercooka i wszyscy zadowoleni -nie słyszałam by się komuś popsuła-ja mam model I3DI64 s, polecam
        • Masz rację, mastercook ma dobre płyty indukcyjne. Którymś razem facet ze strony plyta-indukcyjna.pl polecał jakiś tam model który wszedł do media markt. My mamy Amicę i raz padła, ale kurier ją odebrał na drugi dzień i po tygodniu mieliśmy nową w domu (wada fabryczna).
    • wiesz w sumie niema znacznej różnicy chociaż z tymi zakupami jest różnie zamówiliśmy z mężem płytę indukcyjna a dostawca przywiózł nam ceramiczną ,prosiliśmy o zamianę jednak sprzedawca sklepu odparł tyle ,że "faktura jest wystawiona drugiej nam nie wystawi i ,że to nasza pomyłka nie wiemy czego chcemy" jestem oburzona po prostu zaistniała sytuacją chce napisać reklamacje oraz skargę na ten sklep czy możecie mi polecić jakiegoś prawnika w miarę nie drogiego który zajmie się tą sprawą???
    • Gość: asieńka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.15, 19:13
      Witam.
      jestem posiadaczka kuchenki elektrycznej z płytą ceramiczną firma Zanussi klasa energetyczna C.......jako że rachunki za energie mnie już przerażają postanowiłam wymienić ją na nowy model. Zastanawiam się czy aby zmniejszyć rachunki za prąd wystarczy kupić ceramiczną ale klase energetyczą A+, A-20% czy lepiej zainwestować w kuchenke z płytą indukcyjną z tą klasą energetyczą. Czy ktoś z forumowiczów ma takie doświadczenia?
(101-200)
przejdź do: 1-100 101-200 201-277

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.