Dodaj do ulubionych

robot kuchenny a wyrabianie ciasta

09.01.07, 10:12
Niektórzy z was wyrabiają ciasto drożdżowe robotem kuchennym. Chciałam
zapytać, jakim mikserem wyrabiacie? Bo ja dostałam na gwiazdkę coś takiego
www.feni.com.pl/images/prods/medium/dfc347_1.jpg
tam jest takie plastikowe "ostrze" do wyrabiania ciasta, ale mnie się wydaje,
że ono drożdżowemu nie podoła, a boję się spalić mikser. Czy ktoś z was
wyrabiał tym ciasto?


--
Spali zawsze od października do kwietnia, tak bowiem czynili ich przodkowie, a
Muminki przestrzegają tradycji. Wszyscy, podob­nie jak ich przodkowie, mieli w
żołądkach porządną porcję igli­wia.
Edytor zaawansowany
  • 09.01.07, 10:32
    Witaj,
    Ja wyrabiam zawsze ciasto drożdżowe mikserem. Mam robot firmy KRUPS. Ma metalową
    miskę i metalowe końcówki do mieszania, a nawet specjalną do ciasta drożdżowego.
    Ciasto wychodzi zawsze idealne. A ja nie męczę się. Proponuje żebyś spróbowala
    po prostu tym swoim wyrobić jakiś ciasto. Pozdrawiam .
  • Gość: zadumana IP: 83.238.166.* 09.01.07, 10:57
    Tu już były dyskusje na ten temat. Poszukaj.
    Krótko - drożdżowe, ja robię w malakserze(to grubsze urzadzenie) tak: najpierw
    jajka z cukrem, dodaję mleko z drożdżami, dodaję w kilku częściach mąkę - na
    koniec robi się bardzo gęste i trzeba uważać, żeby malaksera nie spalić i dać
    mu po chwili szansę obrócić jeszcze z dodanym na koniec roztopionym, ciepłym
    masłem, które musi się wkręcić zanim urządzenie wyłączy się automatycznie
    ratując przed spaleniem. Wszystko trwa dość krótko, ale to wystarczy. Zrobisz
    ze dwa razy i zorientujesz się ile malakser jest w stanie wytrzymać.
    Ja robię ostrymi nożami, ale ten plastikowy kawałek pewnie wytrzyma.
    Ciasto kruche robi się jeszcze szybciej, więc malakser wytrzyma spokojnie:)
  • 09.01.07, 11:25
    Ja polecam oczywiscie maszyne do chleba: w odroznieniu od robotow podgrzewa
    ciasto w fazie rosniecia.
  • 10.01.07, 11:02
    Było, ale stalowe jest do siekania warzyw itp. Ta plastikowa końcówka jest
    podobno właściwa, więc myślałam, że nią się powinno wyrabiać :)
    Linn- wiem, że maszyna do chleba jest najlepsza, ale na razie mnie nie stać.
    Kiedyś na pewno kupię :)


    --
    Spali zawsze od października do kwietnia, tak bowiem czynili ich przodkowie, a
    Muminki przestrzegają tradycji. Wszyscy, podob­nie jak ich przodkowie, mieli w
    żołądkach porządną porcję igli­wia.
  • Gość: zadumana IP: 83.238.166.* 10.01.07, 11:10
    Stalowe, ostre jest świetne do wszystkiego:)
    Mnie się nie chce trzymać licznych cudownych wyspecjalizowanych końcówek i
    grzebać w tym wszystkim. Malakser jest pod ręką w szafce stale złożony z jedną
    końcówką i ciągle z niego korzystam nie robiąc sobie bałaganu w szafce.
  • 10.01.07, 11:25
    Nie wiem skad stukasz, ale na allegro bywaja podobno za 80 zl.
  • 10.01.07, 21:32
    też mam moulinexa. ciasto wychdzi świetnie, wyrabiam plastikowm nozem. on nie ma prawa sie złamać bo to twardy plastik. ale nie ryrabiaj tego ciasta za dużo bo naewt nie bezie miało miejsca na wyrobienie sie.
    --
    tekstpiosenki.emuzyka.pl/8370/3.html
    ;( ;( ;(
    www.szpital-trzcianka.pl/

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.