Kamień do pieczenie pizzy Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Czy ktoś z was wie, gdzie można kupić kamień do pieczenia pizzy,
    który jest równocześnie przydatny do pieczenia chleba. Będę
    wdzięczna za informację.
    • Gość: beryllus IP: *.aster.pl 10.09.07, 22:35
      chodzi Ci pewnie o tzw. szamot czyli rodzaj cegly (płyty) glinianej.
      W domowych warunkach jest to niepraktyczne , polecam specjalne tace
      do pizzy dostepne w profesjonalnych firmach gastronomicznych.
    • Gość: pszeraszony IP: *.aster.pl 10.09.07, 23:45
      kamień taki możesz zamówić w zakładzie wykonującym ... nagrobki.
      Poważnie, nie powinno być problemu z wykonaniem przez nich takiej płyty.
      Pozdrawiam
    • Gość: g IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.07, 12:06
      1. allegro
      2. jakiś czas temu były w Duce, ostatnio nie widziałam
      chleb i pizza rzeczywiście wychodzą Ok, jedyny minus-trzeba
      wcześniej nagrzać piekarnik z kamieniem, dość długo.
    • Dziękuję, ale w tym sklepie internetowym jest niedostępny. Szukałam
      też na Alegro, ale nie mogłam nic takiego znaleźć. Pozdrawiam.
    • Gość: vvv IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.07, 18:53
      ... który by zamieniał myśli sprośne w złote.
      Czy na allegro można coś takiego dostać?
    • Dziękuję za informację. Pozdrawiam.
    • Płytę granitową do pieczenia widziałam dzisiaj w Tesco za 69 zł.
      • Gość: janusz IP: *.mcon.pl 04.12.08, 19:54
        kupiłem na alegro
      • ale granit nie jest dobry bo nie ma odpowiednich porow oraz stosunkowo niska temp topnienia jakies 300 C stopni. Wiec nie polecam. Kordelyt i terakota sie nadaje
        • Gość: kaska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.11, 23:35
          Wcale nie, testowałam kamień ten ceramiczny i granitowy. Granitowy jest o niebo lepszy, ten ceramiczny wypieka, ale odczuwam, ze z granitu ten wypiek jest barzdiej chrupiący i wlasnie przez pory które są w wnim - takie małe szczelinki - nie probowalem tego z lawy, ale pytałęm znajomego co pracuje w pizzeri i mowil, ze kucharz mowi gklownie o kamieniu nautralnym, odradza wszelkie ceramiki, szamotki itp
        • Gość: gastek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.11, 23:38
          300 stopni hahahahahaha ale sie usmialem, czlowieku, pracuje u kamieniarza i jak zyje takiej glupoty nie slyszalem!!! plyty granitowe traktuje sie palnikami gazowymi 1300 stopni do płoieniowana powiezchni i dopiero wtedy sie delikatnie poddają....to nie plastik! terakote to se w lazience poukladaj....masakra...ludzie
    • Jesli chcecie upiec w domu naprawde dobra pizze, to polecam
      www.g3ferrari.com/risultati.asp?famiglia=24&categoria=13
      Szcegolnie jesli ktos jedzie na wakacje do Wloch: w hipermarketach mozna kupic
      nawet za 40-50 euro.
      Osiaga temperature 470°C. Jedyny piekarnik, ktory moze konkurowac z dobra pizzeria.
    • Gość: Dora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.09, 18:52
      Granitowy to raczej się do tego nie nadaje. Zupełnie nie ten efekt, zapach i
      smak niż z glinianego.
    • Gość: piotrosz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.10, 21:23
      zapraszam tutaj. Kamienie z naturalnego granitu do pieczenia chleba lub pizzy.
    • Gość: K.3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.10, 10:18
      jaki granit?? Kamień do pieczenia pizzy to materiał szamotowy!! To coś w rodzaju cegły! Podobnymi cegłami wykłada się wnętrza pieców bo jest ognioodporny i niewrażliwy na szybkie zmiany temperatury.
    • Gość: ola IP: *.lublin.mm.pl 27.11.10, 18:30
      na you tube widziałam filmik, gdzie pizze pieką na zwykłej płytce podłogowej z terrakoty.
      W końcu to też ceramika!
      • Gość: Tomi IP: *.jkns.pl 05.04.11, 19:09
        ale ceramika gLadka, kamień do pizzy polecają z szamotki czyli taki kamień jakim wyłożony jest piec i kominek, granit czy płytka maja zdecydowanie mniejsze pory i są mniej chłonne niż szamot
        • Gość: marika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.11, 23:45
          tak czytam te wasze wypowiedzi i mam juz zamot w głowie... na allegro znalazłam kamień z granitu i znajoma tez mi go poleca, bo miala tez ceramiczny i nie dosc ze jest słaby to marne wypieki miała - grunt że to skała naturalna i ma te szczelinki do wchłaniania wilgoci i chyba taki wybiorę, te z szamotki to nei dość że prostokątne to jakies takie dziwne mi sie wydają...chyba ten okrągły z granitu wezmę z allegro
    • Gość: heheh IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.11, 14:57
      ciężka autoreklama....Andree

      słowa poler to tylko kamieniarz używa...

      a kamie
      > ń cały czas leży w piekarniku, utrzymuje ciepło i nie muszę go wyciągać

      hehe, i co? trzyma ciepło non stop...
      :DDDD

      dobre....
    • Gość: wykonaj sam IP: 80.54.236.* 19.10.11, 19:42
      Najtaniej wychodzi zakup granitu u kamieniarza, ok. 30cmx30cm grubości 2-3cm to koszt 20-30PLN. Sprawdza się rewelacyjnie. A swoją drogą ta porowatość materiału to chyba ściema, czy ktoś stosował stal nierdzewną np. 15mm grubości?
      • Gość: Haway IP: *.gate.cable.virginmedia.com 12.01.13, 18:53
        Boze czlowieku co Ty za bzdury piszesz. W kazdej szanujacej sie pizzeri uzywa sie kamienia szamotowego. Dlatego ludzie wola zamowic pizze z pizzeri niz zjesc pizze, ktora przyzadzi mama przy uzyciu jakichs tanich podrobek kamieni lub wogole blachy.
    • Też słyszałam, że coś takiego można kupić w zakładach wykonujących nagrobki, to są takie płyty nagrzewające się, słyszałam, że pizza na tym wychodzi bardzo profesjonalnie i faktycznie smakuje przepysznie.
      • Gość: irek IP: *.Netcominternet.pl 15.03.12, 07:51
        kupiłem u kamieniarza za 30zł. 36 na32cm. grubość 3cm. chleb wychodzi idealnie.granit jest lepszy od szamotu i dużo tańszy. miałem piec chlebowy z granitowych kamieni.nie dajcie się naciągać na szamotowe wynalazki
    • Gość: wiaderro IP: 192.100.112.* 10.11.11, 13:23
      Kamień który wchłania wilgoć, mając jednocześnie ~200st? Uchylenie drzwiczek od piekarnika więcej da niż kamień który wchłania wilgoć - i co ma niby z nią robić, zjadać?

      Kawałek nagrobka (napisami w dół ;) ) powinien dać te same efekty co "specjalne" kamienie. A jak pizza wychodzi mokra to uchylić piekarnik coby para miała co ze sobą zrobić.

      Cała reszta to niestety magia sprzedawców handlujących kamieniami, a jeśli ktoś twierdzi że jest inaczej, to merytorycznie proszę, bo wchłanianie wilgoci przez kamień nagrzany do 200st. to bzdura, podobnie jak to że kamienie dzielimy na naturalne i - no właśnie - sztuczne?

      Ehhhh

      • Gość: gość IP: *.wroclaw.vectranet.pl 06.03.12, 20:52
        sprzedaje się szamot (jako wyrób profesjonalny) bo szamot jest tańszy w produkcji i lżejszy co znacznie ułatwia sprawy logistyczne. ponieważ nie każdy może sobie wypalić cylinder z szamotu wydaję się on być produktem bardziej "zaawansowanym" niż prozaiczna płyta granitowa, marmurowa czy też jakakolwiek inna dostępna u pierwszego kamieniarza. to jest cała magia pizza stone. równie dobrze można do piecyka wrzucić kawał blachy o grubości 2 cm - efekt będzie taki sam.
      • Gość: autor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.12, 01:01
        Nie jestem ekspertem od pieczenia, ale na logikę: kamień nie powinien wchłaniać wody do wewnątrz bo to nie pumeks i to byłoby z resztą bez sensu. Natomiast porowatość kamienia może wchłaniać wodę i parę na powierzchni -czyli ciasto piecze się na drobnej warstewce pary, ponieważ tak łatwo para nie wydostanie się spod ciasta. Moim zdaniem o to właśnie chodzi, porowatość zmniejsza powierzchnie styku i zapobiega przywarciu, a jednocześnie para spod ciasta wspomaga ten proces. Chociaż to tylko domysły, co i w jakich proporcjach daje konkretne efekty, cóż przydałyby się testy. Pozdrawiam
    • Gość: jagoda IP: *.dynamic.chello.pl 16.07.12, 19:48
      Spróbuj upiec sobie na nim chleb, zobaczysz jaki pyszny.
    • Gość: Gość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.12, 14:56
      To kupiłaś akurat coś co nie powinno trafić do piekarnika z pełnej gamy dostępnych kamieni do pizzy. Ten kamień o którym piszesz ma w sobie cement!!!! Mieszanka szamotu i cementu!! O ile szamot jest całkowicie nie szkodliwy, to cement w organizmie wprost przeciwnie. Dziecku bym nie podała nic co by nawet na tym leżało. To już lepiej jak niektórzy piszą zamówić kawałek granitowego nagrobka u kamieniarza, przynajmniej nie zaszkodzi. Lub jeśli chcesz kupić następny to łatwiej się wybrać do marketu budowlanego i kupić dwie cegły szamotowo cementowe - będzie taniej i efekt ten sam, ale ja z tego bym nie chciała jeść, bo życie mi miłe :-)
      • Gość: wrad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.12, 00:27
        Skusiła mnie niska cena w porównaniu do innych kamieni do pizzy, więc zakupiony kamień trafił psu pod budę. allegro.pl/listing/user.php?us_id=11601867 Krawężnik betonowy tyle, że okrągły. Opisany kamień, nie jest kamieniem a wylewką betonową. Co za tym idzie nie jest porowaty i słabo wchłanie wilgoć z ciasta. A poza tym to tylko kawałek betonu. Nauczka na przyszłość. Nie kupować tańszych podróbek.
    • Gość: ja IP: *.nstream.pl 04.01.13, 19:02
      Wszystko pięknie jest opisane tylko że jest to przykład kryptoreklamy swoich wyrobów.

      Tzw. kamień do pizzy to pojecie używane przez osoby nie mające pojęcia .... "albo mające "" na podany temat.

      Jako podłoże do wypieku pizzy najlepsze są wyroby znakomicie akumulujące temperaturę .
      Specjalne rodzaje szamotu ew.minerał steatyt.

      Reszta opowieści o kamieniach typu .. granit jak na nagrobek, parapet, płytka gresowa , odlewana płyta ceramiczna, blacha stalowa ,itp. to kit nie mający uzasadnienia .

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.