Mam 5 pytań na temat płyty indukcyjnej! Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Witam,muszę koniecznie kupić nową płytę i zdecydowałam się na
    indukcję.Wszystko prawie wyczytałam,ale mam parę pytań.1.Czy podzielone
    podwójnie pola, na większy i w środku mniejszy działają tak jak w
    ceramicznej,/nie wszystkie płyty tak mają./2.Czy mniejszy garnek można
    postawić na większym polu? 3.Czy jak pola grzewcze mają większą moc np.
    1800-1800-1800-2200 ,to pulsacyjne gotowanie też występuje,czy jest stałe,boję
    sie tego bulgotania potrawy w garnku?4.Czy dobrze smaży steki, a gotowanie w
    woku jest skuteczne ?5.Czy funkcja Booster jest konieczna?Pozdrawiam
    • Niestety nie odpowiem na wszystkie Twoje pytania, a tylko na te, o których coś
      wiem jako użytkownik GKST I4, i tak:
      - Ja nie mam podzielonych podwójnych pól, pole to pojedyncze kółko
      - Można postawić mniejszy garnek na większym polu, tyle że stracisz przy okazji
      sporo energii (prądu) - stąd producent płyty podkreśla że ważny jest dobór
      średnicy dna do pola
      3 Z tego co pamiętam to u mnie największa możliwa moc pola to poziom 9 i chyba
      2200. Mam możliwość regulacji od 0 do 9. Bulgotać zaczyna przy ok. 7
      (oczywiście jak się nie gotuje). Gotowanie pulsacyjne zauważyłam przy mocy 8,9 i
      kiedy nastawię 2 pola (na płycie 4 polowej) z jednej strony na moc ok. 5 i 5 na
      każdym, wtedy zaczyna gotować pulsacyjnie - pisze o tym producent. Nie ma się
      czego bać ...:-)
      4 Tego nie wiem jak steki. Zapewne najwięcej zależy właśnie od patelni. Moje
      mielone i schaboszczaki wychodzą super - pod warunkiem, że o nich nie zapomnę ;-)
      5. Ja nawet nie wiem czy mam..., ale sądzę że da się przeżyć ;-)
      --
      JAŚ i MAmusia
    • Jestem od miesiąca użytkownikiem electroluxa EHD68200P.
      Najpierw długo wybierałem i nie żałuję wyboru. Uważam, że jest to
      aktualnie najlepsza płyta na rynku z tzw. dostępnych cenowo.
      Płyta nie posiada żadnych kółek, tylko jest oznaczony środek pola.
      Garnek nie musi stać centralnie na polu - wystarczy iż dnem
      przykrywa kwadrat oznaczający środek. Bez względu na wielkość garnka
      płyta (pole magnetyczne) sama dopasowuje się do jego wymiaru. Min.
      średnica garnka to 12 cm.
      Moc każdego pola jest taka sama i wynosi 2300W, a przy powerze
      podnosi się do 3200W.
      Moc ta, jak również szeroki 9-stopniowy zakres regulacji mocy
      pozwala na idealne dopasowanie.
      Praca pulsacyjna nie jest jakimkolwiek mankamentem. Krótkotrwałe
      wyłączenia nie powodują przerwania "bulgotania" potrawy.
      Funkcji booster (power) używam rzadko, ale w niektórych sytuacjach
      jest naprawdę przydatna. Wtedy gotuje szybciej, niż czajnik elektr.
      Hałas podczas pracy płyty, którym na forum straszono okazał się po
      zabudowie płyty zupełnie niesłyszalny.
    • Gość: niktwazny IP: *.jjs-isp.pl 15.02.08, 08:58
      A tak z innej beczki, używam płyty mastercook z połową pól indukcyjnych i na
      tych bez indukcji pojawiły się metaliczne, przezroczyste przebarwienia. Czy ktoś
      może jaki jest powód takiego stanu i czy można to jakoś usunąć. Próbowałam już
      czyścić różnymi środkami do płyt i nic (tak jakby powstały od spodu płyty).
    • Gość: 3xtak IP: 81.15.233.* 15.02.08, 14:20
      Zastanawiam sie czy pole magnetyczne wytwarzane przez kuchenki, bo
      chyba na takiej zasadzie dziala indukcja, oddzialywuje na organizm
      czlowieka. Wiecie cos na ten temat. Kiedys duzo bylo mowy o
      kuchenkach mikrofalowych, a o indukcjach nie mowi sie w mediach.
    • Gość: Grześ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.08, 13:12
      Muszę wybrać płytę elektryczną i zastanawiam się jaką. Czy polecacie
      indukcyjną? Jakiej firmy? Nie mam pojęcia na co zwracać uwagę.Czy
      opłąca się płacić więcej za indkcyjną, bo widzę, że są one droższe
      od tych zwykłych.

      • Jestem od miesiąca użytkownikiem electroluxa EHD68200P.
        Długo wybierałam i się zastanawiałam ale nie żałuję wyboru. Na indukcji gotuje
        się 2 razy szybciej niż na tradycyjnych gazowych czy elektrycznych kuchenkach.
        Po każdym gotowaniu bez problemu można wytrzeć płytę bez szorowania i drapania
        (nic nie przywiera). Jeśli chodzi o zużycie prądu to ciężko mi się do tego
        odnieść, ale z każdym ściągnięciem garnka z płyty ona się automatycznie wyłącza.
        Korzystałam już z funkcji booster (power) i minutnika - obie ułatwiają życie.
        Płyta jest na tyle duża, że nie ma problemu z pomieszczeniem dużych garnków na
        wszystkich polach.

        Jak macie jakieś pytania to służę informacjami.
        • Witam, mam pytanie do użytkowników płyty indukcyjnej a chodzi mi o
          minimalną grubość blatu czy to prawda że musi być większa niż 38 mm.
          • Bzdura.
            Musi być tylko na tyle mocny, by się pod nią nie załamał.
            Musi być także szczelina wentylacyjna pod blatem min 5mm.
            • Gość: gosiek IP: *.centertel.pl 08.04.08, 14:44
              czy mozna uzywac garnkow emaliowanych np z Olkusza?? Czy tylko
              garnki z tefala sie nadaja na plyte, bo wiem zeby nie rysowaly.
              • sama zawsze zasnanawiam się przed zakupem ;-).
                Już 2 razy musiałam oddać bo na opakowaniu był znaczek ze spiralką tyle że dla
                indukcji są chyba 3 pętelki, a dla czegoś tam (do tej pory nie wiem) więcej...
                Nadmienię również, że myk z magnesem nie sprawdza się. Tzn. jeśli nie przywiera
                magnes to oczywiście garnek się nie nadaje na indukcję. Ale jeśli przywiera to
                nie koniecznie będzie działał na indukcji (sprawdziłam...).
                Są różne garnki na indukcję. emaliwane oczywiście są najtańsze tyle, że (gdzieś
                czytałam) mało ekonomiczna. Ja je zawsze przypalałam, więć kupiłam troszkę inne.
                tefal (chyba srebrne ingenio) - koszt ok 100 zł za garnek 3 litrowy, niski i
                szeroki z pokryweczką, bardzo go lubię.
                - przystępna cena jest też dla serii z ikea (chyba 357+)
                - vinzer też ok. 3 bardzo go lubię
                - kupiłam też patelnię/rondelek teflonową z pokrywką szklaną i odczepianą rączką
                z berghoff'a

                Ze wszystkich garnków jestem bardzo zadowolona z wyjątkiem rondelka. Wszystko
                myję w zmywarce i tu niestety po ok. pół roku zaczęła schodzić z rondla
                zewnętrzna emalia (na razie). Ale poza tym świetnie się sprawdzał. Być może po
                prostu nie należy tego myć w zmywarce...

                --
                JAŚ i MAmusia
                • Gość: cielaw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.08, 09:31
                  a jak z garnkami (przepraszam!! NACZYNIAMI) z zeptera? nadają się do
                  gotowania na płycie indukcyjnej? pytam, bo noszę się z zamiarem
                  kupna takiwej. na razie nie wiele wiem. za wszelkie informacje będę
                  zobowiązany
                  • Gość: Asia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.08, 15:35
                    Mam ten sam problem. Zepter niestety podobno nie funkcjonuje na
                    pycie indukcyjnej.
                    • Gość: Wan-da1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.08, 23:18
                      te starsze typy nie działaj na indukcji i jest to ból ale nowsze podobno
                      działają,tak mnie zapewniała pani w Zepterze

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Zadaj pytanie na Forum

Za darmo

Na każdy temat

Tysiącom użytkowników

Zapytaj

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.