Dodaj do ulubionych

Mam 5 pytań na temat płyty indukcyjnej!

04.01.08, 01:21
Witam,muszę koniecznie kupić nową płytę i zdecydowałam się na
indukcję.Wszystko prawie wyczytałam,ale mam parę pytań.1.Czy podzielone
podwójnie pola, na większy i w środku mniejszy działają tak jak w
ceramicznej,/nie wszystkie płyty tak mają./2.Czy mniejszy garnek można
postawić na większym polu? 3.Czy jak pola grzewcze mają większą moc np.
1800-1800-1800-2200 ,to pulsacyjne gotowanie też występuje,czy jest stałe,boję
sie tego bulgotania potrawy w garnku?4.Czy dobrze smaży steki, a gotowanie w
woku jest skuteczne ?5.Czy funkcja Booster jest konieczna?Pozdrawiam
Edytor zaawansowany
  • 05.01.08, 00:46
    Niestety nie odpowiem na wszystkie Twoje pytania, a tylko na te, o których coś
    wiem jako użytkownik GKST I4, i tak:
    - Ja nie mam podzielonych podwójnych pól, pole to pojedyncze kółko
    - Można postawić mniejszy garnek na większym polu, tyle że stracisz przy okazji
    sporo energii (prądu) - stąd producent płyty podkreśla że ważny jest dobór
    średnicy dna do pola
    3 Z tego co pamiętam to u mnie największa możliwa moc pola to poziom 9 i chyba
    2200. Mam możliwość regulacji od 0 do 9. Bulgotać zaczyna przy ok. 7
    (oczywiście jak się nie gotuje). Gotowanie pulsacyjne zauważyłam przy mocy 8,9 i
    kiedy nastawię 2 pola (na płycie 4 polowej) z jednej strony na moc ok. 5 i 5 na
    każdym, wtedy zaczyna gotować pulsacyjnie - pisze o tym producent. Nie ma się
    czego bać ...:-)
    4 Tego nie wiem jak steki. Zapewne najwięcej zależy właśnie od patelni. Moje
    mielone i schaboszczaki wychodzą super - pod warunkiem, że o nich nie zapomnę ;-)
    5. Ja nawet nie wiem czy mam..., ale sądzę że da się przeżyć ;-)
    --
    JAŚ i MAmusia
  • 21.01.08, 22:48
    Poprawka do puntu 3
    Bulgocze pulsacyjne od 0-4, powyżej jest takie jednostajne gotowanie. Mnie to
    zupełnie nie przeszkadza. Tylko to takie inne (jak wszystko w płycie) w stosunku
    do "gazówki"...
    --
    JAŚ i MAmusia
  • 05.01.08, 15:22
    Jestem od miesiąca użytkownikiem electroluxa EHD68200P.
    Najpierw długo wybierałem i nie żałuję wyboru. Uważam, że jest to
    aktualnie najlepsza płyta na rynku z tzw. dostępnych cenowo.
    Płyta nie posiada żadnych kółek, tylko jest oznaczony środek pola.
    Garnek nie musi stać centralnie na polu - wystarczy iż dnem
    przykrywa kwadrat oznaczający środek. Bez względu na wielkość garnka
    płyta (pole magnetyczne) sama dopasowuje się do jego wymiaru. Min.
    średnica garnka to 12 cm.
    Moc każdego pola jest taka sama i wynosi 2300W, a przy powerze
    podnosi się do 3200W.
    Moc ta, jak również szeroki 9-stopniowy zakres regulacji mocy
    pozwala na idealne dopasowanie.
    Praca pulsacyjna nie jest jakimkolwiek mankamentem. Krótkotrwałe
    wyłączenia nie powodują przerwania "bulgotania" potrawy.
    Funkcji booster (power) używam rzadko, ale w niektórych sytuacjach
    jest naprawdę przydatna. Wtedy gotuje szybciej, niż czajnik elektr.
    Hałas podczas pracy płyty, którym na forum straszono okazał się po
    zabudowie płyty zupełnie niesłyszalny.
  • 05.01.08, 20:39
    Ja też miesiąc temu kupiłam electroluxa EHD68200P bo uważałam, że ze względu na
    te oryginalne pola będzie najlepsza. Niestety nie wiem jak to wygląda w praktyce
    ponieważ dopiero będę urządzać kuchnię i i jeszcze płyta nie została
    zainstalowana. Ale cieszę się z Twojej opinii bo to znak że dokonałam słusznego
    wyboru i nie będę musiała się martwić o wielkość dna garnka, który stawiam na
    płycie. Swoją opinia podzielę się za jakiś czas.
  • Gość: gosia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.08, 21:09
    I jak magdalenaan? płyta juz zainstalowana? czekam na twoją opinię, najbardziej mi chodzi o dzwięki jakie wydaje ta płyta.

    pozdrawiam:)
  • 19.01.08, 21:38
    niestety podzielę się spostrzeżeniami dopiero pod koniec lutego jak
    będę mieć już mebelki. Kolezanka też kupila tą plytę więc też ją
    podpytam o wszystkie szczegóły.
  • 11.03.08, 21:11
    jeśli chodzi o dźwięki to słychać małe bzyczenie muchy i to też jak
    się wsłuchujesz i myślisz o tym.generalnie to zaden problem
  • Gość: boczek IP: 213.17.223.* 12.02.08, 14:08
    płyta ta nie dopasowuje się do wymiaru garnka.
    Każde pole indukcyjne stosowane w tej płycie ma średnicę 21cm, ich
    środek zaznaczony jest plusem. aby efektywnie gotować, garnek
    powinien znajdować się centralnie na polu grzejnym.
  • 15.02.08, 17:48
    Sprawdzałem i nie ma różnicy, czy garnek stoi centralnie, czy jest
    przesunięty. Ważne, by zakrywał środek i całym dnem mieścił się w
    polu grzejnym (mi wychodzi 22cm, ale możliwe iż jest jeszcze ramka
    obudowy). Zresztą o dopasowaniu do wielkości garnka podaje instukcja
    i głupot pewnie by nie pisali.
  • Gość: wojtek30 IP: *.sggw.waw.pl 07.04.08, 10:48
    czy Twoja plyta indukcyjna Electrolux podlaczona jest do 230 V czy
    400 V?

    Pozdrawiam
  • 07.04.08, 21:10
    Ja mam podłączoną jednofazowo na 230 V.
  • Gość: niktwazny IP: *.jjs-isp.pl 15.02.08, 08:58
    A tak z innej beczki, używam płyty mastercook z połową pól indukcyjnych i na
    tych bez indukcji pojawiły się metaliczne, przezroczyste przebarwienia. Czy ktoś
    może jaki jest powód takiego stanu i czy można to jakoś usunąć. Próbowałam już
    czyścić różnymi środkami do płyt i nic (tak jakby powstały od spodu płyty).
  • Gość: 3xtak IP: 81.15.233.* 15.02.08, 14:20
    Zastanawiam sie czy pole magnetyczne wytwarzane przez kuchenki, bo
    chyba na takiej zasadzie dziala indukcja, oddzialywuje na organizm
    czlowieka. Wiecie cos na ten temat. Kiedys duzo bylo mowy o
    kuchenkach mikrofalowych, a o indukcjach nie mowi sie w mediach.
  • 26.02.08, 15:17
    Ja mam płytę Teki i w instrukcji pisze, że gdy jest włączona nie
    mogą przebywac w jej poblizu osoby z rozrusznikami serca.
    Swego czasu przeszukiwałam internet pod kątem własnie indukcji i
    zdrowia i nie znalazłam wzmianek o szkodliwości
  • Gość: orchid11 IP: 213.17.223.* 26.02.08, 16:47
    jest napisane...
  • Gość: 3xtak IP: 83.168.75.* 26.02.08, 21:31
    nastepny miodek sie znalazl
  • Gość: Grześ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.08, 13:12
    Muszę wybrać płytę elektryczną i zastanawiam się jaką. Czy polecacie
    indukcyjną? Jakiej firmy? Nie mam pojęcia na co zwracać uwagę.Czy
    opłąca się płacić więcej za indkcyjną, bo widzę, że są one droższe
    od tych zwykłych.

  • 11.03.08, 13:32
    Jestem od miesiąca użytkownikiem electroluxa EHD68200P.
    Długo wybierałam i się zastanawiałam ale nie żałuję wyboru. Na indukcji gotuje
    się 2 razy szybciej niż na tradycyjnych gazowych czy elektrycznych kuchenkach.
    Po każdym gotowaniu bez problemu można wytrzeć płytę bez szorowania i drapania
    (nic nie przywiera). Jeśli chodzi o zużycie prądu to ciężko mi się do tego
    odnieść, ale z każdym ściągnięciem garnka z płyty ona się automatycznie wyłącza.
    Korzystałam już z funkcji booster (power) i minutnika - obie ułatwiają życie.
    Płyta jest na tyle duża, że nie ma problemu z pomieszczeniem dużych garnków na
    wszystkich polach.

    Jak macie jakieś pytania to służę informacjami.
  • 12.03.08, 20:53
    Witam, mam pytanie do użytkowników płyty indukcyjnej a chodzi mi o
    minimalną grubość blatu czy to prawda że musi być większa niż 38 mm.
  • 15.03.08, 03:11
    Bzdura.
    Musi być tylko na tyle mocny, by się pod nią nie załamał.
    Musi być także szczelina wentylacyjna pod blatem min 5mm.
  • Gość: gosiek IP: *.centertel.pl 08.04.08, 14:44
    czy mozna uzywac garnkow emaliowanych np z Olkusza?? Czy tylko
    garnki z tefala sie nadaja na plyte, bo wiem zeby nie rysowaly.
  • 12.04.08, 00:37
    sama zawsze zasnanawiam się przed zakupem ;-).
    Już 2 razy musiałam oddać bo na opakowaniu był znaczek ze spiralką tyle że dla
    indukcji są chyba 3 pętelki, a dla czegoś tam (do tej pory nie wiem) więcej...
    Nadmienię również, że myk z magnesem nie sprawdza się. Tzn. jeśli nie przywiera
    magnes to oczywiście garnek się nie nadaje na indukcję. Ale jeśli przywiera to
    nie koniecznie będzie działał na indukcji (sprawdziłam...).
    Są różne garnki na indukcję. emaliwane oczywiście są najtańsze tyle, że (gdzieś
    czytałam) mało ekonomiczna. Ja je zawsze przypalałam, więć kupiłam troszkę inne.
    tefal (chyba srebrne ingenio) - koszt ok 100 zł za garnek 3 litrowy, niski i
    szeroki z pokryweczką, bardzo go lubię.
    - przystępna cena jest też dla serii z ikea (chyba 357+)
    - vinzer też ok. 3 bardzo go lubię
    - kupiłam też patelnię/rondelek teflonową z pokrywką szklaną i odczepianą rączką
    z berghoff'a

    Ze wszystkich garnków jestem bardzo zadowolona z wyjątkiem rondelka. Wszystko
    myję w zmywarce i tu niestety po ok. pół roku zaczęła schodzić z rondla
    zewnętrzna emalia (na razie). Ale poza tym świetnie się sprawdzał. Być może po
    prostu nie należy tego myć w zmywarce...

    --
    JAŚ i MAmusia
  • Gość: cielaw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.08, 09:31
    a jak z garnkami (przepraszam!! NACZYNIAMI) z zeptera? nadają się do
    gotowania na płycie indukcyjnej? pytam, bo noszę się z zamiarem
    kupna takiwej. na razie nie wiele wiem. za wszelkie informacje będę
    zobowiązany
  • Gość: Asia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.08, 15:35
    Mam ten sam problem. Zepter niestety podobno nie funkcjonuje na
    pycie indukcyjnej.
  • Gość: Wan-da1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.08, 23:18
    te starsze typy nie działaj na indukcji i jest to ból ale nowsze podobno
    działają,tak mnie zapewniała pani w Zepterze

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.